Zobacz pełną wersję : drukowanie raw
witam,
mam takie pytanie do was..
wyczytalem,ze do druku, w niektorych modelach puszek, najlepiej nadaja sie rawy.
czy po obrobce rawa i zapisaniu w rozszerzeniu jpeg, wydruk bedzie tracil na wartosci?
jezeli tak,to w jakim rozszerzeniu zapisac zdjecie?
dodam,ze obrabiam w lightroomie.
pozdrawiam
RAW nie jest zdjęciem tylko zrzutem zapisu z matrycy i jako taki nie nadaje się do druku bez konwersji.
Po konwersji możesz zapisać do jpeg o docelowych wymiarach wydruku, wtedy maszyna nie będzie ci skalować i obcinać krawędzi automatycznie.
Jesli nie chcesz stracic jakosci to eksportujac z LR zapisz w nieskompresowanym TIFFie, albo w TIFFie z kompresja ZIP.
Jpg to zawsze jakas tam kompresja, chociaz jak ustawisz odpowiednio mala kompresje to tych strat jakosci nie zauwazysz.
chociaz jak ustawisz odpowiednio mala kompresje to tych strat jakosci nie zauwazysz.
Póki nie będziesz chciał znów coś zmienić, obrobić. Tiffa można zapisać w 16 bitach i więcej. JPG jest z założenia 8 bitowy.
mam takie pytanie do was..
wyczytalem,ze do druku, w niektorych modelach puszek, najlepiej nadaja sie rawy.
czy po obrobce rawa i zapisaniu w rozszerzeniu jpeg, wydruk bedzie tracil na wartosci?
jezeli tak,to w jakim rozszerzeniu zapisac zdjecie?
to jedno z oryginalniejszych miejsc gdzie nietrafnie umieszczono swoje zapytanie.
Co tobą kierowało? Dawać takie pytania w dziale poświęconemu poradom prawnym?
to jedno z oryginalniejszych miejsc gdzie nietrafnie umieszczono swoje zapytanie.
Co tobą kierowało? Dawać takie pytania w dziale poświęconemu poradom pRAWnym?
Może to?
Co tobą kierowało? Dawać takie pytania w dziale poświęconemu poradom prawnym?
rzeczywiscie masz racje dzial 'Fotografia - zdjęcia i ich obróbka' wraz z poddzialem 'Fotografia - tematy ogólne', nie ma sie nic do mojego pytania..
tak sprawa wyglada,ze to nie ja jestem tutaj moderatorem i nie znam kazdego zakamarka forum tak jak Ty.
jezeli znajdziesz odpowiednie miejsce, prosilbym o przeniesienie mojego watku.
pozdrawiam
rzeczywiscie masz racje dzial 'Fotografia - zdjęcia i ich obróbka' wraz z poddzialem 'Fotografia - tematy ogólne', nie ma sie nic do mojego pytania..
tak sprawa wyglada,ze to nie ja jestem tutaj moderatorem i nie znam kazdego zakamarka forum tak jak Ty.
jezeli znajdziesz odpowiednie miejsce, prosilbym o przeniesienie mojego watku.
pozdrawiamja już przeniosłem wątek w momencie gdy pisałem swój pierwszy post i nie umieściłeś wątku tam gdzie piszesz. Umieściłeś go w dość zakamuflowanym dziale "Fotografia a prawo".
ja już przeniosłem wątek w momencie gdy pisałem swój pierwszy post i nie umieściłeś wątku tam gdzie piszesz. Umieściłeś go w dość zakamuflowanym dziale "Fotografia a prawo".
w takim badz razie zwracam honor.
musialem popelnic jakis blad, bo mial znalezc sie tutaj; )
pozdrawiam i dzieki