Zobacz pełną wersję : 18-70 / 18-105 do D90 ?
Witam.
Na początku powiem, iż wiem, że podobny wątek już był, ale niestety nie ma jednoznacznego wniosku po jego przeczytaniu...
Zależałoby mi w szczególności (ale wiadomo, nie tylko) na opinii Tych, którzy mieli styczność z obydwoma obiektywami.
Interesuje mnie 18-105 lub 18-70.
I tylko te dwa - już zdecydowałem. Nie chcę Tamrona, czy Sigmy.
Chodzi o nowe sztuki -
18-105 mogę mieć za niecałe 900zł,
natomiast 18-70 za 1100zł.
I teraz mam pytanie, co wybrać. Dodam, że do tego będę miał to, co w stopce. Za 18-70 przemawia AF oraz bagnet, za 18-105 z kolei ostrość...
Pomóżcie proszę, bo przed zakupem będę może nawet jutro:)
Dziwne pytanie
za 18-105 z kolei ostrość...
i VR
siwyozzman
13-11-2009, 00:55
Kup 18-105VR. Jego rozdzielczość w połączeniu z matrycą D90 da lepsze efekty. 18-70 wcale nie jest taki solidny, metalowy bagnet to nie wszystko. Wielu użytkowników narzeka na celność przy 18mm - poczytaj opinie http://www.optyczne.pl/index.html?producent=77&obiektyw=19&typ=0&moc=0. Co do szybkości to AF 18-70 jest naprawdę szybki, ale 18-105 to absolutnie nie jest w tym względzie jakaś tragedia. Jest co najmniej dobrze.
A jak kwestia dystrosji?
Aktualnie dysponuję 18-55 bez VR, wiem, że według tabel 18-105 ma sporo większą, ale jak to jest w praktyce - bardzo widoczne?
Ps. Obiektyw chyba kupię już dziś, więc będę wdzięczny za szybką odpowiedź.
Za 18-70 przemawia fakt ze w chwili obecnej używki na allegro są w naprawdę śmiesznych cenach. Za ok 400 pln to złoto nie obiektyw. Gdyby z jakiegoś powodu się nie sprawdził-można odsprzedać bez większej straty.
Szczerze dystorsja mi bardzo nie przeszkadza, ale to zależy kto co chce fotografować. Raz czy dwa ją zauważyłem i wtedy ją widziałem.
http://plfoto.com/1941822/zdjecie.html
Zobacz to zdjęcie słup w miare prosty. Zobacz inne wszystkie robione 18-105 mm.
Rzeczywiście nie ma tragedii, tak czy inaczej moje amatorskie oko jej nie dostrzega. Chyba się zdecyduję na to szkło.:)
miałem 18-105 VR przez dwa miesiące -nic złego nie mogę o nim powiedzieć - zakres, ostrość, VR, dystorsje nie dokuczały, obecnie mam 18-70 na D80 i tak zostanie - przede wszystkim szybki i cichy AF, jaśniejszy (na 70 jest 4,5 a nie 5,6) i budowa (chociaż widziałem egzemplarze z mnóstwem pyłu i rozklekotane) - podsumowując (jak nie trafisz na jakiś felrny to z obu będziesz zadowolony) - ja jednak zachęcam do 18-70
Za 18-70 przemawia fakt ze w chwili obecnej używki na allegro są w naprawdę śmiesznych cenach. Za ok 400 pln to złoto nie obiektyw. Gdyby z jakiegoś powodu się nie sprawdził-można odsprzedać bez większej straty.
dokładnie - za 450 zł nabyłem niedawno piękną sztukę bez śladów użytkowania
Tzn zakres i VR też mają znaczenie. Skoro 18-105 jest w porządku, a AFa raczej wolniejszego od 18-55 nie ma to chyba na tym poprzestanę. Poza tym mnie interesują egzemplarze nowe, a tutaj mogę mieć (tak jak pisałem na początku) 18-105 o 200zł taniej, a to dla mnie sporo, starczy na UVkę i polara może.
Nie mam porównania do AF innych obiektywów ale jeżdżę często na rajdy i naprawdę mało fotek jest nie ostrych. Przydałby sie bardziej zakres 105-200 ;)
Mam za to porównanie do olympusa E-520 z 14-50 i tam to uuuu nie ma co porównywać - kiepsko.
Nie mam porównania do AF innych obiektywów ale jeżdżę często na rajdy i naprawdę mało fotek jest nie ostrych. Przydałby sie bardziej zakres 105-200 ;)
No ja mam aktualnie 55-200VR i kiedyś może zmienie na 70-300...:)
Dziękuję wszystkim za rady, decyzja już zapadła. Myślę, że można zamknąć.
Życzę udanych zdjęć i pozdrawiam:)
prestigemedia
15-11-2009, 22:53
A ja się zastanawiam czy kupić D90 w zestawie z 18-105, czy kupić samo body + używane 18-70 za ok 450zł. Połowa ceny.
A ja się zastanawiam czy kupić D90 w zestawie z 18-105, czy kupić samo body + używane 18-70 za ok 450zł. Połowa ceny.
Ja po namyśle ostatecznie stwierdziłem, ze zostanę przy 18-55:P Zaoszczędziłem sporo kasy przez to i teraz zbieram na stałki:)
Na początek 18-105 to dobry obiektyw. Ale nie wiem czy bym nie wolał kupić 18-55VR i zbierać do lepszego tele.
Też się tak zastanawiałem czy nie sprzedać 18-105 i nie kupić zestawu 18-55 i 55-200 Szczególnie że ten drugi by się przydał do rajdów które lubie.
Ale jak sobie pomyśle że mam stracić taki fajny zakres to mi się zal robi. przyzwyczaiłem się i teraz jak biorę np Olympusa z takim zakresem jak ma 18-55 to czegoś mi brakuje.
teraz jak biorę np Olympusa z takim zakresem jak ma 18-55 to czegoś mi brakuje.
Ja tam nie narzekam, myślę, że generalnie się przerzucę kiedyś na stałki, choć z zakresu tele wolę zoomy.
choć z zakresu tele wolę zoomy.
Najlepiej o stałym świetle 1,5:) tylko że wtedy stały dochód robi się już nie taki stały.