Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Jesiennie - Dorotka
maaritkaa
10-11-2009, 19:32
Moze tym razem coś Wam sie spodoba :P
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/images/itr98eumd3d2wkrq7e3.jpg)
2.
źródło (http://www.iv.pl/images/5kjqoxakhiq9siadwmw.jpg)
3.
źródło (http://www.iv.pl/images/1dj5k0y1r6zqha85690f.jpg)
4.
źródło (http://www.iv.pl/images/0exo2r8bd6d1u65ssjga.jpg)
szymonvader
10-11-2009, 19:54
więc może ja zacznę, w ogóle mnie mi nie podeszło, sam mam d90 i wiem, że da się zrobić coś lepszego. Poczytaj trochę instrukcję i pooglądaj inne prace na forum i eksperymentuj z czasem i przysłoną. Zmień WB i używaj lampy. Jeszcze ostatnie jakoś tam może być ale 2 czy zbliżenie twarzy dla mnie są do kosza. Żeby nie było to sam nie jestem jakimś tam znawcą tematu i "zawodowcem" także poczekamy na komenty innych. Pozdr i powodzenia w dalszej przygodzie z fotografia.
monikowska
10-11-2009, 22:58
ja mam D80 i sądzę, że z mojej nieco niższj półki też da się wyciągnąć lepsze. Poczytanie isntrukcji to dobra rada. Obrabiasz zdjecia ? Może te zdjęcia wglądają tak jak wyglądają bo je zmasakrowałeś w szopie ?
camaxtli85
10-11-2009, 23:38
no nie jest dobrze, dużo nauki i wiele cierpliwości życzę!
album ostatnia strona
.... i jeszcze raz albo jeszcze 50 razy sprobowac
Ghoust1983
10-11-2009, 23:52
ostrosć ci uciekła :)
remiksson
11-11-2009, 03:55
próbuj, bo to dobrze, że próbujesz:) ale poczytaj o podstawowych aspektach mających wpływ na zdjecie i bedzie duzo lepiej :)
powiem tylko ze jako posiadacz d 80 i uzytkownik d 90 nie zgodze sie ze jest to aparat z nizszej polki ma tylko bardziej szumiacą matryce a pozatym nie widze roznicy
jest starszy ale to ta sama klasa
maaritkaa
11-11-2009, 19:40
Szczerze mowiac spodziewalam sie czegos innego po tym forum. Wszyscy tutaj krytukuja - spoko,mozecie krytykowac ,ale jesli juz krytykujecie to byloby milo jakbyscie podali co jest zle a nie tylko komentarze typu 'szalu nie ma' ,'przeczytaj instrukcje'. Czytalam instrukcje i to nie raz i moze bym przeczytala jeszcze kilka ale tak naprawde nie wiem po co ,bo nikt mi nie powiedzial co tak jest zle w tych zdjeciach. Jestem poczatkujacym fotografem i powiem szczerze ze niezle podcieliscie mi skrzydla.. az stracilam zapal do robienia dalszych zdjec skoro wszystko jest do dupy i nic wam sie nie podoba (niewiadomo dlaczego). Mam wrazenie ,ze niektorzy krytykuja tez tylko po to zeby sie odgryzc za to ze ktos inny skrytykowal ich zdjecia ;/
wasilewk
11-11-2009, 19:43
Nie bój żaby ! Mnie się podobają !
Pzdr.
No to może ja coś więcej napiszę. Moja wypowiedź nie była zbyt dydaktyczna, ale nie spodziewaj się,
że właśnie tutaj dostaniesz wszystko na tacy i od jutra będziesz robił super foty.
Oczywiście istnieją fora innych systemów, w których dostaje się głównie pochwały, ale pewnie na tym też Ci nie zależy.
Ja jestem "mały miki" w porównaniu do najlepszych tutaj i również stawiam pierwsze kroki tak jak ty.
To co mogę doradzić to robić, robić i jeszcze raz robić fotki oraz podpatrywać innych.
Proponuję również dokładnie obejrzeć prace takich panów jak hanibal czy remiksson, to daje dużo do myślenia.
Oczywiście jest tutaj wielu innych na wysokim poziomie i z własnym stylem których warto podpatrywać.
Wracając do Twoich fotek, to na przykładzie 3ki napiszę co dla mnie jest nie tak.
