PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Rzeszowski zamek

marcinc
09-12-2009, 20:57
Tym razem kolej na moje próby z architektury.
Poddaję Waszej ocenie moje fotki rzeszowskiego zamku.

1.
...
4.

EDIT - brak zdjęć na serwerze.

Hoobie
09-12-2009, 21:18
Zamek jest zapewne piękny, chociaż mz za dużo go nie pokazałeś :p Ale do rzeczy:
1 - nie dało się zrobić tego kadru gdzieś z wyższej wysokości? Mur zasłania znaczną cześć zamku :(
2 - zamek się wali :D leci w lewo, no i przysłonięta wieża... do tego trochę ciasno...
3 - patrz nr 1
4 - przyjemny, jesienny widok, który z zamkiem ma wspólny...mur... :p

Wybrałeś interesujące miejsce, ale podejdź do niego raz jeszcze... :D

Mark Kowalczyk
10-12-2009, 11:38
Hoobie ocenił prawidłowo, ale kolory świetne.

artful
10-12-2009, 11:40
ja trochę poprostujesz będzie ok

onia
10-12-2009, 11:40
jak dla mnie ramka odciąga wzrok od czegokolwiek innego na tych zdjęciach ...

katasha44
10-12-2009, 20:12
zdjęcia rzeczywiście można by odrobinę wyprostować, ale podobają mi się. ten mur to ważny element zamku, tam gdzie kiedys była fosa, pod tym murem, tam niegdyś organizowali sobie i spotkania bardzo młodzi zbuntowani ludzie ;)))

marcinc
10-12-2009, 20:39
Dzięki za cenne wskazówki.

Otoczenie zamku dość ogranicza co do możliwości zrobienia zdjęcia z większej odległości.
Zdjęcia robiłem obiektywem 18-105 i przy kadrze nr 2 stałem już maksymalnie oddalony, a plecami opierałem się o budynek stojący po drugiej stronie ulicy. Rzeczywiście wyszło bardzo ciasno.
I tak jestem zadowolony, że nie było opinii typu "zdjęcia nadają się do kosza":)

Na wiosnę, a może wcześniej zrobię drugie podejście. Mam nadzieję, że będzie lepiej.

Dzięki i pozdrawiam:)

woda
11-12-2009, 01:42
Domyslalem sie, ze na dwojce juz nie bylo gdzie sie cofnac. Ale moze w takiej sytuacji lepiej podejsc duzo blizej i nie starac sie objac na sile calego obiektu tylko moze z innej perspektywy i jakos odwazniej uciac? Poza tym chyba probowalbym o innej porze. Przy troche innym swietle. Teraz nie widac zadnych cieni na scianie i przez to obraz sie mocno splaszcza. Sam niedawno taka fotke popelnilem. I wyszlo jakbym budynek byl namalowany na jakies wielkiej plandece. Ale kolory na zdjeciach wyszly naprawde ekstra.

Polsar74
11-12-2009, 09:39
rameczkę to kolega dowalił taką że na moim 15" w robocie jej prawej części to po prostu nie widać. Kadry też mogłby być lepsze - bo za dużo szczegółów potraciłeś (rogi budynków poucinane itp.)
Ale pewien jestem że następnym razem będzie dużo lepiej - bo coś czuję że w koledze potencjał siedzi :-)