PDA

Zobacz pełną wersję : D2x i ERR....

arseniq
13-12-2009, 21:39
Czy może wystąpić błąd "ERR" przy przebiegu migawki ok 8000zdj? migawka od nowości, sprzęt zadbany (wręcz stan salonowy:D ) aparat pracuje z N17-55.

Nie wiem co może być przyczyną - czy ze szkłem czy bez, po zrobieniu 1 zdj wywala ERR. Mam myśleć o serwisie? wyjmowałem już baterię na chwilę i nawet kartę sformatowałem( zalecają to na zagranicznych forach) i nic - nadal to samo. - serwis? Będę wdzięczny za pomoc.

kris_z
13-12-2009, 22:20
No a zdjęcie jest prawidłowo naświetlone?

turbokolor
13-12-2009, 22:35
moze sprawdz z inna karta?

arseniq
13-12-2009, 22:35
nie - ciemne jak bym nie zdjął dekla ze szkła...

arseniq
13-12-2009, 22:36
Jutro w pracy sprawdze z inną kartą - może kumple coś wymyślą ( wszyscy w firmie na nikonach robią)

tomek20stencel5
13-12-2009, 22:44
Taaa, a dźwięk migawki normalny? Jeżeli zdjęcie jest źle naświetlone, to może być migawka, ale nie chcę straszyć. Możliwe, że coś nawet na stykach body i obiektywu (przetrzyj styki, albo przemyj np. spirytusem). Możliwe, że migawka tak szybko padła - wyjątek potwierdza regułę.

arseniq
13-12-2009, 22:54
nie no nie chce mi się wierzyć że po 8k zrobionych zdjęć pada migawka!? styki tez przeczyściłem i nic... w razie co - wiecie ile czasu mogą mi go trzymać w serwisie jak bedzie trzeba wymienić migawke? bo cenowo to podobno ok 1000zł..

arseniq
13-12-2009, 23:04
dźwięk migawki jest dziwny ale nie wiem może tylko mi sie wydaje bo kilka tygodni nie używałem aparatu...

tomek20stencel5
13-12-2009, 23:04
Oj, jeżeli chodzi o serwis - to wiadomo, loteria. Możesz dostać po tygodniu, miesiącu a nawet czekać dłużej. Co innego jak wyślesz albo do UK, albo jeżeli się nie mylę to do Niemiec. Szczerze mówiąc to migawkę powinni wymienić za free (przeszedłem teraz na canona [nie zjedzcie mnie ;)] i tam dowiedziałem się, że jeżeli np. mój 30D nie będzie miał 100 000 zdjęć naklepane, to powinni za darmo wymienić po gwarancji), tym bardziej, że to pucha profi.

Akari
13-12-2009, 23:05
Coś podonego pojawiało się w D2Hs w niektórych partiach - po pierwszym włączeniu Err a później działało bezproblemowo. Z tego co wiem była to wada migawki i niekiedy ludzie się tym nie przejmowali robiąc dalej zdjęcia ale zdażały się przypadki, że po niedługim czasie należało wymienić element migawki. Jeśli masz gwarancję to serwisuj. Poszukaj na dpreview, kilka takich zdarzeń było.

Slon
13-12-2009, 23:06
nie ma sie co przejmowac :D
Przed zakupem d2h poczytalem troche na necie i np. errory potrafily wyskakiwac w praktycznie nowych aparatach.
U mnie jest to samo. Aparat ma w tej chwili 68 tys przebiegu (ale nie wiem, czy to ciagle pierwsza migawka). Od przebiegu ok 40 tys. wystepowaly errory, ale jakos ciagle dziala :) Czasem nie wyskoczy, czasem wypluje czarna klatke, czasem naswietli poprawnie, ogolnie nie ma reguly. Jesli mocno Ci to przeszkadza, mozesz wlaczyc aparat, pogrzebac troche w menu (wszystko bez wciskania spustu) i po ok 1-2 min. dopiero zaczac focic. Przewaznie pomaga :)

Bylem z tym w serwisie (nie nikona). Powiedziano mi, zebym sie nie przejmowal :) Ot takie to errory :D

arseniq
13-12-2009, 23:18
he dzięki za info. Puszki nie mam już na gwarancji ale tomek20stencel5 ma rację - fajnie by było gdyby w razie co wymienili mi migawkę na nową za free - dla mnie to trochę szok - sprzętu używam amatorsko (takie hobby:) ) i dbam o to aby był jak nowy, nigdy nie upadł i takie tam i dziwi mnie że wywala error..... Napisze do serwisu - zobaczę co mi odpiszą.... Pamiętam że przez krótki moment miałem wyskakujący ERR przy liczniku ok 4000zdj ale dzisiaj ERR jest co drugie zdjęcie obojętnie na jakich ustawieniach robie...

