Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zeissy dostana CPU

kichu
16-11-2009, 15:55
srednio znam niemiecki ale wynika z tego, ze Zeiss zamierza odswiezyc swoje szkielka ZF ze stykami i CPU

drugi news od gory na stronie

http://www.digitalkamera.de/Meldung/Acht_Zeiss_ZF_2_Objektive_erweitern_Nikon_Kompatib ilitaet/6157.aspx

moze ktos bardziej biegly w niemieckim rozwinie temat...

krolewicz
16-11-2009, 16:16
chyba żadne alleluja, osoby kupujące Zeissy i tak raczej mają puszki profi, więc pomiar jest :D
o czymś zapomniałem?

kiemlo
16-11-2009, 16:27
To raczej logiczna decyzja, bo CPU powinny mieć od samego początku. A to przydaje się do pomiaru światła w słabszych korpusach, ale także do matrycowego pomiaru światła błyskowego.

devourer
16-11-2009, 16:28
w koncu!

jazco
16-11-2009, 17:12
Hurra hurra!
I tak mnie nie stać :D

Piotr_
16-11-2009, 17:15
Tu dla nie znających niemieckiego http://www.dpreview.com/news/0911/09111602carlzeisszf2.asp

Czornyj
16-11-2009, 17:19
chyba żadne alleluja, osoby kupujące Zeissy i tak raczej mają puszki profi, więc pomiar jest :D
o czymś zapomniałem?

...tylko za każdym razem podczas zmiany trzeba gmerać w menu ustawiając parametry obiektywu, a do tego nie działa TTL.

BlackRoger
16-11-2009, 17:35
Jak już lecą z liftingiem to i AF z silnikiem mogliby dołożyć... ehhh, marne nadzieje.

prz3mo
16-11-2009, 17:53
Jak już lecą z liftingiem to i AF z silnikiem mogliby dołożyć... ehhh, marne nadzieje.

Jeśli byłyby jeszcze z silnikami to nie chcę wiedzieć ile by musiały kosztować ;)

Fenek
16-11-2009, 18:22
Poszaleli. Spokojnie, Zeiss dojrzeje do AF za jakieś 20 lat. :D

BlackRoger
16-11-2009, 18:28
Poszaleli. Spokojnie, Zeiss dojrzeje do AF za jakieś 20 lat. :D
Wtedy to już tylko Sony-Zeiss będzie na rynku ;) A my będziemy tylko kolekcjonerami i zbieraczami staroci hehe.

woytec60
16-11-2009, 19:10
Nasi też już napisali: Zeiss ZF.2 - 8 obiektywów z procesorami (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=9939l)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img410.imageshack.us/i/zeisslensesnikonmount.jpg/)

ZF.2 - oznaczenie ośmiu nowych obiektywów Zeissa mówi niemal wszystko - to nowe wersje znanych już wcześniej szkieł na bagnet F. Jedyna zmiana to dodanie procesora CPU, który umożliwi wykorzystanie automatycznych trybów pomiaru światła i transfer informacji związanych z obiektywem do EXIF-u. Oto lista szkieł, które będą dostępne w nowej wersji:
18 mm f/3,5
21 mm f/2,8
35 mm f/2
50 mm f/1,4
50 mm f/2
85 mm f/1,4
28 mm f/2
100 mm f/2
Dwa ostatnie obiektywy trafią do sklepów na wiosną przyszłego roku. Pozostałe będą dostępne jeszcze w tym miesiącu.
No i to jest fajna informacja :)
Taką 18-kę sprawiłbym sobie chętnie.

MR
16-11-2009, 19:39
18 pięknie wygląda, ciekawe ile to będzie kosztowało. ew takie 21 mm

wasilewk
16-11-2009, 19:52
Jak by tak jeszcze śrubokręt... ...dać kurze grzędę...

verus
16-11-2009, 22:22
Jak by tak jeszcze śrubokręt... ...dać kurze grzędę...

nie wyobrażam sobie silnika, który by tym żelastwem pokręcił :mrgreen:

MirekM
16-11-2009, 22:25
do tego nie działa TTL.
TTL działa i to całkiem dobrze , tyle że nie z dowolnym korpusem .

