Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: D40x i co potem

Domyślnie D40x i co potem

Może to nietypowe pytanie na forum Nikona. Myślę o zmianie D40x na coś lepszego/nowszego/ergonomicznego. Dotychczas myślałem o D90, teraz o K-x Pentaxa. Skłaniają mnie do tego sygnały o kiepskim serwisie Nikona (odpukać nie korzystałem), chęć spróbowania "innej stajni" i pozytywne opinie O K-x (równiez cena). Czy są na tym forum osoby mogące podzielić się doświadczeniami porównania obu systemów?

Domyślnie

a czego oczekujesz od innego body? "lepsze, nowsze"? co Ci przeszkadza w d40x oprócz braku silnika ?

Domyślnie

2. Ergonomia, 3 punkty ostrości.
    1. lepsze, nowsze: matryca cmos

Domyślnie

Ergonomia? Przeciez wielkosciowo to to samo, i moim zdanime d40x ma lepiej przyciski rozplanowane.
    D90 + słoik po Kieleckim

Domyślnie

K-x ma wb i iso na wierzchu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Troit Zobacz posta
    K-x ma wb i iso na wierzchu
    D90 ma ISO na wierzchu. Jeśli WB na wierzchu jest ci potrzebny to bierz K-x. W czym problem?
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Ale w d40x max fn, do ktorego sobie mozesz przypisac jedna z tych funkcji, np wb, co do iso to nie da sie podpiac domyslnie pod pokretlo sterujace?

@edit

jak porownywac do d90, to on ma prawie wszystko na wierzchu.
    D90 + słoik po Kieleckim

Domyślnie

tzn. fn w d40x używam do ISO właśnie, ale kusi mnie zmiana marki. cyfra to nie analog, kiedy film decydował o zdjęciu może ten pentax będzie lepszy?? (poza tym że jest znacznie tańszy od d90) Z drugiej strony chyba ze szklami u pentaxa jest gorzej niz u nikona...

Domyślnie

Ty chyba potrzebujesz poklepania po plecach na potwierdzenie slusznosci wyboru przejscia na Pentaxa Jesli Cie tak do niego ciagnie to sie nie zastanawiaj, kup nowa puche i ciesz sie z nabytku.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Troit,też niedawno miałem podobny dylemat. Ostatecznie wybrałem D5000 (jak widać w stopce ). Dlaczego - nie mam pojęcia, czy będę żałował - nie mam pojęcia. Chyba tylko dlatego, że Pentaxa K-x'a nigdzie nie mogłem fizycznie obmacać, a nie chciałem już dłużej czekać. W grę wchodził jeszcze Canon 450D (1999 zł z kitem), który ostatecznie odpadł. Jestem "lewooczny" i bardziej mi podpasił Nikon i umiejscowienie przyciski zmiany czasu i przesłony. Ale to była moja decyzja. Nikt za Ciebie jej nie podejmie, sam musisz sobie odpowiedzieć, czego potrzebujesz.
    Odnośnie serwisu Pentaxa (i innych) - wejdź na forum pentax'owe i znajdziesz multum negatywnych opinii. Chyba większość firmowych serwisów reprezentuje podobny poziom, co serwis nikona. Z własnej praktyki: ostatnio oddawałem małpę Sony H10 do serwisu w celu usunięcia paprocha wewnątrz obiektywu (gwarancja). Serwis co zrobił, wyczyścił matrycę, ale paprocha nie usuną :] Dopiero FER postawa sprzedawcy (F....er - w mojej opinii wielki plus) i problem został rozwiązany. Tak więc, nie tylko nikon ma z tym problem
    D300 + N 18-55mm VR + N 35/1.8 G + S 18-200 DC OS HSM + H MC 44m-4 58/2 + N SB-700 + N Di466

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów