Zobacz pełną wersję : Jaki fotel/krzesło do komputera?
Omijajcie krzesło Futura 4, mam je 3 lata. Na początku reklamowałem bo skrzypiało - trzeszczało ale odesłano je twierdząc że, wsio OK. Po wielu przygodach użytkowania (zacierało się przy obrocie ... ) ostatecznie coś pier... i siedziałem jak na łajbie w czasie sztormu. Odesłałem do CentrumKrzesel.pl i okalało się że, padł amortyzator i coś jeszcze . Koszt 150 zł z przesyłką w obie strony.
Poczytałem troszkę o fotelach i w sumie najbardziej przypasował mi DXRacer (aktualnie DXSeat) ale do tej firmy która tym handluje to się ani dodzwonić nie idzie, ani na maile nie odpisują. Muszę więc wybrać coś innego w podobnych pieniądzach - co polecicie z dobrą ergonomią za rozsądną kasę?
Kupiłem w końcu Markusa z Ikei:
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70261150/
Jedyny w zasadzie polecany fotel, który można było przymierzyć w Poznaniu. Za 499 zł bardzo stabilny, z podparciem lędźwi i zagłówkiem. Przy zablokowaniu oparcie stabilne, można je zablokować w pozycji 90 stopni, na czym mi zależało jak i zablokować pod innym wybranym kątem. Solidne podłokietniki, na pewni się nie powycierają czy poprują, jak w moich dotychczasowych fotelach.
Nie polecam zaś DXRacer (aktualnie DXSeat). Zraziły mnie infantylne odpowiedzi na zadane pytania do dystrybutora. Na dodatek nie podają na stronie numeru telefonu, żeby można zadzwonić i po prostu spytać o towar. Nie wysyłają za pobraniem, strach pomyśleć, jak reagują na reklamacje.
Również odradzam zakupy foteli w marketach, zwłaszcza tych w Jysku. Miałem już 4 sztuki (nie wiem, co mną kierowało, że zawsze tam kupowałem). Zdecydowana większość tych foteli ma niestabilny mechanizm tilt, przekrzywia się w prawą stronę przy oparciu pleców, a jeszcze bardziej przy odblokowaniu przechyłu do tyłu. Dwa z nich zaczęły się zamoistnie opuszczać w dół, jednemu urwały się podłokietniki, jeden w ciągu roku się tak rozlazł, że o oparciu pleców właściwie nie ma mowy na dodatek urwało mu się metalowe mocowanie przy teleskopie.
Linki do tych foteli, których NIE POLECAM: http://jysk.pl/biuro/krzesla-biurowe/plus/krzeslo-biurowe-billum-czarne
http://jysk.pl/biuro/krzesla-biurowe/plus/krzeslo-biurowe-skodsborg-czarne
Nie polecam zaś DXRacer (aktualnie DXSeat). Zraziły mnie infantylne odpowiedzi na zadane pytania do dystrybutora. Na dodatek nie podają na stronie numeru telefonu, żeby można zadzwonić i po prostu spytać o towar.Szkoda, że tak się u nich porobiło. Kupowałem fotel tej marki kilka miesięcy temu – właśnie bezpośrednio z ich strony. Raz, że dobra cena była, a dwa – dodzwoniłem się do nich od razu, e-mail z fakturą dotarł do mnie jeszcze w trakcie rozmowy telefonicznej. Naprawdę byłem pod wielkim wrażeniem poziomu obsługi. Sam fotel też polecam (seria D), chociaż widzę teraz na stronie, że wszystkie z tej serii są niedostępne. Ewidentnie coś niedobrego się dzieje z tą firmą. Pewnie ta zmiana nazwy/właściciela tak zadziałała.
Szkoda, że tak się u nich porobiło. Kupowałem fotel tej marki kilka miesięcy temu â właśnie bezpośrednio z ich strony. Raz, że dobra cena była, a dwa â dodzwoniłem się do nich od razu, e-mail z fakturą dotarł do mnie jeszcze w trakcie rozmowy telefonicznej. Naprawdę byłem pod wielkim wrażeniem poziomu obsługi. Sam fotel też polecam (seria D), chociaż widzę teraz na stronie, że wszystkie z tej serii są niedostępne. Ewidentnie coś niedobrego się dzieje z tą firmą. Pewnie ta zmiana nazwy/właściciela tak zadziałała.
Dokładnie. Wszystkie stare fotele DXRacer są już niedostępne, na stronie jest odnośnik do nowej serii DXSeat.
Moja korespondencja z nimi wyglądała następująco: Spytałem o dostępność fotela DXRacer Turbo 2 oraz o jego większy odpowiednik w nowej "kolekcji" DX Seat. Dostałem odpowiedź, że mam się zwrócić z tym zapytaniem do DXRacera (super, pytam o ich aktualną ofertę a oni mnie wysyłają na drzewo). Odpisując, że wygląda mi na to, że DXRacerto są oni (te same adresy, ta sama strona www) dostałem już odpowiedź konkretniejszą z linkiem do fotelu, tylko ten fotel wcale nie był większy (do 175cm). Więc ponownie odpisuję, że jest za mały ale, że znalazłem na ich stronie odpowiadający mi fotel i mam pytanie, jak się w nim montuje poduszki, bo nie ma żadnych "otworów" w oparciu a siedzisko jest z jakiejś ekoskóry. Odpisali, że w tym modelu poduszek się w ogóle nie mocuje. A na zdjęciu jak byk poduszka przy zagłówku ;)
Zrobili wszystko, żebym u nich nic nie kupił. Na dodatek napisali, że nie będą sprzedawali już na allegro, tylko wpłata na konto przy zakupie na stronie www. Tak to ja dziękuję :)
Dxracer w Polsce to zawsze było "państwo w państwie", wejdzie na stronę dxracer w stanach - dziwnym trafem nawet niektóre fotele wyglądają inaczej mimo, że to niby ten sam model.
Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka
alarionn
10-09-2015, 14:03
Hej wam
Przeczytałem większość stron tego tematu, mam tylko 1 poważny mankament. Jest w Łodzi jakiś sklep gdzie można by większość tych foteli (np. Futura albo fotele ergomax) "wypróbować"? Próbowałem googlować, ale kiepsko mi to poszło, więc może jakiś Łodzianin doradzi jak on szukał?
Póki co zaintersował mnie w sumie ERGOMAX FLEXI ale zastanwiam się ile on gorszy od Ergomax Ergohuman'a na przykład, a ile lepszy od dajmy na to Markusa z Ikeii? W trakcie lektury bardzo obiecująca zapowiadał się Dxracer, ale w tym starym wykonaniu. Teraz ta nowa seria jest super droga (żadnych tańszych za 1000 zł modeli nie ma) i w ogóle jakoś dziwnie to wszystko wygląda... Ktoś nawet pisał, że zarząd się zmienił i teraz już nie to samo co było kilka lat temu z poprzednimi modelami...
Ktoś się może wypowiedzieć? :)
Cześć wszystkim!
Od jakiegoś czasu szukam krzesła dla siebie (ok 190cm), koniecznie z zagłówkiem i w miarę ergonomicznego w przedziale cenowym do ok +/-1000.
Rozglądam się za różnymi fotelami, ale najbardziej chodzą mi po głowie:
- Ergomax Flexi Plus - Jak z awaryjnością tego krzesła? Zagłówki albo podpórka ledźwiowa nie opada? Nadaje się dla wysokiej osoby?
- Markus z Ikei - Czy gąbka w siedzisku nie ubija się zbyt szybko? Czy oparcie nie jest zbyt mocno odchylone do tylu, powodując niepoprawną (przygarbioną) pozycje siedzącą?
- MODEL HN-5018 (http://allegro.pl/krzeslo-obrotowe-biurowe-fotel-obrotowy-biurowy-hn-i5639772865.html)
- RACER EXCL+ (http://allegro.pl/fotel-biurowy-racer-exclusi-siatka-skorzany-lucaro-i5249256541.html)
Niestety brak opini, ale wyglądają przyzwoicie.
- DXRacer seria M - Z foteli DXRacera biorę pod uwagę wyłącznie fotele bez bocznych wypustek w siedzisku. Niestety od długiego czasu na stronie DXRacera nie widać tego fotela i w sumie nie wiem gdzie go jeszcze można zakupić.
Co prawda firma DXseat sprzedaje podobny fotel, ale niestety po wyższej cenie i poza tym mam obawy co do jakości ich produktów, o czym między innymi można usłyszeć w tej recenzji (https://www.youtube.com/watch?v=X_cbqOxw2GI).
lub ze zdjęć z tej
http://linustechtips.com/main/topic/443398-dxseat-professional-series-chair/
Nie wiem co się dzieje obecnie z firmą DXRacer, ale z pewnością DXseat to nie DXRacer.
Przydałoby się jakieś porównanie obu marek.
Jeśli miałby ktoś jakieś informacje na temat jakości DXseat lub gdzie można obecnie zakupić DXracera, byłbym wdzięczny.
Czekam również na propozycję co do pozostałych wymienionych przeze mnie foteli.
KaszaWspraju
11-09-2015, 10:23
Hej wam
Przeczytałem większość stron tego tematu, mam tylko 1 poważny mankament. Jest w Łodzi jakiś sklep gdzie można by większość tych foteli (np. Futura albo fotele ergomax) "wypróbować"? Próbowałem googlować, ale kiepsko mi to poszło, więc może jakiś Łodzianin doradzi jak on szukał?
Póki co zaintersował mnie w sumie ERGOMAX FLEXI ale zastanwiam się ile on gorszy od Ergomax Ergohuman'a na przykład, a ile lepszy od dajmy na to Markusa z Ikeii? W trakcie lektury bardzo obiecująca zapowiadał się Dxracer, ale w tym starym wykonaniu. Teraz ta nowa seria jest super droga (żadnych tańszych za 1000 zł modeli nie ma) i w ogóle jakoś dziwnie to wszystko wygląda... Ktoś nawet pisał, że zarząd się zmienił i teraz już nie to samo co było kilka lat temu z poprzednimi modelami...
Ktoś się może wypowiedzieć? :)
Ja byłem na Drewnowskiej 16, na przeciwko Manufaktury. Wybór spory, ale nie mają wszystkiego np Ergo. Na poprzedniej stronie masz co tam "wysiedziałem".
alarionn
11-09-2015, 10:51
Ja byłem na Drewnowskiej 16, na przeciwko Manufaktury. Wybór spory, ale nie mają wszystkiego np Ergo. Na poprzedniej stronie masz co tam "wysiedziałem".
zajrzę tam zatem, choć wydaje mi się, że w Łodzi lipa z tego typu sklepami. Skoro dałes już 1400 za ten swój Veris NET, to za 1800 miałbyś ergohuman;a, bo nie wiem skąd wziałeś te ponad 2k skoro na większości stron można go dostać za 1850 brutto. Oczywiście może Veris pasuje ci bardziej, ja jeszcze nie próbowałem, bardzo chciałbym porównać gdzieś Futurę, Ergomax flexi i zestawić to np. z ergohumanem i wtedy ew. podjąć decyzję... Zobaczymy w poniedziałek zatem.
KaszaWspraju
11-09-2015, 11:43
zajrzę tam zatem, choć wydaje mi się, że w Łodzi lipa z tego typu sklepami. Skoro dałes już 1400 za ten swój Veris NET, to za 1800 miałbyś ergohuman;a, bo nie wiem skąd wziałeś te ponad 2k skoro na większości stron można go dostać za 1850 brutto. Oczywiście może Veris pasuje ci bardziej, ja jeszcze nie próbowałem, bardzo chciałbym porównać gdzieś Futurę, Ergomax flexi i zestawić to np. z ergohumanem i wtedy ew. podjąć decyzję... Zobaczymy w poniedziałek zatem.
Jeszcze nie kupiłem, w mojej opcji wyszło ok 1460 i brak doprecyzowanej odpowiedzi o czas gwarancji, do tego 4 tygodnie czekania na krzesło. Fotel "typu" Ergohuman był, a cenę podał sprzedawca ponad 2k. W sumie warto iść, zorientować się co będzie najlepsze dla nas. Mi spodobało się to w Verisie, że oparcie ciśnie nas w plecy i pracuje z nami do "kąta ujemnego".
Zastanawiam się czy jeszcze nie pojechać do Warszawy do Centrum Krzeseł, wybór pewnie mają większy, tyle że w sobotę nie pracują, a w tygodniu to dzień wolnego trzeba by brać.
alarionn
11-09-2015, 13:47
no przejazd tam mógłby ułatwić wybór, ale mam ten sam kłopot, od 16:00 nie zdążę się tam dostać nawet gdybym jechał prosto z pracy.
Pójdę w poniedziałek na tą drewnoską i jeszcze skoczę na łąkową do sklepu meblonet, bo sprzedawca powiedział, że mają w ofercie zamiennik Ergomax Flexi: Kalipso. Z jego relacji wynika, że to niemalże identyczne modele, więc przynajmniej usiądę i zobaczę jaka różnica między takim modelem za 500-600 zł, a takim ergohuman za 1800 i czy jest to warte takiej dopłaty...
Gdyby ktoś z Łodzi miał jakieś komentarze, podzielcie się z nami tutaj :)
KaszaWspraju
21-09-2015, 07:32
Jak tam poszukiwania ?
W robocie mam Ergohumana i wiedzialem, ze musze miec go w domu. W koncu kupilem. Ulga dla plecow niesamowita.
A kazdy kto przyjdzie i siadze na nim mowi: alez wygodny fotel!
Dopiero teraz zrozumialem, ze nie ma co zalowac kasy na siedzisko. Warte tych 1900 zl.
ergohuman za 1800 i czy jest to warte takiej dopłaty...
Dla mnie z podkładka pod laptop to kompletny fotel do obróbki zdjęc. Czas na zakupy
Yyyy, przepraszam, ale czy nie lepiej kupić fotel ProRace (http://www.fotelewarszawa.pl/sklep/foto/Pro_Race_czerwony/Pro_Race_czerwony_1.jpg)za 475 zł, a pozostałą kasę dołożyć do jakiejś używanej stacji roboczej z dobrym monitorkiem i profesjonalną kartą graficzną, na której można robić w prawie pełnym AdobeRGB? :lol:
Na laptopku to chyba tak nie za bardzo.
Z tego filmiku jaki oglądam o tym krześle to widzę że fotel można w każdym kierunku wyregulować. Natomiast ten ProRace chyba nie bardzo. :-) Oczywiście laptop nie służy do obróbki zdjęć a raczej jako dodatkowy ekran gdzie siedzę i gapię się na fejsa i na forum nikona w miedzy czasie obrabiając zdjęcia.
Yyyy, przepraszam, ale czy nie lepiej kupić fotel ProRace (http://www.fotelewarszawa.pl/sklep/foto/Pro_Race_czerwony/Pro_Race_czerwony_1.jpg)za 475 zł, a pozostałą kasę dołożyć do jakiejś używanej stacji roboczej z dobrym monitorkiem i profesjonalną kartą graficzną, na której można robić w prawie pełnym AdobeRGB? :lol:
Na laptopku to chyba tak nie za bardzo.
Yyyy, a nie lepiej kupic monitor za 200 zl, a za reszte fajne wedki? A moze zamiast dobrej stacji roboczej buty do biegania za 1000 zl? Co, buty za tysiaka? To juz lepiej kupic tramki i dolozyc reszte na rower...
Yyyy, a nie lepiej kupic monitor za 200 zl, a za reszte fajne wedki? A moze zamiast dobrej stacji roboczej buty do biegania za 1000 zl? Co, buty za tysiaka? To juz lepiej kupic tramki i dolozyc reszte na rower...
heheheh uwielbiam jak ktoś wie co najlepiej zrobić z moimi pieniędzmi ;-)
A może znacie jakieś miejsce, gdzie znajdę fotel Eago 058? Jedyny, znany mi sklep, oferujący ten fotel w sieci nie zna terminu ich powrotu do oferty.
mojawola
20-10-2015, 13:13
Marka Ergomax jest najlepsza z najlepszych. Nie są to tanie rzeczy ale jeśli spędzasz 8h dziennie przed monitorem to warte swojej inwestycji
A w Krakowie jest jakaś szansa przymierzyć się do produktów z Ergomax?
karpick99
20-11-2015, 05:02
Wtopiłem ponad 2K PLN. I jestem w punkcie wyjścia, bo znowu potrzebuję krzesła. Jeśli macie jakieś dobre propozycje to będę wdzięczny. M-position wykluczam z góry, bo kosztuje ok 5K…
Wszędzie w internecie widzę opinię tego michała, a jego filmik i konto na youtube nie istnieją. Wygląda to trochę na czarny PR konkurenta. Co o tym sądzicie? To jedyna aż tak negatywna opinia na temat Ergohuman w internecie, a mimo to strasznie mi zapadła w pamięć. W końcu to 1800 zł.
Szymkowiak
24-11-2015, 10:48
Ja to widzę tak, że zawsze znajdziemy w sieci negatywne komentarze dotyczące różnych produktów. Zastanów się ile razy chciało ci się pisać pozytywne opinie o produktach, a ile razy gdy coś poszło nie tak miałeś ochotę podzielić się złą informacją ze znajomymi? Tak naprawdę to każdy produkt nie ważne czy dobry czy zły będzie miał te złe opinie. Różnica polega na tym, że dobry produkt będzie miał ich trochę mniej niż ten beznadziejny. Tylko skąd wiadomo ile to jest trochę mniej?
Wracając do tematu to ja mam fotel Wau (http://kaldekor.pl/fotel-wau-elastomer) tylko że jest szary, ale też ma taką jakby gumę. Dobrze się na tym nawet siedzi ale w lecie trochę się człowiek bardziej na nim poci, niż na zwykłym fotelu. Po za tym nie mogę narzekać.
karpick99
25-11-2015, 21:04
Ciekawy dizajn ma ten fotel Wau!
Ja byłem niedawno wypróbować Ergohuman w sklepie stacjonarnym. Na pierwszy rzut pupy wydawał się wybitnie wygodny. Mam tylko dziwne wrażenie, że podpórka lędźwiowa na maksymalnym ustawieniu jest trochę za nisko (mam ok. 182 cm wzrostu), ale może po prostu nie wiem gdzie są lędźwie. Z tego co wiem modelowym wzrostem dla tych foteli jest 180 cm (i mniej, oczywiście), ale dochodzą do tego jeszcze różnice w długości tułowia u poszczególnych ludzi. Myślę, że jeszcze kilka dni będę się torturował czytaniem opinii, a potem zamówię w jakimś sklepie, który ma możliwość zwrotu. Przez 10 dni powinienem rozwikłać, czy mi ten fotel pasuje.
A ja *nie* polecę DX RACERa. W moim po ok 3 latach domowego użytkowania skończyło się siedzisko. "Producent" stwierdził, że nie ma możliwości zamówienia / zakupu dla wymiany tego elementu (chociaż chętnie bym zapłacił). Co gorsza konstrukcja siedziska uniemożliwia wymianę wkładu bez definitywnego rozprucia mocowania poszycia. Niestety nie ma możliwości zamówienia, co najwyżej można się samemu wozić do tapicera. Trochę to dziwi w przypadku foteli za ok. 1 kPLN zł.
P.S. w firmie użytkujemy jakieś kosztujące ułamek ceny dx racera fotele i nie ma z nimi problemów.
Chwilę temu w Agata Meble siedziałem na DX Racer różnej maści. Bardzo małe, do tego kubełkowe podniesienia na bokach - dla mnie jednak bez sensu. Dla szczupłych i niewielkich osób - może. Dla młodzieży bardziej niż dla dorosłych chyba.
Chwilę temu w Agata Meble siedziałem na DX Racer różnej maści. Bardzo małe, do tego kubełkowe podniesienia na bokach - dla mnie jednak bez sensu. Dla szczupłych i niewielkich osób - może. Dla młodzieży bardziej niż dla dorosłych chyba.No to też zależy jakie ci dorośli mają gabaryty. :) Dla mnie DXRacer jest idealny, ale zdaję sobie sprawę, że facet o wzroście 195 cm i 110 kg, mógłby się w nim poczuć nieco klaustrofobicznie.
pawel.mat33
12-01-2016, 16:18
Jeśli dużo czasu spędzasz przed komputerem to powinieneś zakupić wygodny fotel, najlepiej regulowany i oprócz tego biurko dobrej wysokości. Najlepiej przejść się do sklepu z meblami, albo zamówić przez internet. Dobre miejsce do pracy, zapobiegnie problemom z kręgosłupem.
Larry2903
13-01-2016, 08:50
Hej, wybaczcie, jeśli pytania się pojawiły, ale jeszcze nie przejrzałem całych 53 stron (chociaż mam taki zamiar jeśli będzie trzeba). Planuję kupić sobie krzesło, a nie znam się na tym w ogóle. Pobuszowałem już trochę po necie, ale jestem chyba jeszcze bardziej zagubiony niż byłem - a że siedzę przy biurku naprawdę długo, to nie chciałbym kupić jakiegoś szmelcu.
1) Pierwsza kwestia - mam 187 cm wzrostu, zakładam, że powinno to wpłynąć na wybór fotela. Mam po prostu szukać wyższych foteli? Jeśli tak, to czy ktoś byłby w stanie podać jakiś przedział ;) ? Wagę mam prawidłową, coś między 80 a 85 kg.
2) Do tego dużą zagwozdkę mam z tymi podpórkami lędźwiowymi. Na razie przymierzyłem tylko Markusa i siedziało mi się dziwnie z tą podpórką, ale nie wiem czy to nie przez to, że nie jestem do tego przyzwyczajony po prostu - w moim starym fotelu niczego takiego nie ma. PomocnyPL pisał parę stron temu, że "trzeba pójść, wypróbować i kupić ten, który najlepiej podpiera odcinek lędźwiowy kręgosłupa" - ale jak to ocenić? Wiem, że to debilne pytanie, wybaczcie.
3) Jeszcze w Markusie, co wynika z różnicy pomiędzy wersjami materiałowymi a skórzanymi, która jest lepsza?
4) Dużo osób tutaj zachwalało Ergomaxy, ale drogie to-to :/ . Na początku zakładałem po prostu kilkaset złotych, gdyby różnica dla kręgosłupa byłaby znaczna to z 1000 byłbym w stanie wysupłać. Z tych Ergomaxów widzę Flexi Plus mogłoby być jeszcze w moim zasięgu.
5) Oprócz Markusa i tego Ergomaxa zwróciłem uwagę na modele Veris-Net i Futura 4 S (przy tym zniechęca mnie to, co pisał o zużyciu Slavo, wolałbym coś na dłuższy okres). Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć, jakie są między nimi różnice? W Markusie zachęca długa gwarancja, z innymi jest o tyle problem, że widziałem je tylko w necie i nie wiem, czy miałbym gdzie przymierzyć.
6) Czy ktoś z Poznania mógłby doradzić jakiś sklep z dużym wyborem ;) ?
Z góry dzięki za pomoc.
EDIT: Cholera, no i trafiłem też na takie opinie - zniechęcają do tego Ergomaxa Flexi :/
Na pewno NIE POLECAM fotela ergomax flexi. Cena niby atrakcyjna (kupilem za 600zl), ale badziewie niewyobrazalne. http://www.ergomax.pl/strona/8-1-ergomax-flexi
Opinie na temat foteli firmy ergomax sa chyba pisane na zamowienie + firma ma kilka sklepow udajacych konkurencje. Na flexi nie moge wysiedziec godziny, gdy na zwyklym marketowym krzesle potrafilem wysiedziec pol dnia.
