PDA

Zobacz pełną wersję : Makro Blondyka :)

małgorzata
23-11-2009, 14:44
witam serdecznie

jak w tytule Blondynka szczęśliwa posiadaczka D700, potrzebuje obiektyw makro (gabaryty biżuteryjny )
oczywiście gra w totolotka i wtedy zakupi sobie PC-E :)
tymczasem rozwiejcie proszę moje dylematy między poczciwym Nikkor'em 60mm f/2.8D Micro a Nikkor AF-S 105mm f/2.8G ED-IF VR

wdzięczna za pomoc
pozdrawia Małgorzata

tomasz24
23-11-2009, 14:48
Jeśli Cie stać na 105mm to nie ma nad czym dywagować, jedno z najlepszych - jak nie najlepsze - szkło do makro-fotografii. Mam - używam - jest zajebiste i nigdy się tego szkła nie pozbędę.

Spoza stajni wielkiego brata N - polecam także Tamrona 90mm naprawdę fajne szkło, nieco tańsze, brak stabilizacji ale i tak jest super.

pozdro

małgorzata
23-11-2009, 15:21
hmmm..a czy różnica jakości jest warta tego tysiącazłotych , którego wolałabym oczywiście zostawić sobie ? :)

Imago
23-11-2009, 15:32
A różnica ogniskowych i co za tym idzie głębi ostrości nie jest istotna?
Moim wciąż niezrealizowanym marzeniem jest 105, ale gdyby mnie było stać wzięłabym oba.

małgorzata
23-11-2009, 16:00
dwóch niestety nie będzie :/
ja się nieśmiało skłaniam ku 100piątce, ze względu na większą swobodę w odległościach od fotografowanego obiektu

Mariusz888
23-11-2009, 16:07
ja się nieśmiało skłaniam ku 100piątce, ze względu na większą swobodę w odległościach od fotografowanego obiektu
Jeśli to jest dla Ciebie kryterium to proponują Sigmę 150/2.8HSM :) - byłem napalony na Nikkora 105VR i wszyscy wiedzą że skończyło się zdecydowaną wygraną sigmy - możesz poszukać mojego posta na forum w podobnych wątkach :) Dla mnie "Sigma jest Sprite a Nikkor jest pragnienie - pragnienie nie ma szans" :lol:

ebstein
23-11-2009, 22:23
No cóż, z tym "pragnieniem" to bym nie przesadzał, ale N105VR to zupełnie przyzwoite szkło, oczywiście masakrycznie ostre. Uwaga na AR.

gabaryty biżuteryjny a jeśli o to chodzi, to Koleżanka chyba nie potrzebuje 150 mm.
Polecam N60mm lub N105 mm w zależności od budżetu.

kh29228
24-11-2009, 00:12
moim zdaniem najtańszą w grupie popularnych makro obiektywów Tokiną 100 można zrobić zdjęcia milion razy lepsze niż 2 droższym Nikkorem 105 VR. Oczywiście i na odwrót. Wielokrotnie było już powiedziane, że wszystkie popularne szkła makro (N60 AF-D, N60 AF-S, N 105 AF-D, N105 AF-S, T90, T100) są ostre i fajnie. Wszystko zależy od umiejętności fotografa.

Jeśli cena nie gra roli to jest jeszcze S180, T180, N70-180, N200:)

lodzermensch
24-11-2009, 00:24
Jeśli robisz zdjęcia robaków, to 105ka będzie niezastąpiona. Jeśli kwiatków, to 60ka wystarczy; podejdziesz wystarczająco blisko, a kwiatek nie ucieknie ;) Poza tym 60/2,8 jest świetnym szkłem ogólego zastosowania, także do portretów na DX.
Oczywiście 105 ogólnie jest fajniejsza, ale jednak sporo droższa. Jeśli dasz radę i fotografujesz macro ruchomych stworzeń to ją bierz, jeśli nie - 60ka jest super.

