Zobacz pełną wersję : D5000 datan na fotkach
Witam.
Pare dni temu stalem sie szczesliwym (chyba) posiadaczem Nikona d5000, chyba bo troche mnie przeraza obsluga i grubosc instrukcji obslugi ale mysle ze z czasem go opanuje.
Chcialem sie dowiedziec od nieco bardziej obeznanych w temacie posiadaczy, czy i ewentualnie jak ustawic wyswietlanie daty na zdjeciach??
Witam.
Pare dni temu stalem sie szczesliwym (chyba) posiadaczem Nikona d5000, chyba bo troche mnie przeraza obsluga i grubosc instrukcji obslugi ale mysle ze z czasem go opanuje.
Chcialem sie dowiedziec od nieco bardziej obeznanych w temacie posiadaczy, czy i ewentualnie jak ustawic wyswietlanie daty na zdjeciach??
nie ma takiej opcji - nanieść datę (pobraną z Exifa zdjęcia) możesz później w róznorodnych przeglądarkach zdjęć
Witam, miałem przez jakiś czas ten model Nikon'a i wiem, że można ustawić funkcję wyświetlania daty na zdjęciu (bezpośrednio z puszki). Przeczytaj uważnie instrukcję, ja niestety już nie pamiętam jak to się ustawiało. Pozdrawiam.
Dzieki za szybka odpowiedz. A jakim programem np. moge to szybko i latwo wykonac?? Chodzi mi zeby na zdjeciu byla mala data np. w kolorze czerwonym, taka jaka wykonuja aparaty kompaktowe.
Z drugiej strony to troche dziwne ze w aparacie za 2,5tys. zl nie ma takiej opcji :/
BBall_Freaker
16-11-2009, 10:43
A czemu dziwne? Po co kumu data na zdjęciu...
Dzieki za szybka odpowiedz. A jakim programem np. moge to szybko i latwo wykonac?? Chodzi mi zeby na zdjeciu byla mala data np. w kolorze czerwonym, taka jaka wykonuja aparaty kompaktowe.
Z drugiej strony to troche dziwne ze w aparacie za 2,5tys. zl nie ma takiej opcji :/
99% luster nie ma takiej opcji. Po kiego Ci to wogóle?
A czemu dziwne? Po co komu data na zdjęciu...
Znajomy po kupnie Danona 450d zadzwonił do mnie i się zapytał, gdzie się wyłącza dźwięk przy robieniu zdjęcia...
Antonioo
16-11-2009, 10:48
Menu--->menu ustawień osobistych--->fotografowanie/wyświetl---->d6 nanoszenie daty
.
A jakim programem np. moge to szybko i latwo wykonac??
np IrfanView do tego ustawiasz tma gdzie chcesz.
Rozumiem że coś dokumentujesz i jest Ci to do szczęścia potrzebne to jestem to w stanie zrozumieć ale w innym
przypadku po co ?
pytanie zadane jest chyba oczywiste ? ktoś chce włączyć to się odpowiada ze się wie jak włączyć albo się nie wie ....
a wycieczki po co to komu potrzebne są trochę nie na miejscu mz.
Po co kumu data na zdjęciu...
O tyle o ile masz fotke na kompie mozna sprawdzic date, a jezeli chcesz wywalac i umiescic zdjecie w klaserze to taka data ma, przynajmniej dla mnie sens i o to wlasnie mi chodzi :]
pytanie zadane jest chyba oczywiste ? ktoś chce włączyć to się odpowiada ze się wie jak włączyć albo się nie wie ....
Dobrze pisze...
pytanie zadane jest chyba oczywiste ? ktoś chce włączyć to się ...
..czyta instrukcję dołączoną do aparatu mz...
Menu osobiste zakładka d: fotografowanie wyświetlanie pozycja d6: nanoszenie daty
..czyta instrukcję dołączoną do aparatu mz...
Nie będę mówić tutaj ze nie masz racji bo pierwsze co powinien zrobić to przeczytać instrukcje a później w razie czego zapytać :) niemniej jak juz zapytał to można by mu chyba sensownie odpowiedzieć co miało miejsce i dalsze przepychanie się w tym temacie nie ma za bardzo sensu :)
Menu osobiste zakładka d: fotografowanie wyświetlanie pozycja d6: nanoszenie daty
Wlasnie o to mi chodzilo. Dziekuje serdecznie.
W kwestji instrukcji, jak juz napisalem na samym poczatku, dopiero zaczynam to ogarniac.
Nie krytykujcie mnie za to ze to moja pierwsza lustrzanka i jak czegos nie moglem znalesc w podreczniku, pozniej w necie.
z tego co widzę to wycieczki Ty robisz, a przepraszam bardzo to mi już pytanie nie wolno zadać.
Wlasnie o to mi chodzilo. Dziekuje serdecznie.
W kwestji instrukcji, jak juz napisalem na samym poczatku, dopiero zaczynam to ogarniac.
Nie krytykujcie mnie za to ze to moja pierwsza lustrzanka i jak czegos nie moglem znalesc w podreczniku, pozniej w necie.
Bo szukać trzeba umieć, zajeło mi to jakieś dwie minuty łącznie ze ściągnięciem instrukcji ze strony nikona
ale nie odbieraj tego jako wycieczki ... bo wycieczki ja lubię ale nie takie tylko np. do egiptu :)
koniec tematu rozwiązanie się znalazło ... i chwała ci za to ze pomogłeś :)
Antonioo i kilka innych osób podało już jak to zrobić.
