PDA

Zobacz pełną wersję : Live View w każdej lustrzance

artq
01-12-2009, 23:40
Nie wiem czy było na forum ale wyszukiwarka nic mi nie znalazła....

http://www.swiatobrazu.pl/zdalne_live_view_w_kazdej_lustrzance__proview.html

Myślę, że jest to ciekawe rozwiązanie może trochę drogie a może nie....

arturmsi
01-12-2009, 23:57
no ciekawe jak najbardziej, alternatywa jakaś zawsze jest ale czy warto..to już każdy musi sam zdecydować ;)

artq
02-12-2009, 00:34
no ciekawe jak najbardziej, alternatywa jakaś zawsze jest ale czy warto..to już każdy musi sam zdecydować ;)

Porównując z ceną wizjera kątowego to ten tysiak nie taki straszny a funkcjonalność tej zabawki na pewno większa.

pozdrawiam,

artq
02-12-2009, 17:09
tylko czy live view jest aż tak bardzo potrzebny? szczególnie taki - bardzo niewygodny itp. Mi się to nie podoba niestety.

Moim zdaniem właśnie wygodniejszy niż ten normalny, oczywiście w określonych sytuacjach, np to że działa na odległość jest dużym plusem. A to czy live view jest w ogóle potrzebny, czy nie, to jest na ten temat tyle wątków, że głowa boli. Osobiście uważam, że jeśli coś może pomóc nam w realizacji jakiegoś pomysłu to czemu z tego nie skorzystać?

artq
02-12-2009, 17:48
Wydaje mi się że nie tylko do przyrody ale to już zależy tylko i wyłącznie od naszej wyobraźni, sam miałbym kilka pomysłów i szczerze się przyznam ze mi się to rozwiązanie bardzo podoba ;]

xMAREKx
02-12-2009, 18:56
Jest również Phottix Hero

marszull
02-12-2009, 23:50
Jest również Phottix Hero

O ktory kiedys pytalem na forum ale nikt nic nie wiedzial
wyslalem tez zapytanie do producenta (a raczej dystrybutora na Polske) gdzie mozna to obejrzec na zywo i do tej pory nie dostalem odpowiedzi. Cena okolo 1300zl i bardzo dobra recenzja w fotovideo - to tyle co znalazlem

artq
02-12-2009, 23:59
a ja znalazłem jeszcze inne tego typu urządzonko: ZigView (http://www.fotografuj.pl/News/Zigview_S2_kadrowanie_na_ekranie_LCD_w_lustrzance/id/129)

conik
03-12-2009, 01:00
za 8 paczek mozna kupic jakiegos netbooka i pokablu przeciez tez jest to samo a dodatkowo jakiegos fotoszopa mozna odpalic

marszull
03-12-2009, 01:17
niby tak ale tu masz radiowo i o wiele mniejsze od netbooka ;-)
ale ja sie na razie nie skusze

marszull
03-12-2009, 12:15
ps Juz dostalem odpowiedz od dystrybutora. chyba czytaja forum nikona ;-)

artq
03-12-2009, 17:18
za 8 paczek mozna kupic jakiegos netbooka i pokablu przeciez tez jest to samo a dodatkowo jakiegos fotoszopa mozna odpalic

Może d700 pozwala na kadrowanie za pomocą zewnętrznego lcd w postaci netbooka i jakiegoś oprogramowania ale czy można tak zrobić z moim d80? I tak jak zauważył kolega marszull pro view wydaje się poręczniejsze niż jakikolwiek netbook

klawod
06-12-2009, 14:02
Do normalnego fotografowania taki LV wydaje się mało przydatny, ale jak jeden z przedmówców wspomniał do fotografii ptaków sprawa jest naprawdę super.

eldritch
06-12-2009, 16:55
tylko czy live view jest aż tak bardzo potrzebny? szczególnie taki - bardzo niewygodny itp. Mi się to nie podoba niestety.

Ale tu się nie ma co podobać czy nie podobać - bo to urządzenie to nie jest LV!!!
Ono umożliwia oglądanie tego co "widzi" aparat z odległości 150 m - a tego żadne LV "wbudowane" nie potrafi!!!

Dlatego pytanie czy LV jest potrzebne czy nie - nijak się ma do tego urządzenia!!!

Jeżeli ktoś np fotografuje dzikie zwierzęta - albo jest paparazzo - to może sobie rozstawić 5 aparatów w okolicy usiąść w samochodzie i dawaj strzelać gdy mu pasuje - znacznie lepsze od fotokomórki.

Jest to urządzenie do specjalistycznych zapotrzebowań.

artq
07-12-2009, 00:13
Ale tu się nie ma co podobać czy nie podobać - bo to urządzenie to nie jest LV!!!
Ono umożliwia oglądanie tego co "widzi" aparat z odległości 150 m - a tego żadne LV "wbudowane" nie potrafi!!! ...

Nie mogę się z tym zgodzić, od modelu d300 w górę wystarczy bezprzewodowy transmiter radiowy wt-4 + laptop + oprogramowanie, chociaż słówko wystarczy może być nie na miejscu ze względu na cenę wt-4 ;)

eldritch
07-12-2009, 08:37
Ależ możesz... uważasz dokładnie to samo co ja: to jest urządzenie zastępujące wt-4 i laptopa - a nie zastępujące samo LV!

artq
07-12-2009, 23:30
Ależ możesz... uważasz dokładnie to samo co ja: to jest urządzenie zastępujące wt-4 i laptopa - a nie zastępujące samo LV!

No właśnie zastępuje LV, działa tam gdzie go nie ma np w moim d80, natomiast wt-4 korzysta z LV wbudowanego w aparat. To tak dla ścisłości ;)

eldritch
08-12-2009, 09:50
no nie, błąd w logicznym rozumowaniu...
gdyby to urządzenie miało zastępować samą funkcję LV - to nie maiłoby możliwości wysyłania sygnału na 150 m - a było jedynie przyczepianym do aparatu monitorkiem...
skoro ma możliwości inne niż samo LV - to nie jest tylko LV - to chyba proste...
żeby sprawdzić to z logicznego punktu widzenia odpowiedz sobie na pytanie...
Czy samym wbudowanym LV możesz (bez dodatkowych urządzeń) przekazać obraz na 150 m od aparatu? Odpowiedź nie może być inna niż NIE!
A zatem to urządzenie to dużo więcej niż LV wbudowane w aparat...