Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : drukowanie raw

notic
02-12-2009, 02:36
witam,
mam takie pytanie do was..
wyczytalem,ze do druku, w niektorych modelach puszek, najlepiej nadaja sie rawy.
czy po obrobce rawa i zapisaniu w rozszerzeniu jpeg, wydruk bedzie tracil na wartosci?
jezeli tak,to w jakim rozszerzeniu zapisac zdjecie?
dodam,ze obrabiam w lightroomie.
pozdrawiam

Mellan
02-12-2009, 03:28
RAW nie jest zdjęciem tylko zrzutem zapisu z matrycy i jako taki nie nadaje się do druku bez konwersji.
Po konwersji możesz zapisać do jpeg o docelowych wymiarach wydruku, wtedy maszyna nie będzie ci skalować i obcinać krawędzi automatycznie.

sote
02-12-2009, 08:52
Jesli nie chcesz stracic jakosci to eksportujac z LR zapisz w nieskompresowanym TIFFie, albo w TIFFie z kompresja ZIP.
Jpg to zawsze jakas tam kompresja, chociaz jak ustawisz odpowiednio mala kompresje to tych strat jakosci nie zauwazysz.

mpwt
03-12-2009, 14:49
chociaz jak ustawisz odpowiednio mala kompresje to tych strat jakosci nie zauwazysz.

Póki nie będziesz chciał znów coś zmienić, obrobić. Tiffa można zapisać w 16 bitach i więcej. JPG jest z założenia 8 bitowy.

Jacek_Z
03-12-2009, 17:49
mam takie pytanie do was..
wyczytalem,ze do druku, w niektorych modelach puszek, najlepiej nadaja sie rawy.
czy po obrobce rawa i zapisaniu w rozszerzeniu jpeg, wydruk bedzie tracil na wartosci?
jezeli tak,to w jakim rozszerzeniu zapisac zdjecie?
to jedno z oryginalniejszych miejsc gdzie nietrafnie umieszczono swoje zapytanie.
Co tobą kierowało? Dawać takie pytania w dziale poświęconemu poradom prawnym?

jarecky
03-12-2009, 19:21
to jedno z oryginalniejszych miejsc gdzie nietrafnie umieszczono swoje zapytanie.
Co tobą kierowało? Dawać takie pytania w dziale poświęconemu poradom pRAWnym?

Może to?

notic
03-12-2009, 22:24
Co tobą kierowało? Dawać takie pytania w dziale poświęconemu poradom prawnym?
rzeczywiscie masz racje dzial 'Fotografia - zdjęcia i ich obróbka' wraz z poddzialem 'Fotografia - tematy ogólne', nie ma sie nic do mojego pytania..
tak sprawa wyglada,ze to nie ja jestem tutaj moderatorem i nie znam kazdego zakamarka forum tak jak Ty.
jezeli znajdziesz odpowiednie miejsce, prosilbym o przeniesienie mojego watku.
pozdrawiam

Jacek_Z
03-12-2009, 22:42
rzeczywiscie masz racje dzial 'Fotografia - zdjęcia i ich obróbka' wraz z poddzialem 'Fotografia - tematy ogólne', nie ma sie nic do mojego pytania..
tak sprawa wyglada,ze to nie ja jestem tutaj moderatorem i nie znam kazdego zakamarka forum tak jak Ty.
jezeli znajdziesz odpowiednie miejsce, prosilbym o przeniesienie mojego watku.
pozdrawiamja już przeniosłem wątek w momencie gdy pisałem swój pierwszy post i nie umieściłeś wątku tam gdzie piszesz. Umieściłeś go w dość zakamuflowanym dziale "Fotografia a prawo".

notic
03-12-2009, 23:49
ja już przeniosłem wątek w momencie gdy pisałem swój pierwszy post i nie umieściłeś wątku tam gdzie piszesz. Umieściłeś go w dość zakamuflowanym dziale "Fotografia a prawo".

w takim badz razie zwracam honor.
musialem popelnic jakis blad, bo mial znalezc sie tutaj; )
pozdrawiam i dzieki