Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jaki to bagnet - prośba o identyfikację

goblinos
02-12-2009, 00:03
Czy ktoś mógłby zidentyfikować bagnet tego obiektywu?
Chodzi o NIKKOR Micro 55mm 1:3,5 z aukcji
http://www.allegro.pl/item833175224_micro_nikkor_55mm_1_3_5.html

Obiektyw ma numer seryjny 894348 czyli wg strony
http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/lenses.html#55micro
jest ma mocowanie non-AI

Z drugiej strony obiektyw ma opisane wartości przysłony na 2 pierścieniach, a gdzieś przeczytałem, że jest to charakterystyczne dla bagnetu AI, więc sam już nie wiem
Generalnie obiektyw ma działać z S5Pro (d200)

Będę wdzięczny za pomoc
pzdr
goblinos

marcin_G
02-12-2009, 00:27
Bagnet ewidentnie AI. Nikon pod koniec lat 70-tych oferował serwisową wymianę pierścienia przysłon non-AI na AI. Sam mam dwa takie cudaki.
Ta 55tka trzy i pół to świetny obiektyw jest....

goblinos
02-12-2009, 00:34
Dzięki za odpowiedź :)
Skąd wiesz, że pierścień był wymieniony? Oraz czy wystarczy wymiana pierścienia, nic więcej nie będzie "zawadzało"?

swider
02-12-2009, 02:23
Ta 55tka trzy i pół to świetny obiektyw jest....
Potwierdzam :) Choc przy ostrzeniu na nieskonczonosc mozna by sie troszke przyczepic.

goblinos
02-12-2009, 09:10
Czyli wychodzi na to, że obiektyw ma mocowanie mod-AI.
Czy wystarczy wymiana pierścienia przysłony i nie trzeba niczego spiłować na samym bagnecie, żeby niczego nie uszkodzić?

puch24
02-12-2009, 10:31
Modyfikacja do AI była oferowana przez Nikona przez wiele lat, ale później robiły to już tylko różne warsztaty niezależne. Być może jest jakaś różnica w wykonaniu pomiędzy modyfikacją fabryczną a niefabryczną - choć ten wygląda na fabryczną.
Nie dam teraz za to głowy, ale wydaje mi się, że gdzieś czytałem, że mogą być ograniczenia z mocowaniem niektórych obiektywów mod-AI do korpusów AF. A może chodziło właśnie o to, że obiektywy non-AI trzeba poddać modyfikacji? Nie pamiętam! Trzebaby zajrzeć do instrukcji aparatu - tam powinny być podane ograniczenia.

marcin_G
02-12-2009, 11:19
Jeśli modyfikacja polegała na "chamskim" spiłowaniu w imadle pierścienia non-AI, tak, by dział z korpusami AI, to część obiektywów rzeczywiście mogła nie wchodzić do późniejszych lustrzanek.
Jeśli zaś obiektyw otrzymał oryginalny pierścień przysłon AI, to w przypadku niektórych obiektywów Nikon również wymieniał oprawę tylnej soczewki, jeśli ta mogła kolidować z korpusem. Ta 55tka z pewnością będzie OK z każdym SLR

goblinos
03-12-2009, 18:35
No dobra, skoro potwierdzacie to biorę :) Cena do przyjęcia
Dzięki
goblinos