PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 50mm AI i cyfra

The Fly
21-11-2009, 13:29
Wiem że obiektywy AI można podpinać do puszek cyfrowych ale trzeba wcześniej dla pewności coś przyszlifować. Czy może mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć o który element bagnetu chodzi? (za fotkę był bym bardzo wdzięczny)

Z drugiej strony, może da się gdzieś kupić same metalowe bagnety pasujące do cyfry i tylko "przekręcić" je?

Pozdrawiam!

marcin_G
21-11-2009, 13:41
Wiem że obiektywy AI można podpinać do puszek cyfrowych ale trzeba wcześniej dla pewności coś przyszlifować. Czy może mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć o który element bagnetu chodzi? (za fotkę był bym bardzo wdzięczny)

Z drugiej strony, może da się gdzieś kupić same metalowe bagnety pasujące do cyfry i tylko "przekręcić" je?

Pozdrawiam!
Bzdura! Z obiektywami AI nic nie szlifujesz. Zdejmujesz pokrywkę z bagnetu, zapinasz i pasuje!
Problem może być w duecie Nikkor pre-AI + D1/2/3, D200/300/300s - te korpusy mają wokół bagnetu dźwignię informującą światłomierz o położeniu pierścienia przysłon. I ona może kolidować z oryginalnym pierścieniem przysłon Nikkora pre-AI
Z kolei Nikkory pre-AI nie pasują do pozostałych D-SLR, bo z boku bagnetu jest dźwignia informująca korpus, że pierścień przysłon zamkniety jest na maksa. Ta dźwigienka również może kolidować z pierścieniem przysłon Nikkora pre-AI.

mikitata
21-11-2009, 22:36
Potwierdzam, mam/miałem kilka Nikkorów AI i pasują (i to jak!) do np. D300.

PRR
22-11-2009, 17:41
również potwierdzam, a d300 z nikkorem 105 f2,5 wygląda ślicznie :)

marcin_G
22-11-2009, 19:54
z 105mm f/2,5 to wszystko wygląda ślicznie. A widziałeś D3 z maualnym 85mm f/1,4? To dopiero jest widok.
REASUMUJĄC: Kupujta, ludziska manualne Nikkory, kupujta. Sama radość!