PDA

Zobacz pełną wersję : d90 a portret

fotouśmieszek
26-11-2009, 20:11
pewnie dubluje jakis watek ale nie znalazlem.czy ktos moze opisac swoje doswiadczenia PORTRETUJĄC z d90 w studiu i w plenerze.jakies PRAKTYCZNE uwagi,definiowanie skóry,kolorystyka, obrazowanie, czy NX radzi sobie z portretem itepe.bede wdzieczny za kazdy post.Pozdrawiam...:-)

slowik-k-g
26-11-2009, 20:14
Ja tam wielkim specem - nie jestem cały czas się uczę - i wszystko z mojej stronki (poniżej) jest z D90:)Z niczym problemów nie miałem.Pzdr

photofun
26-11-2009, 20:21
Mi się wydaje, że za te pieniądze lepszej puszki się nie kupi. Pomyśl nad dobrym szkłem i cykaj ile się da

Moonbeam
26-11-2009, 20:29
Jeśli do portretów równie dobrze sprawdzi się Canon 40d. Dla niektórych ma przyjemniejsze kolory.

fotouśmieszek
02-12-2009, 00:42
Jeśli do portretów równie dobrze sprawdzi się Canon 40d. Dla niektórych ma przyjemniejsze kolory.

podobno te kolory sa osiągalne rowniez w d90 po sciągnieciu odpowiednich profili. Poza tym z pewnosia ma ktos jakies doswiadczenie w foceniu pejzazu z d90, akurat wysycone kolory raczej w tego rodzju fotografi powinny sie sprawdzic.Przyznam,ze d200 ma swietne portretowe obrazowanie,jednak ograniczenie sie do ISO 100 jest bardzo klopotliwe. BTW 40d juz nie produkuja i jego cena gwaltowniepodskoczyla;(

Bust
02-12-2009, 01:49
Posiadam d90 i powiem poraz kolejny że kolory przez niego generowane moze nie są przesadzone i nienaturalne ale w porównaniu z d200 (a nawet d70)(swego czasu porównywałem nefy tych samych scen na podobnych ustawieniach) i muszę stwierdzić iż są bardziej ostre miejscami takie 'cukierkowate'. Nie jest to co prawda az tak dokuczliwe i na dużą skale, jednak zaobserwowałem takie zjawisko.

Przy okazji chciałbym zapytać z lekka ot: czy wgrane profile wpływają na zdjęcia robione w nefach czy tylko na te robione w jpg?

Chamaeleo
02-12-2009, 02:42
Też posiadam d90 i robię w sumie głównie portrety.
Spisuje się świetnie, tutaj mała próbka: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=123624

stock
07-12-2009, 08:47
Też posiadam d90 i robię w sumie głównie portrety.
Spisuje się świetnie, tutaj mała próbka: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=123624

watek o kolorach w D90 a Ty wrzucasz linka do małych znaczków pocztowych ze srednia konwersją do BW :)
Ja portretuje D90 i do kolorów nie mam absolutnie zadnych zastrzeżen. Kwestia dopasowania sobie pewnych narzedzi i podstawowych korekcji i gra :)
A co do profili wgrywanych do aparatu - działaja rzecz jasna na jpg :D

Bust
07-12-2009, 14:22
Oczywiście że można sobie wszystko dopasować :)
Podczas moich poszukiwań lustrzanki troche sie dowiedziałem oraz potestowałem kilka aparatów i jeśli chodzi o zdjęcia prosto z puszki to canon wygrywa miałem doczynienia z 40d i 50d, zdjęcia są po prostu ładniejsze. Oczywiście w d90 można uzyskać taki sam lub zbliżony efekt jednak trzeba sie trochę pobawić w ustawienia suwaczkami w jakimś programie. Wywołując RAW zawsze więcej korekcji musiałem robić przy NEFach d90 (np. AWB to kpina w tym modelu). W canonie zawsze to były minimalne korekty (camera faithfull to naprawde świetny profil :)
Podczas mojego wyboru cena była bardzo ważnym krytrtium i padło na d90 i jestem bardzo zadowolony (różnica w cenie wynosiła około 800zł i za nią kupiłem sobie N50 1.8, statyw oraz torbę), jednak gdyby cena nie grała tak dużej roli wybrałbym canona i byłbym bardziej zadowolony ;)

fotouśmieszek
08-12-2009, 19:45
Oczywiście że można sobie wszystko dopasować :)
Podczas moich poszukiwań lustrzanki troche sie dowiedziałem oraz potestowałem kilka aparatów i jeśli chodzi o zdjęcia prosto z puszki to canon wygrywa miałem doczynienia z 40d i 50d, zdjęcia są po prostu ładniejsze. Oczywiście w d90 można uzyskać taki sam lub zbliżony efekt jednak trzeba sie trochę pobawić w ustawienia suwaczkami w jakimś programie. Wywołując RAW zawsze więcej korekcji musiałem robić przy NEFach d90 (np. AWB to kpina w tym modelu). W canonie zawsze to były minimalne korekty (camera faithfull to naprawde świetny profil :)
Podczas mojego wyboru cena była bardzo ważnym krytrtium i padło na d90 i jestem bardzo zadowolony (różnica w cenie wynosiła około 800zł i za nią kupiłem sobie N50 1.8, statyw oraz torbę), jednak gdyby cena nie grała tak dużej roli wybrałbym canona i byłbym bardziej zadowolony ;)

mogles wybrac 450d...obrazowanie canona, ktore lubisz,puszki porownywalne...no wiecej funkcji w d90 + video ale w koncu chodzi o fotki;)canon dla odmiany lepsza rozdzielczość itepe...
pozdrawiam
st.

Bust
09-12-2009, 12:05
mogles wybrac 450d...obrazowanie canona, ktore lubisz,puszki porownywalne...no wiecej funkcji w d90 + video ale w koncu chodzi o fotki;)canon dla odmiany lepsza rozdzielczość itepe...
pozdrawiam
st.
450D nie wchodził w grę, wg. mnie to nie jest porównywalna puszka z D90 (wg. mnie bliżej D90 do 50D niż 450D do D90). Kiedyś bawiłem się 450tką w sklepie, odrzuciłem go ze względu na ergonomie. Mało przycisków brak drugiego pokrętła, brak drugiego wyświetlacza (z którego w d90 non stop korzystam). D90 jest bardziej "pro" w tym segmencie amatorskich body. Obrazowanie poza kolorami również jest gorsze w Canonie, mniejszy zakres tonalny, iso itd. AF również na kożyść D90. Podsumowując, D90 jest po prostu lepszy pod każdym względem pomimo jaskrawych kolorów ;)

fotouśmieszek
11-12-2009, 13:58
calkowita zgoda,chociaz odwzorowanie kolorow to dla mnie absolutny priorytet.Ale na szczescie sa tutaj tacy, co potrafia z d90 wycisnac kolory portretowe a la 5d:-) sam napisales,ze nikon wymaga dluzszego postprocesingu zeby 'ustawic' w nim kolorki.a do kazdej puszki mozna sie przyzwyczaic:-)
pozdrawiam
st

angela
13-01-2010, 19:19
Ja mam D90 już prawie rok i jestem z niego zadowolona, a z nikkorem 50mm wychodzą naprawdę bardzo fajne.