Zobacz pełną wersję : D40x i co potem
Może to nietypowe pytanie na forum Nikona. Myślę o zmianie D40x na coś lepszego/nowszego/ergonomicznego. Dotychczas myślałem o D90, teraz o K-x Pentaxa. Skłaniają mnie do tego sygnały o kiepskim serwisie Nikona (odpukać nie korzystałem), chęć spróbowania "innej stajni" i pozytywne opinie O K-x (równiez cena). Czy są na tym forum osoby mogące podzielić się doświadczeniami porównania obu systemów?
arturmsi
06-11-2009, 20:29
a czego oczekujesz od innego body? "lepsze, nowsze"? co Ci przeszkadza w d40x oprócz braku silnika ?
2. Ergonomia, 3 punkty ostrości.
1. lepsze, nowsze: matryca cmos
Ergonomia? Przeciez wielkosciowo to to samo, i moim zdanime d40x ma lepiej przyciski rozplanowane.
K-x ma wb i iso na wierzchu
K-x ma wb i iso na wierzchu
D90 ma ISO na wierzchu. Jeśli WB na wierzchu jest ci potrzebny to bierz K-x. W czym problem?
Ale w d40x max fn, do ktorego sobie mozesz przypisac jedna z tych funkcji, np wb, co do iso to nie da sie podpiac domyslnie pod pokretlo sterujace?
@edit
jak porownywac do d90, to on ma prawie wszystko na wierzchu.
tzn. fn w d40x używam do ISO właśnie, ale kusi mnie zmiana marki. cyfra to nie analog, kiedy film decydował o zdjęciu może ten pentax będzie lepszy?? :) (poza tym że jest znacznie tańszy od d90) Z drugiej strony chyba ze szklami u pentaxa jest gorzej niz u nikona...
Ty chyba potrzebujesz poklepania po plecach na potwierdzenie slusznosci wyboru przejscia na Pentaxa :) Jesli Cie tak do niego ciagnie to sie nie zastanawiaj, kup nowa puche i ciesz sie z nabytku.
Troit,też niedawno miałem podobny dylemat. Ostatecznie wybrałem D5000 (jak widać w stopce :)). Dlaczego - nie mam pojęcia, czy będę żałował - nie mam pojęcia. Chyba tylko dlatego, że Pentaxa K-x'a nigdzie nie mogłem fizycznie obmacać, a nie chciałem już dłużej czekać. W grę wchodził jeszcze Canon 450D (1999 zł z kitem), który ostatecznie odpadł. Jestem "lewooczny" i bardziej mi podpasił Nikon i umiejscowienie przyciski zmiany czasu i przesłony. Ale to była moja decyzja. Nikt za Ciebie jej nie podejmie, sam musisz sobie odpowiedzieć, czego potrzebujesz.
Odnośnie serwisu Pentaxa (i innych) - wejdź na forum pentax'owe i znajdziesz multum negatywnych opinii. Chyba większość firmowych serwisów reprezentuje podobny poziom, co serwis nikona. Z własnej praktyki: ostatnio oddawałem małpę Sony H10 do serwisu w celu usunięcia paprocha wewnątrz obiektywu (gwarancja). Serwis co zrobił, wyczyścił matrycę, ale paprocha nie usuną :] Dopiero FER postawa sprzedawcy (F....er - w mojej opinii wielki plus) i problem został rozwiązany. Tak więc, nie tylko nikon ma z tym problem :(
kielbach
07-11-2009, 02:33
2. Ergonomia, 3 punkty ostrości.
1. lepsze, nowsze: matryca cmos
1. Matryca - nie spodziewaj się diametralnych różnic K-X względem nikonowskiech cmos. Tutaj i D5000 podobnie wypadnie.
2. Ergonomia - K-X nie będzie w tej kwestii lepszy od D90 jak również D5000.
3. AF - jeżeli chcesz znaczącej poprawy to DXXX. K-X w tym względzie nie będzie lepszy od D90 i D5000 (chociaż niby ma więcej punktów krzyżowych ale inna sprawa jak one będą działać).
