Zobacz pełną wersję : Który benro
Po długiej lekturze zdecydowałem się na zakup statywu benro. :)
Wybór ograniczyłem do trzech poniżej ze wskazaniem na pierwszy lub drugi.
Zaletą pierwszego czyli A-357n6 jest jego wysokość, natomiast A-297n6 jest o 10cm niższy, ale ma możliwość poziomego ustawienia kolumny. A-357n6 jest tez trochę cięższy od A-297n6. Ceny porównywalne, trochę powyżej 400 zł.
W opisie A-297n6 na stronie
http://www.benro-statywy.pl/?/content/czytaj/seria_vera
znajduje sie zdanie:
"W standardowej, pionowej pozycji kolumna jest opuszczona, aby zapewnić i utrzymać równomierne rozłożenie wagi, niezbędne do uniknięcia drgań"
Czy to oznacza że kolumny w pionie nie można wysunąć?
Ostatni jest najniższy, najlżejszy i ma inne zaciski i jest znacząco tańszy od pozostałych (bez głowicy ok 300zł).
Wszystkie maja trzy sekcje.
1. A-357n6
2. A-297n6 versja Versatile
3. A-600EX
Czy ktoś z was miał w rękach te statywy i mogłby je porównać pod względem jakości wykonania, solidności i ostatecznie funkcjonalności.
andrstac
11-03-2010, 00:33
Ponawiam pytanie poprzednika:)
Właściwie to z oszczędności:) celuję w p3 czyli A-600. Ale zawsze pozostaje pytanie czy może jednak warto dopłacić do któregoś z pozostałych? Jak się ma A600 (w opisie jako amatorski) do profesjonalnych z opisu A-357 i A-297?
Statyw będzie używany dość rzadko (może ze 2 razy w miesiącu), ma unieść stabilnie 3kg i bez wyciągnięcia kolumny mierzyć min 130cm. Wymagań co do wagi w zasadzie nie mam.
Napisze kto, coś?
Pozdrawiam
PS: sprawa głowicy jest już ustalona, więc skupiamy się tylko "na nogach":)
Ja mam Benro A-298n6.
Bardzo go sobie chwalę za wykonanie i stabilność.
Bardzo dobry stosunek jakości do ceny.
Nie wiem, na czym bardziej ci zależy, czy na wysokości, czy możliwości poziomego zamontowania kolumny.
Może po prostu kup tańszą wersję, a zaoszczędzone pieniądze przeznacz na lepszą głowicę.
andrstac
11-03-2010, 01:18
Wiesz, ja rozumiem że jak wybiorę droższy to pewnie będzie w czymś lepszy. Ale mnie w tym wyborze najbardziej chodzi o to czy solidność nóg A-600 bardzo odbiega od wykonania A-357 i A-297. Nie interesują mnie ficzery typu pozioma kolumna, krótszy o 10cm po złożeniu, itp. Ma być stabilny,w miarę trwały i tak jak mówiłem poprzednio wysokość i udźwig.
Co do głowicy to już postanowione: MF496RC2
Niestety, tu nie pomogę.
Jak kupowałem swój statyw, to nie było jeszcze A-600 więc nie miałem okazji go obejrzeć.
mam 600ex ale nie mam porównania do pozostałych. Jak dla nie nie ma się do czego przyczepić jeżeli chodzi o wykonanie.
jeżeli ma być do 130 cm to możesz śmiało i tańsy brać- 600 z głowicą jest b. wysoki
moonrage
11-03-2010, 21:40
ja również posiadam zestaw A600EX + BH2, co do deklarowanego udźwigu 8kg to pewnie tak jest, D700+gripex+sb900+S150 stoi na wietrze bardzo stabilnie, jestem naprawdę zadowolony z tego statywu, jakościowo to manfrotto a cenowo więcej w portfelu zostaje :)
andrstac
11-03-2010, 22:22
Ok. Czyli mam nadzieję być zadowolony:) A statyw już jutro u mnie będzie (co wymagało trochę gimnastyki).
Tak swoją drogą to bardzo deficytowy towar - trzy sklepy anulowały zamówienie - dopiero w czwartym doszło do skutku (może to i lepiej bo przynajmniej w ciągu 20h od zamówienia będzie u mnie:))
Pozdrawiam
Będziesz zadowolony. Miałem taki sam teraz ma go Paweł - Polsar74.
andrstac
11-03-2010, 22:30
A z jaką główką? Do mnie jedzie z BH-2, ale na 99% zostanie wymieniona na MF496RC2 (dla regulacji jałowego ruchu kuli w nowych frotkach). A może nie... się zobaczy
BH-2 :-)
Ja do niego używałem, i jeszcze nawet mam poziomiczkę z Allegro za chyba 10zł :-)
mp3playerfan
11-03-2010, 23:23
Witam
Posiadam Benro A-269 M8 (Travel Angel mały po złożeniu i w miarę lekki) + głowica Phottix KB-0 i jestem naprawdę zadowolony.
Statyw + głowica mieści się bez problemu w pokrowcu a bałem się że będzie problem. ( np KB-1 była za duża)
Rozkręcane nogi - szybko i zero problemów, ale posiadam kijki trekingowe więc może dlatego ;)
Pozdrawiam
Jurek