Zobacz pełną wersję : Zeissy dostana CPU
srednio znam niemiecki ale wynika z tego, ze Zeiss zamierza odswiezyc swoje szkielka ZF ze stykami i CPU
drugi news od gory na stronie
http://www.digitalkamera.de/Meldung/Acht_Zeiss_ZF_2_Objektive_erweitern_Nikon_Kompatib ilitaet/6157.aspx
moze ktos bardziej biegly w niemieckim rozwinie temat...
krolewicz
16-11-2009, 16:16
chyba żadne alleluja, osoby kupujące Zeissy i tak raczej mają puszki profi, więc pomiar jest :D
o czymś zapomniałem?
To raczej logiczna decyzja, bo CPU powinny mieć od samego początku. A to przydaje się do pomiaru światła w słabszych korpusach, ale także do matrycowego pomiaru światła błyskowego.
devourer
16-11-2009, 16:28
w koncu!
Hurra hurra!
I tak mnie nie stać :D
Tu dla nie znających niemieckiego http://www.dpreview.com/news/0911/09111602carlzeisszf2.asp
chyba żadne alleluja, osoby kupujące Zeissy i tak raczej mają puszki profi, więc pomiar jest :D
o czymś zapomniałem?
...tylko za każdym razem podczas zmiany trzeba gmerać w menu ustawiając parametry obiektywu, a do tego nie działa TTL.
BlackRoger
16-11-2009, 17:35
Jak już lecą z liftingiem to i AF z silnikiem mogliby dołożyć... ehhh, marne nadzieje.
Jak już lecą z liftingiem to i AF z silnikiem mogliby dołożyć... ehhh, marne nadzieje.
Jeśli byłyby jeszcze z silnikami to nie chcę wiedzieć ile by musiały kosztować ;)
Poszaleli. Spokojnie, Zeiss dojrzeje do AF za jakieś 20 lat. :D
BlackRoger
16-11-2009, 18:28
Poszaleli. Spokojnie, Zeiss dojrzeje do AF za jakieś 20 lat. :D
Wtedy to już tylko Sony-Zeiss będzie na rynku ;) A my będziemy tylko kolekcjonerami i zbieraczami staroci hehe.
woytec60
16-11-2009, 19:10
Nasi też już napisali: Zeiss ZF.2 - 8 obiektywów z procesorami (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=9939l)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img410.imageshack.us/i/zeisslensesnikonmount.jpg/)
ZF.2 - oznaczenie ośmiu nowych obiektywów Zeissa mówi niemal wszystko - to nowe wersje znanych już wcześniej szkieł na bagnet F. Jedyna zmiana to dodanie procesora CPU, który umożliwi wykorzystanie automatycznych trybów pomiaru światła i transfer informacji związanych z obiektywem do EXIF-u. Oto lista szkieł, które będą dostępne w nowej wersji:
18 mm f/3,5
21 mm f/2,8
35 mm f/2
50 mm f/1,4
50 mm f/2
85 mm f/1,4
28 mm f/2
100 mm f/2
Dwa ostatnie obiektywy trafią do sklepów na wiosną przyszłego roku. Pozostałe będą dostępne jeszcze w tym miesiącu.
No i to jest fajna informacja :)
Taką 18-kę sprawiłbym sobie chętnie.
18 pięknie wygląda, ciekawe ile to będzie kosztowało. ew takie 21 mm
wasilewk
16-11-2009, 19:52
Jak by tak jeszcze śrubokręt... ...dać kurze grzędę...
Jak by tak jeszcze śrubokręt... ...dać kurze grzędę...
nie wyobrażam sobie silnika, który by tym żelastwem pokręcił :mrgreen:
do tego nie działa TTL.
