Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 51

Wątek: Tani filtr UV

Domyślnie Tani filtr UV

Witam
    Szukam taniego filtra UV, dużo biegam z aparatem ostatnio a niestety jestem zupełnie bez kasy, perspektywy na gotówkę na początku 2010 Do tematu, chcę kupić coś na 18-70 z najniższej półki. Miałem zamiar kupić najtańszą Hoya, ale na allegro znalazłem filtry:
    Mitoya:
    http://www.allegro.pl/item818571260_...r_ochrona.html
    Matin:
    http://www.allegro.pl/item813617631_...jakosc_mf.html
    Co o nich sądzicie? Muszę czymś tymczasowo osłonić szkiełko, a nie mam na razie na porządny filtr.
    Nikkormat FTn + D90 + n28 f3.5 + n50 f2 + n105 f2.5 + n18-70 3.5-4.5 + n35 1.8

Domyślnie

jak masz zakładać tani i byle jaki filtr to już lepiej w ogóle...tak mi się wydaje.

A tak to wybrałbym ten drugi.
    Ostatnio edytowane przez arturmsi ; 17-11-2009 o 15:08

Domyślnie

"Zielona" HOYA jest w porównywalnej cenie (od 30PLN) - więc raczej na nią się skuś. Tych wskazanych przez Ciebie raczej bym unikał.
    D850 | D780 | N80 | S 24-105/4 | N24-85 3,5-4,5 VR | N28-105 3,5-4,5 | N 50 1,4D | N 85 1,8G | T 17-35 2,8-4 | S C100-400/5-6,3 | SB-600 | SB-800

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Dobry UV, to połowa ceny tego obiektywu ale jeśli teraz nie kupisz tego badziewia (zaoszczędzisz) i dołożysz 100zł, to na Marumi wystarczy.
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Domyślnie

W fotojokerze żółty Marumi 67mm = 50 zeta. To zdecydowanie lepszy filtr od wymienionych przez Ciebie
    D700+S17-35/2.8-4+N35/1.8+N50/1.8+T28-75/2.8+pt04+sunpaki cztery

Domyślnie

Albo dobry UV albo żaden - nakręcanie syfu mija się z celem
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz888 Zobacz posta
    Albo dobry UV albo żaden - nakręcanie syfu mija się z celem
    Ale jak masz niechcący porysować przednią soczewkę przy robieniu makro-zdjęcia gwoździa to nawet zwykła szyba od akwarium jest lepsza niż nic
    W ogóle zakładanie filtra UV do cyfry mija się z celem Zakłąda się go głównie po to, żeby ochronić soczewkę przednią, a nie żeby "coś" dawał.
    Ja "bawię się w reporterkę i UV'ek używam jako dekli (czyli nie zakładam dekla plastikowego, bo szkoda mi czasu, szczególnie jak przepinam obiektyw 3 razy w ciągu minuty). Nie używam tych najtańszych, ale raczej tanich, żeby móc sobie pozwolić na wymianę jak już się "zużyje"
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

Skibek - ale albo zakładam taki który nie robi mi syfu ze zdjecia albo wolę nie zakładać nic - dla mnie tłumaczenie że najgorszy jest lepszy niż nic jakoś do mnie nie trafia zupełnie - jak idę robić zdjęcia to z założenia chcę żeby był możliwie jak najlepsze - więc jeśli mam swoje wysyłki zniszczyć zakładaniem syfnego filtra wykrojonego z denka słoika po ogórkach to wolę nie zakładać nic natomiast jeśli boję się o rysy na soczewce to zakładam coś co się do tego celu nadaje - dla mnie to jest min Hoya Pro 1 Digital, HMC lub HMC Super - natomiast od pewnego czasu kupuję tylko B+W UV MRC i liczę się z takim wydatkiem - jeśli wydałem powiedzmy 5000 zł na szkło to te 200-300zł jeszcze mogę wysupłać za psychiczny komfort że ktoś mi nie wjedzie z czymś w soczewkę

Jak to mówią "albo wóz, albo przewóz" jak ktoś ma body + nawet 1-2 średnio drogie szkła to wychodzi spokojnie statystycznie z 5000zł więc te 80-100zł na filtr typu wspomniana Hoya może chyba znaleźć

Domyślnie

Mariusz888 - przeczytaj początek postu pierzot nie kupuje szkła za 5000 pln i jest bez kasy. Używam najtańszych filtrów "UV" w plenerach, kiedy o wypadek łatwo. W domowym studio zdejmuję i focę bez - zgodnie z zasadą, że im mniej szkła tym lepiej. Aberracji, flar, zniekształceń nigdy nie zauważyłem.

Jeżeli chodzi o moją ocenę wspomnianych filtrów: Hoya i Mitoya nie kłamią, bo nie piszą że ich filtry to MC. A Matin (+ kilku innych kolegów na Allegro) kłamie, bo NIE MA filtrów za 15 - 20 zeta z powłokami antyrefleksyjnymi Hoya zielona to też zwykłe szkło, tyle że znane, przez co przez wielu polecane

Domyślnie

bedol - weź Ty i przeczytaj co NAPISAŁEM a nie wmawiaj mi czegoś czego tam nie ma - napisałem że jak kupuję szkło za 5000zł to stać mnie też na B+W za 300zł - ale napisałem też że jak kupuje się tanie szkło to można z powodzeniem kupić Hoye (Pro 1 Digital, HMC, HMC Super) i będzie OK - więc na filtr 67mm jaki to jest w 18-70 Hoya HMC kosztuje 90zł to dużo? 90zł za dobry filtr w obliczu kiedy zielony chłam kosztuje 40zł... bo przepraszam ale jeśli mówisz mi że zielona seria Hoyi jest OK to:
    -nigdy tego w rękach nie miałeś
    -masz bardzo słaby wzrok i nie widzisz pogorszenia jakości
    -jesteś bardzo bezkrytyczny i "lata ci" co filtr robi z Twoimi zdjęciami
    (niepotrzebne skreślić )

Może dosadnie napisane ale jeśli wychodzę w plener to chciałbym z niego przynieść materiał do czegoś się nadający - niestety z zieloną Hoyą jest to trudne jeśli nie wierzysz mi - użyj wyszukiwarki - był kiedyś obszerny wątek tu na forum i była prezentacja co te filtry potrafią

A brakiem kasy to się można tłumaczyć w przypadku szkieł za te 5000 zł ale nie w przypadku filtra za 90zł w momencie kiedy autor wydał na sprzęt jakieś 4000zł (tak na szybko licząc bez dokładności) po za tym proponowanie komuś czegoś co jest bez sensu uważam za nie na miejscu a dokładnie tak traktuję proponowanie najtańszych filtrów - bo ochrona ochroną ale obraz jest nie mniej ważny... dlatego serie wymienione przeze mnie uważam za dużo lepsze nie tylko dlatego że są lepsze ale dlatego że mają dobry stosunek ceny do jakości i nie rujnując portfela pozwolą zabezpieczyć obiektyw

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów