Zobacz pełną wersję : Wybor laptopa
Zalezy mi na czasie, wiec kopiuje swoj watek z działu komputery, gdzie temat powoli zaginał. Moze tu jako ze jest wiecej odwiedzajacych, uzyskam jeszcze pare porad odnosnie tematu.
Prosze o pomoc w wyborze laptopa dla znajomej.
Bedac w sklepach polecano nam te dwa ponizsze modele.
1.http://ce.computers.toshiba-europe.c...ibaShop/false/
2.http://www.samsung.com/pl/consumer/p...pec&fullspec=F
Laptop ma sluzyc glownie do internetu, ewentualnie do pogrania w jakies prostsze gierki, np na wyjezdzie. Roznica w cenie miedzy nimi to 500zl, wiec czy warto doplacac do tego samsunga tyle kaski patrzac na ich parametry. Ja w tym temacie jestem całkowicie slabiutki, nie wiele mi to wszystko mowi. Niestety, ale musi byc kupiony w markecie, gdyz zakup bedzie na raty.
Prosze o pomoc kolegow znajacych sie w tym temacie, wiem ze na was zawsze mozna liczyc. Z gory dziekuje.
OK poprawiam
1. http://ce.computers.toshiba-europe.com/innovation/pl/product/Satellite-L500D-149/1076733/toshibaShop/false/
2.http://www.samsung.com/pl/consumer/pc-peripherals-prtinters/ultra-mobile-pc/r-series/NP-R522-JS06PL/index.idx?pagetype=prd_detail&tab=spec&fullspec=F
D_Z_I_A_D_E_K
14-12-2009, 13:07
ja bym AMD nie brał pod uwagę
skulinski
14-12-2009, 13:34
wybierajac miedzy firmami - toshiba. szajsung nie budzi mojego zaufania ;)
malasana
14-12-2009, 13:37
nie czytając żadnych specyfikacji - toshiba. szajsung nie budzi mojego zaufania ;)
Tez tak kiedys myslalem, do czasu zakupu dla mojej drugiej polowki laptopa toshiby. Jakosciowa porazka. Odradzam Toshibe, chyba ze mowimy o wysokich (czytaj najdrozszych) modelach.
Bartek_902
14-12-2009, 13:43
Pomyśl o sonym,seria FW...mam i sobie chwale niezła matryca full HD 16.4" 2 lampy podświetlajace,mocny procek 4gb ramu i 500gb dysku....teraz znajdziesz go za troche ponad 4k
Pomyśl o sonym,seria FW...mam i sobie chwale niezła matryca full HD 16.4" 2 lampy podświetlajace,mocny procek 4gb ramu i 500gb dysku....teraz znajdziesz go za troche ponad 4k
Niestety, ale cena nie moze przekroczyc 2500, bierzemy na raty, tak aby miesiecznie nie przekroczyc 80zł. Nie potrzebujemy wypasionego sprzetu, ale roznica 500zł jest do przyjecia, jesli warto tyle doplacic miedzy tymi lapkami za jakosc i wyposazenie.
Rafał_Sz
14-12-2009, 14:00
Polecam Asusa. Mam A3H, przeżył ze mną wszystko co lapek w notebookowym horrorze przeżyć może. I działa...
MARS CooL
14-12-2009, 14:25
http://www.euro.com.pl/upload_module/events/lenovo-oferta-swiateczna/index.html?from=baner
Kupiłem Tego laptopa na poczatku lipca. Wyglada na to ze oprócz Asusa jest to jeden z najlepiej skonfigurowanych laptopów w cenie ok 3000zł.
Moje wrazenie po takim czasie użytkowania:
- bez zawiech
-nie grzeje sie (świetnie rozwiazany układ chłodzenia) - na tym najbardziej mi zalezało bo dotychczas miałem złe doświadczenia z pracą na grzejacych laptopach. A raczej z jej brakiem. Grzały mi sie Vaio z serii Z, Acer, HP i wszystkie zaliczały dosyć czeste zawiechy.
