PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Gejsza

katasha44
28-11-2009, 13:49
Moja wariacja na temat kraju kwitnącej wiśnii. Jak zwykle autoportret i jak zwykle ciekawa jestem Waszej opinii :)

Życzę miłego oglądania i pozdrawiam

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img35.imageshack.us/img35/5770/gejsza.jpg)

fushiro
28-11-2009, 13:54
Ja rozumiem dekolt, ale rozpuszczone włosy, to rozpusta jakiej świat nie widział ;) Zbyt kontrastowo jak dla mnie. Przydałoby się więcej światła i lżejsze tony.

katasha44
28-11-2009, 14:03
rozpusta jakiej świat nie widział ;)

hehehe uśmiałam się nieźle ;D

co do kontrastów to ten sposób najbardziej mi leżał, chciałam żeby było wyraziście i taka wersja do mnie przemówiła :)

fushiro
28-11-2009, 14:36
Podejrzewałem, że to jak najbardziej zamierzone, bo pamiętam kilka twoich wcześniejszych prac. Nie wiem tylko, czy na początek jest to dobra droga. Można portretować jak Irving Penn - bazując na obrysie modela, ciężko i mrocznie, tylko, że jest to cholernie trudne. Szczególnie w przypadku tej pracy przydałaby się odrobinę inna konwencja. Wykonać dobry low-key jest bardzo ciężko i wymaga to nie lada doświadczenia. Z drugiej strony miękkie kątowe światło z okna i mała przysłona zawsze wypadają dobrze. Nikt ci nie broni później podciągać kontrastów lub kolorów. Co więcej, w przypadku mało-kontrastowego obrazka to łatwe, kiedy zdjęcie jest już kontrastowe - trudne. Jeżeli mogę coś doradzić: Wynajmij sobie studio na kilka godzin z ewentualnym małym szkoleniem. Zobaczysz jak wyglądają różne typy światła i będziesz mogła wybierać je bardziej świadomie, zależnie od tego jaki efekt chcesz osiągnąć. Mnie wiele nauczył Jacek_Z, który ma studio fotograficzne w Bydgoszczy.

katasha44
28-11-2009, 14:57
Od niedawna mam dwie błyskotki z parasolkami i z nimi głównie eksperymentuje. Tu użyłam jednej z nich + blenda. W autoportretach trudno jest ustawić dobrze ostrość, gdy jest mała GO, z czym się wiąże mała przysłona w moim obiektywie, dlatego tu fotografowałam na dużej. Dodatkowo zastosowałam efekt czerwonego filtra. Ogólnie lubię się uczyć sama i często na własnych błędach, ale dzięki za radę, pomyślę nam wynajęciem studia (może akurat to w Bydgoszczy) lub poproszę o pomoc mojego "mentora", by użyczył mi uczelnianego studia ;)

Salleh
28-11-2009, 17:19
Na tym zdjeciu podobna jestes do Monici Bellucci :)

katasha44
28-11-2009, 17:26

nie powiem, nie pierwszy raz to słyszę :) raz nawet, dzięki temu podobieństwu, dostałam fuchę jako modelka do kalendarza ściennego dla pewnej firmy produkującej wódkę ;]

BOSS
28-11-2009, 17:32

Ubiegłeś mnie, to samo miałem napisać :-)

dpzcwa
28-11-2009, 17:34
ja tam się nie znam ale fajny ten pieprzyk na lewej piersi :D a tak to ten no sympatyczny portrecik :D