Moim zdaniem na zdjęciu nie ma ostrości. Oczy to podstawa w takich fotach a one nie są ostre.
Preferuję również trochę jaśniej, czego tu brak. Przechylona głowa mi odpowiada, gdyż linia nosa wpisuje się w przekątną.
Co do kolorów nic nie napisze bo oglądam zdjęcia na laptkoku.
To tyle od innego początkującego, czyli mnie.
Nie poddawaj się tak szybko tylko ćwicz :)
szymonvader
12-11-2009, 10:59
to ja dodam jeszcze cos, uzywaj lampy. Masz takie a nie inne swiatlo i bez lampy wychodzi poprostu zwykly pstryk, to mozna zrobic telefonem i wyslac jako mms. Sam dostalem juz kilka razy baty na forum i na cos one sie przydaly bo staram sie robic cos w tym kierunku. Instrukcje masz poczytac po to zeby zaznajomic sie z budowa aparatu i jego mozliwosciami a pozniej zostaja ksiazki o fotografiii czy rozne dzialy forum. Nie umiesz obrabiac zdjec to ich nie obrabiaj, wrzuc surowe np. do dzialu w trakcie obrobki i ktos zawsze Ci pomoze. Nie musisz sie zalic, ze ktos nie ocenia Twoich prac samymi +, bo sa poprostu slabe a lepiej chyba dostac konstruktywna krytyke niz same + i rewelacje jak zdjecia sa jakie sa. Takie moje zdanie. Sory za interpunkcje ale z telefonu pisalem. Pozdrawiam i zycze duzo pokory, samozaparcia i dalszych sukcesow.
maaritkaa
12-11-2009, 12:25
Dzieki, o takie uwagi wlasnie mi chodzilo. Nie chce tutaj dostawac samych pochwal,umiem przyjac krytyke ,ale myslalam ,ze bedzie to krytyka konstruktywna. Chcialabym wiedziec co robie zle.
Co do lampy to niestety nie posiadam takowej jeszcze ,dlatego musze sobie radzic bez. Pozatym chodzilam na warsztaty (niestety tylko w studiu) i prowadzacy powiedzial ,zebym ograniczala uzywanie lamp blyskowych do minimum...
Co do lampy to zobacz co robi ten pan: Neil van Niekerk (http://www.neilvn.com/).
On większość jak nie wszystkie zdjęcia robi z lampą.
Rezultaty są takie że mi szczena opada.
Możesz też poczytać jak robić takie zdjęcia, Neil wszystko opisuje.
pozdrawiam
szymonvader
13-11-2009, 00:14
ja tez nie mam jeszcze dodatkowej lampy, ale w takiej sytuacji użył bym wbudowanej bo takową chyba każdy z nas posiada w swojej puszcze:) no może nie każdy ma sprawną ale ma:) a gość z linka robi naprawdę zacne foty. Poczytaj jeszcze trochę poćwicz i nie zrażaj się od razu i efekty będą na pewno widoczne
TakingMyTime
13-11-2009, 01:23
Wystawiasz zdjecia...musisz sie liczyc z tym ze nie kazdemu sie spodoba i bedzie krytycznie. Dla mnie sa naprawde slabe. Powiem dlaczego,zeby nie bylo ze nie spelnie Twoich oczekiwan. Po oczach bije brak ostrosci. Nawet trudno dostrzec na zdjeciach dokad ostrosc uciekla. Ponadto kadrowo tez jest slabo. No i uzywaj lampy jak juz wczesniej wspomnial jeden z forumowiczow. Nie masz zewnetrznej to uzyj wbudowanej. Tylko przed tym kupilbym chociaz dyfuzor na nia...wiem ze takowe sa i kosztuja kilkanascie zlotych a moga pomoc, dzieki czemu lampa az tak nie splaszczy Ci zdjecia
artVinci
13-11-2009, 13:48
Jedno jest pewne: Modelka zacna jest
Hmn, obejrzałem fotki i to co rzuciło mi się od razu na myśl to:
- zdjęcia nieostre
- śliczna modelka
Dodatkowo po przeczytaniu opinii myślę, że warto napisać Ci więcej (pamiętaj proszę, że również stawiam pierwsze kroki w fotografii...)
1. kadr całkiem szablonowy, ale od czegoś trzeba zacząć - jest OK. Nie od razu trzeba tworzyć własne wizje i autorskie kadry. Dobrze jest się na czymś wzorować.