-laptop pracuje w bardzo niekorzystnych warunkach - bardzo czesto w duzym zapyleniu. W sobotę czyściłem go poraz pierwszy wewnątrz i byłem mile zaskoczony ze nic do środka nie wpuszcza
-normalnie mam podłączony zewnetrzny LCD i juz sie przyzwyczaiłem - troszeczke inaczej obrazuje karta GF od ATI
-karta graficzna GF130 moze z duzym zapasem jak do normalnych zastosowań ale w razie czego prawie wszystkie tytuły gier na dziń dzisiajszy mozna odpalic i specjalnie laptop nie ma nic przeciw ;)
-laptop jest czesto przenoszony i nie ma problemów że coś sie dzieje z obudową
- jedyne do czego mógłbym sie doczepić to moze spasowanie elementów które niby jest ok na pierwszy rzut oka ale jak sie przyjzy z bliska to jest jakieś dziwne
-namówiłem kolegę na tego laptopa i ma podobne wrazenia jak ja
-kupiłem go w euroagd na 30 rat 0% - ceny zminiają sie codzinnie - cena waha sie nawet do 400 zł - trzeba przypilnowac i zamówic jak jest najtaniej
Nowego Asusa widziałem tylko w sklepie - ma fajną konfigurację ale tylko tyle moge na ten temat napisać
Na podanym przez ciebie linku jest 5 lapkow. Ktory to ten proponowany?
MARS CooL
14-12-2009, 17:41
sa teraz rózne zestawienia, mam z procesorem T6600 320GB dysk twardy oraz karta gr. GF130 - ok3000zł zapłaciłem. Kolega ma z Procesorem T4200 lub 4400 i zapłacił 2400zł - nie widze zadnej róznicy w wydajnosci tych laptopów w normalnym uzytkowaniu.
wybierajac miedzy firmami - toshiba. szajsung nie budzi mojego zaufania ;)
Tylko czasy się zmieniają i warto brać pod uwagę fakty a nie teorie typu "bo 10 lat temu samsung miał kiepskie dyski HD i jeden model usterkowego cdromu"... :)
Do rzeczy - od pół roku jestem solidnym klientem sprzętu Samsunga. Jestem szczerze zachwycony ich produktami, oczywiście biorąc pod uwagę stosunek ceny do jakości. Mamy 2 dyski, 3 telefony, 2 laptopy. Złego słowa nie powiem o Samsungu.
Polecam Tobie bez najmniejszego zastanowienia kupować w ciemno ten model
http://www.samsung.com/pl/consumer/pc-peripherals-prtinters/ultra-mobile-pc/r-series/NP-R522-AS03PL/index.idx?pagetype=prd_detail&tab=spec
dostaniesz go bez problemu w marketowych promocjach za ok 2400zl więc lepszy od podanego przez Ciebie pod każdym niemal względem. (większy dysk, więcej ramu, lepsza grafika, różnicy w procku nie ma żadnej poza 2% różnicą w syntetycznych benchmarkach)
Co do konkretnego modelu:
- świetna jakość wykonania. nic nie trzeszczy, nie skrzypi, nie ugina się. uszczelniona klawiatura (to widać) i wzmocniona konstrukcja (tego nie testowałem, cytuję za producentem). Wnętrze prawie całe matowe oprócz cieniutkiej ramki wokół klawiatury. Obudowa lakierowana na wysoki połysk jak w większości dzisiejszych laptopów. Widać oczywiście każdy odcisk palca ale wystarczy przetrzeć czymkolwiek i sprawa załatwiona. Wcześniej miałem Della niby pokrytego taką "satynką" i tam była makabra - wycieranie powodowało coraz większe rozmazywanie tłuszczu...
Obudowy nie ma co wogóle porównywać z cytowaną Toshibą czy Lenovo Y550 - trzeszczący plastik fantastik (pisze też o tym przedmówca - właściciel tego modelu)...
- bardzo cichy, wcale się nie grzeje,
- doskonały akumulator ! Wytrzymuje mi ok do 4h oglądania filmów .avi w podróży,
Z wad - tu wymienię rzeczy, które są w większości laptopów tej półki cenowej, w tym i konkurentów z wątku:
- błyszcząca matryca
- wspomniana lakierowana obudowa
terpsych
14-12-2009, 18:50
sa teraz rózne zestawienia, mam z procesorem T6600 320GB dysk twardy oraz karta gr. GF130 - ok3000zł zapłaciłem. Kolega ma z Procesorem T4200 lub 4400 i zapłacił 2400zł - nie widze zadnej róznicy w wydajnosci tych laptopów w normalnym uzytkowaniu.