TTL działa i to całkiem dobrze , tyle że nie z dowolnym korpusem .
moze ktos bardziej biegly w niemieckim rozwinie temat...tu masz tłumaczenie ;-)http://www.optyczne.pl/2401-nowo%C5%9B%C4%87-Obiektywy_Carl_Zeiss_ZF.2.html
Daliby silniczki i jakiegos 24-28 zrobili ze swiatlem 1.4, to sam bym zachorowal na jakis komplecik. A tak -- IMHO za duzo im brakuje, zeby sie na nie lasic za taka kase.
mi ten procesor nie jest do szczęścia potrzebny, może starsze wersje stanieją, to sobie jeszcze ze dwa kupię do kolekcji...
Hmm, tak jak myślałem. CZ musiał mieć podpisaną jakąś umowę z Sony, że wspiera ich, ale przez określony czas (np. 4 albo 5 lat) nie wprowadza obiektywów z CPU dla Nikona i reszty. Widocznie umowa już wygasła. Zobaczymy co będzie. Trochę boli brak AF. Z drugiej strony CZ są drogie, więc można pomarzyć sobie nawet o zwykłej wersji
danz1ger
17-11-2009, 02:14
Voigtlander zrobił to trochę wcześniej i taniej: http://www.bhphotovideo.com/c/search?ci=274&N=4293919666+4291123839+4294185277
Mariusz888
02-12-2009, 14:58
Takie krótkie pytanie - czy jest sens czekać na ZF.2 z CPU? Bo jedyne różnice jakie wyczytałem na stronie Zeissa to generalnie jest działanie trybów P i S których w ogóle nie używa a A i M które to u mnie goszczą na stałe działają z obecną wersją ZF :) wydaje (podkreślam wydaje) mi się że w ZF.2 przysłona będzie "z kółka" bo na stronie Zeissa nie ma o tym za wiele chociaż w jednym miejscu pisało mniej więcej "że będzie można i tak i tak" (tj z body i z pierścienia) - zresztą na nowych ZF.2 jest taki mały pstryczek z boku (może właśnie jakaś blokada przysłony czy coś) - ogólnie to zmiana pierścieniem nie będzie mnie boleć ;) Zniknęły też widełki które co prawda za wiele nie wnoszą ale to podobna historia jak kiedyś w Nikonie bo też zostały 2 punkty wyznaczające docelowe miejsca pod śrubki do ich montażu :)
I podepnę jeszcze pod temat - gdzie kupowaliście swoje Zeissy? Ostatnio niektórym już udało mi się zadać to pytanie i generalnie wyszło na Warszawski Fotorimex - ale są jeszcze inne firmy :) planuję najprawdopodobniej 85/1.4 lub 100/2 (chociaż ten na pewno nie w PL ze względu na nasze ceny) :)
jesli jeszcze nie kupiles to ja bym poczekal, cena ma sie nie zmienic, a jednak obsluga w body cyfrowych bedzie wygodniejsza... szklo bedzie rozpoznawane z automatu, bedzie chodzil tez matrycowy pomiar swiatla bez koniecznosci recznego wpisywania parametrow szkielka, bedziesz mial tez pelne exify w fotkach etc.
Ciekawe jak dlugo trzeba bedzie czekac na silniczki AF. ;)
Mariusz888
02-12-2009, 15:17
Wpisanie w NonCPU to nie jest problem - tym bardziej że mogę to podpiąć pod przycisk funkcyjny - po za tym 85/1.4 to szkło portretowe głównie a nie do sportu więc na takie rzeczy czas będzie zdecydowanie :) pomiar światła więc i tak jest :) exifom też nic nie brakuje po zdefiniowaniu szkła ;)
Ciekawe jak dlugo trzeba bedzie czekac na silniczki AF.
