Zobacz pełną wersję : Eizo ColorEdge CG222W
TataOliwki
22-11-2009, 22:15
Witam,
Ostatnie dni spędziłem tu na wnikliwej (mam nadzieję) lekturze dotyczącej monitorów. Po tym, co tu przeczytałem przymierzam się właśnie do zakupu Eizo ColorEdge CG222W. I tu gorąca prośba do szczęśliwych (?) posiadaczy tego właśnie modelu: podzielcie się proszę swoimi opiniami i wrażeniami. Jakieś minusy? Wady? Coś co Was niemiło zaskoczyło? Czy jednak tylko zachwyty? :mrgreen:
Serdeczności!
http://mva.pl/viewtopic.php?f=26&t=13
TataOliwki
23-11-2009, 01:03
Oczywiście, jak zwykle, Pan Tom :mrgreen: Krótko i konkretnie. Chapeau bas!
Serdeczności!
djabollo
23-11-2009, 11:35
uzywam w pracy i bardzo dobrze sie sprawdza. zastosowanie DTP. z czystym sercem polecam.
Witam.
Mam ten monitor. Używam go hobbystycznie do obróbki zdjęć. Sprawdza się doskonale. Pracuję na dwóch monitorach, drugi to Samsung SyncMaster 226BV. Po kalibracji Colormunki, oba monitory pokazują różne kolory, do tego Samsung po każdej kalibracji pokazuje inne niż przed kalibracją. W przeciwieństwie do Eizo, który po każdej kalibracji (z tymi samymi parametrami) niezmiennie pokazuje te same kolory. Przypomnienie o konieczności ponownego skalibrowania Eizo mam ustawione na 200 godzin pracy. Oba monitory kalibruję, gdy sygnalizuje mi Eizo. Monitor ma matowy panel i w połączeniu z kapturem zapomniałem o odbiciach zewnętrznego światła. Szkoda, że ten monitor nie przełącza się automatycznie, gdy przekręcimy go w pozycję pionową (jakieś modele to mają). Przez to znacznie ogranicza się korzystanie z tej funkcji (myszka, tablet ma ciągle orientację poziomą).
Musisz pamiętać, że powinieneś razem z monitorem kupić kalibrator. Bo bez niego nawet najlepszy monitor nic nie zmieni w tym, co robisz.
Nie dotyczy to do końca tego monitora, ale współpracy ColorNavigatora w wersji 5.2.3 i oprogramowania Colormunki w wersji 1.0.5. Oprogramowanie w tych wersjach współpracuje bez problemu. Gdy wgrywałem wyższą wersję oprogramowania Colormunki, ColorNavigator nie wykrywał podłączonego do komputera Colormunki. Kalibracja była możliwa, gdy oprogramowanie Colormunki było odinstalowane.
Pozdrawiam
Jacek
djabollo
23-11-2009, 23:59
Bargow - moze wystarczy wylaczyc usluge x-rite w panelu sterowania. Podobnie jest ze spectraview II dla Nec'ow... nie wykrywa colormunki, jesli wlaczone jest oprogramowanie dla niego. Nie mam teraz CM w domu, ale jak do mnie wroci to sprawdze jak to wlasnie jest z Eizo... do tej pory uzywalem E1 display.
Bargow - moze wystarczy wylaczyc usluge x-rite w panelu sterowania. Podobnie jest ze spectraview II dla Nec'ow... nie wykrywa colormunki, jesli wlaczone jest oprogramowanie dla niego. Nie mam teraz CM w domu, ale jak do mnie wroci to sprawdze jak to wlasnie jest z Eizo... do tej pory uzywalem E1 display.
Może masz rację. Jednak wybrałem pracę na tych wersjach oprogramowania. W nowszym oprogramowaniu Colormunki nie widziałem zmian, które różniłyby znacząco je od wersji 1.0.5. Z drugiej strony to te oprogramowanie kontroluje tylko Samsunga, a nie zależy mi na dokładnym odwzorowaniu kolorów na tym monitorze.
Pozdrawiam
Jacek
TataOliwki
24-11-2009, 12:42
Musisz pamiętać, że powinieneś razem z monitorem kupić kalibrator. Bo bez niego nawet najlepszy monitor nic nie zmieni w tym, co robisz.
Dzięki Jacku! Przypominania nigdy dość...
Darek Jankowiak
27-11-2009, 09:43
Szkoda, że ten monitor nie przełącza się automatycznie, gdy przekręcimy go w pozycję pionową (jakieś modele to mają). Przez to znacznie ogranicza się korzystanie z tej funkcji (myszka, tablet ma ciągle orientację poziomą).
Jeszcze kilkanaście dni temu miałem ten sam problem :) Mam również CG222, który ma mozliwość obrotu ekranu. Koniecznie chciałem skorzystać z tej dogodności przy kadrach pionowych. W panelu CCC - Catalyst Control Center (który zawsze omijałem przy instalacji sterowników - kolega na forum podpowiedział), masz mozliwość obrotu ekranu - z pracą za pomocą myszki nie problemu, tablet po prostu obróć tak jak obróciłeś monitor i wszystko gra. Monitor nie ma automatycznego wykrywania obrotu, ale korzystanie przy obrocie z CCC trwa kilka sekund.
TataOliwki - monitor jak najbardziej ok, ale drogi. W tej chwili, gdybym stawał jeszcze raz przed zakupem monitora, zastanowiłbym się czy nie kupić czegoś tańszego, ale też Eizo lub NEC.
Jeszcze kilkanaście dni temu miałem ten sam problem :) Mam również CG222, który ma mozliwość obrotu ekranu. Koniecznie chciałem skorzystać z tej dogodności przy kadrach pionowych. W panelu CCC - Catalyst Control Center (który zawsze omijałem przy instalacji sterowników - kolega na forum podpowiedział), masz mozliwość obrotu ekranu - z pracą za pomocą myszki nie problemu, tablet po prostu obróć tak jak obróciłeś monitor i wszystko gra. Monitor nie ma automatycznego wykrywania obrotu, ale korzystanie przy obrocie z CCC trwa kilka sekund.
TataOliwki - monitor jak najbardziej ok, ale drogi. W tej chwili, gdybym stawał jeszcze raz przed zakupem monitora, zastanowiłbym się czy nie kupić czegoś tańszego, ale też Eizo lub NEC.
Akurat ten CG222W jest może drogi ale w stosunku do możliwości taniej nie będzie ... SX wychodzi już drożej bo na chwilę obecną na naszym rynku zaczyna się od 24" ... a seria S to już nie to samo.
Masz rację. Na karcie nVidi dostęp do "Panelu sterowania NVIDII" jest po kliknięciu prawym przyciskiem myszy na pulpicie. To rzeczywiście kilka sekund. Dzięki za podpowiedź.
Całe życie człowiek się czegoś uczy :)
Pozdrawiam
Jacek
..czyżby Eizo szykowało jakiś nowy model z serii CG o rozmiarze 22" ? Przeglądam oferty w Anglii tego monitora i wszędzie jest na ten monitor specjalna oferta ... może pozbywają się magazynu ?
..czyżby Eizo szykowało jakiś nowy model z serii CG o rozmiarze 22" ? Przeglądam oferty w Anglii tego monitora i wszędzie jest na ten monitor specjalna oferta ... może pozbywają się magazynu ?
Widocznie dystrybucja chce przeczyścić magazyny. Taka zachęta. Niedawno wydało się, że Eizo z UK/DE ma trzykrotnie ograniczoną gwarancję w stosunku do naszej i znacznie mniej ich się przywozi do kraju.
TataOliwki
05-12-2009, 00:37
Widocznie dystrybucja chce przeczyścić magazyny. Taka zachęta. Niedawno wydało się, że Eizo z UK/DE ma trzykrotnie ograniczoną gwarancję w stosunku do naszej i znacznie mniej ich się przywozi do kraju.