Y550 jest fajny - flaki ma fajne i osiągi tez fajne, ale plastikowy i skrzypiący.
dokładnie. gdyby ten model przy tych parametrach miał jakość wykonania co poprzednik Y530 to już dawno miałbym go u siebie na półce. Ale to i tak do momentu, w którym nie pomacałem obu Samsungów, które posiadam ;)
Niestety, ale cena nie moze przekroczyc 2500, bierzemy na raty, tak aby miesiecznie nie przekroczyc 80zł. Nie potrzebujemy wypasionego sprzetu, ale roznica 500zł jest do przyjecia, jesli warto tyle doplacic miedzy tymi lapkami za jakosc i wyposazenie.
a nie lepiej byłoby wziąć pożyczkę w banku i ją spłacać powoli?
wtedy masz większą możliwość kupna okazyjnego i pewnie zaoszczędzisz kilka stów
skoro market da to bank też powinien (inaczej zmień;) )
wspomnianego już Sony Vaio można mieć za 2700 zł - nówka FW11e, 21e czy 31e
ja kupiłem taki 4 miesięczny za 2200 i bardzo sobie chwale! Co prawda mam symbol funta ale co to szkodzi ;)
fenomenalna matryca i parametry - nawet do visty można się przyzwyczaić
przy okazji podziękowania dla kolegi Tymancjo - to on polecił mi Soniacza!
rockabilly
14-12-2009, 21:23
ja dokonałem dobrego wyboru, choc stylizacja jest mocno kontrowersyjna- IBM SL500 THINKPAD- bardzo stabilny i dobry do pracy,
jesli nie masz wymagań jedz do Selgrosa i kup Asusa K50 coś tam za 1370 brutto(na skąpcu nawet 1200). 250 GB i 2 giga ramu- do netu i filmów aż nadto- nie dajmy sie zwariować. oczywiście rozmiar 15,4
dzis bylem w Lodzi w Selgrosie i jeszcze były - wydzialem- wg mnie zarąbista oferta.
wspomnianego już Sony Vaio można mieć za 2700 zł - nówka FW11e, 21e czy 31e
ja kupiłem taki 4 miesięczny za 2200 i bardzo sobie chwale!
też się za nimi rozglądałem i rozmawiałem z kilkoma właścicielami tychże laptopów. Warto abyś przy okazji polecania tych modeli wspomniał o akumulatorach, co w przypadku sprzętu mobilnego jest chyba niezmiernie ważne... mnie się odechciało Sony gdy usłyszałem o cenach nowych aku oraz o tym, iż obejrzenie 1,5h filmu na jednym ładowaniu pozostanie jedynie w sferze marzeń :)
Jakies 5 lata temu mialem lapsa,wywaliłem na niego kupe kasy.Mineły 2 lata i był g... wart,wysłałem go do kraju i kupilem sobie stacjonarke + monitor 22.Co jakis czas wymieniam w nim graty i komp żyleta.Jezeli ta osoba potrzebuje kompa do pracy jezdzi w delegacje itp. to sie zgodze przeda sie .Ale jak ma stac w domu to szkoda kasiorki,lepiej kupic pudło.
też się za nimi rozglądałem i rozmawiałem z kilkoma właścicielami tychże laptopów. Warto abyś przy okazji polecania tych modeli wspomniał o akumulatorach, co w przypadku sprzętu mobilnego jest chyba niezmiernie ważne... mnie się odechciało Sony gdy usłyszałem o cenach nowych aku oraz o tym, iż obejrzenie 1,5h filmu na jednym ładowaniu pozostanie jedynie w sferze marzeń :)
ależ proszę bardzo... wspominam:
bez problemu wytrzymuje 2 godziny 15 minut na jednym ładowaniu podczas dosyć intensywnej pracy
To mi w zupełności wystarczy...
A jak przestanie wytrzymywać (co pewnie nastąpi za 1,5-2 lata )to nie będę mysłał o wymianie baterii: będzie mnie stać to kupię nowy, nie będzie to popracuje na kabelku...
A filmów za często na naleśnikach nie oglądam - do tego służą inne specjalistyczne produkty.
Podobnie jak z komórka - niby jest tam aparat i czasem nawet się przyda, ale jednak z jakiś niewyjaśnionych dotąd przyczyn, kupiłem lustrzankę ;)
Powtarzam: sprzęt genialny - ponadto jeden z nielicznych laptopów z matrycą pozwalającą na obróbkę zdjęć w amatorskim trybie (lub nawet zawodowym - wystarczy popatrzeć na zdjęcia Tomka "Tymancjo", który robi na FW21e 99 % prac)
Jakies 5 lata temu mialem lapsa,wywaliłem na niego kupe kasy.Mineły 2 lata i był g... wart,wysłałem go do kraju i kupilem sobie stacjonarke + monitor 22.Co jakis czas wymieniam w nim graty i komp żyleta.Jezeli ta osoba potrzebuje kompa do pracy jezdzi w delegacje itp. to sie zgodze przeda sie .Ale jak ma stac w domu to szkoda kasiorki,lepiej kupic pudło.
