Zobacz pełną wersję : zdjecia nocne d90
Witam serdecznie. Od jakiegos czasu mam Nikona d90. Przy robierniu zdjeć w trybie manualnym przy długich czasach np8 sekund / za pomoca pilota/ aparat bardzo dlugo czeka, az wyswietli podglad zrobionego zdjecia!!! Czy ktos mi moze wytlumaczyc dlaczego tak jest i czy to jest normalne? z góry dziękuję
Antonioo
02-12-2009, 20:51
to normalne....aparat przetwarza dane....zależy to też od tego jak szybką kartę posiadasz
Być może jest to efekt długiego zapisu na kartę. Sprawdź na szybkiej karcie. Poza tym jeśli włączona jest redukcja szumu przy długich czasach migawki, to moim zdaniem też wydłuża czas wyświetlenia się zdjęcia. Ja w moim D90 mam to samo choć poprzednio w D80 aż tak wielkiego opóźnienia nie było. Może ktoś bardziej fachowo odpowie na ten problem.
POZDRAWIAM!
Daro
to trwa nawet kilka, kilkanascie sekund. Jezeli w trakcie wyłączę aparat i włączę aparat to podgląd jest od razu. Karta jest szybka / 8 gb extreme III 30mb/s /. robilem kiedys zdjecia ze statywu sztucznym ogniom, korzystajac z czasu bulb i pilota. i nie dało sie. po zrobieniu zdjecia, aparat cos przerabial, a ja nie moglem robic nastepnych ujec. sprawdze jeszcze z tymi szumami
masz włączoną redukcję szumów prawdopodobnie . Z tego co pamiętam to przy długiej ekspozycji w lustrzankach cyfrowych jest to jakoś że algorytm przetważania obrazu działa w ten sposób, że odejmuje od zdjęcia tzw. czarną klatkę - lbo jakoś tak - nie pamiętam . W każdym razie do wyświetlenia takiej kilkusekundowej ekspozycji dochodzi po tym jak aparat zapisze twoją ekspozycję - od tego odejmie sygnał szumu z matrycy który powstaje drugie tyle ile ekspozycja i dochodzi jeszcze czas potrzebny na to żeby elektronika body to wszystko przetworzyła .
Ludzie, instrukcja sie klania. To przez redukcje szumow, aparat naswietla drugi raz to samo zdjecie (ale na zamknietej migawce) i mierzy szum dla referencji. Ten zmierzony szum nastepnie zdejmuje z pierwszego zdjecia. -> wylacz redukcje szumow (ja w swoim D40 nie widze roznicy)
PiotrB_86
02-12-2009, 21:10
Włączona redukcja szumów z długim naświetlaniem to nie ta sama co hi iso. Powyżej chyba sekundy działa. W wizjerze i na wyświetlaczu miga Job nr czy coś takiego. Odszumianie zdjęcia trwa tyle co naświetlanie. Czyli czas 30s to czekasz 30 s aż aparat przetworzy.
PiotrB_86: dokładnie to zauważyłem. im dłuższy czas, ty, dłużej czekam. Czyli jak wyłączę redykcję szumów rozumiem że będzie normalnie?
PiotrB_86: dokładnie to zauważyłem. im dłuższy czas, ty, dłużej czekam. Czyli jak wyłączę redykcję szumów rozumiem że będzie normalnie?
Rozumiem, że już od pierwszej uwagi odnośnie instrukcji wziąłeś ją chociaż raz do ręki? Bo jeśli tak to wszystko powinno stać się jasne. Forum nie jest zamiennikiem instrukcji. Może być jej uzupełnieniem.
Czy włączysz, czy wyłączysz to cały czas jest normalnie. To jak aparat będzie się zależy od Ciebie.
będzie na pewno krócej - spróbuj !
Dziękuję Wam pięknie. A Ty mpwt jak nie jesteś w stanie komuś pomóc, to się nie odzywaj wcale. Ty też byłeś kiedyś początkujący i pewnie wiele rzeczy nie rozumiałeś. Nie piszę na forum dla profesjonalistów z aparatami serii d3. Oprócz Twoich mądrych wypocin jest jeszcze coś takiego, jak elementarne dobro i chęć pomocy drugiemu człowiekowi, zwłaszcza który kocha robić to co TY. Trochę pokory. Jeszcze raz dzięki
A czy pomocą nie jest odesłanie do instrukcji?
A czy pomocą nie jest odesłanie do instrukcji?
Nie, przecież forum jest dla wszystkich, również dla tych co nie czytają instrukcji i nie używają wyszukiwarki lecz oczekują szybkich i jednoznacznych rozwiązań;).
Kiedy w latach 90 byłem mocno początkujący i postanowiłem popstrykac sobie zdjęcia, przeczytałem kilka książek, wypożyczonych z biblioteki. W momencie kiedy wziąłem aparat do ręki miałem techniczne podstawy i wiedziałem co i jak poustawiać. A obecnie wystarczy wejść na dowolne forum i bez zadawania sobie większych trudności uraczyć innych swoim problemem, który rozwiązuje nawet instrukcja do sprzętu. Później ostatecznie można zbesztać kogoś za odesłanie do najprostszego źródła informacji.
Jednak te 12 lat temu było lepiej. Zdjęcia robili ludzie, którym chciało się zainteresować tematem, nie licząc posiadaczy kompaktów, a nie jak obecnie, żądających pomocy.
szymonvader
03-12-2009, 16:52
Koledzy maja racje z ta redukcja szumow w dl naswietlaniu. Przeczytaj w instrukcji str 167 na dole wszystko jest pieknie opisane:) udanych kadrow.
Nie, przecież forum jest dla wszystkich, również dla tych co nie czytają instrukcji i nie używają wyszukiwarki lecz oczekują szybkich i jednoznacznych rozwiązań;).
A ja jednak leniwcom mówię stanowczo nie. I będę w tym konsekwentnym. Nie dam się zastraszyć. O! Taki będę :p