alarec
24-11-2009, 00:53
Jeszcze jest Sigma 105/2.8 ale jeśli masz kasę na Nikkora 105 to bierz go.
Mojej sigmy nie zamieniłbym na Tokine 100, Tamrona 90, ani nic poniżej, trafiłem na nadzwyczaj dobry egzemplarz, ostry jak szkło :) chociaż z bólem muszę stwierdzić że gdybym miał szanse (pewnie tak będzie) to zamienił bym go na Nikkora 105 VR

pinokio
24-11-2009, 00:59
Mam Nokkora 105/2,8 VR i go używam. To cudeńko! Nie ma równego sobie. Słoik wat tych pieniędzy. Jak masz, nie zastanawiaj się. Nie będziesz żałowała.

pinokio
24-11-2009, 01:02
...Poza tym 60/2,8 jest świetnym szkłem ogólego zastosowania, także do portretów na DX.
Oczywiście 105 ogólnie jest fajniejsza, ale jednak sporo droższa. Jeśli dasz radę i fotografujesz macro ruchomych stworzeń to ją bierz, jeśli nie - 60ka jest super.

D700 to FX nie DX a N 105 do pełnej klatki jest stworzony. I zrobi nią zarówno kwiatki jak i robaczki.

lodzermensch
24-11-2009, 01:27
D700 to FX nie DX a N 105 do pełnej klatki jest stworzony. I zrobi nią zarówno kwiatki jak i robaczki.

Ups :oops:
Nie dotarło do mnie, że koleżanka ma taki ładny aparat.
P.S. Wszystkie macro obiektywy zrobią robaczki i kwiatuszki, ale tymi dłuższymi można uzyskać to samo z większej odległości. I tyle.

sebar1
24-11-2009, 10:03
Mam Nokkora 105/2,8 VR i go używam. To cudeńko! Nie ma równego sobie. Słoik wat tych pieniędzy.

myślałem podobnie do ostatniego piątku, uzbierawszy odpowiednia sumę wybrałem się do sklepu.
Przestrzeliłem 4 sztuki (tak, mamy taki sklep w Krakowie :-D) i żadna nie zachwyciła.
Duze aberracje nawet w centrum kadru, wolny lubiący się gubić AF-S.
Wydajność VR dla skali makro jest symboliczna.
Optycznie lepiej prezentował się 60 AF-S. Zero aberracji ale 1:1 otrzymujemy z tak malej odległości, ze ciężko będzie coś żywego ustrzelić w tej skali.
Z ciekawości podpiąłem Tamrona 90 i juz został ze mną.
Oczywiście jest gorzej zbudowany i zmienia rozmiary podczas pracy ale różnica w cenie jest na tyle duza , ze każdy musi sobie samemu odpowiedzieć czy warto dopłacać do Nikkora.
Optycznie Tamron jest super.
Jeżeli ma to być obiektyw tylko do makro to koniecznie trzeba popróbować konkurencji.
Wyniki tych porównań mogą być zaskakujące.

Pozdrawiam

zakwas
24-11-2009, 11:11
Nie wiem o jakich aberracjach występujących w Nikkorze 105 VR ludzie tutaj piszą. Jeśli nawet, hipotetycznie, trafiłby się jakiś felerny egzemplarz, to jakoś nie chce mi się uwierzyć, żeby aż 4 pod rząd egzemplarze byłyby skopane. Ja żadnej aberracji chromatycznej w moim egzemplarzu nie widzę, a testy też jakoś tego nie chcą potwierdzić: -optyczne.pl- (http://optyczne.pl/70.5-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF-S_Micro_105_mm_f_2.8G_IF-ED_VR_Aberracja_chromatyczna.html). Wynik na poziomie 0,06% jest po prostu znakomity.

Co do VR, jeśli ktoś nie chce go używać, to może go sobie wyłączyć i po problemie.

AFS chodzi szybko. AF będzie działał z każdym body Nikona, a takim Tamronem czy Tokiną już nie.

Konstrukcja pancerna, wogóle nie ma porównania z Tamronem.

Uszczelka przy bagnecie.