Jacek_Z
16-11-2009, 23:19
moze ktos bardziej biegly w niemieckim rozwinie temat...tu masz tłumaczenie ;-)http://www.optyczne.pl/2401-nowo%C5%9B%C4%87-Obiektywy_Carl_Zeiss_ZF.2.html

stig
17-11-2009, 00:03
Daliby silniczki i jakiegos 24-28 zrobili ze swiatlem 1.4, to sam bym zachorowal na jakis komplecik. A tak -- IMHO za duzo im brakuje, zeby sie na nie lasic za taka kase.

Jaipur
17-11-2009, 00:23
mi ten procesor nie jest do szczęścia potrzebny, może starsze wersje stanieją, to sobie jeszcze ze dwa kupię do kolekcji...

VeeDee
17-11-2009, 01:03
Hmm, tak jak myślałem. CZ musiał mieć podpisaną jakąś umowę z Sony, że wspiera ich, ale przez określony czas (np. 4 albo 5 lat) nie wprowadza obiektywów z CPU dla Nikona i reszty. Widocznie umowa już wygasła. Zobaczymy co będzie. Trochę boli brak AF. Z drugiej strony CZ są drogie, więc można pomarzyć sobie nawet o zwykłej wersji

danz1ger
17-11-2009, 02:14
Voigtlander zrobił to trochę wcześniej i taniej: http://www.bhphotovideo.com/c/search?ci=274&N=4293919666+4291123839+4294185277

Mariusz888
02-12-2009, 14:58
Takie krótkie pytanie - czy jest sens czekać na ZF.2 z CPU? Bo jedyne różnice jakie wyczytałem na stronie Zeissa to generalnie jest działanie trybów P i S których w ogóle nie używa a A i M które to u mnie goszczą na stałe działają z obecną wersją ZF :) wydaje (podkreślam wydaje) mi się że w ZF.2 przysłona będzie "z kółka" bo na stronie Zeissa nie ma o tym za wiele chociaż w jednym miejscu pisało mniej więcej "że będzie można i tak i tak" (tj z body i z pierścienia) - zresztą na nowych ZF.2 jest taki mały pstryczek z boku (może właśnie jakaś blokada przysłony czy coś) - ogólnie to zmiana pierścieniem nie będzie mnie boleć ;) Zniknęły też widełki które co prawda za wiele nie wnoszą ale to podobna historia jak kiedyś w Nikonie bo też zostały 2 punkty wyznaczające docelowe miejsca pod śrubki do ich montażu :)

I podepnę jeszcze pod temat - gdzie kupowaliście swoje Zeissy? Ostatnio niektórym już udało mi się zadać to pytanie i generalnie wyszło na Warszawski Fotorimex - ale są jeszcze inne firmy :) planuję najprawdopodobniej 85/1.4 lub 100/2 (chociaż ten na pewno nie w PL ze względu na nasze ceny) :)

kichu
02-12-2009, 15:14
jesli jeszcze nie kupiles to ja bym poczekal, cena ma sie nie zmienic, a jednak obsluga w body cyfrowych bedzie wygodniejsza... szklo bedzie rozpoznawane z automatu, bedzie chodzil tez matrycowy pomiar swiatla bez koniecznosci recznego wpisywania parametrow szkielka, bedziesz mial tez pelne exify w fotkach etc.

stig
02-12-2009, 15:16
Ciekawe jak dlugo trzeba bedzie czekac na silniczki AF. ;)

Mariusz888
02-12-2009, 15:17
Wpisanie w NonCPU to nie jest problem - tym bardziej że mogę to podpiąć pod przycisk funkcyjny - po za tym 85/1.4 to szkło portretowe głównie a nie do sportu więc na takie rzeczy czas będzie zdecydowanie :) pomiar światła więc i tak jest :) exifom też nic nie brakuje po zdefiniowaniu szkła ;)

Ciekawe jak dlugo trzeba bedzie czekac na silniczki AF.
Na to nie czekam ;) mógłbym wziąć N AF85/1.4 gdybym potrzebował AF w tym szkle - jednak Mario(Mistrzucieczki) miał racje w temacie "jak wygląda kontakt z Zeissami" -> "jak zobaczysz to się zakochasz i nie będzie odwrotu" :mrgreen:

kichu
02-12-2009, 15:27
Na to nie czekam ;) mógłbym wziąć N AF85/1.4 gdybym potrzebował AF w tym szkle - jednak Mario(Mistrzucieczki) miał racje w temacie "jak wygląda kontakt z Zeissami" -> "jak zobaczysz to się zakochasz i nie będzie odwrotu" :mrgreen:

