PDA

Zobacz pełną wersję : D5000 datan na fotkach

danon_d
16-11-2009, 08:08
Witam.
Pare dni temu stalem sie szczesliwym (chyba) posiadaczem Nikona d5000, chyba bo troche mnie przeraza obsluga i grubosc instrukcji obslugi ale mysle ze z czasem go opanuje.
Chcialem sie dowiedziec od nieco bardziej obeznanych w temacie posiadaczy, czy i ewentualnie jak ustawic wyswietlanie daty na zdjeciach??

Erie
16-11-2009, 09:07
Witam.
Pare dni temu stalem sie szczesliwym (chyba) posiadaczem Nikona d5000, chyba bo troche mnie przeraza obsluga i grubosc instrukcji obslugi ale mysle ze z czasem go opanuje.
Chcialem sie dowiedziec od nieco bardziej obeznanych w temacie posiadaczy, czy i ewentualnie jak ustawic wyswietlanie daty na zdjeciach??

nie ma takiej opcji - nanieść datę (pobraną z Exifa zdjęcia) możesz później w róznorodnych przeglądarkach zdjęć

Zybek
16-11-2009, 10:26
Witam, miałem przez jakiś czas ten model Nikon'a i wiem, że można ustawić funkcję wyświetlania daty na zdjęciu (bezpośrednio z puszki). Przeczytaj uważnie instrukcję, ja niestety już nie pamiętam jak to się ustawiało. Pozdrawiam.

danon_d
16-11-2009, 10:40
Dzieki za szybka odpowiedz. A jakim programem np. moge to szybko i latwo wykonac?? Chodzi mi zeby na zdjeciu byla mala data np. w kolorze czerwonym, taka jaka wykonuja aparaty kompaktowe.
Z drugiej strony to troche dziwne ze w aparacie za 2,5tys. zl nie ma takiej opcji :/

BBall_Freaker
16-11-2009, 10:43
A czemu dziwne? Po co kumu data na zdjęciu...

dzejms
16-11-2009, 10:44
Dzieki za szybka odpowiedz. A jakim programem np. moge to szybko i latwo wykonac?? Chodzi mi zeby na zdjeciu byla mala data np. w kolorze czerwonym, taka jaka wykonuja aparaty kompaktowe.
Z drugiej strony to troche dziwne ze w aparacie za 2,5tys. zl nie ma takiej opcji :/

99% luster nie ma takiej opcji. Po kiego Ci to wogóle?

A czemu dziwne? Po co komu data na zdjęciu...

Znajomy po kupnie Danona 450d zadzwonił do mnie i się zapytał, gdzie się wyłącza dźwięk przy robieniu zdjęcia...

Antonioo
16-11-2009, 10:48
Menu--->menu ustawień osobistych--->fotografowanie/wyświetl---->d6 nanoszenie daty

.

darko
16-11-2009, 10:52
A jakim programem np. moge to szybko i latwo wykonac??
np IrfanView do tego ustawiasz tma gdzie chcesz.

Rozumiem że coś dokumentujesz i jest Ci to do szczęścia potrzebne to jestem to w stanie zrozumieć ale w innym
przypadku po co ?

onia
16-11-2009, 11:00
pytanie zadane jest chyba oczywiste ? ktoś chce włączyć to się odpowiada ze się wie jak włączyć albo się nie wie ....
a wycieczki po co to komu potrzebne są trochę nie na miejscu mz.

danon_d
16-11-2009, 11:02
Po co kumu data na zdjęciu...

O tyle o ile masz fotke na kompie mozna sprawdzic date, a jezeli chcesz wywalac i umiescic zdjecie w klaserze to taka data ma, przynajmniej dla mnie sens i o to wlasnie mi chodzi :]

danon_d
16-11-2009, 11:03
pytanie zadane jest chyba oczywiste ? ktoś chce włączyć to się odpowiada ze się wie jak włączyć albo się nie wie ....

Dobrze pisze...

dzejms
16-11-2009, 11:04
pytanie zadane jest chyba oczywiste ? ktoś chce włączyć to się ...

..czyta instrukcję dołączoną do aparatu mz...

Jatin
16-11-2009, 11:04
Menu osobiste zakładka d: fotografowanie wyświetlanie pozycja d6: nanoszenie daty

onia
16-11-2009, 11:07
..czyta instrukcję dołączoną do aparatu mz...

Nie będę mówić tutaj ze nie masz racji bo pierwsze co powinien zrobić to przeczytać instrukcje a później w razie czego zapytać :) niemniej jak juz zapytał to można by mu chyba sensownie odpowiedzieć co miało miejsce i dalsze przepychanie się w tym temacie nie ma za bardzo sensu :)

danon_d
16-11-2009, 11:13
Menu osobiste zakładka d: fotografowanie wyświetlanie pozycja d6: nanoszenie daty

Wlasnie o to mi chodzilo. Dziekuje serdecznie.
W kwestji instrukcji, jak juz napisalem na samym poczatku, dopiero zaczynam to ogarniac.
Nie krytykujcie mnie za to ze to moja pierwsza lustrzanka i jak czegos nie moglem znalesc w podreczniku, pozniej w necie.

darko
16-11-2009, 11:23
z tego co widzę to wycieczki Ty robisz, a przepraszam bardzo to mi już pytanie nie wolno zadać.

Wlasnie o to mi chodzilo. Dziekuje serdecznie.
W kwestji instrukcji, jak juz napisalem na samym poczatku, dopiero zaczynam to ogarniac.
Nie krytykujcie mnie za to ze to moja pierwsza lustrzanka i jak czegos nie moglem znalesc w podreczniku, pozniej w necie.
Bo szukać trzeba umieć, zajeło mi to jakieś dwie minuty łącznie ze ściągnięciem instrukcji ze strony nikona

onia
16-11-2009, 11:41
ale nie odbieraj tego jako wycieczki ... bo wycieczki ja lubię ale nie takie tylko np. do egiptu :)
koniec tematu rozwiązanie się znalazło ... i chwała ci za to ze pomogłeś :)

ad2122
16-11-2009, 11:44
Antonioo i kilka innych osób podało już jak to zrobić.
Ja tylko dodam, że (zgodnie z instrukcją d5k str. 160) można ją nanieść w jpg'ach i to tylko w momencie wykonywania zdjęcia oraz raz naniesionej daty nie da się usunąć. Pozostaje jedynie zabawa w jakimś programie.

mpwt
16-11-2009, 12:11
raz naniesionej daty nie da się usunąć.

Dlatego ja osobiście nie robiłbym tego w puszce, a w jakimś zewnętrznym programie... Mam fajną fotkę synka, chcę zrobić odbitkę 30x45 (tak, teraz są promocje po 3 zł :D ) i tu na kilka dobrych cm wielka data. A fe... ;)

Fortaigne
16-11-2009, 13:04
nic tak nie szpeci zdjęć jak czerwona data...

Jatin
17-11-2009, 12:13
nic tak nie szpeci zdjęć jak czerwona data...

To akurat racja, kiedyś żona używała D60 i włączyła tę cudowną funkcję potem chwyciłem body do fajnej foty bo akurat to było pod ręką pstryk, zdjęcie rewelacja i data :) taka pomarańczowa :p

Averne
17-11-2009, 12:31
Zgadzam się! Bardziej przydatny jest chyba tag GPS w Exifie niż data na zdjęciu :)

Duder
17-11-2009, 15:09
Panowie darko,Popay,dzejms.Rozumiem,że trudno się Wam powstrzymać od wyrażenia SWOJEGO OSOBISTEGO zdania na temat - akurat tu daty.Ale namawiam do powstrzymywania się od wyrażania swoich opinii w sposób mało przyjemny dla pytającego.Odpowiedzi typu "po co Ci to?" czy "A kto by tak robił?" są delikatnie mówiąc niegrzeczne.Jest w nich zawartay jakiś rodzaj pogardy dla tego głupka co ośmielił się zadać tak lamerskie pytanie.Wynika to jak sądzę z zarozumialstwa i braku wyobraźni.Przyjmijcie do wiadomości,że różni ludzie potrzebują czasem funkcji czy opcji o których Wy macie wyrobione negatywne poglądy i nie zawsze są to początkujący nie mający bladego pojęcia co i jak.A o zastosowaniach Wy możecie nie mieć nawet bladego pojęcia.
mpwt - wyraził swój pogląd,ale w formie zwrócenia uwagi na ewentualne problemy.
Szacunek dla "onia" - ona jedna wzięla pytającego w obronę.

Jatin
17-11-2009, 15:19
No i ja się podpisuje pod postem wyżej, mi osobiście data na zdjęciu przeszkadza ale dla kogoś może być przydatna np. przy katalogowaniu zdjęć z wakacji.
To jego aparat jego zdjęcie i ma prawo mieć na nim co chce z datą włącznie.

hugues
17-11-2009, 16:24
Wszystko fajnie, ale tez jest mnostwo uzytkownikow, ktorzy wykonuja sporo zdjec do katalogow, gdzie data jest potrzebna, mysle, ze takich zastosowan jest wiele, tak wiec pytanie jak najbardziej na miejscu, a ze w instrukcji jest wyraznie napisane jak to zrobic to juz inna sprawa.... ;)

darko
17-11-2009, 23:35
Panowie darko ...
Panie Duder twierdzi Pan że jestem zarozumiały a co Pan chciał udowodnić tym postem i kto Panu dał prawo mnie osądzać, właśnie tym wpisem pokazał Pan kto tu się chce wywyższać a pytający chyba nie potrzebuje adwokatów, myślę że sobie sam poradzi.
Z mojej strony koniec tematu a jeżeli chce mi Pan coś jeszcze powiedzieć osobistego to zapraszam na PM

Pietern
18-11-2009, 00:01
Panie Duder twierdzi Pan że jestem zarozumiały a co Pan chciał udowodnić tym postem i kto Panu dał prawo mnie osądzać, właśnie tym wpisem pokazał Pan kto tu się chce wywyższać a pytający chyba nie potrzebuje adwokatów, myślę że sobie sam poradzi.
Z mojej strony koniec tematu a jeżeli chce mi Pan coś jeszcze powiedzieć osobistego to zapraszam na PM

Ja obstawiam, że Duder postulował prostą rzecz - milczenie jeżeli nie chce się pytającemu odpowiedzieć.
Nawet rozumiem wszechogarniającą niektórych piszących pasję pedagogiczną - oni odsyłają do instrukcji (szukajki), albo potrzebę pokazania swojej błyskotliwości, ci piszą ile zajęło im znalezienie rozwiązania (zamiast je podać)... Ale tego nie popieram.
Piotr
A od porządkowania nagminnie powtarzających się pytań jest administracja.

darko
18-11-2009, 00:14
Z mojej strony koniec tematu

milczenie jeżeli nie chce się pytającemu odpowiedzieć.

Kolego w takim razie po co piszesz ?

Było pytanie, były jakieś odpowiedzi i zakończmy już tą dyskusję a Ty się wcinasz jak nie do Ciebie był post.

Można prosić o posprzątanie lub zamknięcie tematu

mpwt
18-11-2009, 00:18

A możecie czasem sami skończyć? :D

Duder
18-11-2009, 02:05
a co Pan chciał udowodnić tym postem i kto Panu dał prawo mnie osądzać

Chodziło mi właśnie o to by Sz.Panowie każdym postem nie starali się czegoś udowadniać,zwłaszcza swojej wyższości.A prawo do osądzania publicznych wypowiedzi ma każdy.To tyle.

Pietern
18-11-2009, 13:40
Kolego w takim razie po co piszesz ?

Było pytanie, były jakieś odpowiedzi i zakończmy już tą dyskusję a Ty się wcinasz jak nie do Ciebie był post.

Post jest do wszystkich, jeżeli nie to używaj PW.
Co do reszty, tj. tonu i formy, to nie bede się zniżał.

Antonioo
18-11-2009, 14:25
Chopy...nie kłućta sie...:D

darko
18-11-2009, 14:28
A kto się kłuci ? wymieniamy tylko poglądy ;)