PDA

Zobacz pełną wersję : Problem - Nikkor 80-200/2.8 D ED

projacek
10-12-2009, 18:35
Witam!

Dzisiaj robiłem fotki na nudnej konferencji prasowej i zauważyłem, ze jest coś nie tak z moim obiektywem. Mianowicie robiąc zdjęcia z odległości 2-3 metrów nie łapał ostrości, na automacie i na manualu, natomiast jak odszedłem na 5-6 metrów od fotografowanego obiektu to zdjęcia wychodziły "w miarę" ostre, ale i tak ta ostrość nie była rewelacyjna.
Czym to może być spowodowane? Coś z aparatem, czy raczej niezbędna będzie wizyta w serwisie?
Dodam tylko, że obiektyw to "tzw" pompka

pawel
10-12-2009, 18:38
Może ustawiłeś limit zakresu ostrości? ;)

projacek
10-12-2009, 18:39
Może ustawiłeś limit zakresu ostrości? ;)

Od razu sprawdziłem i to niestety nie było to, zarówno na full i na limit te same problemy były ;/

wasilewk
10-12-2009, 18:52
Witam!

... Mianowicie robiąc zdjęcia z odległości 2-3 metrów nie łapał ostrości, na automacie i na manualu, ...

Nie rozumiem... ...co prawda mam "dwupierścieniowca", ale manualnie mogę kręcić ostrością ile chcę i to widać w wizjerze.
Dodam tylko, że ktoś tu wspomniał o niezbyt poprawnej pracy tych obiektywów z D700. Podczas testu "na bateryjki" może nie było najlepiej ale w "boju" sprawuje się ok. Czasami podpieram sie SB900 podczas ostrzenia, gdy są trudne warunki - w ciemniejszych miejscach podczerwień jednak lepiej mierzy odległośc.

Pzdr.