Zobacz pełną wersję : Lampa studyjna
Czy opłaca się kupić taką tanią lampe studyjną?
http://www.allegro.pl/item822998890_studyjna_lampa_blyskowa_68_34_ws_prz elaczana.html
tu nie ma co patrzeć czy sie opłaca czy nie tylko czy masz zamiar zagłębiać się w fotografie studyjną czy tylko raz kiedyś sobie coś tam pstryknąć w mini studiu :) ja z takimi żarówkami napstrykałem mase zdjęć kiedyś i da się spokojnie tym ładnie doświetlać :) także nie chodzi tu o samą lampe a o twoje dalsze plany jak wspominałem ;)
Potrzebuje czegoś dobrego. Chciałabym otworzyć zakład foto.
barracuda
02-12-2009, 17:14
Skoro ma być dobre to niestety musisz wydać więcej kasy. Może na początek nie bardzo dużo, ale przydałaby się jakaś konkretniejsza lampa z płynną regulacją mocy.
Taka żarówką błyskową da się też robis foty, ale często bywają z tym problemy.
Czy możesz mi coś konkretnego polecić?
barracuda
02-12-2009, 18:09
Np. to http://www.funsports.pl/c,pl,22_47,1,1,0,short,lampy+blyskowe.html
Ceny takich lamp zaczynają się od 219 zł. I te już będą dużo lepsze niż żarówka błyskowa. Seria CY... droższa, ale masz większy zakres akcesoriów do zastosowania.
Dziękuje ci bardzo. Czy 2 takie lampy wystarczą? Zupełnie się na tym nie znam. Można do nich montować takie ekrany rozpraszające?
A taki zestaw opłaca się kupić?
http://www.funsports.pl/p,pl,604,zestaw+powermate+500++statyw++softbox.htm l
Z tego co tam piszą to :
Dodatkowe wyposażenie:
Statyw Parasolki Softboksy Wyzwalacze Strumienica Filtry, czyli najpewniej takie ekrany rozpraszajace można montować
A taki zestaw opłaca się kupić?
http://www.funsports.pl/p,pl,604,zestaw+powermate+500++statyw++softbox.htm l
Ciężko tak na prawdę jest określić "opłacalność" takiego zakupu. Jest to kwestia względna. Osobiście w tej cenie wolałbym zestaw Fomei basic 200 (okolice 1500 zł). Ale to tylko moje osobiste zdanie.
Dobrze byłoby dobrać moc lamp do pomieszczenia, które ma robić za studio.
Czy opłaca się kupić taką tanią lampe studyjną?
http://www.allegro.pl/item822998890_studyjna_lampa_blyskowa_68_34_ws_prz elaczana.html
To nie jest studyjna lampa błyskowa, tylko żarówka błyskowa.
..Zupełnie się na tym nie znam.
Sorry ale zweryfikuj swoje plany co do zakładu foto. Trzeba mieć chociaż jakieś podstawy wiedzy w temacie. Popatrzyłem w twoje posty. Zdjęcia dzieci robisz w miarę OK, ale przy świetle zastanym. Podaruj sobie studio. To zupełnie inny świat o którym chyba nic nie wiesz. To czego sie dowiesz na forum to dopiero podstawy. Nic nie wiesz o sprzęcie, czyli na nim nigdy nie pracowałaś. Umiejętność oświetlania wymaga pewnej praktyki. Ja nie miałbym śmiałości by otwierać zakład fotograficzny bez znajomości podstaw.
Inna sprawa - do pracy zawodowej podaruj sobie sprzęt za kilkaset zł czy za 1,5 tys. To, że sprzedawcy nadużywają słowa "profesjonalny" na określenie czasem zupełnej plastikowej tandety na allegro to norma. Do zawodowej pracy na studio musisz wydac kilka tysięcy złotych minimalnie.
Naprawdę bym ci coś radził, ale gdybyś coś wiedziała. A tak to będę odradzał. Pierw się gdzieś zatrudnij w studiu, poobserwuj albo pójdź na kurs czy wynajmij studio i zobacz co do czego służy.
Podstawy wiedzy nie wystarczą. I choć wiedzę można zdobyć sposobami podanymi przez Jacka, to bez wątpienia trzeba ją dalej pogłębiać w czym pomoże własny sprzęt oświetleniowy. Pomijając koszt światłomierza, który jest niezbędny w prawie każdej pracy studyjnej, cena podstawowych (np. 300 Ws) trzech lamp wraz z akcesoriami pewnie będzie wynosić min. dwa tysiące zł. Pozostaje pytanie, co dalej z tym sprzętem, gdy scarlet w miarę szybko "złapie" o co chodzi? Czy nada się do ciągłej zawodowej pracy? Nie wiemy co/kogo scarlet chce fotografować. Ale warto by lampy miała. Ja w każdym razie trzymam kciuki.
to chyba jakiś żart - chcesz coś dobrego bo zakładasz studio foto i zastanawiasz się nad lampką za 88zł??? żeby mieć jakieś pojęcie o pracy w studio - zrób jakiś kurs albo zatrudnij się na miesiąc w jakimś studio w pobliżu - zobaczysz co i jak - na podstawowe studio trzeba 3-5 lamp 500-300Ws, światłomierz, statywy, tła, softboxy, spoty, wrota i inne, a to w sumie kilka tysięcy zł - a ty wygłupiasz się z lampką za 88zł :-D
Można zarobic na fotografowaniu dzieci (patrzę na galerię), to nie jest tak, że scarlet nie potrafi robić zdjęć. Natomiast nic nie wie o studiu foto i to jest problem. Nie wystarczy kupić sprzęt do studia by umieć oświetlać.
To akurat jasne, ale posiadanie własnego sprzętu tę naukę ułatwi. Choć będzie jej sporo...
Oczywiście. Najpierw sprzęt (lampy) i nabycie umiejętności pracy z nim, a potem uzywanie tego zawodowo.
Wyobraźcie sobie, że ktos mówi, że będzie fotoreporterem a potem się zapyta to jaka lustrzankę ma kupić, o obiektywach nie wie nic, a w ogóle to wskazuje na allegro jakiś link do kompaktu. Tutaj sytuacja wygląda mniej więcej analogicznie.
Jak ktoś ma pasję i chcę w tym pracować to OK, ale z głową. Scarlet chce się nauczyć pływać wskakując z łódki do głębokiej rzeki. Ja nie jestem zwolennikiem takiej metody. Nie jestem tak odważny. Może scarlet zakłada, że skoro wyda pare stów to niewiele ryzykuje, niewiele straci. Ja jestem zwolennikiem tego by jak cos robic, to robic to dobrze.
Witam.
Odszukałam swój stary post.
Napisałam niedokładnie. Chciałabym otworzyć coś w rodzajustudia fotograficznego. Lubie fotografować dzieci :)
Chwilowo jestem uziemiona trzecim :) Ale planuje w niedaliekiej przyszlości coś jednak robić. Bedę się doszkalać. Co do lampy, to nie kupiłam żadnej. Może jak na razie do prób zostane jednak przy taniej lapmpie z którą da się coś zrobić. Pomożecie? Bo jak już pisalam kompletnie się nie znam!
matyjasz
22-01-2011, 15:37
Scarlet, zapodaj budżet, warunki jakimi dysponujesz, to może się coś wymyśli ;)