Zobacz pełną wersję : upgrade do windows 7
Witajcie.
jestem przed zakupem laptopa i w sklepach są lapki ale z vista... jak dla mnie ten system jest niezadowalający. Druga rzecz to taka , ze skoro jest już nowszy system to dlaczego nie mieć komputera z nowym. na stronie np komputronika napisane jest ze sprzedają komputer z systemem vista ale za darmo można aktualizować do 7. wszystko pięknie i ładnie ale co gdy np za rok będę formatował dyski i zainstaluje znów viste i bede chciał zrobić upgrade co wtedy? czy bez problemu za darmo będę mógł na nowo aktualizowac?
pozdrawiam Remik
Witaj,
Aktualizacja systemu Windows Vista na Windows 7 nie polega na zainstalowaniu jakiś aktualizacji.
Sam Windows 7 jest zawarty na dodatkowej płycie, lub partycji ukrytej.
Więc instalować będziesz mógł bez problemu nawet po roku.
jeśli dobrze zrozumiałem to dostajesz recovery z vista ale poprzez witrynę Microsoftu pobierasz i aktualizujesz system do wind 7. chyba ze coś zle zrozumiałem. http://www.komputronik.pl/index.php/product/86634/Notebooki_i_netbooki/Notebooki/Toshiba_Satellite_L300_2C7_z_pami_ci_4_GB_RAM.html . pod adresem jest prztyklad laptopa ktory ma system vista a za darmo aktualizacja do windows 7
Aktualizacja jest darmowa. Producent laptopa dośle Ci płytę z win7. Zapłacisz "tylko" za nośnik i koszt wysyłki. I tu tkwi haczyk..... w zależności od producenta laptopa taki nośnik z przesyłką kosztuje od 15 do nawet 30 euro.
rockabilly
21-11-2009, 23:09
a po co ci te buble?
kup z xp i ciesz się stabilniejszym i szybszym kompem.
już wyszły błędy w siódemce choc na dobre jeszcze nie zagościła w komputerach, ponoc vista business jest niezła ale juz lapek musi byc kozacki zeby ja ogarnąc jak nalezy.
im nowszy system tym badziewia tam napchanego, oczywiście mówie o cudnym mikrosofcie.
mam viste biznes ma laptopie i w7 na stacjonarce... chętnie zapgrejduję laptopa do w7 :) tyle powiem ;)
rockabilly zawsze bylem zwolennikiem XP zgadzam sie ze to swietny system, ale czas goni do przodu i lepiej miec cos nowszego niz cos starszego o 2 "pokolenia". po pierwsze lapka z XP juz nie znajdziesz, a po drugie jakbym mial wybierac miedzy vista a 7 wole 7. pozdrawiam
a po co ci te buble?
już wyszły błędy w siódemce choc na dobre jeszcze nie zagościła w komputerach, ponoc vista business jest niezła ale juz lapek musi byc kozacki zeby ja ogarnąc jak nalezy.
im nowszy system tym badziewia tam napchanego, oczywiście mówie o cudnym mikrosofcie.
Ta... Bo XP obsługuje 4 GB RAMu, 64 bity, rozpoznaje pismo i parę innych rzeczy. Pracowałeś na tym systemie chociaż godzinę?
maciek.evo
22-11-2009, 18:21
ja bym się podpiął pod temat bo mam podobną sprawę, ale inne pytanie :mrgreen:
jak się upgradeuje z xp na 7 instalując na tej samej partycji czy:
1nie usuwa plików i programów, sterowników etc?
2czy można przywrócić xp jeśli się okaże, że np sterowniki do modemu nie banglają? [niby jest support visty 64, ale jużkiedyś próbowałem w wersji beta innego modemu na win7 i nie działało :(] teraz modem mam inny, ale jeśli się okaże że nie działa i będę musiał z tego powodu robić format to bym w to nie wchodził...
witam, kupiłem w Vobisie stacjonarny z vistą z możliwością aktualizacji do win 7 - dostałem nośnik z win 7 home za darmo (promocja w Vobisie do nowych komputerow). Aktualizacja polegała na swieżej instalacji (Viste dostala katalog windows.old) bez mozliwosci powrotu do visty, z tym ze wszystkie pliki zostały na partycji i całym dysku nienaruszone. Pozdrawiam
ja bym się podpiął pod temat bo mam podobną sprawę, ale inne pytanie :mrgreen:
jak się upgradeuje z xp na 7 instalując na tej samej partycji czy:
1nie usuwa plików i programów, sterowników etc?
2czy można przywrócić xp jeśli się okaże, że np sterowniki do modemu nie banglają? [niby jest support visty 64, ale jużkiedyś próbowałem w wersji beta innego modemu na win7 i nie działało :(] teraz modem mam inny, ale jeśli się okaże że nie działa i będę musiał z tego powodu robić format to bym w to nie wchodził...
Aktualizacja na Windows 7 odbywa się po przez pełną nową instalację systemu operacyjnego.
1. Usuwa, ponieważ musisz zrobić format partycji podczas instalacji.
2. Można jeżeli wykona się kopię np. ghostem
Windows 7 to świetny system jako alternatywa dla Visty. (działa szybciej, na gorszych kompach w których Vista nawet ruszy).
a po co ci te buble?
A po to iż kompy są coraz nowsze i głupotą jest ładowanie do nich starych systemów.
Błędy wyszły i już wszyscy narzekają że XP jest lepszy, ale nikt nie pamięta tego jak wychodził XP i pojawiły się błędy, to wszyscy wracali do 98.
A wszystkie "wodotryski" można wyłączyć i mamy piękny system operacyjny, w dodatku nowy.
Po pierwsze windows xp to już wymierający gatunek (http://www.microsoft.com/poland/centrumprasowe/prasa/08_12/06.mspx) i niedługo nie będzie aktualizacji a z nowymi technologiami też będzie krucho. Nie powiem jest w miarę stabilny i szybki i na pewno na viste nie zamieniłbym go ot tak sobie.
Co do uprage do win7 z visty to ja miałem acera i na stronie firmowej zamówiłem uprage i od 5 dni mam legalną 7. A koszty to 6 eur nośnik ,6,52 eur znaczek plus vat 2,38. Więc za cene14.90 EUR sie opłacało.
co do samego uprage to poczytacie sobie tutaj upgrading-from-windows-vista-to-windows-7 (http://windows.microsoft.com/pl-PL/windows7/help/upgrading-from-windows-vista-to-windows-7)
u mnie przebiegła bez problemów i mam zachowane wszystkie programy tak jak w viście.
Pozdrawiam