Zobacz pełną wersję : SB 800 czy SB900?
Pomocy - którą lampę kupić do Nikona d300 - SB800 czy 900 (do ślubnego reportażu)
Pozdrawiam.
SB-900 bez zastanowienia.
1. Czas ladowania
2. Oszczędność energii
3. Plastyka
4. Rozprowadzanie światła
5. Menu
6. Obsługa
7. Współpraca z body
8. Masa innych elektonicznych udogodnień (czujnik wykrywania kolorowych filtrów, korekta WB itd...)
Piszczenie? Tak, czamu nie. Jak walisz niewiadomo jaką serie na pełnej mocy (iTTL dostosuje moc sam, ale kiedy masz sufit, ściane 40 metów od lampy i tak wybierze pełną moc), używana z głową jest niezawodna. Piszczałka jest po to żeby jej nie spalić. Bardzo dobre rozwiązanie. Wystarczy tylko pojąć, że ta lampa ładuje sie zbyt szybko i poprostu po serii zbyt mocnych błysków potrzebuje momentu, aby odetchnąć. W sb800 problemu nie ma, gdyż laduje sie o lata świetlne dłużej, a co za tym idzie temperatura nie jest w niej drastycznie podbijana. Koniec wywodów. Pracowalem z SB-800 i SB-900 i obiektywnie stwierdzam, że SB-900 to inna klasa. Patrząc się na ceny, zakup SB-800 jest dla mnie nonsensem.
Antonioo
09-11-2009, 21:39
sb-900 śmiało polecam........a sb800, to raczej używaną byś mógł tylko dostać....a te ceny co są po 2 tys, za sb800, to nie wiem czy po prostu nie zdjęli w tych sklepach jej ze sprzedaży, bo szczerze mówiąc to wątpie żeby gdzieś można nową dostać. a sb 900 za ok 1500 można mieć a nawet mniej
Ja też za SB900. Za SB800 to przemawiają praktycznie tylko gabaryty. Do tego co wyżej koledzy podali dodam, że SB900 dostosowuje wielkość rozbłysku do DX lub FX (automatycznie), a SB800 nie. No i szybciej się wybiera na niej nastawy za pomocą obrotowego kółka.
Wygoda użytkowania i szybkość przemawiają zdecydowanie za SB-900. Poza tym różnica w cenie nie jest tak wielka przy zakupie używki.
Antonioo
10-11-2009, 01:12
no jest franca wielka :D i łapa boli z moim body:D więc kupuję gripa....ale z d300 powinna być "RADOŚĆ FOTOGRAFOWANIA":D
Wygoda użytkowania i szybkość przemawiają zdecydowanie za SB-900. Poza tym różnica w cenie nie jest tak wielka przy zakupie używki.
Co do ceny- róznica jednak jest znacząca, jeśli bierzemy pod uwagę procentową wartość.
Odniosę się do używanych lamp, bo sb800 nówek chyba już nie mozna zdobyć - kupiłem sb800 za 850 zł, gdy najtańsze sb900 chodziły w przedziale 1200- 1300 zł.
Wiadomo, że nowszy model zazwyczaj jest lepszy, ale pytanie- czy kupującemu potrzebne są dodatkowe funkcje?
Miałem SB-600, użytkowałem SB-800 oraz SB-900. Własnie rozgladam się za nową lampą i wybór padł na SB-800 używaną, ewentualnie nową Metz 48AF-1.
SB-900 dla mnie odpada z powodu gabarytów. Cenię sobię kompaktowość zestawu oraz wagę. Dla mnie SB-900 jest poprostu za duża.
Miałem SB-600, użytkowałem SB-800 oraz SB-900. Własnie rozgladam się za nową lampą i wybór padł na SB-800 używaną, ewentualnie nową Metz 48AF-1.
SB-900 dla mnie odpada z powodu gabarytów. Cenię sobię kompaktowość zestawu oraz wagę. Dla mnie SB-900 jest poprostu za duża.
Ale Metz 48 jest niedużo mniejszy ....
Siwy49 - przeczytaj ten wątek, w którym okazuje się, że ta sb900 nie taka znowu cacy:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=120780
SB-900 bez zastanowienia.
1. Czas ladowania
2. Oszczędność energii
3. Plastyka
4. Rozprowadzanie światła
5. Menu
6. Obsługa
7. Współpraca z body
8. Masa innych elektonicznych udogodnień (czujnik wykrywania kolorowych filtrów, korekta WB itd...)
Piszczenie? Tak, czamu nie. Jak walisz niewiadomo jaką serie na pełnej mocy (iTTL dostosuje moc sam, ale kiedy masz sufit, ściane 40 metów od lampy i tak wybierze pełną moc), używana z głową jest niezawodna. Piszczałka jest po to żeby jej nie spalić. Bardzo dobre rozwiązanie. Wystarczy tylko pojąć, że ta lampa ładuje sie zbyt szybko i poprostu po serii zbyt mocnych błysków potrzebuje momentu, aby odetchnąć. W sb800 problemu nie ma, gdyż laduje sie o lata świetlne dłużej, a co za tym idzie temperatura nie jest w niej drastycznie podbijana. Koniec wywodów. Pracowalem z SB-800 i SB-900 i obiektywnie stwierdzam, że SB-900 to inna klasa. Patrząc się na ceny, zakup SB-800 jest dla mnie nonsensem.
Wreszcie pojawił się porządny post wyjaśniający wszystko i ucinający głupie wywody na temat termomentra w sb-900 Brawo!