Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Domyślnie Nikkor 50mm AI i cyfra

Wiem że obiektywy AI można podpinać do puszek cyfrowych ale trzeba wcześniej dla pewności coś przyszlifować. Czy może mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć o który element bagnetu chodzi? (za fotkę był bym bardzo wdzięczny)

Z drugiej strony, może da się gdzieś kupić same metalowe bagnety pasujące do cyfry i tylko "przekręcić" je?

Pozdrawiam!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez The Fly Zobacz posta
    Wiem że obiektywy AI można podpinać do puszek cyfrowych ale trzeba wcześniej dla pewności coś przyszlifować. Czy może mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć o który element bagnetu chodzi? (za fotkę był bym bardzo wdzięczny)

Z drugiej strony, może da się gdzieś kupić same metalowe bagnety pasujące do cyfry i tylko "przekręcić" je?

Pozdrawiam!
    Bzdura! Z obiektywami AI nic nie szlifujesz. Zdejmujesz pokrywkę z bagnetu, zapinasz i pasuje!
    Problem może być w duecie Nikkor pre-AI + D1/2/3, D200/300/300s - te korpusy mają wokół bagnetu dźwignię informującą światłomierz o położeniu pierścienia przysłon. I ona może kolidować z oryginalnym pierścieniem przysłon Nikkora pre-AI
    Z kolei Nikkory pre-AI nie pasują do pozostałych D-SLR, bo z boku bagnetu jest dźwignia informująca korpus, że pierścień przysłon zamkniety jest na maksa. Ta dźwigienka również może kolidować z pierścieniem przysłon Nikkora pre-AI.
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

Potwierdzam, mam/miałem kilka Nikkorów AI i pasują (i to jak!) do np. D300.
    D300 + T 12-24/4 + N 35/1,8 + T 50-135/2,8 + SB-800 oraz N AI-S 28/2, 85/1,4, 135/2, 180/2,8 ED
    OM-1n + 35/2 + 50/1,4

Domyślnie

również potwierdzam, a d300 z nikkorem 105 f2,5 wygląda ślicznie
    FM2n, Mamiya RB67;

Domyślnie

z 105mm f/2,5 to wszystko wygląda ślicznie. A widziałeś D3 z maualnym 85mm f/1,4? To dopiero jest widok.
    REASUMUJĄC: Kupujta, ludziska manualne Nikkory, kupujta. Sama radość!
    Nikoniarz-majsterkowicz

Uprawnienia umieszczania postów