Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Domyślnie Makro Blondyka :)

witam serdecznie

jak w tytule Blondynka szczęśliwa posiadaczka D700, potrzebuje obiektyw makro (gabaryty biżuteryjny )
    oczywiście gra w totolotka i wtedy zakupi sobie PC-E
    tymczasem rozwiejcie proszę moje dylematy między poczciwym Nikkor'em 60mm f/2.8D Micro a Nikkor AF-S 105mm f/2.8G ED-IF VR

wdzięczna za pomoc
    pozdrawia Małgorzata

Domyślnie

Jeśli Cie stać na 105mm to nie ma nad czym dywagować, jedno z najlepszych - jak nie najlepsze - szkło do makro-fotografii. Mam - używam - jest zajebiste i nigdy się tego szkła nie pozbędę.

Spoza stajni wielkiego brata N - polecam także Tamrona 90mm naprawdę fajne szkło, nieco tańsze, brak stabilizacji ale i tak jest super.

pozdro
    http://tj-photographer.blogspot.com

Nikon D80 + F4,Mamiya C330, Chinon CP9-AF, Minolta Maxxum 7000, kupa szkieł +kupa gratów

Domyślnie

hmmm..a czy różnica jakości jest warta tego tysiącazłotych , którego wolałabym oczywiście zostawić sobie ?

Domyślnie

A różnica ogniskowych i co za tym idzie głębi ostrości nie jest istotna?
    Moim wciąż niezrealizowanym marzeniem jest 105, ale gdyby mnie było stać wzięłabym oba.
    Pojawiam się i znikam...

Domyślnie

dwóch niestety nie będzie :/
    ja się nieśmiało skłaniam ku 100piątce, ze względu na większą swobodę w odległościach od fotografowanego obiektu

Domyślnie

ja się nieśmiało skłaniam ku 100piątce, ze względu na większą swobodę w odległościach od fotografowanego obiektu
    Jeśli to jest dla Ciebie kryterium to proponują Sigmę 150/2.8HSM - byłem napalony na Nikkora 105VR i wszyscy wiedzą że skończyło się zdecydowaną wygraną sigmy - możesz poszukać mojego posta na forum w podobnych wątkach Dla mnie "Sigma jest Sprite a Nikkor jest pragnienie - pragnienie nie ma szans"
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

No cóż, z tym "pragnieniem" to bym nie przesadzał, ale N105VR to zupełnie przyzwoite szkło, oczywiście masakrycznie ostre. Uwaga na AR.
    gabaryty biżuteryjny
    a jeśli o to chodzi, to Koleżanka chyba nie potrzebuje 150 mm.
    Polecam N60mm lub N105 mm w zależności od budżetu.

Domyślnie

moim zdaniem najtańszą w grupie popularnych makro obiektywów Tokiną 100 można zrobić zdjęcia milion razy lepsze niż 2 droższym Nikkorem 105 VR. Oczywiście i na odwrót. Wielokrotnie było już powiedziane, że wszystkie popularne szkła makro (N60 AF-D, N60 AF-S, N 105 AF-D, N105 AF-S, T90, T100) są ostre i fajnie. Wszystko zależy od umiejętności fotografa.

Jeśli cena nie gra roli to jest jeszcze S180, T180, N70-180, N200
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Jeśli robisz zdjęcia robaków, to 105ka będzie niezastąpiona. Jeśli kwiatków, to 60ka wystarczy; podejdziesz wystarczająco blisko, a kwiatek nie ucieknie Poza tym 60/2,8 jest świetnym szkłem ogólego zastosowania, także do portretów na DX.
    Oczywiście 105 ogólnie jest fajniejsza, ale jednak sporo droższa. Jeśli dasz radę i fotografujesz macro ruchomych stworzeń to ją bierz, jeśli nie - 60ka jest super.
    Dxxx Fx Fxx Pxxxx

Domyślnie

Jeszcze jest Sigma 105/2.8 ale jeśli masz kasę na Nikkora 105 to bierz go.
    Mojej sigmy nie zamieniłbym na Tokine 100, Tamrona 90, ani nic poniżej, trafiłem na nadzwyczaj dobry egzemplarz, ostry jak szkło chociaż z bólem muszę stwierdzić że gdybym miał szanse (pewnie tak będzie) to zamienił bym go na Nikkora 105 VR
    | D90 | N18-55VR / S105-2.8 EX DG / N50-1.8D / DCR250 | SB800 |

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów