Zobacz pełną wersję : D80 balans bieli
Jendrek.gd
06-11-2009, 11:57
Poczytałem troszke forum ale ostatecznej informacji takiej łopatologicznej nie dostałem. Otóz ostatnio zdażyło mi się robić fotki na imprezie rodzinnej. światło zastane żarówki, zdjęcia z lampą błyskową wychodzą żółtawe. Światło zastane żarówki energooszczędne, twarze czerwone. Robie jpeg-i. Wiem że powiecie robić NEF-y i potem korygować, ale nie chce mi się tyle siedzieć przed kompem, a jednym stylem nie da się przerobić wszystkich fotek na raz, bo nie wszystkie wyjdą dobrze w PS. Jak sobie radzicie podczas robienia zdjęć. Jakieś ustawienia WB w body, czy też wstępne optymilizacja fotek w body. Oczywiście mam na myśli wykorzystanie światła zastanego żarowego(także żarówki energooszczędne) i lampa błyskowa.
rychu_lhotse
06-11-2009, 12:04
Poczytałem troszke forum ale ostatecznej informacji takiej łopatologicznej nie dostałem. Otóz ostatnio zdażyło mi się robić fotki na imprezie rodzinnej. światło zastane żarówki, zdjęcia z lampą błyskową wychodzą żółtawe. Światło zastane żarówki energooszczędne, twarze czerwone. Robie jpeg-i. Wiem że powiecie robić NEF-y i potem korygować, ale nie chce mi się tyle siedzieć przed kompem, a jednym stylem nie da się przerobić wszystkich fotek na raz, bo nie wszystkie wyjdą dobrze w PS. Jak sobie radzicie podczas robienia zdjęć. Jakieś ustawienia WB w body, czy też wstępne optymilizacja fotek w body. Oczywiście mam na myśli wykorzystanie światła zastanego żarowego(także żarówki energooszczędne) i lampa błyskowa.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Temperatura_barwowa
Polecam zapamiętać jakie temperatury do jakich warunków ustawiać i korzystać z WB manualnego ''K''.Ustawiasz sobie ręcznie daną temp do danych warunków i problem masz z głowy.
Jendrek.gd
06-11-2009, 12:11
Nie ma problemu z głowy wcale, bo mam dwa światła o róznej temparuterze barwowej i trzeba je jakos połaczyc o to tutaj chodzi. Mam światło zastane i lampa błyskowa
I masz problem :p
Bo niekoniecznie uda się to jednym ustawieniem WB w puszcze. Wszystko zależy jakie to światło zastane. Poszperaj w dziale od lamp błyskowych i zainteresuj się filtrami na lampy.
zarowki energooszczedne + blyskograt = tragedia i trauma na cale zycie fotografa :)
Po pierwsze musisz wiedziec, ze produkuja rozniaste swietlowki (pod wzgledem temp. barw.). Jedne zoltawe, inne znow maja krzywa spektralna przypominajaca swiatlo dzienne, a sa nawet takie co swieca lekko zielonkawo. Totalna masakra. Widmo tych swiecidelek jest dziurawe jak sito. Jedyne co mozesz zrobic do zmierzyc wartosc WB (np. na biala kartke), zalozyc filtr na lampe i jakos moze bedzie... z naciskiem na jakos.
Ale radze Ci dobrze zostaw te JPGi i rob w RAWach - bedzie naprawde prosciej... choc ze swiatlem mieszanym, mozesz sobie nie poradzic w post procesie :(
PS.
Rzecz jasna istnieja lepsze swietlowki majace jako takie widmo, ze da sie przy tym pracowac, jednak sa one drogie i dosc trudno dostepne.
Jendrek.gd
06-11-2009, 12:53
Poczytałem i stwierdzam że na czas robienia fotek należy domownikom gasić światło, albo bawić się RAW-ach, zobaczę co zdziałam z WB PRE a jak nie to do dzieła w PS
albo bawić się RAW-ach,
Choć nadal to problemu nie rozwiąże, nie będziesz miał po prostu rąk związanych przy obróbce...
Jendrek.gd
06-11-2009, 14:52
A co rozwiąże?
biała/szara karta... cudów nie ma ale, ale jest nieźle...
biała/szara karta... cudów nie ma ale, ale jest nieźle...
Przeczytaj co wyżej było napisane...
z lampą blyskową proponuje WB na A z korektą +3 lub więcej, bez lampy PRE na białej kartce
zarowki energooszczedne + blyskograt = tragedia i trauma na cale zycie fotografa :)
Po pierwsze musisz wiedziec, ze produkuja rozniaste swietlowki (pod wzgledem temp. barw.). Jedne zoltawe, inne znow maja krzywa spektralna przypominajaca swiatlo dzienne, a sa nawet takie co swieca lekko zielonkawo. Totalna masakra. Widmo tych swiecidelek jest dziurawe jak sito. Jedyne co mozesz zrobic do zmierzyc wartosc WB (np. na biala kartke), zalozyc filtr na lampe i jakos moze bedzie... z naciskiem na jakos.
Ale radze Ci dobrze zostaw te JPGi i rob w RAWach - bedzie naprawde prosciej... choc ze swiatlem mieszanym, mozesz sobie nie poradzic w post procesie :(
.
Dokładnie się zgadza, i zależnie czy Chińczyk jadł śniadanie czy nie, inny kolor wychodzi.
Jeszcze jedno, świetlówka w odróżnieniu od słońca, halogena i żarówki, pulsuje z częst 120Hz. Jak masz szybkie migawki (tzn myślę szybsze niż 1/8-1/15) może mieć to znaczenie. Wychodzi że dwa jednakowe zdjęcia w odstępie 0.5 sek (świetlówki plus lekkie dopalanie lampą na ujemnej korekcie) mają inne kolory. W mojej praktyce na 1/30 już ma znaczenie ile półokresów ze świetlówki załapie się w czas migawki. Na 1/60 to zupełna loteria. Wpływ na ekspozycję nie jest duży (mówimy na poziomie zdjęć rodzinnych), na kolor już istotny.
Któraś książka mi pomogła przemyśleć ten problem, skleroza nie pamiętam która.
RAW-y popieram, filtry do lamp niedługo będe miał.