Sprawdziłem: Dystrybutorzy EIZO w Anglii mają 5-letnią gwarancję:-D
Sprawdziłem: Dystrybutorzy EIZO w Anglii mają 5-letnią gwarancję:-D
Gwarancja mija po 10 tys godzinach pracy. A i te 5 lat nie musi być do końca prawdą, kwestia uznaniowa sprzedawcy/serwisu. Cytat z gwarancji:
"for the CG222W, (...) limited to three (3) years from the date of purchase subject to the usage time being less than or equal to 10,000 hours."
Polska gwarancja obowiązuje 30 tys godzin lub 5 lat zależy co pierwsze upłynie i w zasadzie nie ma większych szans na "przedwczesne" skończenie się gwarancji chyba, że monitor pracuje 16 godzin na dobę. W przypadku gwarancji z UK, dziś był przypadek zgłoszenia do serwisu 2-letniego uwalonego CG221W, z którym użytkownik może mieć teraz problem, bo oficjalnie pomimo młodego wieku jest po gwarancji. Gdyby monitor pochodził z lepszej dystrybucji byłby normalnie naprawiony. A tak, oszczędności przedstawiciela przekładają*się na problem dla klienta. Jako ciekawostka, polskie warunki serwisowe Eizo są najlepsze w całej Europie.
TataOliwki
05-12-2009, 02:49
Czytamy chyba inne gwarancje :) Oto, co otrzymałem od angielskiego dystrybutora monitorów Eizo:
All EIZO ColorEdge CG and CE products purchased in the UK since 24th February 2008 are all covered by the new EIZO 5-year ‘on-site warranty’. With the help of our servicing partner, the new warranty includes an on-site monitor double swap-out facility, ensuring you are not without your EIZO monitor if anything should go wrong.
Jak widać angielskie warunki serwisowe nie są znowu takie złe...:)
Czytamy chyba inne gwarancje :)
No cóż, Pan sprawdza warunki "przed" zakupem, a ja widzę żywe przykłady "po".
TataOliwki
05-12-2009, 11:44
Odnoszę wrażenie, że trochę demonizuje Pan serwisy EIZO poza Polską :) W Wielkiej Brytanii serwis EIZO ma bardzo dobre opinie (sprawdzałem na kilku forach internetowych; rozmawiałem z ludźmi, którzy od lat używają monitorów tej firmy). Wszyscy podkreślają profesjonalny serwis, znakomity kontakt, błyskawiczny czas naprawy. Inna sprawa, że z tego serwisu korzysta niewielu klientów. A nie korzystają, bo - jak zgodnie mówią - EIZO znakomite monitory ma i basta :)
Serdeczności!
Witam serdecznie :). Jestem nowy na forum. Od jakiegoś czasu śledzę rożne wątki dzięki czemu sporo się dowiedziałem i za co dzięki wszystkim wypowiadającym :). Mam prośbę, szczególnie do Pana Tomka, który wygląda na mocno zorientowanego w temacie ale oczywiście chętnie wysłucham wszystkich uwag :). Zamierzam niebawem stać się użytkownikiem monitora wymienionego w temacie wątku (CG2222W). W tym wypadku oczywiście przydałby się odpowiedni kalibrator, i tu pytanie - który? Na tą chwilę mam powiedzmy 3 typy:
spektofotometr
1) Colormunki Photo/Design (jakie dokładnie różnice są między nimi?)
kolorymetry
2) X-Rite - i1Display 2
3) Spyder 3 Elite
Różnica cenowa między pierwszą pozycją i pozostałymi dwoma jest spora - czy żeczywiście warto? Pomijając fakt że spektofotometrem będę mógł skalibrować też np drukarkę itd, oraz pobierać próbki koloru ze wszystkiego to jakie są różnice w kalibracji samego monitora w porównaniu do kolorymetru? Czy nie jest tak że kolorymetr mimo iż tańszy to przez inną zasadę działania w pewnych kwestiach osiągnie lepsze rezultaty od spektofotometru - np w cieniach?