Jeśli zdecydujesz się na Nikkora 60 AFS G, musisz pamiętać, że w porównaniu z poprzednią wersją sześćdziesiątki, nowa ma mniejszą odległość roboczą. Czyli musisz fotografować z jeszcze mniejszej odległości.

sebar1
24-11-2009, 11:35
Nie wiem o jakich aberracjach występujących w Nikkorze 105 VR ludzie tutaj piszą. Jeśli nawet, hipotetycznie, trafiłby się jakiś felerny egzemplarz, to jakoś nie chce mi się uwierzyć, żeby aż 4 pod rząd egzemplarze byłyby skopane.

no to zapraszam na Studencka w Krakowie
tez myślałem, ze to wina egzemplarza ale każdy kolejny był podobny
może to problem mojego D2xs ale z 60 AF-S aberracji nie było

AFS chodzi szybko. AF będzie działał z każdym body Nikona, a takim Tamronem czy Tokiną już nie.

tamron ma wbudowany silnik i działa z każdym body

Konstrukcja pancerna, wogóle nie ma porównania z Tamronem.

oczywiście, ze nie ale należy pamiętać, ze Nikkor jest 1500 zeta droższy

a pytanie brzmiało czy warto dopłacać dlatego polecam podpiąć i jeden i drugi obiektyw i dopiero zdecydować
ja ponad uszczelkę przy bagnecie cenie sobie optykę a na zdjęciach nie widać przewagi Nikkora

Pozdrawiam

Imago
24-11-2009, 11:47
A panowie piszący o kwiatkach i robaczkach nie doczytali chyba, że autorka pisała o biżuterii :).

małgorzata
24-11-2009, 11:53
ślicznie wam dziękuję za porady,
poczytałam wcześniejsze posty i jak zwykle są różne kółka zamiłowań ....

miałam okazję focić Sigmą 150 i chyba to był jakis trefny egzemplarz bo żadnych ochów i achów ze mnie nie wydobył :/
Tamrona jeszcze nie dane mi było kosztować

z waszych postów wynika że, nic innego jak uśmiech na twarz, zalotka i zaczynam wycieczkę po wrocławskich sklepach i testuję wszystko co napotkam ? ;P
może znajde mojego MacroKsięcia ;)

kh29228
24-11-2009, 12:10
Mam Nokkora 105/2,8 VR i go używam. To cudeńko! Nie ma równego sobie.

szczególnie po względem AC:)

próbowałeś coś innego, żeby stierdzieć, że 105 jest najlepszy?

Mariusz888
24-11-2009, 12:11
Ja potwierdzam aberracje w 105VR - byłem napalony na to szkło i po testach tak samo mi przeszło - różnie było czasem lepiej czasem gorzej - jeden był legendarny bo walił tak zielono żółtym CA że nadawał by się dla "zielonych" - bo wszystko na takie przerabiał :D Ogólnie tak samo limiter w S150 działa o niebo lepiej mimo że ma 3 zakresy - N105VR ma 2 z czego 1 nieużyteczny - najczęściej w nic nie trafia i potwierdził to już kiedyś jeden z użytkowników tego szkła tutaj na forum ;) - wg mnie to BYŁOBY fajne szkło gdyby nie wymienione w tym i innych wątkach braki - ja już nawet nie mam zamiaru do niego podchodzić ;) jeśli ktoś trafił na dobrą sztukę to cieszę się jego szczęściem ;) problem jedynie w tym że dopiero 1 osoba (autorka wątku) mówi że S150 nie jest rewelacyjna za to pamiętam jak ktoś pisał że przerzucił coś ok 15 sztuk N105VR i 1 była ok ;)

ocić Sigmą 150 i chyba to był jakis trefny egzemplarz
Musiał być trefny albo upuszczony z 10 piętra - inaczej być nie może ;)

puch24
24-11-2009, 15:31
Uważam, że 60mm przy formacie FX to trochę za krótko, i zmusza do zbyt silnego przybliżenia się do fotografowanego obiektu, co komplikuje oświetlenie, i na pewno wypłoszy wszelkie żyjątka. Ew. może się sprawdzić przy zdjęciach reprodukcyjnych nieco większych obiektów.
90-105mm jest dobrą ogniskową, dość uniwersalną. Mam ostatnią wersję Tamrona 90 napędzaną śrubokrętem (najnowsza wersja ma wbudowany silnik). Jakość optyczna jest OK (choć wg testów na www.optyczne.pl (http://www.optyczne.pl) Nikkor 105 i Sigma 105 są lepsze) i do moich amatorskich zastosowań zupełnie wystarczająca. Obiektyw wygląda dość paskudnie, by nie rzec jarmarcznie z tymi wszystkimi złotymi ozdóbkami, i na dotyk jest bardzo plastikowy, ale w użyciu tej "plastikowości" się nie czuje - jest dobrze spasowany, nie ma luzów, nic nie lata, itd. Nie wiem, jak by to było przy bardzo intensywnej eksploatacji, czy on by to wytrzymał.

