Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Domyślnie zdjecia nocne d90

Witam serdecznie. Od jakiegos czasu mam Nikona d90. Przy robierniu zdjeć w trybie manualnym przy długich czasach np8 sekund / za pomoca pilota/ aparat bardzo dlugo czeka, az wyswietli podglad zrobionego zdjecia!!! Czy ktos mi moze wytlumaczyc dlaczego tak jest i czy to jest normalne? z góry dziękuję

Domyślnie

to normalne....aparat przetwarza dane....zależy to też od tego jak szybką kartę posiadasz
    Ostatnio edytowane przez Antonioo ; 02-12-2009 o 20:55

Domyślnie

Być może jest to efekt długiego zapisu na kartę. Sprawdź na szybkiej karcie. Poza tym jeśli włączona jest redukcja szumu przy długich czasach migawki, to moim zdaniem też wydłuża czas wyświetlenia się zdjęcia. Ja w moim D90 mam to samo choć poprzednio w D80 aż tak wielkiego opóźnienia nie było. Może ktoś bardziej fachowo odpowie na ten problem.

POZDRAWIAM!

Daro

Domyślnie

to trwa nawet kilka, kilkanascie sekund. Jezeli w trakcie wyłączę aparat i włączę aparat to podgląd jest od razu. Karta jest szybka / 8 gb extreme III 30mb/s /. robilem kiedys zdjecia ze statywu sztucznym ogniom, korzystajac z czasu bulb i pilota. i nie dało sie. po zrobieniu zdjecia, aparat cos przerabial, a ja nie moglem robic nastepnych ujec. sprawdze jeszcze z tymi szumami

Domyślnie

masz włączoną redukcję szumów prawdopodobnie . Z tego co pamiętam to przy długiej ekspozycji w lustrzankach cyfrowych jest to jakoś że algorytm przetważania obrazu działa w ten sposób, że odejmuje od zdjęcia tzw. czarną klatkę - lbo jakoś tak - nie pamiętam . W każdym razie do wyświetlenia takiej kilkusekundowej ekspozycji dochodzi po tym jak aparat zapisze twoją ekspozycję - od tego odejmie sygnał szumu z matrycy który powstaje drugie tyle ile ekspozycja i dochodzi jeszcze czas potrzebny na to żeby elektronika body to wszystko przetworzyła .
    Ostatnio edytowane przez artko ; 02-12-2009 o 21:11
    N D3 S17-35HSM N50 F1,4 N85 F1,4 N80-200 F2,8 SB800+900

Domyślnie

Ludzie, instrukcja sie klania. To przez redukcje szumow, aparat naswietla drugi raz to samo zdjecie (ale na zamknietej migawce) i mierzy szum dla referencji. Ten zmierzony szum nastepnie zdejmuje z pierwszego zdjecia. -> wylacz redukcje szumow (ja w swoim D40 nie widze roznicy)
    D40 + SY8/3.5FE + S10-20/4-5.6 + N35/1.8 + S50/1.4 + N55-200 + Tair300/4.5 + SB-600
    Yashica 108MP + Y35-70 + Y75-200 + YCS-220
    http://picasaweb.google.com/mt.mostowski

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Łuków\Lublin

Domyślnie

Włączona redukcja szumów z długim naświetlaniem to nie ta sama co hi iso. Powyżej chyba sekundy działa. W wizjerze i na wyświetlaczu miga Job nr czy coś takiego. Odszumianie zdjęcia trwa tyle co naświetlanie. Czyli czas 30s to czekasz 30 s aż aparat przetworzy.
    Ostatnio edytowane przez PiotrB_86 ; 02-12-2009 o 21:11 Powód: minuty => sekundy
    fighting for peace is like fucking for virginity |nikon nikkory i saba

Domyślnie

PiotrB_86: dokładnie to zauważyłem. im dłuższy czas, ty, dłużej czekam. Czyli jak wyłączę redykcję szumów rozumiem że będzie normalnie?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kasus Zobacz posta
    PiotrB_86: dokładnie to zauważyłem. im dłuższy czas, ty, dłużej czekam. Czyli jak wyłączę redykcję szumów rozumiem że będzie normalnie?
    Rozumiem, że już od pierwszej uwagi odnośnie instrukcji wziąłeś ją chociaż raz do ręki? Bo jeśli tak to wszystko powinno stać się jasne. Forum nie jest zamiennikiem instrukcji. Może być jej uzupełnieniem.

Czy włączysz, czy wyłączysz to cały czas jest normalnie. To jak aparat będzie się zależy od Ciebie.
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

będzie na pewno krócej - spróbuj !

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów