Zobacz pełną wersję : nikon d80
Witam.
Jestem na kupnie nikona d80. już się z nim zapoznałem tylko niewiem jakie obiektywy wybrac. Pozostac przy standatowych nikora czy kupic obiektywy sigmy? Mam możliwośc kupienia dwóch obiektywów sigmy 28-80 F3.5-5.6 i 70-300 F4-5.6. Dobry to wybór? A może kupic jakieś inne obiektywy??
Jeśli kupie aparat w stanach to czy da się wprowadzic polskie menu?? Prosze o porade.
http://cgi.ebay.com/NEW-Nikon-D80-Digital-SLR-Camera-3-LENS-2GB-PKG-NEW_W0QQitemZ300040553156QQihZ020QQcategoryZ43456Q QrdZ1QQcmdZViewItem
Powyżej jej adres aukcji na ebay. Co o tym zestawie sądzicie?
Też się przymierzam do kupna D80 :)
Ale szczerze Ci powiem, że ta aukcja jest dla mnie coś nie teges...
Szkło 28-80 ma w tytule F3.5-5.6, a w opisie "F stop range 2.8-22". Zdjęcia długiej lufy są inne w tabelce na górze aukcji i inne przy opisie szczegółowym. Takie rozbieżności świadczą o nieznajomości tematu przez sprzedającego, a to już krok od wciskania kitu (nie mylić z ob. kitowym) naiwniakom.
Co do samych obiektywów to ja bym się na nie nie skusił.
Zacznę od długiej lufy. Kupujesz świetny aparat z wysoką rozdzielczością matrycy. Takie ustrojstwo jest bardzo czułe na niedoskonałości szkła - czyt. nieostrość i aberracje widać jak diabli. Konieczne są szkła o obniżonej dyspersji (ED u Nikkora, SLD u Sigmy itd...), jak również korekcja apochromatyczna aby zredukować CA. Ostrość jest generalnie wprost proporcjonalna do ceny lufy z niewielkimi różnicami w danej klasie. To co tam jest to "Sigma AF 70-300mm f/4-5.6 DL macro super II" lub jej następca. Zdecydowanie polecam zamiast niego wersję Sigma AF 70-300mm APO DG (nie wiem czy ma dopisek "macro") tym bardziej, że różnica w cenie < 200 PLN. Jeśli kasa Ci pozwoli to każdy ob. z klasy F2.8 w zakresie 70/80-200/210 - każdy tak gada, ja też!
Krótki:
1. Weź kita 18-70.
2. Weź kita 18-55 za 200-300 PLN i szybko uzbieraj na coś lepszego (np. patrz pkt 1. lub coś F2.8 )
3. Poszukaj używek na Alledrogo ciekawszych niż to cuś!
Dlaczego:
1. To cuś ma plastikowy gwint
2. Taka Sigma to mechanicznie masówka obliczona na szybkie zużycie i kupienie nowego modelu :)
3. Gdyby to była wersja F2.8-4.0, to może bym się zastanawiał, co Ci mam powiedzieć, bo światło niczego sobie, ale gdyby babcia miała wąsy...
4. Cena jest za wysoka! Ja na Alledrogo kupiłem Sigmę 28-70 F2.8 za 500PLN w stanie na 5-. Do analoga co prawda, ale z D i po podpięciu do D70s było OK (robiłem zdjęcia, nie testy!). A światło, to światło!
5. Nie masz szerokiego kąta. Na syfrze to szkło zaczyna się dopiero od ok. standardu i zoomuje w kierunku tele. Na imieninach nie zrobisz zdjęcia wszystkich przy stole, no chyba że przechodzisz przez ściany lub świętujesz z rodzinką w pałacu :)
Reasumując: chcesz do porządnej puszki kupić byle jakie szkła! Albo kup tańszą puszkę i zaoszczędź sporo kasy, albo szkła kupuj wolniej, ale lepsze=droższe. Po kolei, ale porządne i na dłużej lub nawet docelowo.
Do porównań ob. polecam photozone (http://www.photozone.de/active/survey/querylenstxt.jsp?filter=%22brand=%27Nikkor%27%20OR %20brand=%27Sigma%20AF%27%20OR%20brand=%27Tamron%2 0AF%27%20or%20brand=%27Tokina%20AF%27%20or%20brand =%27Vivitar%20AF%27%22)
Tylko zastrzegam - to nie wyrocznia ale jeden ze sposobów na porównanie szkieł. Opinie użytkowników x liczba użytkowników = statystyczna ocena szkieł.
