PDA

Zobacz pełną wersję : Tani filtr UV

pierzot
17-11-2009, 14:39
Witam
Szukam taniego filtra UV, dużo biegam z aparatem ostatnio a niestety jestem zupełnie bez kasy, perspektywy na gotówkę na początku 2010:( Do tematu, chcę kupić coś na 18-70 z najniższej półki. Miałem zamiar kupić najtańszą Hoya, ale na allegro znalazłem filtry:
Mitoya:
http://www.allegro.pl/item818571260_filtr_uv_slim_mitoya_67mm_67_mm_supe r_ochrona.html
Matin:
http://www.allegro.pl/item813617631_najlepszy_filtr_uv_67mm_67_mm_matin_ high_jakosc_mf.html
Co o nich sądzicie? Muszę czymś tymczasowo osłonić szkiełko, a nie mam na razie na porządny filtr.

arturmsi
17-11-2009, 15:04
jak masz zakładać tani i byle jaki filtr to już lepiej w ogóle...tak mi się wydaje.

A tak to wybrałbym ten drugi.

brzezior
17-11-2009, 15:19
"Zielona" HOYA jest w porównywalnej cenie (od 30PLN) - więc raczej na nią się skuś. Tych wskazanych przez Ciebie raczej bym unikał.

Art Erie
17-11-2009, 15:49
Dobry UV, to połowa ceny tego obiektywu ale jeśli teraz nie kupisz tego badziewia (zaoszczędzisz) i dołożysz 100zł, to na Marumi wystarczy.

Averne
17-11-2009, 15:59
W fotojokerze żółty Marumi 67mm = 50 zeta. To zdecydowanie lepszy filtr od wymienionych przez Ciebie :)

Mariusz888
17-11-2009, 16:09
Albo dobry UV albo żaden - nakręcanie syfu mija się z celem ;)

Skibek
17-11-2009, 22:01
Albo dobry UV albo żaden - nakręcanie syfu mija się z celem ;)

Ale jak masz niechcący porysować przednią soczewkę przy robieniu makro-zdjęcia gwoździa to nawet zwykła szyba od akwarium jest lepsza niż nic ;)
W ogóle zakładanie filtra UV do cyfry mija się z celem ;) Zakłąda się go głównie po to, żeby ochronić soczewkę przednią, a nie żeby "coś" dawał.
Ja "bawię się w reporterkę i UV'ek używam jako dekli (czyli nie zakładam dekla plastikowego, bo szkoda mi czasu, szczególnie jak przepinam obiektyw 3 razy w ciągu minuty). Nie używam tych najtańszych, ale raczej tanich, żeby móc sobie pozwolić na wymianę jak już się "zużyje" ;)

Mariusz888
17-11-2009, 22:24
Skibek - ale albo zakładam taki który nie robi mi syfu ze zdjecia albo wolę nie zakładać nic - dla mnie tłumaczenie że najgorszy jest lepszy niż nic jakoś do mnie nie trafia zupełnie - jak idę robić zdjęcia to z założenia chcę żeby był możliwie jak najlepsze - więc jeśli mam swoje wysyłki zniszczyć zakładaniem syfnego filtra wykrojonego z denka słoika po ogórkach to wolę nie zakładać nic ;) natomiast jeśli boję się o rysy na soczewce to zakładam coś co się do tego celu nadaje - dla mnie to jest min Hoya Pro 1 Digital, HMC lub HMC Super - natomiast od pewnego czasu kupuję tylko B+W UV MRC i liczę się z takim wydatkiem - jeśli wydałem powiedzmy 5000 zł na szkło to te 200-300zł jeszcze mogę wysupłać za psychiczny komfort że ktoś mi nie wjedzie z czymś w soczewkę ;)

Jak to mówią "albo wóz, albo przewóz" ;) jak ktoś ma body + nawet 1-2 średnio drogie szkła to wychodzi spokojnie statystycznie z 5000zł więc te 80-100zł na filtr typu wspomniana Hoya może chyba znaleźć ;)

bedol
19-11-2009, 20:26
Mariusz888 - przeczytaj początek postu :-) pierzot nie kupuje szkła za 5000 pln i jest bez kasy. Używam najtańszych filtrów "UV" w plenerach, kiedy o wypadek łatwo. W domowym studio zdejmuję i focę bez - zgodnie z zasadą, że im mniej szkła tym lepiej. Aberracji, flar, zniekształceń nigdy nie zauważyłem.

Jeżeli chodzi o moją ocenę wspomnianych filtrów: Hoya i Mitoya nie kłamią, bo nie piszą że ich filtry to MC. A Matin (+ kilku innych kolegów na Allegro) kłamie, bo NIE MA filtrów za 15 - 20 zeta z powłokami antyrefleksyjnymi :-) Hoya zielona to też zwykłe szkło, tyle że znane, przez co przez wielu polecane :-)

Mariusz888
19-11-2009, 20:59
bedol - weź Ty i przeczytaj co NAPISAŁEM a nie wmawiaj mi czegoś czego tam nie ma - napisałem że jak kupuję szkło za 5000zł to stać mnie też na B+W za 300zł - ale napisałem też że jak kupuje się tanie szkło to można z powodzeniem kupić Hoye (Pro 1 Digital, HMC, HMC Super) i będzie OK - więc na filtr 67mm jaki to jest w 18-70 Hoya HMC kosztuje 90zł to dużo? 90zł za dobry filtr w obliczu kiedy zielony chłam kosztuje 40zł... bo przepraszam ale jeśli mówisz mi że zielona seria Hoyi jest OK to:
-nigdy tego w rękach nie miałeś
-masz bardzo słaby wzrok i nie widzisz pogorszenia jakości
-jesteś bardzo bezkrytyczny i "lata ci" co filtr robi z Twoimi zdjęciami
(niepotrzebne skreślić ;) )

Może dosadnie napisane ale jeśli wychodzę w plener to chciałbym z niego przynieść materiał do czegoś się nadający - niestety z zieloną Hoyą jest to trudne ;) jeśli nie wierzysz mi - użyj wyszukiwarki - był kiedyś obszerny wątek tu na forum i była prezentacja co te filtry potrafią :D :lol: :D

A brakiem kasy to się można tłumaczyć w przypadku szkieł za te 5000 zł ale nie w przypadku filtra za 90zł w momencie kiedy autor wydał na sprzęt jakieś 4000zł (tak na szybko licząc bez dokładności) ;) po za tym proponowanie komuś czegoś co jest bez sensu uważam za nie na miejscu a dokładnie tak traktuję proponowanie najtańszych filtrów - bo ochrona ochroną ale obraz jest nie mniej ważny... :p dlatego serie wymienione przeze mnie uważam za dużo lepsze nie tylko dlatego że są lepsze ale dlatego że mają dobry stosunek ceny do jakości i nie rujnując portfela pozwolą zabezpieczyć obiektyw :)

bedol
20-11-2009, 17:54
Mariusz888: a gdzie ja napisałem, że zielona Hoya jest ok ? :-) Jest to zwykłe szkło, więc efekt jest taki jakby focić przez szybę, ze wszystkimi tego konsekwencjami. I zgadzam się, że 40 zł za szybę w ramce to dużo :-) ALE wybór filtra to również kwestia oczekiwań i warunków. Niektórzy np. wykorzystują filtry "UV" do uzyskiwania różnych efektów, smarując je różnymi specyfikami :-) I wtedy MHC za 90 zł trochę szkoda na jednorazowe eksperymenty... Inny przykład: fatalne warunki atmosferyczne - błoto, piasek itp. Pomijając fakt, że lepiej nie focić w takich warunkach (czasami trzeba), szyba jest mniejszym złem niż jej brak.

I w tym kontekście zgadzam się ze Skibkiem (dobrze odmieniłem ? ;-)

krakowianka
08-04-2010, 10:17
chciałam prosić o radę w kwestii stosowania filtra. Proszę o wyrozumiałość gdyż nie znam się zupełnie na fotografowaniu. Jakie są przesłaniki za zakładaniem filtra UV, czyli dlaczego należy lub niekoniecznie należy zakładać taki filtr.
drugie pytanie to w przypadku gdy należy to jaki kupić na obiektyw N 50/ lub N 18-105? dobry ale niekoniecznie z górnej półki cenowej
dziękuję za podpowiedzi

amirez
08-04-2010, 10:21
Przy cyfrze UV jest zbędna, chroni jedynie obiektyw - a to warto robić!
Ze średniej półki wystarczy. Na forum są używki za tanie pieniążki i to nieraz te z najwyższej półki.

krakowianka
08-04-2010, 10:30
jakiś przykład? czy to są uniwersalne czy np. średnicę trzeba lub jakieś inne parametry podawać?

Meggido
08-04-2010, 11:01
Używanie filtra mija się z celem. Fajne artefakty produkują w kadrach. ;-) O na ten przykład takie:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/04/uv-1.jpg
źródło (http://lh4.ggpht.com/_d92j33vOIEA/S7j2LI9jmhI/AAAAAAAAAfY/H4B8cXrt2uk/uv.jpg)

Crop 100% z kita DA18-55 na Pentaxie k100d. Był założony filtr Hoya, seria zielona.

krakowianka
08-04-2010, 11:38
ładne :), czyli rozumiem, że bardziej chodzi o specjalne efety

pierzot
08-04-2010, 19:37
:)

JohnnyBravo
10-04-2010, 20:35
uv to chyba jedynie jako ochrona bo w jakieś inne "walory" to jakoś nie wieżę ;) W przypadku mega drogich obiektywów warto odpowiednio dużo wyłożyć na filtr jako ochronę, natomiast do N 18-70 (wartość używki ok 400-500) chyba nie ma co sobie głowy zawracać, biorąc pod uwagę to że (przynajmniej moim zdaniem) ewentualne rysy na przedniej soczewce czy paprochy wewnątrz obiektywu nie mają znaczenia na jakość zdjęć...

amirez
11-04-2010, 09:30
jakiś przykład? czy to są uniwersalne czy np. średnicę trzeba lub jakieś inne parametry podawać?
1. Średnica obiektywu=średnica UV.
2. Przy obiektywach szerokokątnych lepiej wybrać UV tzw. "slim".

lazik_s
11-04-2010, 17:08
A ktoś coś więcej może napisać o filtrach Samyanga?
przykład: http://www.foto-beta.pl/sklep.cgi?sesid=nonex20b51805c135b37f8e3745359362f dfb&referer=&oper=8&id=1336&kategoria=19&subkat=62

Kundzior
14-04-2010, 18:43
Polcam Samyanga filtry są rewelacyjne jakościowo, niczym nie odstają od Hoya SHMC, chyba że ceną. Foto-Tip ma je w swojej ofercie. Nie blikują, nie zaniżają kontrastów, nie powodują miękkości zdjęć, posiadają wiele powłok AR.

Art Erie
14-04-2010, 19:03
Polcam Samyanga filtry są rewelacyjne jakościowo, niczym nie odstają od Hoya SHMC, chyba że ceną. Foto-Tip ma je w swojej ofercie. Nie blikują, nie zaniżają kontrastów, nie powodują miękkości zdjęć, posiadają wiele powłok AR.

Właśnie kupiłem 2 sztuki, zobaczymy jak wypadną w stosunku do Heliopanów SH-PMC :)

tomek20stencel5
14-04-2010, 19:28
Ja używam Hoya SHMC i mają one jedną wadę - czyści się je dość ciężko, ale ogólnie super, ja nie zauważyłem żadnego wpływu na zdjęcia. Polecam.

Kundzior
14-04-2010, 22:25
Art Erie nie będziesz żałował. U znajomego w laboratorium na spektrometrze Samki wypadły lepiej jak H Pro 1, i tak samo jak H SHMC. A H Pro1 wyszła nieco gorzej niż H SHMC. Szkiełko marki Mitoya też UVka którą używam jako podstawka do kubka/szklanki wyszła jak zwykła szyba :) TZN. porównaliśmy do takiego szkiełka do próbek laboratoryjnych pod mikroskop :P

Art Erie
14-04-2010, 22:36
Gdybym nie widział tego co potrafią obiektywy "S", nigdy bym się nie skusił na ich UV-ki. Zamówiłem filtry do N50/1,4 i N35/1,8 zobaczymy, jak będą się sprawować :)

rosse
14-04-2010, 22:37
Filtry Matin (http://www.fotoraf.com.pl/sklep/advanced_search_result.php?keywords=Matin+uv) są tanie ich czyszczenie nie jest ciężkie

Kundzior
14-04-2010, 22:41
Filtry Matin (http://www.fotoraf.com.pl/sklep/advanced_search_result.php?keywords=Matin+uv) są tanie ich czyszczenie nie jest ciężkie

No tak nazwa filtry u Matina wzięła się z tego że tak filtrują obraz że jest nie do przyjęcia. Nie przesadzajmy Matin to żadna firma wśród filtrów.

Art Erie
14-04-2010, 22:42

Filtry nie służą do czyszczenia :) Choć z uwagi na trudność w czyszczeniu filtrów Hoya, używam w tej chwili wyłącznie B+W i Heliopan.

lazik_s
15-04-2010, 20:59
Dobrze wiedzieć, a z tego co poszukałem w necie najtańsza oferta na UVałki Samyanga jest tutaj:
http://www.foto-beta.pl/sklep.cgi?sesid=nonex11292c59868f83e11446562963dec d8a&referer=&oper=2&prod=57

J51
17-04-2010, 12:22
Właśnie kupiłem 2 sztuki, zobaczymy jak wypadną w stosunku do Heliopanów SH-PMC :)
Możesz powiedzieć jakie wrażenia po zakupie UV Samyanga,jak sie zachowują,czy są warte zakupu?.

Art Erie
17-04-2010, 12:32
Jeszcze nie dotarły do mnie filtry Samyang'a; mam jedynie info o nadaniu przesyłki.
Oczywiście zrobię (bardzo amatorski) mini test porównawczy z Heliopanem i podzielę się spostrzeżeniami.

J51
17-04-2010, 12:38
Będę bardzo wdzięczny,chciałbym go kupić do mojego tele.

Art Erie
19-04-2010, 17:22
Dotarły do mnie dziś zakupione filtry UV Samyang'a.
Obejrzałem filtr patrząc przez niego "gołym okiem" na kwitnące drzewa za oknem (pod światło), podobnie jak w przypadku Heliopana SH-PMC, filtr Samyang'a podnosi nieco kontrast, likwiduje zamglenie, dzięki temu obraz jest bardziej "wyrażny".
Próbuję złapać jakieś bliki fotografując ze słońcem w kadrze ( N50/14D ), jak dotąd bez efektu; to znaczy bez blików :)
Postaram się jutro wyjść w plener i złapać jakiś defekt tego szkiełka :)

J51
20-04-2010, 08:01
Napisz może coś o jakości wykonania tej UV-ki,czy to też aluminium jak w przypadku Hoyi,czy wykonany jest z lepszego materiału.

Art Erie
20-04-2010, 09:34
Napisz może coś o jakości wykonania tej UV-ki,czy to też aluminium jak w przypadku Hoyi,czy wykonany jest z lepszego materiału.

Z filtrów Hoya mam tylko skylight, ale daje to wyobrażenie o jakości wykonania. Jako materiał na pierścienie filtrów, chyba tylko B+W i Heliopan stosują mosiądz, pozostałe firmy wykonują pierścienie z aluminium; a w takim przypadku istnieje ryzyko zapiekania się gwintów po nakręceniu na obiektyw.
Wracając do Samyanga, po wstępnych oględzinach nie można mu absolutnie niczego zarzucić.
Poczynając od opakowania, poprzez wykonanie pierścienia, gwinty i montaż szkła w pierścieniu wszystko wykonane jest prawidłowo (czytałem test na "Optycznych", ale nie mogę potwierdzić tego co tam napisano).
Kupiłem dwa filtry Samyanga i wizualnie nie różnią się od filtrów B+W, Heliopana czy Hoya (oczywiście pomijam napisy :) ).
Po wzięciu do ręki czuje się wyrażnie różnicę masy, filtry Heliopana i B+W są wyrażnie cięższe; wynika to z materiału z jakiego została wykonana obudowa filtra (mosiądz / aluminium).
Patrząc na filtry pod ostrym kątem, tak by zobaczyć wewnętrzną stronę pierścienia widać wyrażnie różnicę ( jedyną jaką znalazłem w jakości wykonani pomijając materiał ). Filtry Heliopana i B+W maja idealnie wyczerniony wewnętrzny fragment pierścienia na całej szerokości, natomiast w Samyang'ach w miejscu gdzie szkło łączy się z pierścieniem srebrzyście błyszczy aluminium, choć może to być również odbicie od krawędzi samego szkła; w każdym razie błyszczy, a powinno być wyczernione.
W Hoya pasek w tym miejscu jest w odcieniu ciemnej szarości.
Istnieje więc potencjalne ryzyko odbić i refleksów światła odbitego od wewnętrznej strony pierścienia.

Kundzior
20-04-2010, 10:15
Istnieje więc potencjalne ryzyko odbić i refleksów światła odbitego od wewnętrznej strony pierścienia.

Od 3 miesięcy to potencjalne ryzyko u mnie nie spowodowało żadnych przykrych artefaktów. Nadal z czystym sumieniem mogę je polecić.

J51
20-04-2010, 12:53
Wielkie dzięki Art Erie za pełne info,chyba zamówię sobie ten filterek,co prawda jestem zwolennikiem dobrego sprzętu,ale myślę że ta UV-ka do mojego tele styknie.

Art Erie
20-04-2010, 13:27
Na podstawie tego co napisał Kundzior, tego co można przeczytać w teście na "optycznych" i mojej szybkiej i pobieżnej oceny można z czystym sumieniem polecić UV-ki Samyang'a. W tej cenie z pewnością nie kupimy żadnego filtra podobnej jakości.
Optycznie jak już wcześniej pisałem nie szkodzi, a wręcz przeciwnie podobnie jak filtry z najwyższej półki usuwa zamglenia.
Jeśli zauważę jakieś artefakty i wady optyczne, problemy z czyszczeniem etc. oczywiście pokażę i opiszę, ale biorąc pod uwagę nawet tą nie wyczernioną część filtra, w takich pieniądzach - zdecydowanie rewelacja.

Kundzior
20-04-2010, 13:45
Ja za leniwy jestem na jakieś testy, dlatego tylko pisałem swoją opinię. Tania rewelacja!! Te Slamjangi:)

A co do czyszczenia to rękawem się je świetnie czyści :) A no i parą z oddechu :)

marol
20-04-2010, 22:10
Dołożę coś od siebie na temat tanich UV-ek. Kupiłem ostatnio sigmę 17-70os z gratisowym filterkiem Marumi Haze. Przetestowałem to szkiełko w porównaniu z 18-200 os i długo zbierałem szczękę z podłogi. W centrum kadru a i owszem 17-70 prezentowała się trochę lepiej ale na brzegu to tragedia jakich mało, stara 18-200 biła nowy obiektyw na głowę. Na szczęście coś mnie tchnęło i przypomniałem sobie o "gratisie", bez UV-ki jakość w centrum a przedewszystkim po bokach o niebo lepsza. Lepiej już nic nie zakładać niż babrać się z takim badziewiem.

Art Erie
20-04-2010, 22:34
Na temat tanich filtrów ( i całej reszty...) opinię mam wyrobiną :) W przypadku Samyanga zrobiłem wyjątek i coś mi się mocno zdaje, że filtr jest również wyjątkowy jak na ten przedział cenowy :)

Kundzior
20-04-2010, 22:40
Dokładnie, też zrobiłem wyjątek, podchodząc bardzo sceptycznie, ale z racji iż cena jest nie wielka, pomyślałem najwyżej wtopię, a okazało się ze strzał w 10stkę.

