PDA

Zobacz pełną wersję : Wiki :-)

nikka09
08-11-2009, 00:52
W roli głównej kuzynka Wiktoria.

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img11.imageshack.us/img11/6716/portret8.jpg)

2.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img337.imageshack.us/img337/1039/portret9.jpg)

jacek.gold
08-11-2009, 00:54
cienizna aż piszczy

rewddd
08-11-2009, 14:17
marniutko

stock
08-11-2009, 14:21
niestety kosz z poziomu aparatu. Beznadziejne.

malibu
08-11-2009, 14:35
usunięcie koloru to jeszcze nie jest konwersja do bw ogólnie za przedmówcami ...

mswilk
08-11-2009, 14:37
Dokładnie za przedmówcami... - nie do publikacji...

koper_dg
08-11-2009, 14:43
auto BW czy co
popracuj nad BW

Pimps
08-11-2009, 16:46
Ja stane w obronie tych którym już się nie chce komentować dlaczego słabo i beznadziejnie. Jeżeli osoba nie jest w stanie zauważyć oczywistych błędów którymi są kadr, kompozycja, brak światła, nieostrość, zła konwersja, przypadkowe pstryki no to co tu komentować. Również się załamuje oglądając foty co niektórych. Kiedyś napisałem że ciężko jest obiektywnie stwierdzić czy fota jest dobra czy nie jeżeli bohaterem jest najbliższa osoba, ale trochę samokrytyki jednak powinno się mieć. Może z innej beczki - zapytam teraz ja autora - co tobie w tych ujęciach się podoba i czy nic nie masz im do zarzucenia, lub co w nich ci się nie podoba i czy coś w nich chciał byś zmienić?

peque
08-11-2009, 16:50
Jak już na chłodno przemyślałem tą sytuację, to doszedłem do wniosku, że tu chyba chodzi o ton wypowiedzi. Może zamiast mówić kiepsko, słabo itd itp spróbować zapytać, jak proponuję przedmówca, co urzekło autora w prezentowanym ujęciu.

matmol
08-11-2009, 21:03
Mnie się podoba, zwłaszcza pierwsze zdjęcie. Kadr jest dynamiczny i nieszablonowy. Szkoda tylko, że dłonie dziewczynki są poza kadrem. Obrazek wymaga natomiast trochę pracy przy obróbce. Przede wszystkim jasność, kontrast, konwersja do CZ-B.

nikka09
08-11-2009, 22:51
OGÓŁEM CZUJĘ SIĘ BARDZO ZNIESMACZONA..

nie jestem długo na tym forum.. ale odważyłam się wystawić kilka zdjęć.. liczyłam na konstruktywne uwagi.. chyba jak każdy, kto wkleja swoje zdjęcia

co lubię w tych zdjęciach? naturalność fotografowanej, spontaniczność, dynamikę.. niestandardowe kadry mam sentyment do tych zdjęć.. zrobiłam je ok 3 może 4 lata temu.. może wrzuciłam fotki nie w tą katygorię.. ale moim zdaniem to też jest portret.. Portret nie musi wyglądać jak w renesansowym malarstwie.. to nie są jedyne prace, które zrobiłam i od tamtego czasu wiele się nauczyłam..

w większości powyższe komentarze nie są NIC NIE WARTE.. w regulaminie jest wiele napisane na temat treści postów.. odsyłam niektórych do lektury.. cenię konstruktywną krytykę.. myślę, że niektórzy skupiają się za bardzo na obróbce.. nie każdemu musi sie podobać to co wystawiłam.. macie do tego prawo i kiedy napiszecie że do Was to nie trafia to zrozumiem.. ale nie zniechecajcie ludzi.. wydaje mi się, że tak profesjonalista, jak i amator może tu pokazać swoje zdjęcia.. jednak nie jestem za zbędną wazeliną..

nie mam wiele czasu aby obserwować wszystkie wątki, ale kilka odwiedzam, bo lubię oglądać prace innych, one inspirują.. zauważyłam jednak taka tendencje, że zdjęcia zrobione w studiu, wymodelowane, koniecznie zaplanowane i wyreżyserowane są w wiekszości pozytywnie oceniane choć często banalne.. myślę, że niektórzy powinni się otworzyć na nowe pomysły..

fotografią zajmuję się dość długo.. cyfrowy aparat mam od ok roku.. oprogramowanie - znam na przyzwoitym poziomie, wrzucam tu moje stare zdjecia i nowsze.. bo jestem ciekawa zdania innych.. obiektywnej opinii..
mam nadzieje, że będziecie mieli jeszcze okazje ocenić pozytywnie moje zdjęcia..

jacek.gold
08-11-2009, 23:06
starość radość masz ciekawe zdjęcie ale to co dałaś w tym wątku jest po prostu słabe.
pstryki z usuniętym kolorem to jeszcze nie materiał na ach i och

teh_14m3
09-11-2009, 00:31
liczyłam na konstruktywne uwagi.. chyba jak każdy, kto wkleja swoje zdjęcia

konstruktywnie jedynie mogę ci zaproponować abyś zdystansowała się trochę do swoich zdjęć i nabrała pokory. Bo o tych kadrach nie da się wiele powiedzieć używając pozytywów, ba ja w ogóle tego nie znajduje...

odsyłam niektórych do lektóry..

ja natomiast odsyłam do słownika. Może nie jestem jakimś purystą językowym ale nie przesadzajmy.