Ja tylko dodam, że (zgodnie z instrukcją d5k str. 160) można ją nanieść w jpg'ach i to tylko w momencie wykonywania zdjęcia oraz raz naniesionej daty nie da się usunąć. Pozostaje jedynie zabawa w jakimś programie.
raz naniesionej daty nie da się usunąć.
Dlatego ja osobiście nie robiłbym tego w puszce, a w jakimś zewnętrznym programie... Mam fajną fotkę synka, chcę zrobić odbitkę 30x45 (tak, teraz są promocje po 3 zł :D ) i tu na kilka dobrych cm wielka data. A fe... ;)
Fortaigne
16-11-2009, 13:04
nic tak nie szpeci zdjęć jak czerwona data...
nic tak nie szpeci zdjęć jak czerwona data...
To akurat racja, kiedyś żona używała D60 i włączyła tę cudowną funkcję potem chwyciłem body do fajnej foty bo akurat to było pod ręką pstryk, zdjęcie rewelacja i data :) taka pomarańczowa :p
Zgadzam się! Bardziej przydatny jest chyba tag GPS w Exifie niż data na zdjęciu :)
Panowie darko,Popay,dzejms.Rozumiem,że trudno się Wam powstrzymać od wyrażenia SWOJEGO OSOBISTEGO zdania na temat - akurat tu daty.Ale namawiam do powstrzymywania się od wyrażania swoich opinii w sposób mało przyjemny dla pytającego.Odpowiedzi typu "po co Ci to?" czy "A kto by tak robił?" są delikatnie mówiąc niegrzeczne.Jest w nich zawartay jakiś rodzaj pogardy dla tego głupka co ośmielił się zadać tak lamerskie pytanie.Wynika to jak sądzę z zarozumialstwa i braku wyobraźni.Przyjmijcie do wiadomości,że różni ludzie potrzebują czasem funkcji czy opcji o których Wy macie wyrobione negatywne poglądy i nie zawsze są to początkujący nie mający bladego pojęcia co i jak.A o zastosowaniach Wy możecie nie mieć nawet bladego pojęcia.
mpwt - wyraził swój pogląd,ale w formie zwrócenia uwagi na ewentualne problemy.
Szacunek dla "onia" - ona jedna wzięla pytającego w obronę.
No i ja się podpisuje pod postem wyżej, mi osobiście data na zdjęciu przeszkadza ale dla kogoś może być przydatna np. przy katalogowaniu zdjęć z wakacji.
To jego aparat jego zdjęcie i ma prawo mieć na nim co chce z datą włącznie.
Wszystko fajnie, ale tez jest mnostwo uzytkownikow, ktorzy wykonuja sporo zdjec do katalogow, gdzie data jest potrzebna, mysle, ze takich zastosowan jest wiele, tak wiec pytanie jak najbardziej na miejscu, a ze w instrukcji jest wyraznie napisane jak to zrobic to juz inna sprawa.... ;)
Panowie darko ...
Panie Duder twierdzi Pan że jestem zarozumiały a co Pan chciał udowodnić tym postem i kto Panu dał prawo mnie osądzać, właśnie tym wpisem pokazał Pan kto tu się chce wywyższać a pytający chyba nie potrzebuje adwokatów, myślę że sobie sam poradzi.
Z mojej strony koniec tematu a jeżeli chce mi Pan coś jeszcze powiedzieć osobistego to zapraszam na PM
Panie Duder twierdzi Pan że jestem zarozumiały a co Pan chciał udowodnić tym postem i kto Panu dał prawo mnie osądzać, właśnie tym wpisem pokazał Pan kto tu się chce wywyższać a pytający chyba nie potrzebuje adwokatów, myślę że sobie sam poradzi.
Z mojej strony koniec tematu a jeżeli chce mi Pan coś jeszcze powiedzieć osobistego to zapraszam na PM
Ja obstawiam, że Duder postulował prostą rzecz - milczenie jeżeli nie chce się pytającemu odpowiedzieć.
Nawet rozumiem wszechogarniającą niektórych piszących pasję pedagogiczną - oni odsyłają do instrukcji (szukajki), albo potrzebę pokazania swojej błyskotliwości, ci piszą ile zajęło im znalezienie rozwiązania (zamiast je podać)... Ale tego nie popieram.
Piotr
A od porządkowania nagminnie powtarzających się pytań jest administracja.
Z mojej strony koniec tematu
milczenie jeżeli nie chce się pytającemu odpowiedzieć.
Kolego w takim razie po co piszesz ?
Było pytanie, były jakieś odpowiedzi i zakończmy już tą dyskusję a Ty się wcinasz jak nie do Ciebie był post.
Można prosić o posprzątanie lub zamknięcie tematu
A możecie czasem sami skończyć? :D
a co Pan chciał udowodnić tym postem i kto Panu dał prawo mnie osądzać
Chodziło mi właśnie o to by Sz.Panowie każdym postem nie starali się czegoś udowadniać,zwłaszcza swojej wyższości.A prawo do osądzania publicznych wypowiedzi ma każdy.To tyle.
Kolego w takim razie po co piszesz ?
Było pytanie, były jakieś odpowiedzi i zakończmy już tą dyskusję a Ty się wcinasz jak nie do Ciebie był post.
Post jest do wszystkich, jeżeli nie to używaj PW.
Co do reszty, tj. tonu i formy, to nie bede się zniżał.
Antonioo
18-11-2009, 14:25
Chopy...nie kłućta sie...:D
A kto się kłuci ? wymieniamy tylko poglądy ;)