Slon
13-12-2009, 23:24
ale dzisiaj ERR jest co drugie zdjęcie obojętnie na jakich ustawieniach robie...

Wyskakuje po wlaczeniu aparatu? Czy co 2 zdjecia przy ciagle wlaczonym aparacie?
Bo jesli ta druga opcja, to chyba raczej migawka do wymiany...

W moim przypadku jest ta pierwsza opcja

arseniq
13-12-2009, 23:30
wcisnę spust, zrobi zdj i wywala ERR, wciskam ponownie spust i jak by się odwieszało, kolejny raz wciskam spust, robi zdj i wywala ERR.....

Slon
13-12-2009, 23:33
wcisnę spust, zrobi zdj i wywala ERR, wciskam ponownie spust i jak by się odwieszało, kolejny raz wciskam spust, robi zdj i wywala ERR.....

no to raczej migawka...
Napisz/zadzwon do serwisu, nie koniecznie nikona, zeby sie upewnic. Tak czy inaczej, powodzenia zycze...

arseniq
13-12-2009, 23:36
znalazłem na stronie serwisu nikona:

"Komunikat "Err" wyświetlany na panelu sterowania lub w wizjerze aparatu D-SLR

Pojawienie się komunikatu "Err" na panelu sterowania i w wizjerze aparatu D-SLR zazwyczaj oznacza, że wewnętrzny moduł monitorowania pracy aparatu wykrył problem. Komunikat ten może oznaczać tymczasowy problem z aparatem lub problem wymagający interwencji serwisu. Po pojawieniu się tego komunikatu zapisz kolejne zdjęcie i jeśli komunikat zniknie, oznacza to, że była to tymczasowa usterka. Jeśli jednak komunikat nie znika, należy przekazać aparat do serwisu firmy Nikon w celu naprawy. Przed przekazaniem aparatu do naprawy sprawdź następujące pozycje:

1.
Spróbuj użyć karty pamięci zatwierdzonej przez firmę Nikon.
2.
Spróbuj użyć obiektywu marki Nikon lub odłączyć obiektyw i ustawić manualny tryb ekspozycji (M).
3.
Sprawdź, czy baterie/akumulatory są całkowicie naładowane.
4.
Wyjmij baterię/akumulator z aparatu na dłuższy czas, na przykład na 24 godziny, a następnie włóż je ponownie do aparatu. Jeśli aparat jest wyposażony w przełącznik resetowania, naciśnij ten przełącznik zamiast wyjmować baterię/akumulator. Aby uzyskać szczegółowe informacje na temat aparatów wyposażonych w przełącznik resetowania oraz miejsc, w których ten przełącznik się znajduje, zobacz Kliknij tutaj.

Jeśli komunikat o błędzie jest nadal wyświetlany, skontaktuj się z lokalnym serwisem firmy Nikon. Aby znaleźć lokalny autoryzowany serwis firmy Nikon, zobacz Kliknij tutaj ."

tomek20stencel5
13-12-2009, 23:38
I pamiętaj kiedy dzwonisz mów stanowczo czego chcesz. Nieraz cicho i ugodowo nic nie zdziałasz. Jeżeli nie będą chcieli naprawić za darmo narób dymu, że aparat profi, taki przebieg idealny stan, taka cena body, że w Canonie wymieniają - może wtedy zmiękną. Powodzenia.

BugsBunny
13-12-2009, 23:40
spróbuj z inną baterią. to co prawda mało prawdopodobne, ale w niektórych modelach, bodaj D1, były problemy z wydajnościa prądową akumulatora i objawy podobne do padu migawki. Migawka dla D2X/D2H to ok. 1200zł, nie wiem czy sama czy z robocizną ( obawiam się że bez ) - tak mi kiedyś odpisał serwis.

arseniq
14-12-2009, 18:57
No i wszystko już jasne. Padła migawka... Koszt naprawy 1200-1500zł....

tomek20stencel5
14-12-2009, 20:18
Nie no nie poddawaj się. Opier*ol wszystkich w serwisie jak trzeba i walcz o to, żeby Ci wymienili za free tą migawkę.

arseniq
14-12-2009, 20:51
o to walczą kumple z pracy którzy znają ludzi, którzy znają ludzi z nikona:P ale jak nic nie wyjdzie to trudno - zapłacę....

tomek20stencel5
15-12-2009, 00:16
Życzę powodzenia, żeby Ci pod choinkę nową migawkę za free dali :)

R
15-12-2009, 10:28
sprzedajesz d2? :)

arseniq
15-12-2009, 12:14
Życzę powodzenia, żeby Ci pod choinkę nową migawkę za free dali :)

fajnie by było:D choć w cuda nie wierzę... ale może:P

sprzedajesz d2? :)

jak sprzedam to już nie kupie tak zadbanego.... a do D3s trochę musiałbym dozbierać:P