A wracając do tego co napisałem na początku, lepiej kupuj u takich "sprzedawców" w Polsce - masz większe szanse ich później znaleźć, niż tych za wielką wodą. A oszczędności kupna w USA mogą się okazać pozorne (koszt wysyłki, jeszcze Ci przyładują podatek, koszty ew. reklamacji, problem z serwisem ....). A tanie okazje są dla sprzedawców właśnie, żeby ogolić naiwniaków. Nie twierdzę, że tu tak jest, ale chcę Cię przestrzec.
P.S. Do onanistów sprzętowych: dot. aberracji w D80 - proszę nie pisać o filtrach, Sigmach SD itd, to nie przedmiot tego wątku. Fizyki się nie oszuka, a opinia jest moja i subiektywna.
Witam.
http://cgi.ebay.com/NEW-Nikon-D80-Digital-SLR-Camera-3-LENS-2GB-PKG-NEW_W0QQitemZ300040553156QQihZ020QQcategoryZ43456Q QrdZ1QQcmdZViewItem
Cześć,
ja kiedyś kupiłem taki "zestawik" na ebay'u (inny model N). Powiem tak - nigdy nie zakupię już zestwu z jednego powodu - oferowane tzw. akcesoria nie są wcale jakościowe. Oczywiście co do obiektywów to jest kwestia - czego oczekujesz od nich. Ale reszta to krótko mówiąc - chłam: Karta słaba, filtry - no name - więcej szkody niż pożytku, statyw - słaby (bynajmniej zawsze dają słaby), poza tym dopłata do gwarancji miedzynarodowej 150$ jest zbyt wygórowana i koszty całości wyjdą porównywalnie niż miałbyś kupić podobny sprzęt w jakimkolwiek sklepie www w Polsce (np: e-cyfrowe, foto-net).
Co do obiektywów - to warto poczytać na forum o tych modelach Sigmy.
Witam.
Jestem na kupnie nikona d80. już się z nim zapoznałem tylko niewiem jakie obiektywy wybrac. Pozostac przy standatowych nikora czy kupic obiektywy sigmy? Mam możliwośc kupienia dwóch obiektywów sigmy 28-80 F3.5-5.6 i 70-300 F4-5.6. Dobry to wybór? A może kupic jakieś inne obiektywy??
Jeśli kupie aparat w stanach to czy da się wprowadzic polskie menu?? Prosze o porade.
Gdzies znajdziesz Temat, na forum, apropo kupowania (ale tam ) akurat bylo allegro. Naprawde - nieradze. Lepiej czasem doplacic 200zlotych i kupic w polskim sklepie, a jeszcze lepiej doplacic 250 i kupic aparat osobiscie. Posprawdzaj sobie ceny na www.skapiec.pl Fotobasia/Agito/Techmarket, i pare tam innych sklepow - goraco polecaja.
Wybor oczywiscie nalezy do ciebie, ale ja bym nie radzil. Tym bardziej ze czesc d80 ma problemow z pomiarem matrycowym i trafi ci sie akurat ta felerna puszka, i bedziesz mial zal do wszystkich.
Co do szkieł - powiem tak - albo kupi cos taniego (bardzo) i zbieraj na dobre szkło, albo od razu kup cos dobrego. Tego typu sigmu - nie sa dobre, i nastawisz sie na "jakosc" a wcale jej nie bedzie
Co do obiektywow - tani a dobry (kupilem go osobiscie - nowke za 100plnkow Nikkora 28-80G) a teraz zbieram na Tamorna 17-50 f 2.8 albo nikkora 18-70 3,5-4,5
Pomysl i zdecyduj,
i lepiej pomysl 2x niz kupisz w ciemno, przez kierowanie sie emocjiami, a pozniej bedziesz zalowal
/pozdrawiam
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=7450
masz, poczytaj sobie tutaj ten watek, dosc dlugi i spory, ale mam nadzieje ze cie odstraszy od ludzi szukajacych "naiwniakow" chociaz nie przecze, ze ten sprzedaca moze byc uczciwy!
A co sadzicie o tych obiektywach Sigmy:
Sigma 17-70 mm F 2.8-4.5 DC ASP. IF Makro
Sigma 17-35 mm F 2.8-4.0 EX DG Asp. HSM IF
Sigma 7-300 mm F 4.0-5.6 DG Apo Makro
A może znacie obiektywy innych producentów o tych samych parametrach? np. tamron. Kupiłem juz body i... się zawiesiłem jaki obiektyw (obiektywy) kupic.
mam ten pierwszy obiektyw sigmy 17-70 jestem bardzo zadowolony - szkoda ze nie stale swiatło ale chciałem taki zakres i to było wazniejsze dla mnie - jest ostry i dodatkowo szeroki - dosyć szybki AF i nie myli sie jak pisza w niektórych testach - jesli jest problem to w naprawdę trudnych warunkach oświatleniowych. Wada jak dla mnie - filtry 72 mm od groma kasy kosztuja a coś nakrecić musisz by nie zniszczyc pierwszej soczewki