Zobacz pełną wersję : Nikkor 50 1,4 i front focus
CzłowiekŻelazko
15-12-2009, 01:30
Witam,
Skuszony opiniami na forum nabyłem drogą kupna w/w obiektyw. Słoik ma służyć żonie w D60.
Jako laik proszę o wytłumaczenie zjawiska:
przy przesłonie z przedziału 1,4-2,2 jest FF, a już od 2,8 i wyżej celuje "w punkt". Wymieniłem już raz obiektyw u sprzedawcy, ale dalej to samo.
???
Pozdrawiam,
CzłowiekŻelazko
A jak to sprawdzałeś? Pewny jesteś, że trafiłeś z af. Nie zmieniłeś kadru. Przy 1,4 dużo nie trzeba
I pamiętaj że GO nie rozkłada sie symetrycznie.
CzłowiekŻelazko
15-12-2009, 16:06
Sprawdzałem standardowo - na kartce z liniami tekstu (rozmiar czcionki 12, odstępy 1, Word)- kadr pod kątem ok. 45'
Linijki w niedużej odległości, więc rozbieżność punktu celowania af, a rzeczywistej ostrości łatwa do wychwycenia.
Na f 1,4 łapie ostrość ok. 2-2,5 linijki niżej, co ma przełożenie na 1, - 1,5 cm różnicy przy odległości od obiektu ok. 50 cm.
?
CzłowiekŻelazko
16-12-2009, 00:01
Celuję ze statywu.
To co? Jaki werdykt Szanownych Koleżanek i Kolegów? Zmieniać szkło do skutku, czy ze mną coś nie tak?
jak możesz to zmień, wybierz sobie taką, co na pewno działa :)
Oddaj szkło i puszkę do serwisu - wyregulują.
Zrobiłem tak z moim D90 i N35/1.8 (80 PLN w lokalnym serwisie foto w Gdyni) - jest miodzio.
CzłowiekŻelazko
16-12-2009, 14:11
Z tą regulacją to mały problem, bo co z innymi szkłami? W pozostałych ostrzy dobrze - ale fakt, że nic nie schodzi poniżej f 2,0.
Z tą regulacją to mały problem, bo co z innymi szkłami? W pozostałych ostrzy dobrze - ale fakt, że nic nie schodzi poniżej f 2,0.
Logiczna uwaga.
Niemniej jednak regulację robiłem pod 35/1.8, natomiast 85/1.8 (kupiona już po regulacji) ostrzy w punkt od pełnej dziury. Innymi słowy obie stałki ostrzą jak należy i o to chodzi. :)