A teraz napiszę czym mnie kusi K-X. Przede wszystkim pełna kompatybilność wstecz wraz z obsługą pomiaru światła dla manuali. W tym względzie i tak według mnie DXXX wypadają lepiej od Pentaxa szczególnie jeżeli chodzi o ergonomię ustawiania przysłony, ale dla mnie ideałem byłoby body w rozmiarach D40 ze sprzężeniem AI/AIS i wszystkim co za tym idzie. Silnik AF mi jest wogóle nie potrzebny. Druga sprawa w K-X jest dostęp do menu serwisowego, a więc możliwość mikroregulacji, czego nie da DXX i DXXXX.
Co mnie odpycha od K-X to czas synchronizacji z lampami i wogóle obsługa lamp błyskowych oraz potwierdzenie ostrości z obiektywami M tylko na środkowym punkcie.
To jest moje zdanie na temat wymiany puszki dla moich potrzeb co nieznaczy, że ktoś inny nie znajdzie zupełnie innych argumentów zgodnie ze swoimi potrzebami.
blackside
07-11-2009, 11:24
Myślę jednak że zakres tonalny w nikonach jest lepszy niż w Pentkach. A to spory plus .
Swider: jesteś dobrym psychologiem :)
Co do serwisów to z Canonem nie miałem tak źle. Ale jak wyjmowali mi paproch - przy okazji - z wizjera, to włożyli tam włos (ale krótki)
Co do bagnetu Pentaxa, to mnie właśnie również kusi ta kompatybilność starych szkieł. Ale z tego co czytam to w klasie amatorskiej czyt. taniej Nikon wypada lepiej. Poza tym, czy wizjer Kx jest na tyle dobry by ostrzyć ręcznie?
Poza tym, czy wizjer Kx jest na tyle dobry by ostrzyć ręcznie?
Jakościowo to coś pomiedzy D5000 a D90.
Osobiście, zamieniałbym na min. D90. Oczywiście zależy też od tego czy masz do swojej D40X jakieś dodatkowe obiektywy, lampę itp. Jeśli masz tylko Body + kit to w sumie zmiana "systemu" nie jest problemem.
No właśnie mam 50 1,4 AFS , 18-135 i 18-50. Z czego kocham 50tkę. Ale ona zostałaby przy starym body :)
No właśnie mam 50 1,4 AFS , 18-135 i 18-50. Z czego kocham 50tkę. Ale ona zostałaby przy starym body :)
Przy tych obiektywach zmieniłbym na D90 lub wyższy model Nikona. Będziesz miał lepszą ergonomię i matryce.
Czy zostawienie sobie D40x z 50-siątką i wejście w drugi system ma sens, zależy od Ciebie. Mnie osobiście kusiło by z czasem by coś "ulepszać" w obu aparatach, a to dodatkowe koszty.
jak bym miał wolne środki finansowe to tylko D90 jak nie to zastanowił bym się nad d80
Nie no z tym D80 to proszę nie irytuj mnie, dzięki za takie rady. Nie będę ładował pieniędzy w puchę starszą niż moja i z taką samą matrycą. Po drodze od 2006 roku parę pozytywnych rzeczy się wydarzyło. Jeszcze jedno, nie mam duzych łap i chcę małe body, korpus d40x mi pasi, mógłby ważyć mniej... i miec lepsza ergonomię, K-x ma wiecej funkcji na body.
K-x ma wiecej funkcji na body.
Super! To do dzieła. Jak zakupisz już to podziel się z uwagami jak wygląda porównanie z Pentaxem. Wszyscy jesteśmy ciekaw!
Genialny administratorze
Pytając o pentaxa liczyłem że może ktoś z użytkowników obu systemów podpowie mi, czy warto, jakie są różnice -zwłaszcza w szkłach itp. Takie zamykanie wątku jakoś koreluje mi z opiniami o serwisie Nikona - chamstwo jest chyba cechą Polaków związanych z tą marką.
ps. nie jestem naganiaczem Pentaxa i użytkuje z przyjemnością Nikona, ale tak jak wiele osób przede mną wypisuje się z tego forum. Zachowujecie się jak przedszkolaki. Kadźcie sobie dalej.
Genialny administratorze
Jeśli coś to moderatorze.
Widzisz, problem w tym, że zacząłeś po prostu trolować. Ktoś odpowiada na twoje posty argumentując je a ty odpowiadasz w stylu "a właśnie, że nie". To nie jest merytoryczna dyskusja i niemal w każdej odpowiedzi udowadniasz, że Pentax lepszy. Jeśli wybrałeś to nie troluj. I to nie jest forum Pentaxa. O szkłach Pentaxa poczytasz na innyh forach.