Ja używam od roku ergomax flexi plus na początku wydawało sie wygodnie..., ale o to lista MINUSÓW:
*z czasem siatka na plecach minimalnie sie rozciagneła przez co pozycja nie jest juz taka wygodna
*regulacja pod odcinek ledzwiowy jest za nisko( teoretycznie jest regulowane góra dół, ale działa to bezniadziejnie, opada)
*regulowane pochylenie oparcia - duże odstępy blokad, brak mozliwosci dokladnego dopasowania pod siebie
*przy moim wzroście 182-183cm przy prawidłowej pozycji przed komputerem gniecie mnie(nie wiem jak to nazwac) obramówka gdzie jest założona siatka na wysokości łopatek
* w związku ze wzrostem(182cm) przy w.w. pozycji zagłówek nie da sie ustawic, jest za niski. Rozprostowanie go na maxa w góre daje tyle co nic, bo przy oparciu głowy oczy skierowane nie sa na wprost tylko w góre
*podłokietniki niby regulowane...mam ustawione na maxa do góry i nadal sa za nisko
Przy moim wzroście szczerze odradzam...fotel zrobiony na chinczyka, nie kupiłbym ponownie i Tobie tez odradzam !
jarecki1
18-01-2016, 00:15
Markus może być całkiem dobrym wyborem o ile pasuje do kształtu pleców. Miałem okazję go wypróbować i na pierwszy rzut oka wydawał się bardzo wygodny. Po paru godzinach doszedłem do wniosku, że podpórka lędźwiowa jest za nisko i niestety nie da się jej regulować. Skóra w tym krześle raczej będzie nieprzyjemna - albo zimna albo powodująca pocenie się latem.
Chyba najlepszym rozwiązaniem jest nabycie krzesła gdzie wszystko jest w pełni regulowane ze szczegółnym uwzględnieniem wysokości podpórki lędźwiowej oraz jej głębokości. Zamówiłem do testów krzesło Profim Xenon 10SFL z podpórkami góra-dół. Aktualnie najniższa cena u salonach w woj. śląskim to 1200zł brutto. Myślałem też o wersji z siatką (Xenon Net), ale wydaje mi się, że siatka po pewnym czasie straci sprężystość a plecy mogą się zapadać. Mogę się jednak mylić w tym względzie. W ofercie Profimu i Bejtota jest kilka innych fajnych opcji: Profim Veris, Veris Net i Playa, Bejot Atria, Corr, Eleven, String, Vector. Ciekawy może być też Sitag Wave, ale też nieco droższy od Xenona. Chińskich wyrobów raczej bym nie ryzykował.
Markus IMO jest szyty pod ludzi o wzroście ok 175cm, mam centymetr więcej i wszystko w nim jest jak szyte na miarę dla mnie.
No to i ja nabyłem sławnego już markusa z IKEI - póki co denerwują mnie dwie rzeczy: 1. marszczący się materiał na siedzisku (mam wersję materiałową) 2. luz na amortyzatorze (krzesło się delikatnie "giba") - co prawda nie czuć tego jak już się siedzi ale jest. Też tak macie czy to u mnie coś nie tak?
U mnie jest dokładnie to samo, widocznie ten model 'tak ma'. Bujanie też mnie denerwuje ale jakoś się 'oswoiłem' ;) - fotel kupiłem w ubiegłym miesiącu
Markus IMO jest szyty pod ludzi o wzroście ok 175cm, mam centymetr więcej i wszystko w nim jest jak szyte na miarę dla mnie.
Potwierdzam powyższe â wzrost niecałe 177 i jest idealnie.
B_Marcin
20-01-2016, 23:13
174 i jestem bardzo zadowolony ze skórzanej wersji Markusa
Babeczka
21-01-2016, 00:06
Polecam też Markusa, ale nie skórzanego - latem się klei ciało :)
Produkt AKRACING BM-1281 kupiony w "akracing Piotr Gądek" czyli akracing pl. Po 1.5 roku używania, materiał wyścielający siedzisko przetarty na rancie stelaża, łączeniu pianek wypełniających. To samo z jednym podłokietnikiem, który także na rancie pękł. Jakość tych dwóch rzeczy wręcz dramatyczna jak na fotel za taką cenę. Dodatkowo sprzedawca nie posiada części zamiennych, więc nie jest w stanie ani nawet za opłatą wymienić podłokietnika. O siedzisku nawet nie będę wspominał bo także brak u sprzedawcy i odsyła do akracing.eu - zresztą to też nie jest producent i nie posiada siedzisk na wymianę. DRAMAT.
Słabej jakości jest także siłownik - puszcza mimo że według specyfikacji powinien wytrzymywać znaczne obciążenia bo aż do 150kg.
Szczerze ODRADZAM.
AK Racing to "podróbka" firmy dxracer, więc można się było tego spodziewać.
Larry2903
29-01-2016, 10:47
A korzystał ktoś może z modelu Intrata O 13 HRUA?
DMQuadro
04-02-2016, 11:46
Koledzy, czy do 1000 zł jest konkurencja dla Markusa z Ikei?
Którego z polskich producentów polecacie najbardziej?
Może nie do końca w temacie ale szukam fotel do zwykłego siedzenia w pokoju. Oprócz pracy przy kompie również spędzam czas na czytaniu książki oraz oglądaniu tv. Dlatego szukam standardowy fotel jak to się mówi do dużego pokoju. Najwazniejsze aby były idealny dla mojego kręgosłupa i bólu w lędźwiach.
Czy jest ktoś posiadaczem fotela Dxseat? Zastanawiam jak sprawuje się ta marka, zwłaszcza w porównaniu do konkurencji.
Na filmikach na YT, fotele Dxseat strasznie skrzypią przy rozkładaniu (chyba ta ekoskóra) i zastanawiam się czy to jakieś wady konstrukcyjne ich krzeseł, czy poprostu recenzjowane fotele jeszcze nie wyrobiły się?
Czy fotele DXracer, Akracing lub Maxnomic, tez miały ten problem?
philpanselmo
16-02-2016, 22:19
mam jakiś noname od 7 lat za około 600zł, skóra i drewno jako nóżki (plastikowe kółka) nic się z tym nie dzieje, korpus trzyma rewelacyjne (trzymanie oparcia do tej pionowej nogi)... niekoniecznie trzeba dawać dwa koła za fotel :)
A czy ktoś siedział na tym wynalazku. Cena atrakcyjna tylko sam nie wiem czy wart zawracania sobie głowy.
http://jysk.pl/biuro/krzesla-biurowe/plus/krzeslo-biurowe-snertinge-cz-nieb
philpanselmo
20-02-2016, 20:25
odpuściłbym, ten plastik długo nie wytrzyma, chyba że mówimy o budżecie do 300zł,
To może inaczej gdzie na terenie tych dwóch miast można coś wybrać Katowice i Warszawa. Chodzi mi o możliwość obejrzenia w sklepie stacjonarnym.
Raczej jako ciekawostka choć czasami mam ochotę posiedzieć z lapem w rękach na nic nirobieniu :-)
http://allegro.pl/baa-fotel-do-laptopa-kej-i5987225440.html
No i udałem się po zakup fotelika. Na pierwszy ogień poszła Futura 4s. Niestety całkowicie mi nie podszedł jakiś taki rozlazły ten fotel. No i problem z oparciem. Nie mogłem postawić je do pionu. Czyli jednak lekko pochylone co czasami mnie denerwuje taka pozycja. Potem z drugiej strone ergohuman. Nie mogę powiedzieć dość przyjemnie się siedzi ale no właśnie znowu nie przypadł mi do gustu. Niby podpora pod lędźwie niby wszystko można poustawiać ale ... Na koniec siadam na Wau Elastomer wooow to jest to idealnie sztywny fotel jak dla mnie. Świetna kontrola odcinka lędźwiowego pełna regulacja. No i we wtorek będzie u mnie w domu.
Daj znac jak sie siedzi na tym Wau. Podobno nie ma ustawienia oparcia w 90 stopni, więc nie wiem czy da się zasiąść na nim w ergonomicznej pozycji.
Czy miał już ktoś do czynienia z DXseat i mógłby coś powiedzieć?
Orientuje się ktoś może czym się różni Wau i Wau2?
Wymiary takie same może dodano różne tkaniny tych foteli.
Hej.
Posiadam fotel DXSeat (seria V) od tygodnia i... mam mieszane uczucia. Oglądałem trochę mniej lub bardziej ergonomicznych krzeseł i muszę powiedzieć, że jakoś wykonania fotela DXSeat jest nieporównywalnie większa niż jakiekolwiek fotele ergonomiczne w tym przedziale cenowym. Ten ważący prawie 30kg kolos jest oparty na wytrzymałej, metalowej konstrukcji, ma grubą warstwę pianki i bardzo wygodną ekoskórę. Co do tej ekoskóry: nie jest to tworzywo często spotykane w tanich meblach "prezesowych", w sumie to wgl nie przypomina skóry - jest to bardzo miękki, miływ dotyku materiał. Nawet siedząc w samych gaciach przez godzinę się nie przykleiłem.
Fotel jest solidny, wszystkie mechanizmy działają płynnie, a jak już szczękają to metalowo, nie plastikowo. Fotel się nie gibie w żadną stronę. Jedynie podłokietniki mają luzy, ale to zapewne cena szerokiej regulacji.
Co jest dla mnie dużym minusem: ten fotel to super wygodny, wysokiej jakości "zwykły" fotel. Chodzi mi o to, ze nie jest ergonomiczny. Te poduszeczki są owszem bardzo miękkie, ale są za duże. Poduszka lędźwiowa bardziej uwiera niż podpiera - ma charakterystykę raczej skokową niż liniową (wybacznie taką terminologię programiście). Chodzi o to, że jest dość wypukła, a przy tym krótka - wspiera tylko parę kręgów, a kilka wyższych nie ma żadnego kontaktu z oparciem, przez co po całym dniu siedzenia mam bardzo nieprzyjemny ból kilku kregów w połowie kręgosłupa (tych, które się nie opierają). O ile się orientuję, to plecy powinny miec ciągłe oparcie (na całej długości kregosłupa). Zagłówek jest bardzo miękki i przyjemny (świetnie się ogląda filmy z zagłówkiem w niższej pozycji i odchylonym oparciem) ale tez jest dla mnie trochę za duży.
Aha, zapomniałem dodać, że jestem niskim człowiekiem (170cm), więc mozliwe, że w tym cały problem. Możliwe też, że po prostu jeszcze nie przyzwyczaiłem się do takiego fotela po wieloletnim siedzeniu na zwykłym krześle obrotowym.
Nie chcę nikogo powstrzymywać od kupna, ale ja chyba będe zmuszony odesłać ten fotel.
Z przymierzanych przeze mnie foteli w Lublinie najwygodniejszy był @-Motion z Nowego Stylu, ale nie ma żadnej regulacji zagłówka, a po DXSeat ciężko mi będzie przesiąść się na coś niższej jakości.
Pamietam jak na pewnym nocnym konkursie programistycznym w Sii siedziałem z zespołem w pokoju z fotelami Profim Veris - pracowałem wygodnie 16h... ale to już wydatek ok. 1500zł.
Natrafiłem w internetach na obiecujący produkt SitPlus Nevigator, ale nie ma nawet żadnych opinii, więc nie wiem, czy będę drugi raz ryzykował zamawiając w ciemno.
Ma ktoś jakiekolwiek info o powyższych trzech fotelach? Albo wie, gdzie w Lublinie znajdę wiekszy wybór foteli ergonomicznych?
Fotel jest solidny, wszystkie mechanizmy działają płynnie, a jak już szczękają to metalowo, nie plastikowo. Fotel się nie gibie w żadną stronę. Jedynie podłokietniki mają luzy, ale to zapewne cena szerokiej regulacji.
Co jest dla mnie dużym minusem: ten fotel to super wygodny, wysokiej jakości "zwykły" fotel. Chodzi mi o to, ze nie jest ergonomiczny. Te poduszeczki są owszem bardzo miękkie, ale są za duże. Poduszka lędźwiowa bardziej uwiera niż podpiera - ma charakterystykę raczej skokową niż liniową (wybacznie taką terminologię programiście). Chodzi o to, że jest dość wypukła, a przy tym krótka - wspiera tylko parę kręgów, a kilka wyższych nie ma żadnego kontaktu z oparciem, przez co po całym dniu siedzenia mam bardzo nieprzyjemny ból kilku kregów w połowie kręgosłupa (tych, które się nie opierają). O ile się orientuję, to plecy powinny miec ciągłe oparcie (na całej długości kregosłupa). Zagłówek jest bardzo miękki i przyjemny (świetnie się ogląda filmy z zagłówkiem w niższej pozycji i odchylonym oparciem) ale tez jest dla mnie trochę za duży.