Laptopy 5 lat temu i teraz to niebo i ziemia - bez porównania, zarówno w temacie parametrów jak i cen.
A i jakość pracy na laptopach poprawiła się znacznie. Polecam ponowne rozważenie tematu ;)
ależ proszę bardzo... wspominam:
bez problemu wytrzymuje 2 godziny 15 minut na jednym ładowaniu podczas dosyć intensywnej pracy
To mi w zupełności wystarczy...
no muszę przyznać, że cholernie mnie zaskoczyłeś bo interesowałem się tymi modelami bardzo intensywnie. I paru użytkowników opowiedziało mi o bateriach, opowiedział mi serwis Sony w którym pytałem o ich trwałość i ceny (o zgrozo, ok 1000zl). Na dodatek producent w specyfikacji deklaruje MAX 140minut użytkowania a wszyscy wiemy, że nidgy nie mierzą oni trwałości aku podczas intensywnej pracy tylko w trybie IDLE...
Dziekuje wszystkim za porady i poswiecony czas.
Dzieki wam wszystkim, a w szczegolnosci nowartowi decyzja juz zapadła i zakup dokonany. Wybór padł na Samsunga. Argumenty nowarta i to ze jest on bezposrednim uzytkownikiem tych lapkow, najbardziej mnie przekonały. Potem tylko jeszcze pomacałem w sklepie i decyzja zapadła. Własnie zostal odpalony, powoli sie nim bawie, i własnie ten post juz pisze na tym nabytku. Nawet troszke załuje ze nie bedzie on w moim posiadaniu na stałe, bo podoba mi sie praca na nim. Ale jednak nad zdjeciami lepiej pracowac na stacjonarnym. Jeszcze raz dziekuje wszystkim. Pozdrawiam.
Dziekuje wszystkim za porady i poswiecony czas.Wybór padł na Samsunga. Argumenty nowarta i to ze jest on bezposrednim uzytkownikiem tych lapkow, najbardziej mnie przekonały. Potem tylko jeszcze pomacałem w sklepie i decyzja zapadła. Jeszcze raz dziekuje wszystkim. Pozdrawiam.
zostaje życzyć bezusterkowej pracy/ zabawy :)
No to kolejny zwerbowany - czekam na przelew od Samsunga :p
Od razu dwie ważne rzeczy - domyślam się, że dostałeś sprzęt już z win7. sformatuj dysk, zrób partycje, wywal te całą partycję recovery - zazwyczaj nigdy sie nie przydaje a tylko zaśmieca dysk razem z setkami MB ulepszaczy-spowalniaczy zainstalowanych w systemie. Goły system 7 i od razu chodzi raźniej, dłużej trzyma na baterii. Ja z programów Samsunga nie mam chyba żadnego - wszystko co potrzebne mam w windowsie.
Druga rzecz, która mnie doprowadzała do szału przez prawie miesiąc. Gdybyś podpinał kompa od razu do TV przez HDMI to będziesz miał kilkucentymetrową, czarną ramkę naokoło - tak jakby na TV 42" potrafił wyświetlać jedynie na 40". Za diabła nie mogłem dojść w czym problem bo na innych laptopach pokrywało mi cały ekran bez problemu. Problem był w tym, iż nie instalowałem do sterów ATI Catalyst Control Center (bo uważam to za nieużyteczny śmietnik). Właśnie w CCC masz funkcję dopasowania do podłączonego telewizorka. Taki niby drobiazg ale mnie cholernie irytował i napsuł krwi wystarczająco ;)
Przyjemności z użytkowania.
dostałem parę pytań odnośnie tego modelu i jeszcze coś mi się przypomniało. Są na rynku modele z baterią 4000mAh i 4400mAh. Trzeba na to zwracać uwag bo ta druga jest dużo wydajniejsza a nie każdy sprzedawca o tym szczególe pisze.
No i okazało się, że te modele staniały i kosztują na allegro już ok 2250zł. Super - za te pieniądze nie kupi się nic tak dobrze wykonanego i wydajnego.