Gdybyś lepiej wyostrzyła Dorotkę byłoby o wiele lepiej. Miało być jesiennie i jest jesiennie - co widać mocno w tle.
2. Plan pewnie zakładał zdjęcie w ruchu - Dorotka rzuciła listki w powietrze i na zdjęciu miało to być uchwycone. Listki są, ale znikają w tle. Zupełnie ich nie widać, tak samo jak ruchu i tej radości z jesieni... Co prawda modelka ładnie się uśmiecha (pisałem o tym, że śliczna) ale nie przekazujesz tego co (jeśli dobrze zrozumiałem) planowałaś. Aby to pokazać wystarczy zmienić kadr - delikatnie go przechylić, spróbuj kadrując umieszczać główne elementy po przeknątnej kadru - to mocno podkreśla ruch, uwydatnia energię i emocje na zdjęciu. Zdjęcie jest nieostre, ale wydaje mi się, że nie miałaś złego światła. Poczytaj o ISO, przesłonie i czasie naświetlania. Zdjęcia ruchu często dobrze robić (jeśli bez lampy) na wyższym ISO. Tutaj też jak widzę nie zależy Ci na ostrym tle - i dobrze - dlatego też przysłonę otwórz bardziej (mniejsze F). Wtedy będzie łatwiej wyostrzyć.
Dodatkowo poczytaj o trybach pracy autofocusa - chyba, że ostrzysz zdjęcia manualnie.
3. Tak jak pisano wyżej - w takich kadrach ostrość na oczy. Generalnie duzy problem masz z ostrością. Przysłona, ISO, tryby pracy autofocusa - takich pojęć szukaj w instrukcji...
4. Jakby wyostrzyć to na pewno byłoby ładniej. Pozostałe uwagi jak wyżej.
Nie ma co się zniechęcać i poddawać. Skrzydełka dopiero rosną, a Ty mówisz, że już Ci się podwinęły. O nie! Tak być nie może, bo nigdy się nie wzniesiesz - ba, nawet nie zaczniesz próbować. Każdy ma ambicje, ale to nie wystarczy....
Wystawiając zdjęcia musisz się liczyć z tym, że będą krytykowane. Nie skupiaj się na tych opiniach, które Twoim zdaniem niczego nie wnoszą. Jeśli znajdziesz jednak choć jedno słowo, które może być pomocne - przeanalizuj je i wyszukaj możliwie dużo znaczeń. Drąż temat lub zapytaj co autor miał na myśli.
Pokora to wielki skarb, dlatego tej Ci życzę. Pstrykaj, podpatruj, czytaj opinie nt. innych zdjęć. Powodzenia!
Hmn, obejrzałem fotki i to co rzuciło mi się od razu na myśl to:
- zdjęcia nieostre
- śliczna modelka
Dodatkowo po przeczytaniu opinii myślę, że warto napisać Ci więcej (pamiętaj proszę, że również stawiam pierwsze kroki w fotografii...)
1. kadr całkiem szablonowy, ale od czegoś trzeba zacząć - jest OK. Nie od razu trzeba tworzyć własne wizje i autorskie kadry. Dobrze jest się na czymś wzorować.
Gdybyś lepiej wyostrzyła Dorotkę byłoby o wiele lepiej. Miało być jesiennie i jest jesiennie - co widać mocno w tle.
2. Plan pewnie zakładał zdjęcie w ruchu - Dorotka rzuciła listki w powietrze i na zdjęciu miało to być uchwycone. Listki są, ale znikają w tle. Zupełnie ich nie widać, tak samo jak ruchu i tej radości z jesieni... Co prawda modelka ładnie się uśmiecha (pisałem o tym, że śliczna) ale nie przekazujesz tego co (jeśli dobrze zrozumiałem) planowałaś. Aby to pokazać wystarczy zmienić kadr - delikatnie go przechylić, spróbuj kadrując umieszczać główne elementy po przeknątnej kadru - to mocno podkreśla ruch, uwydatnia energię i emocje na zdjęciu. Zdjęcie jest nieostre, ale wydaje mi się, że nie miałaś złego światła. Poczytaj o ISO, przesłonie i czasie naświetlania. Zdjęcia ruchu często dobrze robić (jeśli bez lampy) na wyższym ISO. Tutaj też jak widzę nie zależy Ci na ostrym tle - i dobrze - dlatego też przysłonę otwórz bardziej (mniejsze F). Wtedy będzie łatwiej wyostrzyć.