R
15-12-2009, 13:05
zadbany ale popsuty... :)

arseniq
15-12-2009, 13:53
będzie naprawiony:D

njght_84
15-12-2009, 14:57
coraz lepsze te nikony robią.. w d2h po 8000 gumy mi odpadły. Poproś NKP może coś zrobią w tej sprawie, jeżeli sam czegoś nie nabroiłeś ewidentna wina wady migawki

arseniq
15-12-2009, 16:36
nic nie nabroiłem. migawka sama z siebie padła....

pmpmwd
16-12-2009, 01:30
Dziwne to wszystko, jakiś czas temu na Allegro był D2x z przebiegiem prawie 320000 zdjęć http://www.allegro.pl/item829488536_nikon_d2x_body.html i sprawny, a tu migawka pada po 8000 czyli jednak wszystko zależy od sztuki?

arseniq
16-12-2009, 16:55
no niestety - sam się baaardzo zdziwiłem....

olkuszanin
16-12-2009, 22:43
nie ma się co łamać , ja ostatnio wymieniałem migawkę w D3 , przebieg około 120 000 - wysłałem w ciągu tygodnia zrobili, za co jestem niezmiernie wdzięczny serwisowi, co do kosztów dolicz sobie gumy i jak chcesz to czyszczenie, warto, dodatkowo zaktualizowali mi soft ku mojemu zdziwieniu mimo tego że miałem wgrany najnowszy mam różnice w RAW-ach na PLUS (przetestowane szczególnie na iso 6400)

tomek20stencel5
30-12-2009, 00:44
I jak. Rozwiązało się jakoś? Masz już puszkę naprawioną? Napisz coś, bo jestem ciekawy jak się to skończyło.

arseniq
11-01-2010, 15:37
no i niestety.... próbowałem to jakoś załatwić ale okazało się że naprawa będzie mnie kosztować 1420.58zł (czy jakoś tak). Szczegóły naprawy - wymiana migawki i jakichś części z nią związanych + robią czyszczenie matrycy... Teraz mam do was pytanie ponieważ jestem chwilowo spłókany (nowy samochód) to za ile mam sprzedać taką puszkę? stan body ogólny idealny, jedyne co to przykleiłem część gumy od klapki od wejść na CF ale tego praktycznie nie widać. Mam pudełko z wszystkimi papierami, kablami itp... i teraz pytanie:

Czy odjąć kwotę naprawy od kwoty za jaką chodzą D2x w takim stanie ? czy np wystawić za 2100zł? wtedy kupujący miałby sprawny aparat za lekko ponad 3500zł. Czas naprawy w serwisie nikona - 2dni.

Będę wdzięczny za pomoc

tomek20stencel5
11-01-2010, 16:55
Biorę za darmo od razu... Albo dam C30D w rozliczeniu. A tak na serio, to patrząc na ceny na alledrogo to szczerze mówiąc za dużo kasy nie dostaniesz, ja na twoim miejscu bym naprawił i wtedy sprzedał bo tak z migawką do wymiany to nie wiem czy ktoś będzie chciał kupić. Za taki ze zepsutą migawką nie dał bym więcej niż 2000zł. Niestety.

arseniq
11-01-2010, 17:49
no i tyle chyba byłbym jeszcze skłonny wziąć:P. tak sie zastanawiam czy nie da rady naprawić tego aparatu u kogoś innego(może było by taniej.. )

Slon
11-01-2010, 18:34
tak sie zastanawiam czy nie da rady naprawić tego aparatu u kogoś innego(może było by taniej.. )

probuj u Pana Adama Bienka (Warszawa - googlarka wiecej powie). Chociaz watpie zeby mial dostep do takich czesci. Do aparatow z nizeszj polki raczej bedzie mial migawke, do d2x watpie...

arseniq
11-01-2010, 19:06
u Bieńka nie da rady

fotoGRAFIK
11-01-2010, 19:47
Napewno nie da rady naprawić poza autoryzowanym serwisem bo nikt nie dostanie migawy na lewo

Tak to jest niestety że zdażały się pojedyncze D2x z migawą lecącą przy pierwszych 20000 klapnięć, nie chce mi sie wieżyć że w 2 dni zrobią migawę, zwłaszcza że na Postępu raczej nie trzymają takich części

arseniq
13-01-2010, 19:44
dzwoniąć w piątek powiedzieli mi że jak akceptuję cenę naprawy to aparat będzie u mnie na poniedziałek.. więc chyba jednak możliwe:)

thorcik
13-01-2010, 19:48
A powiedzieli, w który poniedziałek?