PDA

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] MAINE COON - Pati

D_Z_I_A_D_E_K
13-12-2009, 15:20
Wiatm.

Przedstawiam Wam Pati, nową modelkę rasy Maine Coon (jeden z największych udomowionych kotów świata), jeszcze młodziutką (5-mcy, waga 2,70kg)która zamieszkała razem z nami.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/12/pati-1.jpg
źródło (http://www.toya.net.pl/~robert28/pati.jpg)

P.S.Będzie na czym testować ostrość oraz BF i FF :)

stock
13-12-2009, 20:54
jaki jest sens zakładania takich wątków ??
Kotek ładny, i co z tego ? :)

spiritwood
13-12-2009, 22:06
stock,
masz słaby dzień dzisiaj?
chciał, to założył, podobnie jak Andrzej powyżej/poniżej. Nie trzeba wchodzić, nie trzeba komentować.
Nie wszystko, co nam się wydaje bez sensu, tego sensu w rzeczywistości jest pozbawione.

qer
13-12-2009, 22:30
a ja się dowiedziałem jaki jest jeden z największych udomowionych kotów świata :D. także warto było :)
swoją drogą też bym takiego chciał.

Pozdrawiam!

KaleidoStar
14-12-2009, 01:28
Ładna panna. Ja też przymierzam się do kupna kotki tej rasy. Znalazłam już nawet hodowlę. Ale póki co zbieram kasę, bo drogie te ślicznotki są :)

fIlek
14-12-2009, 01:29
Coony są świetne. Osobiście znam jednego, czy też raczej powinienem powiedzieć: on zna mnie :) Niesamowite kocisko :mrgreen:

PS. Spiritwood - pozdro dla Figlisa :p

sibelio
14-12-2009, 01:36
hehe

ja chociaż jestem absolutny wielbiciel kotow, dużych jak i małych, to specjalnie na rasach sie nie znam.
natomiast te maine coon to wyglądają jak wielka futrzana szczotka do kurzu, a szczególnie ogon ;D
chyba że się go kupuje żeby mieć zawsze powycieraną i błyszczącą podłogę ;D
i przegonic kota 2 razy do roku po górze szaf i mamy czysto bez wysiłku :D

a poza tym to przepiękna mordka, i te oczka:)

fIlek
14-12-2009, 01:43
hehe

ja chociaż jestem absolutny wielbiciel kotow, dużych jak i małych, to specjalnie na rasach sie nie znam.
natomiast te maine coon to wyglądają jak wielka futszana szczotka do kurzu, a szczególnie ogon ;D
chyba że się go kupuje żeby mieć zawsze powycieraną i błyszczącą podłogę ;D
i przegonic kota 2 razy do roku po górze szaf i mamy czysto bez wysiłku :D

a poza tym to przepiękna mordka, i te oczka:)

No jak ja pierwszy raz zobaczyłem Coona, to pomyślałem sobie, że to ryś jest. Duże bydlątko, a w umaszczeniu, w którym był "mój" egzemplarz sprawił niesamowite wrażenie :)

KaleidoStar
14-12-2009, 02:09
Mi się rudzielec marzy,ale w tej rasie najgorsze jest to, że tyle tych maści jest.. że nie umiem się zdecydować :) Ale wstępnie- ruda,pręgowana kotka :) (raczej "na kolanka", nie wystawowa).
O, a może ktoś z Was zna hodowlę Aldaker? Godna polecenia?
http://www.aldaker.pl/
Bo ich koty są prześliczne.

Locter
14-12-2009, 05:50
Śwetny kot. Sam mam dachowca i też jest świetny tyle, że nie robi takiego wrażenia. :D Kiedyś marzyłem o prawdziwym białym tygrysie, ale ostatecznie wystarczyłby mi taki mein coon :)

D_Z_I_A_D_E_K
14-12-2009, 09:40
Ładna panna. Ja też przymierzam się do kupna kotki tej rasy. Znalazłam już nawet hodowlę. Ale póki co zbieram kasę, bo drogie te ślicznotki są :)
a ja dostałem ją z hodowli mojej mamy - taki gratisik :)

Coon-y to niesamowita rasa zachowują się jak psy. Łażą wszędzie za tobą, ty przychodzisz z pracy, a on już wita cie w progu, kładziesz się na łóżku on na twoim brzuchu i ten taniec wokół ciebie z podniesionym ogonem gdy podajesz mu żarcie.

mateo912
14-12-2009, 09:44
tak z ciekawości - skoro ma 5 miesięcy i 2,7 kg to ile będzie miała jak dorośnie?:)

D_Z_I_A_D_E_K
14-12-2009, 09:48
Mi się rudzielec marzy,ale w tej rasie najgorsze jest to, że tyle tych maści jest.. że nie umiem się zdecydować :) Ale wstępnie- ruda,pręgowana kotka :) (raczej "na kolanka", nie wystawowa).
O, a może ktoś z Was zna hodowlę Aldaker? Godna polecenia?
http://www.aldaker.pl/
Bo ich koty są prześliczne.

Ja się tam za bardzo nie znam. Moja jest koloru: szylkret czarny klasycznie pręgowany z białym.
A i nie kieruj się ceną, bo nie jest prawdą, żę czym droższy tym ładniejszy.

shaolin
14-12-2009, 09:49
Do 7-8kg, a samiec to i 500kg moze wazyc :mrgreen:

Gratuluje kota i zycze udanych kadrow :D

D_Z_I_A_D_E_K
14-12-2009, 09:52
tak z ciekawości - skoro ma 5 miesięcy i 2,7 kg to ile będzie miała jak dorośnie?:)
Coony podobno nabierają masy do ok 5 lat, kotki w granicach do 7kg, kocury do 11kg

Bett
17-12-2009, 13:56
To 11kg to trochę przesadzone ;)
Zazwyczaj 8-9kg. Ale waga jest mało ważna właściwie, bo MCO wyglądają na dużo większe niż są ze względu na futro.
Ze mną mieszka Azi (od Azzazela ;) - czarny, 2,5 letni prawie. Waga pokazuje (zależnie od pory roku) - 7,5-8,1 kg.

fIlek
17-12-2009, 14:00
To 11kg to trochę przesadzone ;)
Zazwyczaj 8-9kg.

Ze mną mieszka Azi (od Azzazela ;) - czarny, 2,5 letni prawie. Waga pokazuje (zależnie od pory roku) - 7,5-8,1 kg.

No to do 5 roku zycia jeszcze mu trochę zostało :D Może Cię zaskoczyć ;)

D_Z_I_A_D_E_K
17-12-2009, 16:07
To 11kg to trochę przesadzone ;) Zazwyczaj 8-9kg.
to wcale nie jest przesada, rózne źródła (http://www.aisza.pl/charakterystyka.html) różnie podają wagę, mojej mamy Horus waży 11kg - i jest to raczej maksymalny pułap choć zdażają się osobniki większe. pzdr.

harb
17-12-2009, 20:06
kot - ale jak podany i o to chodzi, gratki :-D

Bett
17-12-2009, 23:00
Jak nie wykastrowane to mogą być cięższe, wtedy też inaczej się rozwijają. Mam też brytyjczyka - jeśli go się nie wykastruje to zupełnie inaczej mu się głowa rozwija (w sensie staje się bardziej papuśna i dostaje charakterystycznych dla tej rady polików). Oczywiście żadnego z nich nie przekarmiam, bo wtedy może by do 11kg dobiły ;D
Ale pamiętam był taki czas, że zarówno Azi, Bąbel (to ten brytek) i mój syn ważyli tyle samo :D