Dodatkowo poczytaj o trybach pracy autofocusa - chyba, że ostrzysz zdjęcia manualnie.
3. Tak jak pisano wyżej - w takich kadrach ostrość na oczy. Generalnie duzy problem masz z ostrością. Przysłona, ISO, tryby pracy autofocusa - takich pojęć szukaj w instrukcji...
4. Jakby wyostrzyć to na pewno byłoby ładniej. Pozostałe uwagi jak wyżej.
Nie ma co się zniechęcać i poddawać. Skrzydełka dopiero rosną, a Ty mówisz, że już Ci się podwinęły. O nie! Tak być nie może, bo nigdy się nie wzniesiesz - ba, nawet nie zaczniesz próbować. Każdy ma ambicje, ale to nie wystarczy....
Wystawiając zdjęcia musisz się liczyć z tym, że będą krytykowane. Nie skupiaj się na tych opiniach, które Twoim zdaniem niczego nie wnoszą. Jeśli znajdziesz jednak choć jedno słowo, które może być pomocne - przeanalizuj je i wyszukaj możliwie dużo znaczeń. Drąż temat lub zapytaj co autor miał na myśli.
Pokora to wielki skarb, dlatego tej Ci życzę. Pstrykaj, podpatruj, czytaj opinie nt. innych zdjęć. Powodzenia!
idziesz do konkursowych za obszerny komentarz :)
a teraz ode mnie: z tą lampą to nie przesadzacie trochę ? może byc tez blenda...a jeszcze odnośnie lampy ;)
ktoś ostatnio napisał o spotkaniu z tym panem http://www.jeffascough.com/ cytuje:
"Mialem okazje spotkac sie z nim dwa dni temu. Ciekawie prowadzil swoje seminarium o fotografii slubnej, omawial prawie kazde zdjecie ktore mozna zobaczyc na jego stronie www. Gdzie stal, jak pracuje ze swiatlem, jakich szkiel uzywa, iso itp. Ciekawie opowiadal i odpowiadal na wiele pytan.
Generalnie jego zasada - "ostatni slub z uzyciem lampy zrobilem rok temu, jezeli macie swoja lampe to ja sprzedajcie, zniszcie, spalcie, cokolwiek ;)"
A co do ostrosci i szumow - "nie jestem z tych ktorzy musza miec kazde zdjecie ostre w punkt, wazny jest moment i chwila, a na odbitkach w albumie sopro nieostrosci znika".
Trudno sie z nim nie zgodzic.
Bardzo podobaja mi sie jego prace, podoba mi sie idea pracy tylko ze swiatlem zastanym, nawet jesli jest to swiatlo ze swieczki lub lamki nocnej. Nie pasuja mi do konca wszystkie jego kadry i inaczej widzialbym pewne zdjecia.
Mowil ze pracuje zwykle 1600 i 3200 to jego iso. Sporadycznie 6400"
idziesz do konkursowych za obszerny komentarz :)
Jest takowy? troszkę czytam forum, ale albo nie wszędzie zaglądam (bankowo tak jest :)), albo coś mnie ominęło... :)
i zeby nie pisać nie na temat:
koledzy wcześniej pisali uparcie "uzywaj lampy" - w swoim komentarzu napisałem - "Zdjęcie jest nieostre, ale wydaje mi się, że nie miałaś złego światła." Chciałem tutaj napisać między wierszami, że wcale nie potrzeba tutaj lampy. Szczególnie, że jest to początkujący w dziedzinie fotografii i nie musi mieć jakichś super wyszukanych urządzeń - czyt. lamp i pochodnych. Nie wiem jaki maaritkaa ma aparat, ale z tego co sie orientuję nie każda wbudowana lampa ma wielki zasięg i tutaj niekoniecznie "lampą w twarz" dałoby super efekt.
Idąc za rycerzem:
Bardzo podobaja mi sie jego prace, podoba mi sie idea pracy tylko ze swiatlem zastanym, nawet jesli jest to swiatlo ze swieczki lub lamki nocnej. Nie pasuja mi do konca wszystkie jego kadry i inaczej widzialbym pewne zdjecia.
Lampa wcale nie jest potrzebna do robienia dobrych zdjęć. Szczególnie w takiej scenerii - gdzie był dzień i duuuuza przestrzeń. Pewnie specjalistyczne doświetlanie (na którym się nie znam) dałoby super efekt, ale sugerowane doświetlanie korpusową lampą niekoniecznie jest dobrym pomysłem.
nathaniel
13-11-2009, 15:11
Szczerze mowiac spodziewalam sie czegos innego po tym forum. Wszyscy tutaj krytukuja - spoko,mozecie krytykowac ,ale jesli juz krytykujecie to byloby milo jakbyscie podali co jest zle a nie tylko komentarze typu 'szalu nie ma' ,'przeczytaj instrukcje'.
Czasami warto poprosić o konstruktywną krytykę na samym wstępie i drugi raz pod zdjęciami - to działa.
Zaczęłaś temat od pytania "Może tym razem wam się spodoba :P" więc dostałaś odpowiedzi, że się nie podoba.
Koledzy wypunktowali już co nie tak z tymi zdjęciami, ja tylko powiem żebyś nie kupowała teraz zew. lampy błyskowej - opanuj dobrze sprzęt, który masz - później zainwestuj w lampę.
Nie poddawaj się, będzie dobrze :)
Jest takowy? troszkę czytam forum, ale albo nie wszędzie zaglądam (bankowo tak jest :)), albo coś mnie ominęło... :)
tutaj forumowy konkurs (http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=121137)
i zapraszam wszystkich do udziału! :)
1. Zdjęcia nie sa wcale takie nieostre, a wrażenie jakie robią po częsci wynika z dużej kompresji pliku (zdjęcie na 900 pikseli ma 57 kB), część zdjęć (ciasny portret) jest chyba ostro kadrowane.
2. Rady o potrzebie uzycia lampy są mocno nie trafione, chyba, że weźmie autorka w teren parasolkę itp sprzet do strobingu. Na jej etapie zaawansowania zrobi błyskiem więcej szkody niż pożytku. Lampa wbudowana kategorycznie odpada. Sb600 czy 800 nie ma od czego odbić.
3. Można używac ekranu i to zalecam, obsługa tego jest łatwa i z tym sobie autorka da radę.
4. Zdjęcia byłyby ładne gdyby nie to, że dziewczynka 'czeka na zdjęcie" jak ja to określam. Patrzy sie w aparat. gdyby tak nie było zdjęcia by nabrały naturalności i nagle by były dobre lub bardzo dobre.
Dziewczynka (modelka) jest tak sliczna, że aż żałuję, że ma tak daleko. Czasami potrzebuję dzieci na zdjęcia.
2. Rady o potrzebie uzycia lampy są mocno nie trafione, chyba, że weźmie autorka w teren parasolkę itp sprzet do strobingu. Na jej etapie zaawansowania zrobi błyskiem więcej szkody niż pożytku. Lampa wbudowana kategorycznie odpada. Sb600 czy 800 nie ma od czego odbić.
O! Na taki komentarz czekałem! :)
A ja się patrzę na jedynkę i napatrzyć się nie mogę. Co mnie obchodzi jakaś teoretyczna ostrość jak naprawdę fajna dziewczynka, fajna poza, zdjęcie z energią, nic tylko się gapić i gapić.
Co w ogóle wszyscy się tutaj przyczepili do tej ostrości jak rzep do psiego ogona? Zdjęcia mają dobrą dobrą ostrość na poziomie optyki, tylko że problem jest że zdjęcia nie były ostrzone do ich rozmiaru na internet. I tylko tyle.
Światło? No jest jakie jest, na zdjęciach tych co tak się przyczepili do tego światła to światło wcale nie jest lepsze.
Uważam że bardzo sympatyczna seria. Albumowa, to prawda, ale i taki był tego zamiar, prawda? Autorka od początku nie zamierzała wysyłać tych zdjęć na artystyczne konkursy.
Zdjęcia powinny mieć przede wszystkim energię. I uważam że niektóre z tej serii ją mają. Mają naturalną energię, nie są przepozowane jak sporo zdjęć krytykantów. Są naturalne i sympatyczne.
A punktować nie ma sensu. To nic nie pomaga, tylko denerwuje. Technika sama przychodzi z czasem i rutyną.
heroldman
14-11-2009, 12:11
na moje niedoświadczone oko kadrowi z 1 chyba nic nie brakuje, natomiast obróbki raczej za mało niż za dużo
?