Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Wiatrak Tacumshane

Al Koholik
27-11-2009, 22:14
Jeden z nielicznych zabytkowych wiatraków w Irlandii. Ten zbudowano w 1846r.

*

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/images/a7mkprlbtv1uo0h1d5r.jpg)

*

Trochę fota wymęczona... Ciekaw jestem co Wy na to....

Nemeth
27-11-2009, 22:27
Sam nie wiem czemu ale mi nie podchodzi to zdjęcie. Pierwszy plan jest ok ale tło gubi kadr moim zdaniem bo mnie rozprasza i wprowadza zbędne elementy (ale to takie czepianie się ;) ).

Co do technicznych spraw... chyba zabrakło Ci zwyczajnie światła.

malasana
27-11-2009, 22:35
A mi sie bardzo to zdjecie podoba. Swietne b/w mz. Drzewo z wiatrakiem sie swietnie sie komponuja.

ostrytux
27-11-2009, 23:00
Wydaje mi się że dwa główne elementy tj. wiatrak i drzewo są zbyt mocno zrównoważone, być może to tylko moje wrażenie. Myślę że kadr bardziej na skos troszkę zmieniłby perspektywę, oddzielając bardziej od siebie te dwa elementy, kolor również moim zdaniem zadziałałby na plus, przy czerni i bieli całość mocno się "zlewa".
Niemniej jednak ciekaw spojrzenie.

Sebastianito
27-11-2009, 23:03
Wydaje mi się że dwa główne elementy tj. wiatrak i drzewo są zbyt mocno zrównoważone <<<<<<<<<<< Dobrze prawi.

GUINNESSts
27-11-2009, 23:03
Oj nie! Drzewo zle zasadziles;) Jak poprawisz kompozycje, za kilkadziesiat lat bedzie lepiej;););)
To tak zartujac.
Ale szczerze, to niewiem co w roli glownej. Mimo wszystko ciekawie.
Dodam, ze centralne kadrowanie to wysilek dla zuchwalych. Ty malo, ze centralnie to jeszcze dwie ''postaci'' naraz.
Ciezko to odbieram ale musze dodac jeszcze raz, ze cos w tym jest. Niestety nie wiem co.
Pomijajac powyzsze podoba sie:)

Strus
27-11-2009, 23:06
Straszny balagan na drugim planie widze. Poza tym, jak juz koledzy przedpiszcy, zauwazyli - ten centralizm :D zarowno wiatraka jak i drzewa jakos mi nie graja

borregaard
27-11-2009, 23:13
Róbcie sobie teorie,będzie ładniej wyglądało i jakaś sensowna wypowiedż....:mrgreen:

Al,świetnie wyszło,ale ja się nie znam ,więc.....:wink:

GUINNESSts
27-11-2009, 23:22
Róbcie sobie teorie,będzie ładniej wyglądało i jakaś sensowna wypowiedż....:mrgreen:

Al,świetnie wyszło,ale ja się nie znam ,więc.....:wink:

No co?:mrgreen: W/g Ciebie jest idealnie? Mnie tez sie podoba. Ale... pisze co mysle i czuje. Szczerze!!!
Od Borregarda nauczylem sie tej szczerosci:) Cos sie Panu nie podoba:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Oczywiscie zartuje;)

Al Koholik
27-11-2009, 23:36
Rewelacji może i nie ma ale mnie zdjęcie się podoba. W sam raz do serii o wiatrakach... :wink: Dodam, że światła nie ma bo nie było, koloru też nie ma bo go też nie było...

nic pogoda się nie zmieniła (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=122534)

borregaard
27-11-2009, 23:39
No właśnie nie podoba mi się,takie bezsensowne aptekarstwo..niczego nie wnoszące,a wkurzające...."Ekspercki" poziom..:mrgreen:
Tomku,to nie do Ciebie,tak mnie ogólnie naszło,nie pierwszy raz,dzisiaj......:mrgreen:

Proac150
27-11-2009, 23:43
Kadr nie wiem... ale ogólnie fajne zdjęcie, szczyt drzewa trochę przyciemny.

PABLOOK
27-11-2009, 23:44
Rewelacji może i nie ma ale mnie zdjęcie się podoba. W sam raz do serii o wiatrakach... :wink: Dodam, że światła nie ma bo nie było, koloru też nie ma bo go też nie było...

Ważne, że jest klimat! A to, mym zdaniem, jeden z najważniejszych elementów, które autor zdjęcia chciał pokazać.
A co do technicznych aspektów, nie wypowiem się. Ja wciąż jestem na etapie nauki.
Fota moim zdaniem ma to coś w sobie, co może zatrzymać wzrok na dłużej :).

Mich77
27-11-2009, 23:58

Najważniejsze, że się Tobie podoba:-) Ja tu czuję fajny klimat, działa na mnie to zdjecie. O aspektach technicznych się nie wypowiem, bo się nie znam.

harb
28-11-2009, 00:16

i do tego b/w wystarczy tego swiatełka, jest nieżle :-D

Klarens
28-11-2009, 00:27
to fakt , troche bałaganu jest ,ale nie jest źle

GUINNESSts
28-11-2009, 00:53
No właśnie nie podoba mi się,takie bezsensowne aptekarstwo..niczego nie wnoszące,a wkurzające...."Ekspercki" poziom..:mrgreen:
Tomku,to nie do Ciebie,tak mnie ogólnie naszło,nie pierwszy raz,dzisiaj......:mrgreen:

I bardzo bardzo dobrze, ze o tym piszesz Andrzeju. Miewamy rozne dni. W roznym czasie innaczej odbieramy i obrazy i rzeczywistosc. Zdolnosc do pisania (przekazywania w tym przyp.) mysli autentycznych jest plusem.
Najbardziej zadowala mnie to, ze mimo wszystko wszyscy potrafimy sie jakos rozumiec.
Dla mnie jest to tym bardziej znaczace, bo za posrednictwem tego forum jestem, pisze, czuje, odbieram, interpretuje, zartuje i wk.rwiam sie czasem jak polak. Jak widzisz tez mam kiepski dzien bo tesknie za polska niestety. A tu mam jej skrawek. Jak zreszta kilku z nas:)

All... drzewo mi przeszkadza:mrgreen:
Nie sluchaj Borr...:mrgreen:

wojtek6308
28-11-2009, 09:26
Mnie się to podoba :)

Hoobie
28-11-2009, 09:34
Mi także się podoba, świetny klimat... :D
Chociaż może kilka kroków w prawo, powiększyłoby odległość wiatraka od drzewa? Chociaż z drugiej strony mogę domyślać się, dlaczego tego nie zrobiłeś... To spowodowałoby, że na ostatnim planie pokazałby się cały dom, a tego chyba chciałeś uniknąć... No nie wiem, zgaduję :D
Reasumując: kupuję tą wersję, ale po kolejną trzeba będzie tam wrócić ;)

Skrzat
28-11-2009, 16:14
Bywają fotografie minimalistyczne i takie trochę z bałaganem w tle - jak napisano.
Ważne aby oddać klimat miejsca i czasu.

Stary wiatrak, stare drzewo, stare koło......mnie się to komponuje w całość i ma klimat.

Jestem bardzo na tak:-D

Pozdrawiam.