Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Domyślnie Grip Alpha i EN-EL4 delty

Zamieszczam nowy post ponieważ opisuję problem z gripem innego producenta, łatwiej bedzie się do kopać do informacji na ten temat.

A prolem jest nasjępujący. Kupiłem zestaw delty Akumulator + ładowarka do EN-EL4. Po włożeniu do gripa aparat kompletnie wariuje. Naprzemiennie pokazuje pełny i pusty stan baterii. Wymieniłem sam akumulator na nowy, też delty. Efekt podobny.

Poleciałem kupić kolejną baterie w Batimex.pl, droższy, myslałem że może lepiej selekcjonowany. To samo...

Dla upewnienia kolega naładował mi te baterie orginalną ładowarką od D3, wez rezultatu - aparat wariuje.

Bateria od D3 smiga aż miło.

Narazie pozostaje mi pooddawać zakupione przezemnie rzeczy do sklepów, zastanawiam się czy nie zostawić sobie ładowarki Delty i szukać samego akumulatora, ew dokupić orginalną EN-EL4a i ładować ją deltą.

Ktoś może ma działający zestaw gripa ALPHY i zamiennika EN-EL4/a?

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Ja tylko potwierdze - testowalismy to rowniez na moim D300 i wariowalo na maxa.

Domyślnie

Ja mam nieco inny przypadek. Zamiennik delty EN-EL4a działa OK o ile nie ma baterii EN-EL3e w rękojeści aparatu. Jeśli włożę tam baterie, to zamiennik delty pokazuje stan naładowania 0.
    Dystrybutor powiedział, że przyjmie zwrot delty, ale nie gwarantuje, że inna bateria będzie chodzic poprawnie. Widac mają z tym problem.
    Postanowiłem pracowac bez baterii w aparacie.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

ja też mam tyko jedną baterie w gripie. W body nie ma żadnej, nie chce co chwile gripa odkręcać. Wole wymieniać szufladki.

Domyślnie

Jacek, na ile zdjęć z D700 starcza Ci zamiennik delty EN-EL4a ?

Domyślnie

Ciągle jestem na pierwszym ładowaniu. Mam teraz naładowanie 60% i licznik 396 zdjęć. Ale istotne, że to było robione w ciagu prawie 2 tygodni, na kilku sesjach. Wiadomo, że wtedy wychodzi to niekorzystnie.
    Widzę, że spokojnie będzie szło przekraczać 1 tys i to z moim stylem pracy.
    W D200 robiłem około 400 na 1 ładowaniu, w D700 robię około 600 na jednym EN-EL3e. Ja mam taki sposób pracy, że zawsze mam słabe wydajności. Kumpel na moim body D700 zrobił ponad 2,5 tys na 2 szt EN-EL3e i jeszcze miał zapas.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Ciągle jestem na pierwszym ładowaniu. Mam teraz naładowanie 60% i licznik 396 zdjęć. Ale istotne, że to było robione w ciagu prawie 2 tygodni, na kilku sesjach. Wiadomo, że wtedy wychodzi to niekorzystnie.
    Widzę, że spokojnie będzie szło przekraczać 1 tys i to z moim stylem pracy.
    W D200 robiłem około 400 na 1 ładowaniu, w D700 robię około 600 na jednym EN-EL3e. Ja mam taki sposób pracy, że zawsze mam słabe wydajności. Kumpel na moim body D700 zrobił ponad 2,5 tys na 2 szt EN-EL3e i jeszcze miał zapas.
    Ja na EN-EL3e także robię ok 600 zdjęć Nie wiem jak wiara robi takie niebotyczne ilości...
    Musze przemyśleć zakup zamiennika EN-EL4a...

Domyślnie

u mnie na pierwszym ladowaniu delty zrobilem lekko ponad 2k, jakeis 2200. Ostatnio ok 1500, a w tej chwili mam 1046 i jeszcze 40%. A i bateria pokazuje stan zuzycia na 1 i powoli zaczynam myslec o wymianie w foto-tipie na nowa, bo tak raczej nie powinno byc

Domyślnie

Jacku, czyli rozumiem EN-EL4 delty działa ci dobrze w gripie delty?

Domyślnie

Jeśli w body nie mam en-el3e (oryginalna czy zamiennik delty nieistotne) to tak, działa dobrze, ale w gripie alphy (taki mam).
    Ty w tytule wątku pytasz o grip alphy, post wyżej piszesz o gripie delty.
    W oryginalnym gripie nikona jest zresztą u mnie dokładnie tak samo, sprawdzałem. Gripa delty - nie testowałem. Ale skoro z oryginałem gripa jest nie tak, to wina lezy po stronie akku el4a.
    Testowałem oryginalny akku nikona na gripie alpha. Wszystko było ok, mogłem mieć także akku w body.
    Jak widzisz sprawdzałem wszystko (poza gripem delty) ze wszystkim, na zmiany. Rezultaty opisałem wyżej.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 02-12-2009 o 01:36

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów