PDA

Zobacz pełną wersję : Fuji FinePix F200EXR

Valdec
14-12-2009, 17:46
Witam,

Fuji ostatnio mocno reklamuje model F200EXR. Zastanawiam się jednak co takiego ma on w sobie? Generalnie jego poprzednik czyli F100EXR był mocno polecanym kompaktem, nawet na tym forum w kilku wątkach o kompaktach pojawił się jako polecany w swojej kategorii, a pojawiały się też opinie, że warto właśnie poczekać na F200EXR.

Czytałem opis i specyfikację tego aparatu, ale nic powalającego nie rzuciło mi się w oczy, czy ktoś może mi wyjaśnić czemu ten aparat jest taki wspaniały? Zastanawiam się nad zakupem jakiegoś kompakta i dlatego pytam. I jeszcze jak on się ma do "profesjonalnych" kompaktów, takich jak Canon G10/G11?

Pozdrawiam :)

Azazel85
15-12-2009, 01:54
A co rozumiesz pod pojęciem "kompakt"? ;) Brak lustra, czy "kompaktowe rozmiary"? ;)
Bo ten Fuji kompaktowych rozmiarów to nie ma na pewno - powiedziałbym nawet że jest niewiele mniejszy od Twojego zestawu ze stopki... ;)

A szczegółów o tym aparacie, najlepiej szukaj na forum Fuji ;-)

montini
15-12-2009, 07:20
"Bo ten Fuji kompaktowych rozmiarów to nie ma na pewno - powiedziałbym nawet że jest niewiele mniejszy od Twojego zestawu ze stopki... ;)"

Właśnie ten (F200EXR) o którym pisze autor postu takie kompaktowe wymiary ma, to S200EXR jest gigantyczny, ale to zupełnie inny aparat niż kultowa seria "F"

A mocno reklamują raczej S200EXR...

Valdec
16-12-2009, 12:46
Rzeczywiście, reklamowany bardziej jest model S200EXR, ale pytałem o F200EXR, jak w tytule, sorry, moja pomyłka.

Montini, mógłbyś krótko rozwinąć, czemu ta seria F jest kultowa? Właśnie o to info mi chodzi :)

Jacenty Z.
24-12-2009, 13:48
Najkrócej mówiąc, zachwalany jest za szeroki zakres dynamiczny i możliwość pracy przy wysokich czułościach, za co ten model i starszy F70 EXR były doceniane nagrodami. Tu jest to dość ładnie opisane:
http://www.e-cyfrowe.pl/fujifilm-finepix-f70-exr-czarny-p-13971.html
http://www.e-cyfrowe.pl/fujifilm-finepix-f200-exr-czarny-p-10788.html

W reklamie wygląda fajnie, natomiast krytycy tego zjawiska twierdzą, że Fuji ma tendencje do przesadzania z ulepszaniem obrazu w aparacie. Widzę, że jesteś też na Flickr, więc możesz to ocenić lub podpytać osobiście:
http://www.flickr.com/groups/1040574@N23/

Ja osobiście wolałbym coś w zakresie: Canon G10/G11 (G10 testowałem i ma sporo pozytywnych cech), Panasonic LX3 (który mam i chwalę), ewentualnie z dużo droższych opcji Olympus PEN + obiektyw 17/2.8 (przy oświetleniu dziennym nawet do ISO 3200 zestaw ten daje niezłe wyniki).

Pawel92
24-12-2009, 15:07
Jeżeli szukasz czegoś małego i posiadającego "profesjonalne" cechy, to rzuć okiem na Canon S90 (Raw; ta sama matryca, co w G11); jasny obiektyw).

Valdec
29-12-2009, 19:03
Jacek Z., Pawel92, dzięki bardzo, poszukałem jeszcze trochę w google i poczytałem to co podlinkowaliście i mi się sporo rozjaśniło. I jeśli będę miał kupować kompakta, to chyba pójdę bardziej w stronę G11/LX3, ale taki malutki F200EXR z "podrasowanym" obrazkiem też może się w pewnych okolicznościach przydać :)