Kupiony egzemplarz miał niestety problem z koderem odległości i powodował nieprawidłowe naświetlanie zdjęć z błyskiem - przeważnie powodował prześwietlenie, i to o ok. 2EV, szczególnie przy zdjęciach z większej odległości. Zabawa z serwisem gwarancyjnym (przede wszystkim próba udowodnienia im, że w ogóle występuje problem) trwała kilka miesięcy, za pierwszym razem obiektyw wrócił z diagnozą, że nic mu nie dolega, ale uparłem się i ostatecznie obiektyw wrócił naprawiony i obecnie nie mam najmniejszych powodów do narzekań. Niemniej jednak problem ten występował w tych obiektywach i nie mogę Tamrona polecić z całkowicie czystym sumieniem - zwłaszcza, że z usunięciem usterki też był problem.

lodzermensch
24-11-2009, 22:11
A panowie piszący o kwiatkach i robaczkach nie doczytali chyba, że autorka pisała o biżuterii :).

Czyli w zupełności wystarczy 60/2,8AF.

Morświnek
24-11-2009, 22:56
Posiadam 105 VR i głównie fotografuję nią biżuterię w namiocie bezcieniowym (90x90cm). Ta ogniskowa (przy Nikon D700) pozwala mi na oddalenie się od przedmiotu na tyle, żeby nie odbijać się w wypolerowanym srebrze. Jednocześnie pozwala mi na opowiednie ujęcie tak żeby nie powstawały jakies przerysowania itp. Uważam że krótsza ogniskowa np. 90mm moglo by nie dać takiej swobody, natomiast dluższa to już jesteśmy daleko poza namiotem bezcieniowym.
W moim przypadku sprawdza się w 100% i żadnej tam aberacji nigdy nie widzialem ale to może dlatego że kupiony w USA?:)

Giani
25-11-2009, 20:14
Nie wiem o jakich aberracjach występujących w Nikkorze 105 VR ludzie tutaj piszą. Jeśli nawet, hipotetycznie, trafiłby się jakiś felerny egzemplarz, to jakoś nie chce mi się uwierzyć, żeby aż 4 pod rząd egzemplarze byłyby skopane. Ja żadnej aberracji chromatycznej w moim egzemplarzu nie widzę, a testy też jakoś tego nie chcą potwierdzić: -optyczne.pl- (http://optyczne.pl/70.5-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF-S_Micro_105_mm_f_2.8G_IF-ED_VR_Aberracja_chromatyczna.html). Wynik na poziomie 0,06% jest po prostu znakomity.

Trochę się uśmiałem czytając odnośnik do optycznych ....i zdziwienie, że jak to możliwe, że ten nikkor aberuje...:mrgreen:

Cytat z optycznych:
"Nikon Nikkor AF 85 mm f/1.8D
5. Aberracja chromatyczna

Tutaj nie będziemy się rozpisywać. Wystarczy spojrzeć na poniższy wykres i wycinek tablicy testowej. Aberracja chromatyczna jest korygowana w sposób wręcz wzorcowy. Czapki z głów!"

Czytając choćby ten tekst można śmiać się przez 10 minut, bo prawda jest taka, że Nikkor 85mm od 1.8-2.2 w ostrym świetle aberuje jak diabli....

małgorzata
26-11-2009, 13:38
no i stało się zostałam szczęśliwą (mam nadzieję że niechwilowo ;) posiadaczką N 105 VR :)
pierwsze wrażenia inplus
idę go przeczołgać przez eksploatacyjne ścieżki :)

Imago
26-11-2009, 14:00
Gratuluję, trochę zazdroszczę i życzę dobrego światła! :)