Zobacz pełną wersję : Jaki to bagnet - prośba o identyfikację
goblinos
02-12-2009, 00:03
Czy ktoś mógłby zidentyfikować bagnet tego obiektywu?
Chodzi o NIKKOR Micro 55mm 1:3,5 z aukcji
http://www.allegro.pl/item833175224_micro_nikkor_55mm_1_3_5.html
Obiektyw ma numer seryjny 894348 czyli wg strony
http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/lenses.html#55micro
jest ma mocowanie non-AI
Z drugiej strony obiektyw ma opisane wartości przysłony na 2 pierścieniach, a gdzieś przeczytałem, że jest to charakterystyczne dla bagnetu AI, więc sam już nie wiem
Generalnie obiektyw ma działać z S5Pro (d200)
Będę wdzięczny za pomoc
pzdr
goblinos
marcin_G
02-12-2009, 00:27
Bagnet ewidentnie AI. Nikon pod koniec lat 70-tych oferował serwisową wymianę pierścienia przysłon non-AI na AI. Sam mam dwa takie cudaki.
Ta 55tka trzy i pół to świetny obiektyw jest....
goblinos
02-12-2009, 00:34
Dzięki za odpowiedź :)
Skąd wiesz, że pierścień był wymieniony? Oraz czy wystarczy wymiana pierścienia, nic więcej nie będzie "zawadzało"?
Ta 55tka trzy i pół to świetny obiektyw jest....
Potwierdzam :) Choc przy ostrzeniu na nieskonczonosc mozna by sie troszke przyczepic.
goblinos
02-12-2009, 09:10
Czyli wychodzi na to, że obiektyw ma mocowanie mod-AI.
Czy wystarczy wymiana pierścienia przysłony i nie trzeba niczego spiłować na samym bagnecie, żeby niczego nie uszkodzić?
Modyfikacja do AI była oferowana przez Nikona przez wiele lat, ale później robiły to już tylko różne warsztaty niezależne. Być może jest jakaś różnica w wykonaniu pomiędzy modyfikacją fabryczną a niefabryczną - choć ten wygląda na fabryczną.
Nie dam teraz za to głowy, ale wydaje mi się, że gdzieś czytałem, że mogą być ograniczenia z mocowaniem niektórych obiektywów mod-AI do korpusów AF. A może chodziło właśnie o to, że obiektywy non-AI trzeba poddać modyfikacji? Nie pamiętam! Trzebaby zajrzeć do instrukcji aparatu - tam powinny być podane ograniczenia.
marcin_G
02-12-2009, 11:19
Jeśli modyfikacja polegała na "chamskim" spiłowaniu w imadle pierścienia non-AI, tak, by dział z korpusami AI, to część obiektywów rzeczywiście mogła nie wchodzić do późniejszych lustrzanek.
Jeśli zaś obiektyw otrzymał oryginalny pierścień przysłon AI, to w przypadku niektórych obiektywów Nikon również wymieniał oprawę tylnej soczewki, jeśli ta mogła kolidować z korpusem. Ta 55tka z pewnością będzie OK z każdym SLR
goblinos
03-12-2009, 18:35
No dobra, skoro potwierdzacie to biorę :) Cena do przyjęcia
Dzięki
goblinos