Ogólnie sorry za brutalność ale taki jest świat i im szybciej sobie uświadomisz pewne kwestie tym lepiej dla ciebie i dla twoich zdjęć, bo zaczniesz się starać uczyć.

Giani
09-11-2009, 01:09
nie jestem długo na tym forum.. ale odważyłam się wystawić kilka zdjęć..
brawo za odwagę, bo ja bym się nie odważył:)

mam sentyment do tych zdjęć
Sentyment to pierwszy wróg obiektywizmu

ale nie zniechecajcie ludzi.. taka krytyka może tylko zmobilizować

"fotografią zajmuję się dość długo..
Powiem szczerze, że tego niestety nie widać .... i nie tylko tu. Przykro mi. A wstawianie takich zdjęć przypomina mi pewną anegdotę dotyczącą osoby , która po 8 tygodniach treningu na korcie tenisowym pojechała na poważny turniej i się zdziwiła, dlaczego przegrała.

bo jestem ciekawa zdania innych.. obiektywnej opinii..

A komentarze nie są obiektywne, bo są krytyczne ?

Jacek_Z
09-11-2009, 01:57
Sentyment to pierwszy wróg obiektywizmu

fakt. To tu jest chyba ten główny problem.
1 nawet coś tam w sobie ma, ale bez achów.

Masz w bydzi guru od fot dzieci - tinagę, ona często przychodzi na środowe spotkania fotokujaw. Zapraszam. Wątek o spotkaniach na grupie.

Przenosze do albumowej.

La
09-11-2009, 12:29
Ja tez jestem zniesmaczony. Ale dla odmiany nie zdjeciami, a tym co zdazyłem wczoraj przeczytać w tym watku zanim został zmoderowany. Nie wiem czy sprawa faktycznie skonczyla sie banami dla kogokolwiek, ale zamiast jakiejkolwiek krytyki czytalem wyzwiska. Ktos kogos nazwal "chlopaczkiem" w odpowiedzi dostal naklejke kmiot...
Ludzie, jesli tak maja sie zachowywac doswiadczeni forumowicze - cos jest nie tak.

I teraz to co chce przekazac - mnie jako osobie ktora sie lamie - pokazac czy nie - doskwieraja bezczelne komenty w ktorych bryluje forumowicz x czy y. Naprawde wystarczy napisac" slabe" badz : popracuj. Nie musicie upodlac czlowieka.

I najwazniejsze: twierdzicie ze to forum i ze kazdy moze napisac co chce bo takie jest zalozenie forum. Po czym wycieracie sobie twarze regulaminem i usuwacie polowe dyskusji, a to co zostalo nie trzyma sie kupy. Czyli jednak nie do konca jest tak rozowo...

Co do zdjecia - pierwsze wcale nie jest takie zle - moze ma zla obrobke ale ogolnie nie jest najgorzej, prawda?

nikka09
09-11-2009, 22:25
moja ostatnia wypowiedz była właśnie odpowiedzią na te wszystkie posty, które... ZNIKNĘŁY.. i wyszło na to, że jestem niepokorna..

koofel
09-11-2009, 23:06
Gdybyśmy tu wrzucali co popadnie ,to nasz poziom sięgnie w końcu np.jakiejś tam "fotki"czy jakiegoś tam "pudelka".
Wybaczcie wszyscy pokrzywdzeni.

poema
10-11-2009, 11:08
mnie podoba sie pierwsze zdjęcie bo napewno nie jest pozowne ....uchwycona chwila ...
na drugim chyba zabrakło mi nog ;-)
co do obróbki sie nie wypowiadam bo na forum widziałam juz różne zdjęcia ktore mi sie podobaly lub nie - czasami to juz nie jest zdjęcie tylko grafika i wszyscy sie zachwycają
to ze ktos umie pracować z programwami graficznymi czasami nie oznacza ze umie robić zdjęcia

nie podobają mi sie nie ktore wypowiedzi ,bo przyjęcie konstruktywanej krytyki jest wtegi kiedy ktos potrafi wytlumaczyc co w zdjęciu piwinn byc poprawione jego zadaniem ....a tyle ile nas na forum tyle zdań ....

czasami forma wypowiedzi moze kogos obrazić i zniechęcić do wystawiania swoich zdjęć choć on nie boi sie krytyki

wiec zwazmy czasami słowa

pozdrawiam poema