Tych poduszek wlasnie się obawiałem, że zastosowanie ich będzie niewygodne, a bez nich fotel jest nieergonomiczny.
Czy poduszkę ledźwiową można schować w oparciu, tak jak widziałem bodajże w jakimś Dxracerze?
Ja tylko napiszę, że po ładnych kilku miesiącach używania Markusa całkowicie ustąpiły dolegliwości w krzyżu, które były wcześniej. Fotel też zachował w 100% pierwotne właściwości, czego nie mogłem powiedzieć o poprzednich moich nabytkach, które po kilku miesiącach gibały się na wszystkie strony. Oby tak dalej :)
DJ crazy
28-02-2016, 19:42
Ja tylko napiszę, że po ładnych kilku miesiącach używania Markusa całkowicie ustąpiły dolegliwości w krzyżu, które były wcześniej. Fotel też zachował w 100% pierwotne właściwości, czego nie mogłem powiedzieć o poprzednich moich nabytkach, które po kilku miesiącach gibały się na wszystkie strony. Oby tak dalej :)
Ile masz wzrostu?
1,83. I musze napisac cos jeszcze bo za krotki post :P
Lucas1981r
03-03-2016, 15:53
A czy ktoś siedział na tym wynalazku. Cena atrakcyjna tylko sam nie wiem czy wart zawracania sobie głowy.
Raczej kiepska podrobka DXRAcer'ow - kolejna :/
swoja droga czy ktos sie orientuje co sie stalo ze strona dxracer.pl ? czyzby nie bylo juz polskiej dystrybucji? ;/
1,83. I musze napisac cos jeszcze bo za krotki post :P
Heheee )
myslisz ze dla kogos z 1.92cm ten Markus tez bedzie dobry? :)
Patrze jeszcze na:
-> eago.pl - dziwnie niska cena....
-> unique-meble.pl - cena nie podana - ale na allegro jest np.fotel expander unique
ktos uzywal? - zna te sklepy?
Hejka. Co do marek dxseat i dxracer to fajne porównanie znalazłem na tym filmie https://www.youtube.com/watch?v=J6HUt9INIT8
Gostek na filmie mówi, że te dwie marki są różne. Mamy porównanie jakości (gąbka, stabilność konstrukcji, mechanizm, podłokietniki, poduszki, kółka itd). Wiadome już dlaczego te produkty różnią się ceną.
W sumie dxseat wygląda na całkiem przyzwoity fotel z tej właśnie puli cenowej.. racer moim zdaniem jest trochę przereklamowany.
Zakupiłem krzesło Markus z obiciem z materiału dla siebie do domu. Po przyniesieniu krzesła do firmy, spodobało się kolegom i zakupiono 6 sztuk do biura. Za ta cenę 499 trudno znaleźć moim zdaniem lepsze krzesło. Testowaliśmy w pracy przed zakupem 3 inne fotele do 450 zł, każde zostało po testach zwrócone, Markus został.
Markus ma dobry materiał, siedzisko nie za miękkie i nie za twarde, dobrą podpórkę lędźwi i zagłówek spełniający swoje zadanie. Siatka na oparciu jest dobrze naciągnięta. Ogólna dobra jakość wykonania krzesła.
Wady - lekko się buja do przodu i tyłu - kwestia mechanizmu bujania - ma luzy i tak już zostanie. Oparcia nie są regulowane i jak dla mnie za wąskie i za twarde, ale się już przyzwyczaiłem. Myślałem żeby dać do tapicera by mi te podłokietniki czymś oprawił. Mogły by być też trochę wyższe, jak się siedzi maksymalnie prosto i głęboko to brakuje z 2 cm wysokości na podłokietnikach.
Kwestia wysokości oparcia - koledzy mają wzrost od 178 do 184 i jest ok. Jak ktoś ma powyżej 190 i siądzie głęboko i prosto w krześle, to może być tak że oparcie będzie się kończyć na szyji. Zmierzyłem wysokość oparcia - 835 [mm].
Jeżeli ktoś jest zainteresowanym Markusem, jest akurat promocja na kolor szary, z kartą 70 PLN taniej.
Pozdrawiam
A w Krakowie jest jakaś szansa przymierzyć się do produktów z Ergomax?
Manfred, udało Ci się znaleźć w Krakowie jakiś sklep z produktami Ergomaxa/Wau?
Tak i jestem zadowolony z zakupu Wau. Ten fotel jest dla mnie idealny.
A pochwalisz się gdzie "przymierzałeś" te fotele w Krakowie? ;)
Dzięki
(jeszcze coś mi każą wpisać, to piszę...)
Również tak kozaczyłem, a od października 2015 jestem po operacji odcinka lędźwiowego. Nic przyjemnego... pozdrawiam
- - - - kolejny post - - - - - -
Witam, zauważyłem że nie jako jedyny zarejestrowałem się dla tego wątku. Po przebrnięciu przez lekturę sporo można wywnioskować. Boleśnie przekonałem się co oznacza nieprawidłowe siedzenie przy kompie (zajmują mnie głównie ślubniaki). Biorąc pod uwagę tutejsze opinie, własne potrzeby i wymagania postawiłem w końcu na Profim Xenon 10stl. W najbliższym czasie nie mam możliwości obejrzenia i zbadania niczego na żywo jednak model wydaje się być mocno konfigurowalny. W moim konkretnym przypadku muszę dbać o lędźwie. Krzesełko niebawem do mnie trafi i jeśli ktoś będzie zainteresowany opowiem więcej
Jeżeli ktoś ma możliwość i stać go to proponowałbym fotele firmy PROFIm . Uważam, że są warte swojej ceny, miałem możliwość korzystania z modeli Playa oraz na modelu Raya. Na każdym po 8 godzin dziennie przez 2-3 lata więc w mogę powiedzieć, że sprawdzone. Tapicerka EVO jest najmocniejsza mimo, że należy do grupy podstawowej - wytrzymuje ponad 5 lat bez przetarć itp. Mechanizmy działają też bez problemu, nic się poluzowało.
Ostatnio szukałem fotelu do domu i po sprawdzeniu kilkunastu modelu zawęziłem wybór do kilku z profim. Z tańszych LightUP ( nowy model) cena ok 90-1200 zł ( zleżne od wersji) ,później Xenon (bardzo fajny system podporu odcinka lędzwiowego) cena od 1100-1400zł , Action (bardzo ładne , zwłaszcza w skórze ale chyba bardziej do biura niż do domu) - cena od ok 1500 w wersji podstawowej.
Na co warto zwrócić uwage, a co można pominąć
-zagłówek - jakoś w ogóle mi nie odpowiadał, czasami musiałem odchylać głowę do tyłu w dziwny sposób
-oparcie - tylko wyższe , nie ma co oszczędzać, osobiście nie przekonałem się do siatkowego chociaż sprzedawcy chwalili za wygodę ( chyba jest nawet tansze od pełnego)
-mechanizm - polecam Synchro SL , można sobie blokować w kilku pozycjach , a dobrze w trakcie pracy "poleżeć" trochę na fotelu, dodatkowo przesuwne siedzisko też jest przydatne i czasami robi różnicę
- podłokietniki uważam, za rzecz zbędną , wole bliżej podjechać do biurka, ale w modelu Xenon są tak szerokie, że aż chyba się skuszę zwłaszcza, że za dodatkowe 40 zł można je regulować nie tylko góra-dół ale też przód-tył i na boki
-można też oszczędzić na podstawie, kupując podstawową ( solidna) zamiast chromowanej
https://www.youtube.com/watch?v=g2KW15JoTVY tu można zobaczyć xenona , najciekawsza jest wspomniana wcześniej podpora dolnego odcinka pleców i podłokietniki. Dodatkowo Xenon i Light up zostały zaprojektowane przez pracownię Ito Design i ich ergonomia jest świetna
Co do Ikei - bardzo dobrze mi się siedziedziało na modelu FJÄLLBERGET, chociaż jego wygląd mówi zupełnie coś innego ( ale to były testy w sklepie i nie wiem czy bym dał radę 8 godzin)
Mam pytanko do użytkowników foteli Markus z IKEA, mianowicie czy w Waszych egzemplarzach po zablokowaniu oparcia (nieważne w jakiej pozyzji), również pomimo blokady oparcie mimimalnie odchyla się do tyłu (około 1-2cm) z takim charakterystycznym odgłosem (puknięciem, stuknięciem)?
Czy ktoś orientuję się gdzie w Trójmieście można "przymierzyć" fotel Wau/Wau2, firmy które niby są dystrybutorem (wg strony producenta) niestety nie posiadają ich na ekspozycji.
Wcześniej miałem fotel siatkowy. Podobny do tego tutaj
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/10/fotelbiurowyaster14648l-1.jpeg
źródło (http://www.meblobranie.pl/userFiles/shop/items/img/6716/fotel-biurowy-aster-14648-l.jpeg) tyle tylko, że oparcie wykonane z czarnej, gęstej siatki. Fajnie się prezentował, ale zjeżdżałem z niego :)
Byłem kiedyś na stażu w jakimś urzędzie, to mieli w nim taki jak ten tutaj klęcznik biurowy
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/10/klecznik_1009-1.jpg
źródło (http://sklep.kubicki.com.pl/galerie/k/klecznik_1009.jpg)
Kobieta która na nim siedziała, twierdziła że tylko w ten sposób nic ją nie bolało.
Obecnie działam na takim jak ten tutaj http://www.ajprodukty.pl/meble-biurowe/krzesla-biurowe/krzeslo-biurowe-hastings/6205400-5558035.wf?productId=5557983
Też mega wygodny. Wygodny, dużo opcji regulacji. Swoje kosztował, ale wykończenie bez zastrzeżeń.
ThomasVoland
11-12-2016, 13:11
Muszę zmienić krzesło. Mam 186 cm, 76 kg. Obecne okazało się tandetnie wykonane i jest wygodne tylko przy laptopie. Wszystkie poprzednie też się rozleciały, ale był to zakres 300-900 zł. Najchętniej kupiłbym raz, a dobrze. Zakładam że Rolls Royce wśród krzeseł obrotowych to Herman Miller, tam chyba jakość jest taka, że i prawnuki by go jeszcze używały. Ergonomicznie też chyba nic lepszego nie istnieje (Embody ew. Aeron, nie wiem który lepszy ale to samo dostosowywanie się do ciała w Embody bardzo do mnie przemawia).
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/12/hero_embody_chair_1-1.jpg
źródło (http://www.hermanmiller.com/content/dam/hermanmiller/page_assets/products/Embody_Chairs/hero_embody_chair_1.jpg)
Czy ktoś ma któryś z nich i jest w stanie powiedzieć czy faktycznie warto? Przyznam że mam duże wątpliwości co do wydawania takich pieniędzy na krzesło, w zasadzie nie miałem pojęcia, że istnieją tak drogie i w przypadku innych firm w ogóle nie brał pod uwagę takiego zakresu cenowego, ale ponad 10 lat gwarancji i renoma firmy dają do myślenia. Poza tym ceny u mnie są trochę niższe (za Aeron na pewno, Embody nie umiem znaleźć).
Biorę też pod uwagę kupić po prostu coś w stylu Ergomax Nefil (http://eng.ergohumanthailand.com/product/ergonomic-chairs-model-nefil/) - siedziałem na nim dzisiaj i było całkiem okay. Tylko te latające na boki podłokietniki - chyba takie mają być ze względu na komfort czy coś, ale nie miałem nigdy krzesła z takimi i nie wiem jak w praktyce to wypada (chyba większość ergonomicznych właśnie tak ma).
Ergohuman 3 też całkiem okay, ale na Nefilu mi się lepiej siedziało - pewnie kwestia konfiguracji (albo poprzednie wersje Ergohuman - nie wiem czym się różnią, a są tańsze). Tak wygląda oferta Ergohuman tutaj: link (http://eng.ergohumanthailand.com/product-category/ergohuman/).
Jakieś rady? Do końca roku Ergomax ma spore obniżki, bo w pełnej cenie na pewno go nie kupię (chyba że to jakaś ściema z tą promocją i później będzie kolejna i kolejna).
KacpierFe
03-01-2017, 11:56
Nie wyobrażam sobie siebie na takim klęczniku :)
Używa ktoś krzesła firmy Entelo (http://allegro.pl/listing/listing.php?order=p&string=Entelo&search_scope=category-251011&bmatch=base-relevance-floki-5-nga-hou-1-1-1026) z serii Dobre Krzesło?
Interesują mnie droższe modele: Lavre (http://allegro.pl/listing/listing.php?order=p&bmatch=base-relevance-floki-5-nga-hou-1-1-1026&search_scope=category-251011&string=Entelo%20lavre) lub Vero (http://allegro.pl/listing/listing.php?order=p&bmatch=base-relevance-floki-5-nga-hou-1-1-1026&search_scope=category-251011&string=Entelo%20vero) niestety nie mam się gdzie przymierzyć. Udało mi się tylko z tanim plastikowym Twist Soft (http://allegro.pl/listing/listing.php?order=p&bmatch=base-relevance-floki-5-nga-hou-1-1-1026&search_scope=category-251011&string=Entelo%20twist%20soft). Genialnie wyprofilowane w części lędźwiowej, ale twarde i do długiej pracy przed komputerem raczej nie zdatne.
KacpierFe
18-01-2017, 16:19
Fotel zbyt miękki też nie jest wygodny w dłuższej perspektywie czasu.
Markus z IKEA jest dosc spoko.
http://www.ikea.com/gb/en/products/chairs-stools-benches/office-chairs/markus-swivel-chair-glose-black-art-20103101/
Wygodny fotel, denerwuje tylko stukot gdy sie odchylasz do tylu.
Po bezskutecznych poszukiwaniach i przymiarkach w sklepach stacjonarnych postanowiłem zaryzykować i kupiłem online... BŁĄD!
Kupiłem fotel Unique Concept.
Nie pamiętam czy to w tym wątku, czy może na innym forum ktoś pisał że to chińskie produkty obrandowane polską marką... nie wierzę w to... to jest produkt made in Mozambik albo inne Burundi... a może i San Escobar. Jakość wykonania to jest porażka!
Spójrzcie jak wygląda element łączący oparcie i siedzisko:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/01/99a58fb708924efa-1.jpg
źródło (https://images83.fotosik.pl/314/99a58fb708924efa.jpg)
Jakość gwintów gorsza niż w rowerach z PRL-u! Śruby też lepszego sortu... Ja bym drzwi od stodoły tym nie montował. Strach to w ogóle skręcać! Kluczowy element na którym są największe obciążenia i który w dodatku jest niby regulowany przód-tył. Tu powinny być użyte dobrej jakości śruby zabezpieczone z drugiej strony samokontrującymi nakrętkami, a nie takie popierdułki wkręcane w blachę z kilkoma zwojami miękkiego jak plastelina gwintu... !!
Fotel z 9 stów! To coś nie jest warte połowy tej kwoty! Pomyśleć że rozważałem kupno ich "topowego" dwukrotnie droższego modelu WAU...
dwukrotnie droższego modelu WAU...
Wart swojej ceny drugi rok i nic sie z nim nie dziej a traktuje go również jako leżankę do filmów.
A jak z jakością elementów biorąc pod uwagę powyższy obrazek?
Też się przymierzam (przymierzałem) do WAU/WAU2 niestety nie ma możliwości, żeby gdziekolwiek go obejrzeć na żywo.
Może WAU produkowany jest innej chińskiej fabryczce gdzie pracują trzeźwi pracownicy...
Ten Concept kosztuje wyjściowo 999 zł. W promocji kupiłem za 899. Drugi raz bym nie kupił. W mojej opinii wart jest co najwyżej 500 zł.
edit:
Rozwierciłem te badziewne połączenia gwintowane, dałem porządne śruby (oryginalne wylądowały w koszu) i skontrowałem nakrętkami z drugiej strony. Teraz trzyma się pewnie.
Generalnie fotel wygodny, prawidłowo wyprofilowany w części lędzwiowej, ale na pewno nie jest wart swojej ceny. Zobaczymy jak z trwałością. Póki co nic nie trzeszczy.
CodeSculptor
30-03-2017, 23:06
Hej, witajcie, z pierwszym postem na forum dorzucam swoje 3 grosze do tematu. W środku tygodnia urwałem się na kilka godzin z pracy (i później pracowałem do 23), ale zwiedziłem dużo miejsc i wyrobiłem sobie opinię o krzesłach:
1. Profim - na sam początek na ruszt trafił Xenon w wersji bez zagłówka z wysuwanym siedziskiem i do końca dnia utrzymał bezkonkurencyjne pole position zostawiając konkurencję w tyle. Krzesło bardzo proste, dość twarde, ale niesamowicie ergonomiczne i pozwalające na prawidłowe siedzenie. W pracy siedzę na krześle za (ponoć) 3500 zł i Profim niszczy tamto krzesło dużo lepszym podparciem lędźwiowym, czyli najważniejszym elementem.
2. Wycieczka po standardowych sklepach: Black Red White, Poco, Agata Meble, cała galeria na Bielanach Wrocławskich, Jysk, Ikea itd. - sterta chłamu i bezsensu. Bardzo trudno o naprawdę dobre krzesła. Jedne są zaprojektowane tylko po to, żeby wyglądać, ale ergonomii zero. Inne już rozwalone. Reszta nawet z samego wyglądu zapowiada, że będzie kiepsko.
2a. W Agata Meble trafiłem na krzesła DX Racer i w sumie nie wiem o co szum. Po ugniataniu tyłkiem wielu krzeseł tego dnia mogę powiedzieć, że o ile te krzesła nie są absolutnym badziewiem, zdecydowanie nie zasługują na wyróżnienie - są po prostu prymitywnie wykonane i nie sprawiają dobrego wrażenia, włącznie z mechanizmem, który albo był zaskakująco powszechnym Tiltem albo czymś w tym rodzaju.
2aa. Mała dygresja o Tilcie. Po prostu nie wierzę, k...a nie wierzę. Następny fenomen po tym, jak podczas szukania telefonu przeczytałem, że bateria radzi sobie dobrze, bo wytrzymuje 1 dzień w miarę średnio intensywnej pracy. Ten mechanizm w swoim zachowaniu przypomina zwykłą sprężynę, która stawia jakiś tam opór przy odchylaniu, a żeby się nie odchylało, trzeba ordynarnie wepchąć pręt w dziurę i jakoś to lata i klekocze, ale za bardzo do tyłu się nie odchyla. Za to w trochę potestowanych egzemplarzach człowiek macha rękami jak Żyła przy telemarku, bo myśli, że zaraz wywinie orła razem z całym siedziskiem.
2b. Markus w Ikei. Przereklamowany! Po wielokroć nie. Kolejne krzesło z Tiltem, choć o jakości odrobinę lepszej, bo to Ikea, jednak nadal jak dla mnie niewarte tych 500 zł. Może to po prostu ostateczność dla wzrostu 190cm+. Ja jestem zbyt mały, żeby to ocenić.
3. Ciekawe zaskoczenie: Herc XL-1315 w Agata Meble, który okazuje się być sprowadzonym od naszych skośnookich przyjaciół produktem firmy Anji Xuanlong Furniture Co., Ltd. (http://xuanlongfurniture.en.alibaba.com/). I tutaj okazało się, że krzesło zmasakrowało DX Racera niczym Korwin stado wystraszonych lewaków na Wypoku. Nic nie piszczało, nic nie trzeszczało, ekoskóra bardzo miękka i przyjemna w dotyku. Miękkość i grubość gąbki dająca jednocześnie uczucie sztywności, ale zarazem lekkości poprzez dyskretną miękkość sprawiającą, że samo siadania na krześle jest przyjemnie miękkie. Do tego 2 poduchy, z których dolna zrobiła taki masaż podczas przymierzania fotela, że mojemu kręgosłupowi było lepiej przez dłuższy czas po wyjściu z salonu. Z drugiej strony poduchy mogą robić piorunujące wrażenie przy przymiarce, ale nie wiem, czy nie są zbyt grube i pękate do dalszego użytkowania. Plastiki też nie wyglądają na super solidne, ale z drugiej strony mało krzeseł (pomijając Profim) sprawiało lepsze wrażenie na wygląd (wliczając w to zachwalanego tutaj Marcusa). Mimo wszystko wśród krzeseł do 1000 zł to chyba jedno jedyne, które porządnie podparło moje lędźwia, więc daję za to potężne wyróżnienie, na które cała reszta "marketowych" krzeseł zdecydowanie nie zasługuje.
Kupiłeś? Daj znać jak się sprawuje przy dłuższym używaniu.
CodeSculptor
31-03-2017, 20:55
Jeśli pytanie było do mnie, to jeszcze nie kupiłem żadnego krzesła. Byłem dzisiaj w salonie sprzedającym Profimy, przetestowałem Xenon Net bez zagłówka i bez wsparcia lędźwiowego oraz Xenon z zagłówkiem. W dodatku miałem okazję przetestować konkurencyjny cenowo (nieco droższy w pożądanej dla mnie konfiguracji z zagłówkiem) model firmy Bejot. Bejot szybko odpadł z zawodów, czuć było znaczną różnicę jakości w pracy podzespołów - mniej płynnie i bardziej ciężko tam, gdzie szło gładko w Profimie (np. regulacje). Polecono mi Xenona w wersji z pełnym tapicerowanym oparciem zamiast siatki (Xenon Net). W sumie zgadzam się - w Xenonie oparcie jest miękkie, a w Xenonie Net jest jednak rama z tworzywa sztucznego, na której napięta jest siatka i o ile podczas testowania nie oparłem się o ramę, więc dyskomfortu nie było, nie wiem, co by było przy dalszym użytkowaniu. W dodatku protip - wsparcie lędźwiowe może wyskoczyć z Xenona Net (raczej znając przypadki na innym krześle w pracy, raczej tylko z powodu nieprawidłowego siadania), w Xenonie nie ma prawa się to zdarzyć z racji konstrukcji. Druga sprawa, jeśli kogoś nie interesuje zagłówek, jest jeszcze tańszy Light Up, który pod dany tyłek może pasować bardziej lub mniej niż Xenon w zależności od tyłka. Technicznie z grubsza to samo co Xenon, w dodatku wsparcie lędźwiowe ma pokrętło do regulacji dodatkowego docisku - Xenony tego nie mają. Jeśli kogoś interesuje zagłówek, koniecznie polecam przetestować. U mnie przy wzroście 168 cm klapa - o ile zagłówek da się ustawić na właściwej pozycji do siedzenia z oparciem wygiętym do tyłu - do filmów czy grania na gamepadzie, o tyle w pozycji wyprostowanej czy ulubionym przeze mnie (i dostępnym w Xenonie) ustawieniu oparcia nieco poza pion już zagłówek mocno przeszkadza i uniemożliwia prawidłowe ustawienie głowy. W sumie w moim przypadku nie podpiera potylicy, tylko tył głowy.
Tak więc zastanawiam się mocno nad Hercem z Agata Meble i porządnymi, bawełnianymi pokrowcami na siedzisko i poduchy na lato.
Tak, to było do ciebie ;)
Dzięki za opinie.
W pracy mamy marcusy z ikei - jakoś nie narzekam. Mam 186 cm. Nie wiem co masz na myśli pisząc o tilcie?
Natomiast szukam czegoś do domu - dzięki za cenne uwagi.
Czy ktoś korzysta z krzesła Kulik-System K5 GALAXY ?
http://kuliksystem.com/fotel_biurowy_galaxy.html
Chciałbym poznać opinie użytkowników.
Letoniusz
19-04-2017, 08:31
Tak, ja korzystałem przez dłuższy czas z tego modelu. Szczerze polecam. Uważam, że dla wysokich osób to bardzo dobra opcja, oparcie podnosi się naprawdę wysoko. Bardzo mocno koryguje postawę. Aż czasami za bardzo ;) Żaden człowiek nie wysiedzi 8 godzin na sztorc. Jedyny minus jest taki, że jak podniesie się oparcie na maksa to przy opieraniu czuć, że ma ono trochę luzu na boki. Nie przeszkadza to w użytkowaniu.
Witam,
Widze, ze bardzo ciekawy i rozbudowany temat. Wlasnie jestem na etapie kupna fotela i zawezilem wybor do dwoch modeli firmy profim. Veris Net i Action. Czy ktos moze uzywa ktorys z tych foteli. Widzialem posty jescze z 2012 w ktorym osoby decydowaly sie na model firmy profim. Bylbym bardzo wdzieczny za pomoc. Poki co posiedzialem chwilke na obu i Action wydaje sie wiekszy, lepiej wyglada ale poza tym nie odczuwalem duzych roznic przy siedzeniu. Zakladam, ze cena wyjdzie gdzies ok 1800 za veris vs 3600 za action i z tego powodu wybor wydaje sie oczywisty. W najblizszym tygodniu powinienem miec mozliwosc przetestowania obu w domu, wiec na pewno bede mogl wiecej powiedziec, ale z checia poslucham opinii zadowolonych/niezadowolonych uzytkownikow :)
Na innym forum polecany byl tez model Dual Bejota, ale z tego co widzialem jest troche ubozszy od Verisa, gdyz moze miec albo 4 stopniowe regulowane oparcie, lub dostosowujace sie do kg. To albo to, nie mozna miec dwoch, tak jak w Verisie czy Action.
Dzieki i pozdrawiam
Witam,
Trafiłam na forum szukając fotela. Korzystam teraz z jakiegoś chińskiego bubla za 300zł. Przy komputerze spędzam ok. 10 godzin dziennie. Przeczytałam prawie wszystko w tym temacie i wiem wreszcie czego szukam: fotel musi mieć funkcję synchro, regulowaną głębokość siedziska, regulowane podłokietniki, podparcie dla kręgosłupa w okolicy lędźwiowej (najlepiej regulowane jak w Xenonie 10), zagłówek nie jest konieczny, ponieważ mam 165cm wzrostu i jak mniemam będzie trudno dopasować jego wysokość. Kwota jaką chcę wydać to ok. 1000-1300zł. Jest to dla mnie duży wydatek, ale ból kręgosłupa się nasila, więc nie mam wyjścia. Nie mogę sobie pozwolić po raz kolejny na zakup bubla, więc proszę Was o poradę. Zależy mi na wysokiej jakości i wytrzymałości materiałów.
Modele, które zwróciły moją uwagę:
Sitplus Navigator
Profim Xenon 10
Profim Lightup
Dodatkowo polecano tutaj fotel dostępny w salonach Agaty, a mianowicie HERC XL-1315. Jako jedyny nie ma systemów, o których pisałam wyżej, ale byłabym w stanie w ostateczności z czegoś zrezygnować, byle fotel był naprawdę wygodny.
Tylko wau. Ten fotel to bajka
Myslalem, ze bedzie tu troche wiekszy ruch i uda sie uzyskac troche opinii od uzytkownikow, ktorzy wybor fotela maja juz za soba, zwlaszca firmy profim. Zmienilem zdanie i zdecydowalem sie wziac do domowych testow tylko fotel Action. W zasadzie jestem na niego zdecydowany, ale z racji ceny chce go przez kilka dni wysiedziec przed zakupem :)
Letoniusz
25-04-2017, 13:51
Myslalem, ze bedzie tu troche wiekszy ruch i uda sie uzyskac troche opinii od uzytkownikow, ktorzy wybor fotela maja juz za soba, zwlaszca firmy profim. Zmienilem zdanie i zdecydowalem sie wziac do domowych testow tylko fotel Action. W zasadzie jestem na niego zdecydowany, ale z racji ceny chce go przez kilka dni wysiedziec przed zakupem :)
Kto Ci dał dla testu do domu fotel za ponad 3000 zł? Nie denerwuje Cię oparcie lędźwiowe, które nie chodzi płynnie tylko czasem podczas zmiany pozycji na fotelu przeskakuje?
Witam,
Widze, ze bardzo ciekawy i rozbudowany temat. Wlasnie jestem na etapie kupna fotela i zawezilem wybor do dwoch modeli firmy profim. Veris Net i Action. Czy ktos moze uzywa ktorys z tych foteli. Widzialem posty jescze z 2012 w ktorym osoby decydowaly sie na model firmy profim. Bylbym bardzo wdzieczny za pomoc. Poki co posiedzialem chwilke na obu i Action wydaje sie wiekszy, lepiej wyglada ale poza tym nie odczuwalem duzych roznic przy siedzeniu. Zakladam, ze cena wyjdzie gdzies ok 1800 za veris vs 3600 za action i z tego powodu wybor wydaje sie oczywisty. W najblizszym tygodniu powinienem miec mozliwosc przetestowania obu w domu, wiec na pewno bede mogl wiecej powiedziec, ale z checia poslucham opinii zadowolonych/niezadowolonych uzytkownikow :)
Na innym forum polecany byl tez model Dual Bejota, ale z tego co widzialem jest troche ubozszy od Verisa, gdyz moze miec albo 4 stopniowe regulowane oparcie, lub dostosowujace sie do kg. To albo to, nie mozna miec dwoch, tak jak w Verisie czy Action.
Dzieki i pozdrawiam
Siedziałem na wszystkich fotelach, które wymieniłeś. To dostosowywanie ciężkości odchylania w stosunku do wagi człowieka moim zdaniem działa bardzo słabo.
Jeżeli chodzi o Veris Net - ta regulacja wyparcia lędźwi jest bardzo tandetna. To niby pokrętełko spina jakąś gumę i delikatnie wypycha lędźwie. Poza tym pokrętło do regulacji ciężaru odchylenia jest bardzo słabe i nie da się ustawić dużego ciężaru. W afekcie jak ktoś jest cięższy to oparcie lata przy oparciu.
Action - jest wygodniejszy znacznie od konkurentów. Szczególnie dla wysokich osób. Mimo wszystko uważam, że za te pieniądze fotel nie powinien budzić żadnych zastrzeżeń. Dla mnie jednak kwestia tego, że oparcie lędźwiowe nie jest stabilnie umocowane (nie da się go w jakiś sposób przykręcić, unieruchomić na wysokość) jest żałosne. Plastikowy zawias, który nie daje uczucia płynnej zmiany kąta nachylenia też jest nieporozumieniem.
Witam,
Trafiłam na forum szukając fotela. Korzystam teraz z jakiegoś chińskiego bubla za 300zł. Przy komputerze spędzam ok. 10 godzin dziennie. Przeczytałam prawie wszystko w tym temacie i wiem wreszcie czego szukam: fotel musi mieć funkcję synchro, regulowaną głębokość siedziska, regulowane podłokietniki, podparcie dla kręgosłupa w okolicy lędźwiowej (najlepiej regulowane jak w Xenonie 10), zagłówek nie jest konieczny, ponieważ mam 165cm wzrostu i jak mniemam będzie trudno dopasować jego wysokość. Kwota jaką chcę wydać to ok. 1000-1300zł. Jest to dla mnie duży wydatek, ale ból kręgosłupa się nasila, więc nie mam wyjścia. Nie mogę sobie pozwolić po raz kolejny na zakup bubla, więc proszę Was o poradę. Zależy mi na wysokiej jakości i wytrzymałości materiałów.
Modele, które zwróciły moją uwagę:
Sitplus Navigator
Profim Xenon 10
Profim Lightup
Dodatkowo polecano tutaj fotel dostępny w salonach Agaty, a mianowicie HERC XL-1315. Jako jedyny nie ma systemów, o których pisałam wyżej, ale byłabym w stanie w ostateczności z czegoś zrezygnować, byle fotel był naprawdę wygodny.
Bardzo negatywnie Cię zaskoczę, ale za te pieniądze nie otrzymasz idealnego fotela. Generalnie zawiodłem się dość mocno ofertą sklepów i jakością krzeseł nawet za kilka tysięcy. Jeszcze te przekręcające się podłokietniki! Bajka! Żałuję, że nie miałem okazji sprawdzić oferty herman miller.
Kto Ci dał dla testu do domu fotel za ponad 3000 zł? Nie denerwuje Cię oparcie lędźwiowe, które nie chodzi płynnie tylko czasem podczas zmiany pozycji na fotelu przeskakuje?
[
Dzieki za odpowiedz. Mam 190cm, dlatego wybor tez mam ograniczony, a na moj wzrost i tak jak pisales dla wysokich osob, Action wydaje sie bardzo dobrym rozwiazaniem.
Co do ledzwi, to dokladnie tez to zauwazylem juz po kilku godzinach i normalnie traktowalbym to jako duzy minus, ale wyjatkowo tak sie sklada, ze to podparcie idealne jest dla mnie w najnizszej pozycji, czyli na tej w ktorej juz nie ma mozliwosci przeskakiwania. Jak ustawialem wyzej to wlasnie zastanawialem sie czy cos zle robie, lub czy tez moze akurat fotel, ktory mam jest trefny, bo razem z plecami oparcie ledzwiowe potrafilo przeskoczyc o jedna, czy dwie pozycje, a po jakims czasie zauwazalem, ze nagle jest na samym dole. Moze tak sie dopasowywalo do moich plecow?:)
Oparcie zaglowkowe, ktore jest duze i bardzo wygodne musze miec chyba troche wyzej niz powinienem, bo jak podpieram kark to w momencie wiercenia sie po fotelu zaglowek de facto ogranicza moje ruchy, gdyz blokuje troche barki, ale to jest tez raczej kwestia tylko przyzwyczajenia i tego, ze potrafie usiasc "na noge", miec ja podkulona i wtedy automatycznie siedze wyzej niz powineinem.
Podlokietniki na pewno wezme te p57u, czyli wieksze. Widzialem je na w innych sklepach i sprawiaja wrazenie duzo lepszych od p56, ktore mam w testowanym modelu
Poza tym wszystko jest ok, fotel jest bardzo wygodny i szybko zauwazylem roznice w porownaniu do poprzedniego.
Co do testowania krzesla, to zostawilem po prostu kaucje w sklepie i dostalem na kilka dni do domu. Rozmawialem tez z producentem i mozliwe, ze skusze sie na cos pomiedzy action i mposition. Mianowicie Mposition z normalnymi podlokietnikami, bez tych dodatkow na myszke i laptopa, albo jak kto woli Action+oparcie na nogi
Ogolnie to wolalbym, zeby materialy byly jednak troche lepiej wykonane, w koncu mowimy tutaj o fotelu za ok 3-4 tysiace, ale widzialem juz ich tyle, ze ten Action po prostu jest najlepszy, mimo, ze cena powinna byc troche nizsza.
Tez chcialem zerknac na fotele z oferty Hermana Millera, ale nie widzialem tam zadnych modeli z zaglowkiem, a na tym mi bardzo zalezy, wiec odpuscilem
ThomasVoland
25-04-2017, 17:07
Do Hermana Millera zagłówki dokupuje się osobno (innych firm, ale dedykowane do konkretnego modelu). Tzn. Może mają jakiś model z zagłówkiem, Aeron na pewno nie. Podczas normalnej pracy i tak się ich nie wykorzystuje, ale jak ktoś ogląda filmy itd. to pewnie się przyda. Ja nie dokupiłem i na razie nie widzę potrzeby.
Letoniusz
26-04-2017, 09:49
Dzieki za odpowiedz. Mam 190cm, dlatego wybor tez mam ograniczony, a na moj wzrost i tak jak pisales dla wysokich osob, Action wydaje sie bardzo dobrym rozwiazaniem.