To troche przesadzona opinia :) To znaczy zgodze sie z jakoscia wykonania, oraz tym, ze szkla Zeissa sa fajne jesli chodzi o obrazek, natomiast w kwestii MF to sprawa wyglada tak. Fajnie mi sie nimi pracowalo na korpusie typowo manualnym (FM3a) lub dalmierzu (Ikon + szkla ZM). Natomiast manualne ostrzenie np. na D3, to juz nie to, te korpusy juz nie sa zdecydowaie robione pod katem MF.

Fajnie by bylo jakby sie pojawil taki FM3a w wersji cyfrowej :)

Mariusz888
02-12-2009, 15:33
No wiadomo że w dzisiejszych czasach mało kto się rozczula na ostrzenie MF - mi odpowiada po prostu filozofia zrobienia szkła dobrego jakościowo ale bez zbędnych bajerów :)

stig
02-12-2009, 15:36
No wiadomo że w dzisiejszych czasach mało kto się rozczula na ostrzenie MF - mi odpowiada po prostu filozofia zrobienia szkła dobrego jakościowo ale bez zbędnych bajerów :)Ale to ma robic zdjecia wszystkie, a nie tylko modelce w bezruchu czy makro. Nie wyobrazam sobie ostrzenia na cokolwiek sie ruszjacego przy przeslonach >2.8.

Mariusz888
02-12-2009, 15:55
Ale to ma robic zdjecia wszystkie, a nie tylko modelce w bezruchu czy makro. Nie wyobrazam sobie ostrzenia na cokolwiek sie ruszjacego przy przeslonach >2.8.
No wiadomo że lekko nie ma ale do sportu to są za krótki a po drugie to nie są AF-S jak sam zauważyłeś ;) ale kiedyś dawano radę robić nawet i sport manualami więc jakoś się da ;) wiadomo że nie ma co sobie na siłę utrudniać życia bo np starego szkła klasy 70-200 też bym manualnego nie kupił ale portretówce to raczej strasznie nie wadzi ;)

Trzeba też jeszcze dodać że wszystko zależy od puszki - np przy D80 i szkle śrubokrętowym takim jak 50'tka to też np śledzenie działa tak sobie i bardzo często nie jest ostro... wiadomo że jak ma się D700 czy tak jak Ty D3 to można tu się sprzeczać że tam śledzenie działa wypas - niestety dla mnie śledzenie to aż taki wypas nie jest ;)

Jedyna rada to wymienić np D80 na D700 (co też mógłbym zrobić) tyle że na szkle wiele nie stracę a na puszce tak kupując ją na okres zimowy kiedy to robię zdecydowanie mniej zdjęć ;)

stig
02-12-2009, 16:00
No wiadomo że lekko nie ma ale do sportu to są za krótki a po drugie to nie są AF-S jak sam zauważyłeś ;) ale kiedyś dawano radę robić nawet i sport manualami więc jakoś się da ;) Kiedys, to nawet na scianach w jaskiniach krwia malowano...

wiadomo że nie ma co sobie na siłę utrudniać życia bo np starego szkła klasy 70-200 też bym manualnego nie kupił ale portretówce to raczej strasznie nie wadzi ;)No to brawa, jesli skutecznosc w lapaniu ostrosci na oko przy przeslonie >2.8 masz chociaz na poziomie 75%. ;)

Mariusz888
02-12-2009, 16:11
stig

Kiedys, to nawet na scianach w jaskiniach krwia malowano...
Pojechałeś po bandzie :lol: normalnie tą odpowiedź powinno się umieścić w dziale humor albo srebrne usta... - świetny tekst :mrgreen:

No to brawa, jesli skutecznosc w lapaniu ostrosci na oko przy przeslonie >2.8 masz chociaz na poziomie 75%.
Myślę że w porównaniu do AF np D80 moje oko jest sporo celniejsze ;) w porównaniu do np D3 to pewnie bym wymiękł :D