PDA

Zobacz pełną wersję : Poprawne ustawienie WB.

Bigu1975
25-10-2006, 16:14
Witam,

Jako przerywnik do dzialan na froncie MatrixaII D80, joko laik mam nastepujace dwa proste dla Was pytanka.
Jak powinienem ustawic balans bieli dla nastepujacych fotek:
1. Zdjecia w ciagu dnia, wewnatrz pokoi. W pokoju jest jasno ale robie forki z lampa - ustawiam na 'chmurke' czy 'lampe'?
2. To samo co w #1 ale pokuj jest oswietlony 'zarowka' i takze uzywam lampy?

Z gory dziekuje za odpowiedz.
Aha jesli bylo to przepraszam (nie znalazlem).

sadki
25-10-2006, 16:20
1. RAW z WB na lampę, w zależności od ilości światła zastanego potem trzeba będzie jeszcze lekko skorygować
2. żarówka chyba daje jeszcze mniej światła, niż słońce zza chmury, więc j.w. lub olać.

Erie
25-10-2006, 16:38
podobnie jak przedmówca - NEF, WB na lampę błyskową a potem ewentualna korekcja (rzędu +/-100 stopni)

marusek
25-10-2006, 16:42
w przypadku nikona w zupelnosci wystarczy AUTO WB

Erie
25-10-2006, 16:42
marusek, zwykle wystarczy ale nie zawsze niestety

Shihan
25-10-2006, 17:23
Jeśli mam założony dyfuzor, to w auto WB, najlepiej mi wychodzi.

spiritchaser
25-10-2006, 19:33
Przy zdjęciach z lampą (wbudowaną albo dedykowaną) wystarczy AUTO WB, aparat sam Ci ustawi WB na FLASH :-)

marusek
25-10-2006, 20:10
Erie, w pytaniu Bigu1975 nie padlo, ze swiatlo wypelniajace np. - czasami moga wyjsc zdjecia zbyt cieple - to fakt. W normalnym uzytkowaniu AUTO. Czasmi przy odbitym swietle... no ale to juz trzeba patrzyc od czego sie swiatlo ma odbic.

Bigu1975
25-10-2006, 20:42
Dziekuje wszystkim bardzo serdecznie za odpowiedzi.
Dodam, ze glownie robie fotki coreczki 6-cio miesiecznej. Aparat to D80. Jest dla mnie wazne odpowiednie ustawienie WB bo twarz dziecka potrafi wyjsc bardzo roznie. Rzeczywiscie w tym przypadku najlepiej sprawdza sie AUTO chociaz czasami wychodzi za chlodne. Co do NEFA to uzywam Capture NX i musze powiedziec, ze makabra - jesli wywoluje do JPGA z wlaczonym odszumianiem to trwa to wieki (wazne przy wyzszych ISO). Dla mnie D80 znakomicie radzi sobie z JPGami (w porownaniu do mojego starego D70S). Naprawde odszumianie przy generowaniu JPGA jest dla mnie rewelacyjne.

Megazordon
25-10-2006, 20:55
A próbowałeś preselct WB zrobić? Ja kiedyś ustawiłem sobie w ten sposób balans bieli w pokoju przy świetle zastanym i wyszło bardzo dobrze. Ustawiasz raz i masz już na zawsze "domowy balans" bieli. To oczywiście tyczy się sytuacji gdybyś robił bez lampy, bo w pokoju jest wystarczająca ilość światła. Jeśli jednak robisz zawsze z lampą to najlepiej ustawić na balans flash w obu przypadkach.