Z góry bardzo dziękuję wszystkim za zainteresowanie i uwagi :)
Pozdrawiam
Witam,
Ostatnie dni spędziłem tu na wnikliwej (mam nadzieję) lekturze dotyczącej monitorów. Po tym, co tu przeczytałem przymierzam się właśnie do zakupu Eizo ColorEdge CG222W. I tu gorąca prośba do szczęśliwych (?) posiadaczy tego właśnie modelu: podzielcie się proszę swoimi opiniami i wrażeniami. Jakieś minusy? Wady? Coś co Was niemiło zaskoczyło? Czy jednak tylko zachwyty? :mrgreen:
Serdeczności!
Nie jestem właścicielem ale miałem do czynienia.
W zasadzie ten momnitor ma tylko jedną wadę ale poważną...
Rozdzielczość 1680x1050 - porażka!
przydałby się odpowiedni kalibrator, i tu pytanie - który?
Zdecydowanie ColorMunki Photo. Wersja Design ma ograniczenie co do ilości stanowisk do 3.
Czy nie jest tak że kolorymetr mimo iż tańszy to przez inną zasadę działania w pewnych kwestiach osiągnie lepsze rezultaty od spektofotometru
Standardowy kolorymetr myli się w określeniu punktu bieli ma monitorze szerokogamutowym o ponad 500K.
Dziękuję za informacje. Czytałem właśnie o różnicach obu modeli Colormunki - odnośnie samych urządzeń to dokładnie to samo tylko w innym kolorze. Czytałem też nieco o dołączanym oprogramowaniu - ma ono jakieś większe znaczenie? Tzn. różnice między nimi? Zaznaczę że nie zajmuję się profesjonalną fotografią choć zdarza się, że czasem coś pstryknę czy obrobię. Głównie zajmuję się DTP. Liczba stanowisk rzeczywiście zmienia postać rzeczy - nigdzie wcześniej nie trafiłem na tą informację więc raz jeszcze dziękuję :). Czy jednak w tym przypadku powinienem brać pod uwagę też same różnice programowe obu wersji czy jest to mało istotne? W którymś wątku wyczytałem, że i tak przy kalibracji sprzętowej monitora będę korzystać z oprogramowania dołączonego do monitora (ColorNavigator). Czy powinienem zwracać uwagę na wersję oprogramowania przy owym kalibratorze oraz przy monitorze? Gdzieś tu też natknąłem się na informacje że pewne wersje programów nie współpracują ze sobą?
Reasumując mogę wnioskować że różnice po kalibracji kolorymetrem i spektrofotometrem są widoczne "gołym okiem" i warto wydać więcej na taki sprzęt? Pytam bo wcześniej natknąłem się na Pana post, w którym opisywał Pan kalibrację konkretnego monitora, spektrofotometrem oraz kolorymetrem i różnice wg Pana nie były zauważalne (niestety nie pamiętam już, w którym wątku) - możliwe że źle coś zrozumiałem to proszę o sprostowanie :)
Pozdrawiam
i tak przy kalibracji sprzętowej monitora będę korzystać z oprogramowania dołączonego do monitora (ColorNavigator).
Zgadza się.
Czy powinienem zwracać uwagę na wersję oprogramowania przy owym kalibratorze oraz przy monitorze?
Nie ma potrzeby.
Gdzieś tu też natknąłem się na informacje że pewne wersje programów nie współpracują ze sobą?
Problem jest już rozwiązany.
wcześniej natknąłem się na Pana post, w którym opisywał Pan kalibrację konkretnego monitora, spektrofotometrem oraz kolorymetrem i różnice wg Pana nie były zauważalne
Wszystko zależy od monitora. W przypadku CG222W różnica jest widoczna gołym okiem.
W takim razie wszystko wydaje się być już jasne :). Dziękuje serdecznie za pomoc i szybkie oraz rzeczowe odpowiedzi.
Pozdrawiam