PDA

Zobacz pełną wersję : Blokada przyciskow? D5000

hugues
23-11-2009, 13:51
Witam,

czytam forum i widze, ze oplaca sie zostawiac aparat na czuwaniu w ciagu dnia, mam pytanie, czy mozna jakos zablokowac przyciski, by podaczas noszenia w torbie aparat sie sam nie zalaczal?

jacek.gold
23-11-2009, 13:55
oplaca sie zostawiac aparat na czuwaniu w ciagu dnia

że co???
popadacie powoli w paranoję
weź i wyłącz jak wkładasz do torby a nie licz wątpliwe zyski z zaoszczędzenia baterii

Antonioo
23-11-2009, 13:58
tzn jak robisz zdjęcia, to nie ma sensu włączać i wyłączać co chwilę....lepiej mieć włączony.......aparat jak to napisałeś przechodzi w stan czuwania... a co do pytania nie ma opcji blokowania przycisków , jedynie on/off......ale jak wkładasz do torby, to wyłącz i już.

MikeS
23-11-2009, 14:17
czytam forum i widze, ze oplaca sie zostawiac aparat na czuwaniu w ciagu dnia
Gdzie wyczytałeś takie nowości? W dziale z Coolpixami? Bo jeśli chodzi o kompakty to faktycznie, więcej energii tracisz podczas włączania/wyłączania niż gdybyś zostawił aparat włączony na te kilka minut - ale minut, nie na dzień.

A jeśli mówisz o lustrach to z ciekawością poczytam te nowinki, tylko linkiem zapodaj ;)
Może pomyliłeś pojęcia i chodziło o znikomy pobór energii w lustrzance gdy aparat jest włączony? Przewijały się gdzieś posty na ten temat i jest to sprawa oczywista że bez większego znaczenia jest czy zostawisz lustrzankę włączoną na noc, czy też ją wyłączysz, to i tak strata będzie znikoma. Nie ma to jednak związku z oszczędnością o jakiej piszesz.

Kompakt podczas on/of, wysuwa i wsuwa obiektyw, trwa to nawet kilka sekund. Działają wtedy silniczki, ekran LCD i inne, które pobierają z paluszków sporo energii podczas tego procesu. Tu właśnie możesz zaobserwować tą oszczędność. W lustrzankach on/of to (chyba!) coś ok 0,016s - a może 0,16s ? W każdym razie sporo poniżej sekundy i nic prądożernego się w tym czasie nie dzieje :)

hugues
23-11-2009, 14:58
Wyczytalem kilka postow nizej, gdzie omawiany jest problem slabej baterii d5000, dlatego zapytalem z ciekawosci, nie musicie od razu po mnie jechac ;) MikeS D5000 podczas wlaczania i wylaczania automatycznie czysci matryce, to nie zabieraz za duzo pradu? No ale jak mowie, pytanie bardziej z ciekawosci, ja ze swojego D5000 jestem bardzo zadowolony jesli chodzi o wytrzymalosc baterii

tutaj cytat

"Było już o tym na forum. Częste włączanie i wyłączanie aparatu szybciej rozładowuje aku niż pozostawienie go w trybie stand-by. Od czasu gdy stosuję tą metodę na jednym ładowaniu robię ponad 1k (z lampą zewnętrzną). Wygląda na to, że w momencie uruchamiania aparat zżera prąd bardziej niż na czuwaniu przez długi czas.
Pozdrawiam."

meiss
23-11-2009, 15:27
czyszczenie matrycy przy włączaniu/wyłączaniu możesz sobie w menu wyłączyć

hugues
23-11-2009, 15:51
to sprawa jasne, tylko pytanie czy jest sens?

meiss
23-11-2009, 16:29
nie ma, co z tego, że zaoszczędzisz baterię jak będziesz częściej syfy na matrycy łapał ;) No chyba że walisz tylko kitem i go nie zmieniasz.

darko
23-11-2009, 16:46
czy mozna jakos zablokowac przyciski, by podaczas noszenia w torbie aparat sie sam nie zalaczal?
Oczywiście że tak, przyciskiem on/off

blackside
23-11-2009, 16:54
Ja osobiście czasem cały dzień nie wyłączam aparatu<chyba że np. wchodzę do restauracji i trzeba go schować>. Robię tak gdy mam jakąś chodzoną wycieczkę i aparat mnie nie zawiódł.
Po ponad roku widzę że ma to lepszy skutek niż kilkunastokrotne a nawet kilkukrotne on/off.
Funkcję czyszczenia mam włączoną przy włączaniu i nie po to ją mam by z niej rezygnować :-)
Dodam że wyłączanie czujników mam ustawione na jak najmniej.
Swego czasu po ok 3 lub 4 dniach wyciągam aparat z szafki i okazało się że był włączony- nie zeszła ani kreska. Oczywiście doładowałem, więc nie mam pewności czy np . po 100 zdjęciach by nie zdechł :-)
A co do tematu w torbie to Ty lepiej miej wyłączony. A na zewnątrz to niekoniecznie, wszystko zależy ile czasu na pewno nie będzie używany :-)

hugues
23-11-2009, 17:40
dzieki darko w zyciu bym nie wpadl na to!

darko
23-11-2009, 17:43
dzieki darko w zyciu bym nie wpadl na to!
Proszę bardzo, zawsze mozna się czegoś nowego nauczyć.

MikeS
23-11-2009, 18:57
...nie musicie od razu po mnie jechac ;) MikeS D5000 podczas wlaczania i wylaczania automatycznie czysci matryce, to nie zabieraz za duzo pradu?

Nie odniosłem wrażenia by ktoś się po Tobie przejechał ;) Bynajmniej ja nie miałem takiego zamiaru - starałem się problem rzeczowo wyjaśnić i uzasadnić ;)

Twoja bateria EN-EL9 ma zaledwie 1000mA i zapewne stąd wynika mit o "słabej baterii" w tym modelu. Ale to tylko moje skromne zdanie bo tego aparatu w rękach nie miałem. Ja miałem D90, baterię EN-EL4 2200mAh i czasem zrobiłem 800 zdjęć, czasem udało się ponad 1200 i zostało z 20% naładowania. Myślę więc że 1tys fot u Ciebie to sporo, bardzo sporo jak na taką pojemność akumulatorka.

Co do czyszczenia matrycy to nie znam dokładnej specyfikacji i prądożerności, ale samo czyszczenie ultradźwiękami też raczej aż tak wiele z baterii nie czerpie. Aparat włączasz raz i zrobisz kilka, kilkanaście fotek. Jak masz obiektyw z AF, a pewnie taki masz, to napędzasz silniczek, może masz nawet stabilizację... ultradźwięków nie wyłączaj za żadne skarby. Wolałbym dokupić zapasową baterię ;)