Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Domyślnie Nikkor 50 1,4 i front focus

Witam,

Skuszony opiniami na forum nabyłem drogą kupna w/w obiektyw. Słoik ma służyć żonie w D60.

Jako laik proszę o wytłumaczenie zjawiska:
    przy przesłonie z przedziału 1,4-2,2 jest FF, a już od 2,8 i wyżej celuje "w punkt". Wymieniłem już raz obiektyw u sprzedawcy, ale dalej to samo.

???

Pozdrawiam,
    CzłowiekŻelazko

Domyślnie

A jak to sprawdzałeś? Pewny jesteś, że trafiłeś z af. Nie zmieniłeś kadru. Przy 1,4 dużo nie trzeba
    Fx, D300/ mb-d10/ N 14-24/ N24-70/ N70-200/ S150-500/ sb-x/ S8mm/f3.5 Pozdrawiam

Domyślnie

I pamiętaj że GO nie rozkłada sie symetrycznie.

Domyślnie No to tak:

Sprawdzałem standardowo - na kartce z liniami tekstu (rozmiar czcionki 12, odstępy 1, Word)- kadr pod kątem ok. 45'
    Linijki w niedużej odległości, więc rozbieżność punktu celowania af, a rzeczywistej ostrości łatwa do wychwycenia.

Na f 1,4 łapie ostrość ok. 2-2,5 linijki niżej, co ma przełożenie na 1, - 1,5 cm różnicy przy odległości od obiektu ok. 50 cm.

?

Domyślnie

celujesz ze statywu?
    FM2n, Mamiya RB67;

Domyślnie

Celuję ze statywu.

To co? Jaki werdykt Szanownych Koleżanek i Kolegów? Zmieniać szkło do skutku, czy ze mną coś nie tak?

Domyślnie

jak możesz to zmień, wybierz sobie taką, co na pewno działa
    Naucz się czytać

Domyślnie

Oddaj szkło i puszkę do serwisu - wyregulują.

Zrobiłem tak z moim D90 i N35/1.8 (80 PLN w lokalnym serwisie foto w Gdyni) - jest miodzio.
    X-T10, XF35, XF18-55, MK320

Domyślnie

Z tą regulacją to mały problem, bo co z innymi szkłami? W pozostałych ostrzy dobrze - ale fakt, że nic nie schodzi poniżej f 2,0.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CzłowiekŻelazko Zobacz posta
    Z tą regulacją to mały problem, bo co z innymi szkłami? W pozostałych ostrzy dobrze - ale fakt, że nic nie schodzi poniżej f 2,0.
    Logiczna uwaga.

Niemniej jednak regulację robiłem pod 35/1.8, natomiast 85/1.8 (kupiona już po regulacji) ostrzy w punkt od pełnej dziury. Innymi słowy obie stałki ostrzą jak należy i o to chodzi.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 16-12-2009 o 21:04 Powód: pis. ("nie mniej")
    X-T10, XF35, XF18-55, MK320

Uprawnienia umieszczania postów