Zobacz pełną wersję : Grip Alpha i EN-EL4 delty
shaddixx
01-12-2009, 12:22
Zamieszczam nowy post ponieważ opisuję problem z gripem innego producenta, łatwiej bedzie się do kopać do informacji na ten temat.
A prolem jest nasjępujący. Kupiłem zestaw delty Akumulator + ładowarka do EN-EL4. Po włożeniu do gripa aparat kompletnie wariuje. Naprzemiennie pokazuje pełny i pusty stan baterii. Wymieniłem sam akumulator na nowy, też delty. Efekt podobny.
Poleciałem kupić kolejną baterie w Batimex.pl, droższy, myslałem że może lepiej selekcjonowany. To samo...
Dla upewnienia kolega naładował mi te baterie orginalną ładowarką od D3, wez rezultatu - aparat wariuje.
Bateria od D3 smiga aż miło.
Narazie pozostaje mi pooddawać zakupione przezemnie rzeczy do sklepów, zastanawiam się czy nie zostawić sobie ładowarki Delty i szukać samego akumulatora, ew dokupić orginalną EN-EL4a i ładować ją deltą.
Ktoś może ma działający zestaw gripa ALPHY i zamiennika EN-EL4/a?
Ja tylko potwierdze - testowalismy to rowniez na moim D300 i wariowalo na maxa.
Ja mam nieco inny przypadek. Zamiennik delty EN-EL4a działa OK o ile nie ma baterii EN-EL3e w rękojeści aparatu. Jeśli włożę tam baterie, to zamiennik delty pokazuje stan naładowania 0.
Dystrybutor powiedział, że przyjmie zwrot delty, ale nie gwarantuje, że inna bateria będzie chodzic poprawnie. Widac mają z tym problem.
Postanowiłem pracowac bez baterii w aparacie.
shaddixx
01-12-2009, 22:24
ja też mam tyko jedną baterie w gripie. W body nie ma żadnej, nie chce co chwile gripa odkręcać. Wole wymieniać szufladki.
Jacek, na ile zdjęć z D700 starcza Ci zamiennik delty EN-EL4a ?
Ciągle jestem na pierwszym ładowaniu. Mam teraz naładowanie 60% i licznik 396 zdjęć. Ale istotne, że to było robione w ciagu prawie 2 tygodni, na kilku sesjach. Wiadomo, że wtedy wychodzi to niekorzystnie.
Widzę, że spokojnie będzie szło przekraczać 1 tys i to z moim stylem pracy.
W D200 robiłem około 400 na 1 ładowaniu, w D700 robię około 600 na jednym EN-EL3e. Ja mam taki sposób pracy, że zawsze mam słabe wydajności. Kumpel na moim body D700 zrobił ponad 2,5 tys na 2 szt EN-EL3e i jeszcze miał zapas.
Ciągle jestem na pierwszym ładowaniu. Mam teraz naładowanie 60% i licznik 396 zdjęć. Ale istotne, że to było robione w ciagu prawie 2 tygodni, na kilku sesjach. Wiadomo, że wtedy wychodzi to niekorzystnie.
Widzę, że spokojnie będzie szło przekraczać 1 tys i to z moim stylem pracy.
W D200 robiłem około 400 na 1 ładowaniu, w D700 robię około 600 na jednym EN-EL3e. Ja mam taki sposób pracy, że zawsze mam słabe wydajności. Kumpel na moim body D700 zrobił ponad 2,5 tys na 2 szt EN-EL3e i jeszcze miał zapas.
Ja na EN-EL3e także robię ok 600 zdjęć :) Nie wiem jak wiara robi takie niebotyczne ilości... :)
Musze przemyśleć zakup zamiennika EN-EL4a...
u mnie na pierwszym ladowaniu delty zrobilem lekko ponad 2k, jakeis 2200. Ostatnio ok 1500, a w tej chwili mam 1046 i jeszcze 40%. A i bateria pokazuje stan zuzycia na 1 i powoli zaczynam myslec o wymianie w foto-tipie na nowa, bo tak raczej nie powinno byc
shaddixx
02-12-2009, 01:16
Jacku, czyli rozumiem EN-EL4 delty działa ci dobrze w gripie delty?
Jeśli w body nie mam en-el3e (oryginalna czy zamiennik delty nieistotne) to tak, działa dobrze, ale w gripie alphy (taki mam).
Ty w tytule wątku pytasz o grip alphy, post wyżej piszesz o gripie delty.
W oryginalnym gripie nikona jest zresztą u mnie dokładnie tak samo, sprawdzałem. Gripa delty - nie testowałem. Ale skoro z oryginałem gripa jest nie tak, to wina lezy po stronie akku el4a.
Testowałem oryginalny akku nikona na gripie alpha. Wszystko było ok, mogłem mieć także akku w body.
Jak widzisz sprawdzałem wszystko (poza gripem delty) ze wszystkim, na zmiany. Rezultaty opisałem wyżej.
Ja na EN-EL3e także robię ok 600 zdjęć :) Nie wiem jak wiara robi takie niebotyczne ilości... :)
Musze przemyśleć zakup zamiennika EN-EL4a...
Moge Ci zrobic szkolenie za 5mln pln z poprawnego uzywania EN-EL3e.
:razz:
shaddixx
02-12-2009, 12:46
Jacku, cały czas pisze o gripie alphy, jako zestaw delty kupiłem ladowarke+bateria. Nie grip.
Efekt jest jak wyżej.. Nic poza orginalnym en-el4 mi w nim nie działa. I delta i batimex to samo zachowanie- wariuje aparat.
Już niebeiem co reklamować. Pooddaje to baterie i kupien orginalny chyba..
Jacku, ... w gripie delty?rozumem, że po prostu tu pomyliłeś i tak to traktowałem.
Widzę, że akku delty EN-EL4a mają kłopoty (ze swoimi chipami jak sądzę) w całkiem pokaźnym % sprzedawanych egz.
A czy w obu poniższych sytuacjach:
- body d700: oryginalny en-el3e; w gripie alpha: oryginalny en-el4(a)
- body d700: nic; w gripie oryginalny en-el4(a)
w trybie CH osiągnie się te 8 fps?
mateo912
22-09-2011, 16:26
A czy w obu poniższych sytuacjach:
- body d700: oryginalny en-el3e; w gripie alpha: oryginalny en-el4(a)
- body d700: nic; w gripie oryginalny en-el4(a)
w trybie CH osiągnie się te 8 fps?
w 2 na pewno
w 1 przypadku raczej nie włożysz baterii do gripa.
hmmm.... nie rozumiem :) jeśli chodzi o końcówkę BL-3 to dostałem takową z gripem alpha; po prostu mam w tej chwili dwie oryginalne en-el3e (jedna z aparatu, druga dokupiona rok temu do d300s) i grip alpha. Takie rozwiązanie przyniesie standardowe 5fps. Tymczasowo mogę dokupić 2x4 enelopy (celem uzyskania 8fps) ale już teraz zastanawiam się nad oryginalną el4 + ładowarka (a sprzedałbym wtedy drugą en-el3e).
mateo912
22-09-2011, 16:49
hmmm.... nie rozumiem :) jeśli chodzi o końcówkę BL-3 to dostałem takową z gripem alpha; po prostu mam w tej chwili dwie oryginalne en-el3e (jedna z aparatu, druga dokupiona rok temu do d300s) i grip alpha. Takie rozwiązanie przyniesie standardowe 5fps. Tymczasowo mogę dokupić 2x4 enelopy (celem uzyskania 8fps) ale już teraz zastanawiam się nad oryginalną el4 + ładowarka (a sprzedałbym wtedy drugą en-el3e).
Chodzi o to że do gripów alpha średnio pasują oryginalne en-el4 a delty wcale nie pasują. ;)
Kupno el4 + ładowarki to według mnie i dla mnie za droga zabawa. Obecnie uzywam 2 kompletów ( komplet = 8 sztuk ) eneloopów i zrobiłem na nich 90tyś zdjęć w przeciągu dwóch lat. Na początku było to 2500 zdjęć na komplecie, obecnie to jakieś 1200.
hmmm.... nie rozumiem :) jeśli chodzi o końcówkę BL-3 to dostałem takową z gripem alpha; nie, to jest coś bardzo podobnego do zaślepk BL3, ale różni się o kilka mm w jednym miejscu. Oryginalnego BL-3 nie włożysz w grip alpha.
Ale to nieistotny niuans, bo nie ważna jest zaślepka, a jedynie akku.
Chodzi o to że do gripów alpha średnio pasują oryginalne en-el4 a delty wcale nie pasują. ;)
Dlaczego? Mi pracują jedne i drugie.
To co mi polecacie drodzy koledzy? zostawić sobie te dwa oryginalne en-el3e i dokupić 8 enelopków? ;p W sumie te 8fps to potrzebne do ślubów (no po za samym weselem bo tam nie potrzeba mi takiej serii).
Albo 8 eneloopów, albo zamiennik akku EN-EL4 (dalta) i ładowarka delty.
Ale 8 enelopów to nie tylko do serii, ale jak władujesz do gripa paluszki to puszka od razu robi się żwawsza, szkła na śrubokręt szybciej ostrzą :)
Ja używam eneloopów :)