Sz@kal
24-04-2010, 10:07
A jak się ma sprawa z czyszczeniem filtrów Samyanga? Przymierzam się właśnie do zakupu (miałem kupić polarka marumi DHG i UV również firmy marumi ale po pozytywnych opiniach Samyanga w tym wątku oraz obliczeniu kosztów postanowiłem zaryzykować z zakupem Samyanga)

freemanek
08-05-2010, 13:00
np o takim tutaj jest mowa???

http://allegro.pl/item1018646558_samyang_52_uv_hmc_52mm_3_lata_gwara ncji_warszawa.html

czy jeszcze inny model??

lazik_s
08-05-2010, 14:02
Tu masz parę złotych taniej:
http://www.foto-beta.pl/sklep.cgi?sesid=nonex11292c59868f83e11446562963dec d8a&referer=&oper=2&prod=57
http://www.d-photo.pl/sklep.cgi?id=1065&idr=14&idp=0&oper=3&list=1
http://www.foto-ivy.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=176&category_id=100&option=com_virtuemart&Itemid=64

Fear
10-05-2010, 02:42
Mam do was 2 pytanka może nawet 3 :)
Kupując szkiełko tokinę 11-16 dostałem ją z filtrem Hoya. Nie ma na nim żadnych oznaczeń oprócz oznaczenia UV przeglądając zdjęcia wnioskuję, że to najzwyklejszy green czy mam rację?
Czy filtr samyanga przy szkle tokina 11-16 nie będzie sprawiał problemów głównie winietowania jeśli się nie mylę. Do szerokich szkieł z tego co wiem należy stosować filtry slim dlatego wolę się was poradzić przed zakupem. Takie samo pytanie mam dotyczące szkła 17-55 o ile o długi koniec się nie obawiam to o to 17mm troszeczkę tak

freemanek
12-05-2010, 23:19
Tu masz parę złotych taniej:
http://www.d-photo.pl/sklep.cgi?id=1065&idr=14&idp=0&oper=3&list=1
http://www.foto-ivy.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=176&category_id=100&option=com_virtuemart&Itemid=64

a teraz kolejne moje banalne pytanie - kupię filtr 52 mm - czy dekielek mogę używać ten co mam standardowo do obiektywu, czy muszę kupić inny (większy) ????

A BTW - może się nie znam, ale dla mnie to bez sensu - http://www.allegro.pl/item999965935_999965935.html

Art Erie
12-05-2010, 23:30
a teraz kolejne moje banalne pytanie - kupię filtr 52 mm - czy dekielek mogę używać ten co mam standardowo do obiektywu, czy muszę kupić inny (większy) ????[...]]

Używam standardowego dekielka z obiektywu i prawdę mówiąc nie zastanawiałem się dlaczego pasuje on do filtra :)

dlugas1982
30-05-2010, 19:43
witam
podepnę się pod temacik :)

kumpel zakupił 18-200 nikora VR II, puszka d60, teraz przydałby się mu jak sądzi filtr UV

czy warto dopłacać do slima i ciut lepszej jakości http://www.allegro.pl/item1053593193_zib26_filtr_hoya_uv_hmc_super_pro1_ 72mm_72_slim.html FILTR HOYA UV HMC SUPER PRO1

czy wystarczy mu tenhttp://www.allegro.pl/item1053596719_zib26_filtr_hoya_uv_super_hmc_72mm_ uv_72_japan.html FILTR HOYA UV SUPER HMC 72mm UV

zaznaczam że jest to zwykły amator

chyba że coś innego proponujecie w podobnej kasie

podziękował

greco
30-05-2010, 21:13
Nie zakładam teraz żadnych filtrów , choć mam kilka B+W .

mkl
30-05-2010, 21:34
zaznaczam że jest to zwykły amator
chyba że coś innego proponujecie w podobnej kasie

Ja mam filtry UV serii HOYA GREEN - nie narzekam . Jak się porysuje to nie będę płakał - nie zauważyłem żeby pogarszał zdjęcia. Miałem tylko problem raz jak próbowałem focić księżyc - z jednego robiły się dwa - ale to był problem obecności filtru jako takiego - raczej nie jego jakości. Do kompaktu mam nieco lepszy (HOYA PRO1 DIGITAL) - nie widzę różnicy jak na moje amatorskie oko.