Zobacz pełną wersję : [ Makro ] makro-biedron :)
villemo117
11-11-2009, 02:28
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img80.imageshack.us/i/biedrona1.jpg/)
moje pierwsze zdjęcie na forum,
aż się boję :)
biedronka wczoraj się obudziła,
więc wykorzystałam okazję :)
goralikus
11-11-2009, 07:23
dobrze ze probujesz szkoda ze w takim stylu. zdjecie jak dla mnie za ciemne a biedrona jakas sucha. Kompozycja slaba, ale moje nie sa lepsze wiec probuj. Ale jak mnie nauczyl dark trzeba cwiczyc, oswietlenie zas jest podstawa, tutaj nie wiem czy swieca byla zapalona obok biedroneczki. Slabiutko
pozdrawiam
Bardzo kiepsko, no ale jakby nie patrzeć pierwsze zdjęcia makro tak właśnie wychodzą :D. Ćwiczyć i oglądać zdjęcia innych. Przejrzyj wątki Bulltera, arachiusza i Darka , można tam znaleźć cenne wskazówki . ;)
PS. Jakim szkiełkiem było robione??
biedronka wczoraj się obudziła,
więc wykorzystałam okazję :)
Wygląda jakby raczej odeszła do biedronkowego raju... Próbuj dalej, najlepiej w naturalnych warunkach i przy naturalnym świetle (wiem, ciężko będzie w tym "sezonie").
Pozdrawiam
camaxtli85
11-11-2009, 22:45
ale GO jest jak się patrzy;)
villemo117
12-11-2009, 00:55
PS. Jakim szkiełkiem było robione??
NIKKOR 28-105, 1:3.5/4.5 D
+ pierścienie pośrednie delta
villemo117
12-11-2009, 01:01
Wygląda jakby raczej odeszła do biedronkowego raju... Próbuj dalej, najlepiej w naturalnych warunkach i przy naturalnym świetle (wiem, ciężko będzie w tym "sezonie").
Pozdrawiam
hehe nie odeszła, jak robiłam to mi ciągle zwiewała z kadru :)
na tym zdjęciu przycupnęła na chwilę ...
wiem ze w naturalnym lepiej wychodzi o 100 razy,
światło odbite było od białej kartki,
mam z tym niemały kłopot, trochę robię też zdjęć biżuterii
i nieraz mi taka masakra wychodzi...
tylko te dzienne są w miarę do przyjęcia,
jednak nie byłam pewna czy biedron wytrzyma do rana
a rano już jej nie było...
Ale te charakterystyczne ustawienie nóżek i czułków +wcisk na prawej pokrywie i sprane kolory nadają jej wygląd jak zombiakowi wyciągniętemu prosto z kolekcji entomologa ;)
Za kolegami. Jeśli błyskasz, staraj się robić to równomiernie. Zbyt duża i ważna część ciała owada pozostaje w cieniu. GO ok, choć jak patrzę na bokeh tego obiektywu, pomijany w makro, zaczynam jednak doceniać jakość stałek.
Poeksperymentuj ze światłem mieszanym lub odbijaniem światła błyskanego. Efekty mogą przyjść bardzo szybko :)
atramentos
18-11-2009, 12:36
rzeczywiście biedronka udała się chyba do Hadesu, zastanawia tylko fakt czy został opłacony Charon bo jak dla mnie chyba nie :)
Ciemno, za ciemno, ale ćwicz, nie zniechęcaj sie tylko ćwicz. Więcej białek kartki, inne nachylenie, poszukaj więcej źródeł światła.