Zobacz pełną wersję : piski w 300
leśniczy
24-11-2009, 19:23
Witam mam problem z 300 nikkora f/4, chodzi o to że obiektyw leżał dosyć długo nie używany a teraz podczas ustawiania ostrości wydobywa z siebie piski, czasem przestaje na jakiś obszar zakresu af. W serwiśie powiedzieli że jest to jakieś tarcie w silniku i że jest to dość normalne kiedy obiektyw swoje odleży, podobno w miarę używania przestanie, martwi mnie fakt że znajomy miał tak w sigmie która się zatarła. Miał ktoś może taki problem i jak sobie z nim poradził, a jak uważacie przeczekać może faktycznie problem sam się rozwiąże czy może oddać do serwisu i zabulić 2000.
marcin_G
24-11-2009, 19:27
czy dobrze mniemam, że masz wersję AF-S?
leśniczy
24-11-2009, 19:36
Tak jest to wersja Nikkor AF-S 300 mm f/4D IF-ED
Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że te silniki się wymienia a nie reperuje. Jeśli tak jest, to raczej nie ma różnicy czy oddasz do naprawy teraz, czy kiedy kompletnie padnie.
Czy ktoś może zweryfikować czy mam rację?
Od siebie tylko napisze że mam to szkło już 8 miesięcy ostatnio leżało równe 8 tyg nie ruszane i nic nie piszczy.Przewijał się tu chyba kiedyś wątek z piszczącym 80-200 AF-S
niestety najczęściej piszczący obiektyw AF-S oznacza zbliżający się koniec żywota silnika
rychu_cmg
27-11-2009, 00:18
niestety najczęściej piszczący obiektyw AF-S oznacza zbliżający się koniec żywota silnika
też tym za tym obstawiał. Możesz jeszcze wysłać do serwisu w celu sprawdzenia
leśniczy
28-11-2009, 03:45
wielkie dzięki za wszelkie sugestje, jednak wymienie silnik przy pierwsej okazji.
Robert1602
28-11-2009, 15:09
Jeżeli mogę to dodam coś jako ciekawostkę :)
Mam starszą wersję AF 300mm/4 i przy korzystaniu z D80 również "piszczy" przy ustawianiu ostrości, wprawdzie czasami ale "piszczy". Przy używaniu go z D300 i D200 nie ma tego problemu :) obiektyw przeżywa drugą młodość AF śmiga niczym AF-S z turbodoładowaniem :) ale tu problem tkwi w silniku AF w body.
Przepraszam za OT :)
Pozdrawiam
Slawek Wojtczak
07-12-2009, 20:03
a jak manualnie ustawiasz ostrość to też piszczy? Jeśli to wina silnika, to myślę, że nie powinien. Ale nie jestem pewien, może ktoś potwierdzi/zaprzeczy mojemu stwierdzeniu.
Jeżeli mogę to dodam coś jako ciekawostkę :)
Mam starszą wersję AF 300mm/4 i przy korzystaniu z D80 również "piszczy" przy ustawianiu ostrości, wprawdzie czasami ale "piszczy". Przy używaniu go z D300 i D200 nie ma tego problemu :) obiektyw przeżywa drugą młodość AF śmiga niczym AF-S z turbodoładowaniem :).
Powiadasz, że z d300 szybko tak kręci?? Nada się do sportów motorowych??
U mnie w 300-tce nic nie piszczy, ale ona jest manualna :)
Robert1602
11-12-2009, 00:29
Ozborn jak chcesz możesz do mnie wpaść i sobie zrobisz testy. Ja nie miałem okazji go sprawdzić na sportach motorowych. Do tego bardziej się nada jakiś zoom typu 70-300 VR.
deerzet manualnie nic nie piszczy, robi tak tylko z moim D80. Tak jak pisałem na D200 i D300 śmiga aż miło :)
Pozdrawiam
Andrzej Olender
11-12-2009, 00:42
Ozborn, żadna to nowość że body trzycyfrowe i jednocyfrowe posiadają dużo szybszy silnik napędzający AF. Można przeżyć czasem szok :)
deerzet manualnie nic nie piszczy, robi tak tylko z moim D80. Tak jak pisałem na D200 i D300 śmiga aż miło :)
Pozdrawiam
To D80 piszczy z wysiłku :mrgreen:
Robert1602
11-12-2009, 01:04
To D80 piszczy z wysiłku :mrgreen:
Też mi się tak wydaje :) Dodam jeszcze, że słychać to gdy, przełącznik na pierścieniu ostrości ustawiony jest na A (nie kręci pierścieniem ostrości), po przestawieniu na M nic nie piszczy (kręci wtedy pierścieniem ostrości). W body przełącznik ustawiony mam na AF.
Można przeżyć czasem szok :)
Ja też przeżyłem ten szok :)
Pozdrawiam
Ozborn, żadna to nowość że body trzycyfrowe i jednocyfrowe posiadają dużo szybszy silnik napędzający AF. Można przeżyć czasem szok :)
No to Panowie jutro się przekonam i mam nadzieję też przeżyć ten szok co wy:D.
A między czasie na znanym wszystkim youtubie znalazłem oto taki filmik ilustrujący piski nikkora af 300 f/4 z korpusem d90.
http://www.youtube.com/watch?v=x_rBpS95mU0
Robert1602
12-12-2009, 00:44
http://www.youtube.com/watch?v=x_rBpS95mU0
U mnie jest podobnie, chociaż trochę ciszej :)
Robert1602
13-12-2009, 15:55
Powodem jest jednak D80 i jego śrubokręt, bo nawet mi górny ekran przygasa jak kręci AF :)
O kurde nie wyrabia widocznie. Zadzwoń do jakiegoś serwisu i się spytaj czmu tak jest bo Ok może piszczeć, ale, że przygasa to dziwne chyba. Czekaj moje D80 wróci za 2-3 dni z przeglądu i czyszczenia w serwisie to podłącze 300 i zobacze czy też piszczy. A dzieje się to w każdym zakresie odległości jak ustawisz na obiektywie?? Bo może jak ma więcej skali do przjechania to piszczy.
Robert1602
14-12-2009, 01:24
Ozborn jak tam się spisuje 300/4?? Co do tego dźwięku to pojawia się on jak AF wraca z nieskończoności do 2.5m (czyli robi pełen przejazd). Na krótkich odcinkach tego nie ma. Na pewno jest to wina D80 a nie obiektywu. Pomyślę co z tym zrobić :)
Pozdrawiam
Ozborn jak tam się spisuje 300/4?? Co do tego dźwięku to pojawia się on jak AF wraca z nieskończoności do 2.5m (czyli robi pełen przejazd). Na krótkich odcinkach tego nie ma. Na pewno jest to wina D80 a nie obiektywu. Pomyślę co z tym zrobić :)
Pozdrawiam
Spisuje się wyśmienicie, tylko w sporcie nie miałem okazji jej wypróbować, ale może dzisiaj się uda choć pogoda straszna, a z tym piskiem właśnie sprawdzałem z D80 i piszczy tak jak mówisz jak powraca przez pełen zakres. Czyli pewnie to przypadłość taka jest z ta puchą i z D90.