Na to nie czekam ;) mógłbym wziąć N AF85/1.4 gdybym potrzebował AF w tym szkle - jednak Mario(Mistrzucieczki) miał racje w temacie "jak wygląda kontakt z Zeissami" -> "jak zobaczysz to się zakochasz i nie będzie odwrotu" :mrgreen:
Na to nie czekam ;) mógłbym wziąć N AF85/1.4 gdybym potrzebował AF w tym szkle - jednak Mario(Mistrzucieczki) miał racje w temacie "jak wygląda kontakt z Zeissami" -> "jak zobaczysz to się zakochasz i nie będzie odwrotu" :mrgreen:
To troche przesadzona opinia :) To znaczy zgodze sie z jakoscia wykonania, oraz tym, ze szkla Zeissa sa fajne jesli chodzi o obrazek, natomiast w kwestii MF to sprawa wyglada tak. Fajnie mi sie nimi pracowalo na korpusie typowo manualnym (FM3a) lub dalmierzu (Ikon + szkla ZM). Natomiast manualne ostrzenie np. na D3, to juz nie to, te korpusy juz nie sa zdecydowaie robione pod katem MF.
Fajnie by bylo jakby sie pojawil taki FM3a w wersji cyfrowej :)
Mariusz888
02-12-2009, 15:33
No wiadomo że w dzisiejszych czasach mało kto się rozczula na ostrzenie MF - mi odpowiada po prostu filozofia zrobienia szkła dobrego jakościowo ale bez zbędnych bajerów :)
No wiadomo że w dzisiejszych czasach mało kto się rozczula na ostrzenie MF - mi odpowiada po prostu filozofia zrobienia szkła dobrego jakościowo ale bez zbędnych bajerów :)Ale to ma robic zdjecia wszystkie, a nie tylko modelce w bezruchu czy makro. Nie wyobrazam sobie ostrzenia na cokolwiek sie ruszjacego przy przeslonach >2.8.
Mariusz888
02-12-2009, 15:55
Ale to ma robic zdjecia wszystkie, a nie tylko modelce w bezruchu czy makro. Nie wyobrazam sobie ostrzenia na cokolwiek sie ruszjacego przy przeslonach >2.8.
No wiadomo że lekko nie ma ale do sportu to są za krótki a po drugie to nie są AF-S jak sam zauważyłeś ;) ale kiedyś dawano radę robić nawet i sport manualami więc jakoś się da ;) wiadomo że nie ma co sobie na siłę utrudniać życia bo np starego szkła klasy 70-200 też bym manualnego nie kupił ale portretówce to raczej strasznie nie wadzi ;)
Trzeba też jeszcze dodać że wszystko zależy od puszki - np przy D80 i szkle śrubokrętowym takim jak 50'tka to też np śledzenie działa tak sobie i bardzo często nie jest ostro... wiadomo że jak ma się D700 czy tak jak Ty D3 to można tu się sprzeczać że tam śledzenie działa wypas - niestety dla mnie śledzenie to aż taki wypas nie jest ;)
Jedyna rada to wymienić np D80 na D700 (co też mógłbym zrobić) tyle że na szkle wiele nie stracę a na puszce tak kupując ją na okres zimowy kiedy to robię zdecydowanie mniej zdjęć ;)
No wiadomo że lekko nie ma ale do sportu to są za krótki a po drugie to nie są AF-S jak sam zauważyłeś ;) ale kiedyś dawano radę robić nawet i sport manualami więc jakoś się da ;) Kiedys, to nawet na scianach w jaskiniach krwia malowano...
wiadomo że nie ma co sobie na siłę utrudniać życia bo np starego szkła klasy 70-200 też bym manualnego nie kupił ale portretówce to raczej strasznie nie wadzi ;)No to brawa, jesli skutecznosc w lapaniu ostrosci na oko przy przeslonie >2.8 masz chociaz na poziomie 75%. ;)
Mariusz888
02-12-2009, 16:11
stig
Kiedys, to nawet na scianach w jaskiniach krwia malowano...
Pojechałeś po bandzie :lol: normalnie tą odpowiedź powinno się umieścić w dziale humor albo srebrne usta... - świetny tekst :mrgreen:
No to brawa, jesli skutecznosc w lapaniu ostrosci na oko przy przeslonie >2.8 masz chociaz na poziomie 75%.
Myślę że w porównaniu do AF np D80 moje oko jest sporo celniejsze ;) w porównaniu do np D3 to pewnie bym wymiękł :D