Co do ledzwi, to dokladnie tez to zauwazylem juz po kilku godzinach i normalnie traktowalbym to jako duzy minus, ale wyjatkowo tak sie sklada, ze to podparcie idealne jest dla mnie w najnizszej pozycji, czyli na tej w ktorej juz nie ma mozliwosci przeskakiwania. Jak ustawialem wyzej to wlasnie zastanawialem sie czy cos zle robie, lub czy tez moze akurat fotel, ktory mam jest trefny, bo razem z plecami oparcie ledzwiowe potrafilo przeskoczyc o jedna, czy dwie pozycje, a po jakims czasie zauwazalem, ze nagle jest na samym dole. Moze tak sie dopasowywalo do moich plecow?:)
Przy 190cm oparcie lędźwiowe masz na samym dole? Przecież przy takim wzroście właśnie powinieneś mieć przy górze, a nie na dole.
Letoniusz
26-04-2017, 11:47
Do Hermana Millera zagłówki dokupuje się osobno (innych firm, ale dedykowane do konkretnego modelu). Tzn. Może mają jakiś model z zagłówkiem, Aeron na pewno nie. Podczas normalnej pracy i tak się ich nie wykorzystuje, ale jak ktoś ogląda filmy itd. to pewnie się przyda. Ja nie dokupiłem i na razie nie widzę potrzeby.
Jak oceniasz ten fotel? Ile za niego zapłaciłeś i gdzie można je w Polsce kupić?
Przy 190cm oparcie lędźwiowe masz na samym dole? Przecież przy takim wzroście właśnie powinieneś mieć przy górze, a nie na dole.
No tak sobie ustawiam, jest mi w takiej pozycji najbardziej wygodnie. Moze robie to nie do konca prawidlowo, posprawdzam w ciagu najblizszych dni. Natomiast na pewno biore ten fotel, a w zasadzie to prawdopodobnie wezme mposition, ale bez uchwytu na laptopa i podkladki na myszke. Czekam tylko na potwierdzenie jednej istotnej informacji. Mianowicie, czy mposition to rzeczywiscie jest dokladnie tym samym fotelem co action. Zauwazylem, ze w instrukcji action jest mozliwosc dodatkowego pochylenia oparcia. Jest to bardzo wygodne do pracy przy biurku, dzieki czemu plecy dobrze "leza" na oparciu i bardzo sobie to chwale. Natomiast w instrukcji mposition nie ma o tym mowy.
Jesli sie okaze, ze jest to dokladnie to samo i jest ta opcja rowniez w mposition to po prostu zrobie sobie fotel typu Mposition z podlokietnikami p57u, czyli tymi dluzszymi, ale bez podstawki na laptopa i myszke. Cena bedzie pomiedzy Action a Mposition
Mam nadzieje, ze nie bede musial wybierac - albo dodatkowe pochylenie i fotel action, albo bez pochylenia, ale za to z podparciem na nogi w mojej konfiguracji mposition
Letoniusz
27-04-2017, 10:02
No tak sobie ustawiam, jest mi w takiej pozycji najbardziej wygodnie. Moze robie to nie do konca prawidlowo, posprawdzam w ciagu najblizszych dni. Natomiast na pewno biore ten fotel, a w zasadzie to prawdopodobnie wezme mposition, ale bez uchwytu na laptopa i podkladki na myszke. Czekam tylko na potwierdzenie jednej istotnej informacji. Mianowicie, czy mposition to rzeczywiscie jest dokladnie tym samym fotelem co action. Zauwazylem, ze w instrukcji action jest mozliwosc dodatkowego pochylenia oparcia. Jest to bardzo wygodne do pracy przy biurku, dzieki czemu plecy dobrze "leza" na oparciu i bardzo sobie to chwale. Natomiast w instrukcji mposition nie ma o tym mowy.
Jesli sie okaze, ze jest to dokladnie to samo i jest ta opcja rowniez w mposition to po prostu zrobie sobie fotel typu Mposition z podlokietnikami p57u, czyli tymi dluzszymi, ale bez podstawki na laptopa i myszke. Cena bedzie pomiedzy Action a Mposition
Mam nadzieje, ze nie bede musial wybierac - albo dodatkowe pochylenie i fotel action, albo bez pochylenia, ale za to z podparciem na nogi w mojej konfiguracji mposition
O jakim dodatkowym pochyleniu mówisz? To jest to co zwą "SYNCHRO"? Czyli po prostu wychylenie do tyłu?
ThomasVoland
27-04-2017, 10:13
Jak oceniasz ten fotel? Ile za niego zapłaciłeś i gdzie można je w Polsce kupić?
Ciężko mi ocenić, bo tylko w jednym sklepie sprawdzałem kilka foteli i w końcu stwierdziłem, że po prostu szkoda czasu na zastanawianie się. Tym bardziej ,że po kilku latach pewnie znowu musiałbym coś wybrać.
Jak kupowałem fotel do salonu, to miesiąc jeździłem po sklepach i sprawdziłem dosłownie kilkaset modeli, aż kupiłem najwygodniejszy jaki istnieje. Na samą myśl że miałbym to samo robić jeszcze raz odechciewało mi się momentalnie, tym bardziej, że w krześle biurowym nie tylko wygoda jest ważna, ale też żeby kręgosłup nie obrywał, a tego sam nie umiem ocenić.
Aeron ma opinię niemal niezniszczalnego i zwyczajnie przekonało mnie zapewnienie producenta, że może pracować przez minimum 12 lat, 24h/dobę i gwarancja obejmuje właściwie wszystko. Obejrzałem kilka filmów na YT, pojechałem do sklepu, usiadłem i kupiłem.
Gdzie w Polsce można je sprawdzić nie wiem, ale pamiętam że oglądałem je na stronach polskich sklepów. Ja kupowałem w Bangkoku i tutaj są w zupełnie innej cenie. Za full opcję wyszło ok 4500 zł kiedy w Polsce niecałe 8k. Tzn. full opcją nazywają wersję z podłokietnikami, w której można zablokować pochylanie. Wersja basic jest tak okrojona, że chyba nikt jej nie bierze. W każdym razie na pewno bym tyle nie wydał, tym bardziej że nawet na niemieckim Amazonie jest dużo tańszy (ok. 1300 euro).
W porównaniu do innych krzeseł, to Aeron nie ma żadnych bajerów, dziesiątek regulacji itd. Tyle tylko, że jest sprzedawany w kilku rozmiarach (ale i tak to B pasuje prawie każdemu).
Letoniusz
27-04-2017, 13:48
Ciężko mi ocenić, bo tylko w jednym sklepie sprawdzałem kilka foteli i w końcu stwierdziłem, że po prostu szkoda czasu na zastanawianie się. Tym bardziej ,że po kilku latach pewnie znowu musiałbym coś wybrać.
Jak kupowałem fotel do salonu, to miesiąc jeździłem po sklepach i sprawdziłem dosłownie kilkaset modeli, aż kupiłem najwygodniejszy jaki istnieje. Na samą myśl że miałbym to samo robić jeszcze raz odechciewało mi się momentalnie, tym bardziej, że w krześle biurowym nie tylko wygoda jest ważna, ale też żeby kręgosłup nie obrywał, a tego sam nie umiem ocenić.
Aeron ma opinię niemal niezniszczalnego i zwyczajnie przekonało mnie zapewnienie producenta, że może pracować przez minimum 12 lat, 24h/dobę i gwarancja obejmuje właściwie wszystko. Obejrzałem kilka filmów na YT, pojechałem do sklepu, usiadłem i kupiłem.
Gdzie w Polsce można je sprawdzić nie wiem, ale pamiętam że oglądałem je na stronach polskich sklepów. Ja kupowałem w Bangkoku i tutaj są w zupełnie innej cenie. Za full opcję wyszło ok 4500 zł kiedy w Polsce niecałe 8k. Tzn. full opcją nazywają wersję z podłokietnikami, w której można zablokować pochylanie. Wersja basic jest tak okrojona, że chyba nikt jej nie bierze. W każdym razie na pewno bym tyle nie wydał, tym bardziej że nawet na niemieckim Amazonie jest dużo tańszy (ok. 1300 euro).
W porównaniu do innych krzeseł, to Aeron nie ma żadnych bajerów, dziesiątek regulacji itd. Tyle tylko, że jest sprzedawany w kilku rozmiarach (ale i tak to B pasuje prawie każdemu).
Kurde, 8000zł za fotel to moim zdaniem przesada. Żałuję, że nie miałem okazji siedzieć na tym fotelu Aeron.
Nazywane jest to katem ujemnym, ale nie wiem czy czasami nie pochyla sie po prostu siedzisko, a nie oparcie. Dziala to tutaj w ten sposob, ze oparcie pochyla sie jescze bardziej do przodu. Moim zdaniem bardzo uzyteczna funkcja i przez to zdecydowalem sie na fotel Action, a nie na mposition, gdyz tak jak sie obawialem w mposition nie ma tej funkcji. Testowalem oba fotele przy biurku i mimo, ze w mposition siedzi mi sie wygodniej to jednak nadaje sie on do pracy z laptopem, a nie do biurka.
Ten mechanizm tutaj masz :
Instrukcje fotela Action -6strona "E" -
http://www.profim.pl/download/direct/f238ef4cfdae25a85be838b2c2225133
Katalog Action - strona 13-pkt 4
http://www.profim.pl/produkty/rodzaj-produktu/fotele-gabinetowe/action/model-obrotowy
ThomasVoland
27-04-2017, 18:03
Kurde, 8000zł za fotel to moim zdaniem przesada. Żałuję, że nie miałem okazji siedzieć na tym fotelu Aeron.
Sprawdziłem w wyszukiwarce i znalazło mi taki sklep http://www.sklep.k-r.pl/fotele-biurowe/k/11. Sprawdź na Amazonie, niemiecki wysyła towary z polskiego magazynu i ma lepsze ceny. Ten ujemny kąt jest w Aeronie, ale nie używam go. Wydaje się przydatne raczej do sytuacji gdy na biurku są rzeczy, po które się cały czas sięga (oparcie przechyla się razem z siedzeniem), a nie do zastosowań typu samo pisanie na klawiaturze.
Zdecydowalem sie na zakup fotela Action. Cene tez udalo mi sie wynegocjowac bardzo dobra korzystajac z oferty salonow sieci sprzedazy. Mam nadzieje, ze sie nie zawiode i fotel spelni moje oczekiwania. Po kilku dniach testowania jestem bardzo zadowolony. Dzieki za udzial w dyskusji
Jedna uwage mam ogromna do samgo producenta, a mianowicie do obslugi klienta ze strony mposition i raczej nie odpuszcze sobie i napisze maila w tej sprawie po majowce. Teraz pewnie gdzies to przepadnie. Mialem wrazenie, ze osoba z ktora jescze negocjowalem wcesniej konfiguracje mposition łaske mi robi, ze w ogole odpisuje. Do tego dzwonilem bodajze jednego dnia 3x za kazdym razem czekajac kilka sygnalow. Osoba nie odebrala, ani nie oddzwonila. Malo tego, jak jescze zastanawialem sie czy wybrac mposition czy action, to zadalem w srode pytanie mailowe, czy mposition ma wlasnie funkcje pochylenia oparcia. Do teraz nie uzyskalem zadnej odpowiedzi. Odnosze sie do jednej konkretnej osoby.
Jak na fotele za taka cene to raczej inaczej to powinno wygladac. Ceny na pewno tez sa duzo lepsze jak sie zamawia przez wlasnie jeden z salonow, a nie bezsporednio od profim
Letoniusz
04-05-2017, 11:35
Zdecydowalem sie na zakup fotela Action. Cene tez udalo mi sie wynegocjowac bardzo dobra korzystajac z oferty salonow sieci sprzedazy. Mam nadzieje, ze sie nie zawiode i fotel spelni moje oczekiwania. Po kilku dniach testowania jestem bardzo zadowolony. Dzieki za udzial w dyskusji
Jedna uwage mam ogromna do samgo producenta, a mianowicie do obslugi klienta ze strony mposition i raczej nie odpuszcze sobie i napisze maila w tej sprawie po majowce. Teraz pewnie gdzies to przepadnie. Mialem wrazenie, ze osoba z ktora jescze negocjowalem wcesniej konfiguracje mposition łaske mi robi, ze w ogole odpisuje. Do tego dzwonilem bodajze jednego dnia 3x za kazdym razem czekajac kilka sygnalow. Osoba nie odebrala, ani nie oddzwonila. Malo tego, jak jescze zastanawialem sie czy wybrac mposition czy action, to zadalem w srode pytanie mailowe, czy mposition ma wlasnie funkcje pochylenia oparcia. Do teraz nie uzyskalem zadnej odpowiedzi. Odnosze sie do jednej konkretnej osoby.
Jak na fotele za taka cene to raczej inaczej to powinno wygladac. Ceny na pewno tez sa duzo lepsze jak sie zamawia przez wlasnie jeden z salonow, a nie bezsporednio od profim
Jak dla mnie mposition i Action to ten sam fotel. Jedyna różnica to podpórka na nogi i uchwyt na lapka. Ja niestety taki entuzjastyczny nie jestem. Uważam, że to podparcie lędźwiowe to porażka. Ponad to oparcie na plecy powinno jeszcze bardziej pochylać się do przodu. Zamierzam niebawem napisać obszerny artykuł na temat poszukiwań krzesła ergonomicznego dla wysokich ludzi (powyżej 190cm). Będzie relacja ze zdjęciami ;)
Krzysztof82
09-05-2017, 11:03
Jak dla mnie mposition i Action to ten sam fotel. Jedyna różnica to podpórka na nogi i uchwyt na lapka. Ja niestety taki entuzjastyczny nie jestem. Uważam, że to podparcie lędźwiowe to porażka. Ponad to oparcie na plecy powinno jeszcze bardziej pochylać się do przodu. Zamierzam niebawem napisać obszerny artykuł na temat poszukiwań krzesła ergonomicznego dla wysokich ludzi (powyżej 190cm). Będzie relacja ze zdjęciami ;)
Cześć, siedzę na fotelu Action i jestem bardzo zadowolony (dokladnie w tej konfiguracji http://www.mojekrzesla.pl/p/fotel-ACTION-105SFL,2034). A co do podparcia lędźwiowego to jestem w opozycji do Ciebie, według mnie to super sprawa i zdecydowanie lepiej się czuje po pracy. A co do artykułu to z chęcią poczytam :)
Ja ostatnio też szukam. Kupiłem bezmyślnie na fakturę Wau 2 i nie spasował mi, więc jeśli ktoś jest zainteresowany, to sprzedam nowy fotel z pełną gwarancją za zdecydowanie mniej niż w sklepie. Reszta na priv, żeby tu reklamy nie robić.
Myślę, że Wau jest przeznaczony raczej dla osób szczupłych i nie powyżej 190 cm, tak mi się wydaje. Takim osobom polecam jednak szukać gdzie indziej. Widzę, że tutaj ma raczej dobre opinie i wygląda całkiem spoko.
Przy okazji - Wau i Wau 2 różnią się chyba oparciem, gdyby ktoś się zastanawiał.
Letoniusz
12-05-2017, 09:44
Cześć, siedzę na fotelu Action i jestem bardzo zadowolony. A co do podparcia lędźwiowego to jestem w opozycji do Ciebie, według mnie to super sprawa i zdecydowanie lepiej się czuje po pracy. A co do artykułu to z chęcią poczytam :)
To dobrze, że zarejestrowałeś się specjalnie po to, aby zostawić link w tym wątku. Poza tym ja nie jestem przeciwnikiem podparcia lędźwiowego, tylko uważam, że powinno być w tym wypadku w jakiś sposób przymocowane, aby nie jeździło do góry i do dołu w trakcie przemieszczania się na fotelu. Ewentualnie powinno być na jakiejś szynie z łożyskami, żeby to przemieszczanie było płynne - a nie przeskakiwanie.
Polecam tapicerke Nexus na siedzisko. Taka wybrala moja druga polowka i jestem bardzo zadowolony. Jak wam powiedza, ze w nowym katalogu juz jej nie ma, to poproscie, zeby skonsutlowali to z producentem. Na pewno jest to mozliwe. Do popdparcia ledzwiowego tez nie mam zadnych zastrzezen. W nowym modelu ktory dostalem, jesli juz oparcie przechodzi razem z plecami to wlasnie bardzo plynnie.
Mysle, ze byl to dobry wybor. Cena tez jest ok, pamietajcie zeby zapytac o rabacik
Mam nadzieje, ze nie bede musial tutaj wracac i pisac, ze moje odczucia po dluzszym czasie sie zmienily :)
Pozdrawiam
Nie prawda. Najwygodniejsze są z firmy wau
Witam
Ze swojej strony odradzam kupno foteli firmy BEJOT. Zakupiłem te fotele 4 lata temu zachęcony wyglądem i długą gwarancją sugerującą dobrą jakość. Trochę szokowała cena, bo była o wiele wyższa niż w moich poprzednich "zwykłych" fotelach. Ale tamte miały już około 10 lat i chociaż sprawne to jednak widać było, że stare. Co do wygody i możliwości regulacji nowe fotele okazały się przeciętne i co najwyżej podobne do poprzedników.
Niestety zaledwie po 4 latach użytkowania foteli BEJOT popękały mi podłokietniki Przy reklamacji okazało się, że tego uszkodzenia producent nie uznaje, chociaż gwarancja jest na 5 lat. Prysnęła więc wizja jakości i ochrony kupującego. Oferowana gwarancja jest nic nie warta. Dlatego zdecydowanie NIE POLECAM produktów firmy BEJOT. Co mi z wyglądu skoro są bardzo drogie i marnej jakości.
Tu jest najlepsze krzesło do komputera:
http://www.shorpy.com/node/22223?size=_original#caption
:)
Tu jest najlepsze krzesło do komputera:
http://www.shorpy.com/node/22223?size=_original#caption
:)
Idealne dla maniaków MMO. :lol:
Witam, jaki fotel/krzesło polecicie dla osoby 195cm wzrostu, 85kg? Cena mniej wazna, nawet moze byc do 1500. Co sadzicie o typach gamingowych? Ktoś ma, używa? Wiekszosc odpowiedzi sprowadza sie do markusa z ikei na innych forach.
sokolnik
08-10-2017, 20:48
Ja jakieś 7 może 8 lat temu kupiłem fotel w MAKRO. Cena około 699zl jak dobrze pamiętam... Albo 799 jakoś tak.
Cały czas działa, nie ma dziur, mechanizm działa, kółka działają.
Mam 188cm wzrostu i jakieś pewnie 85kg a a może 90kg dawno się nie ważyłem :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/10/4a6b5e0c1e87e26bbc86a769b2cc35f5-2.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171008/4a6b5e0c1e87e26bbc86a769b2cc35f5.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/10/9532302a16b4cb68700869c0ea7c4e24-2.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171008/9532302a16b4cb68700869c0ea7c4e24.jpg)
Letoniusz
14-10-2017, 22:14
Koniecznie do zapoznania się jak ktoś nie wie jaki fotel ergonomiczny wybrać (https://www.twoje-zdanie.pl/jak-wybrac-wlasciwy-fotel-ergonomiczny/) :!: Znajdziecie tam też zdjęcia niedocenianego fotela Kulik System. Warto zajrzeć i przeczytać.
Osobiście używam Xenona z PROFIMu - mnie pasuje. Nie jest zbyt miękki (nie lubię siedzieć w pierzynie), mnie bardzo pasuje pozycja siedzenia - lubię siedzieć wyprostowany, czasem nawet pochylony lekko do przodu i ten fotel mi to umożliwia. Testowałem Wau - nie przypasił mi z powodu twardych podłokietników i rozmiaru (był ciasny, mam 89kg przy 182 cm, ale nie jestem grubaskiem). Tesowałem również fotel Futura (nie pamiętam firmy), ale pozycja na nim, to była męczarnia (przynajmniej dla mnie), ciężko pisać jednocześnie opierając się plecami o oparcie.
lechmagik
31-12-2017, 20:27
Witam, otóż zakupiłem niedawno sławetnego Markusa z IKEI i jestem nim rozczarowany. Mam 1,75m wzrostu i wydaje mi się, że jest on dla mnie za duży (podpórka lędźwiowa nie pomaga, nawet sprawia, że wstaję z fotela 'połamany' i z bólem lędźwi).
Zamierzam go zwrócić, jednak nadal nie mam upatrzonego następcy. Zacząłem się zastanawiać nad ergonomikami, jak również nad gamingowymi fotelami do tysiąca złotych (chociaż wolałbym jak najtaniej... I tak już nadszarpuję budżet względem ceny Markusa).
Z ergonomików póki co mam upatrzoną Futurę 4S, a z gamingowych HERC XL-1315 (z Agaty Meble), EVOLVE PRO (z meblujdom.pl).
Z jednej strony pasuje mi siatka w fotelu (plecy oddychają), z drugiej jednak strony moim zdaniem jest ona w Markusie za sztywna i za nic w świecie nie czuję, żeby górna część pleców mi odpoczywała, kiedy spoczywa na tej lekko twardawej siatce.
Ma ktoś jakieś propozycje? Bądź muszę dodać więcej szczegółów do zagadnienia? :)
Ja zakupiłem Markusa w sobotę jeszcze w cenie promocyjnej. Dotychczas siedziałem na fotelu noname przez wiele lat. Od kilku miesięcy "obsiaduje" fotele z Grospolu , Profirm , Nowy Styl, Dxseat czy Querus. Wszystkie w cenie pow 1.000,00. W porównaniu do nich wszystkich uważam Markusa na najwygodniejszy i porównywalnie stabilny - dobrze wykonany. Jeżeli akceptujemy nieregulowane podłokietniki ( dla mnie zaleta bo wszyskich 4D bardzo to niestabilne ) . Cena i gwarancja to już w ogóle przepaść. Początkowe bóle na nowym fotelu mogą wynikać z złych nawyków z poprzednich foteli ale przejdzie na 100% . Dodam tylko że mam 170 cm i potwierdzam że ten fotel to super target dla osób od 170-180 cm
kornikbp
06-06-2018, 22:00
WAU Elastomer - nie polecam - plastik fantastik, pozycja do siedzenia fajna, ale wykonanie - mechanizm podłokietnika skonstruowany tak, że często przez przypadek można gwałtownie obniżyć np gdy wstajemy i łokciami naciskamy, tak samo jak druga osoba oprze się lekko o zagłówek albo oparcie.
plastik mechanizmu regulacji wysokości podłokietnika pękł - gwarancja uznana - wymienino na nowy - plastik był bardzo porowaty jak ktoś chce to wrzucę zdjęcie, krzesło sprzedałem i szukam czegoś innego
Bangbang
31-07-2018, 02:57
Witam!
Poszukuję fotela do pracy z wyższej półki.
Zastanawiam się nad kupnem modelu kinnarps temo.
Czy znacie może inną firmę która jest również godna uwagi?
Jest coś lepszego niż firma kinnarps?
Pozdrawiam
Oczywiście, że jest.
Z tej firmy, to jedynie taboret czwórgraniasty, twardy.
Albo ława za 8 tysi:
https://www.ceneo.pl/49939677
Michaelius
31-07-2018, 08:38
A co złęgo w Kinnarpsach? 10 lat miałem w pracy i fotel super odporny i wygodny.
Teraz mamy profirm i też fajny i wygodny
Witam!
HermanMiller Aeron?
ManiakPL
07-08-2018, 20:46
Co do głównego tematu.
Dorzucam plusa do Marcusa, dobre krzesło w sumie fotel do PC w budżetowej kwocie 500-700zł, 10 lat gwarancji samo o sobie świadczy choć nie mam doświadczeń z Ikeą w tej kwestii. Swój model mam już 3 miesiące i jestem zadowolony. Potrafię siedzieć na nim wiele godzin dziennie i nie odczuwam dyskomfortu, wygodne siedzisko i wysokie oparcie gdzie pod lędźwie mamy usztywnienie a plecy opierają się o siatkę i głowa lezy na poduszce. Mam 190cm+ wzrostu i gdy dosuwam pupu do samego końca to mam nadal o co oprzeć głowę a to było dla mnie ważne gdyż od siedzenie na krzesłach z niskim oparciem boli mnie kark. Krzesło ogólnie wydaje się bardzo solidne, do minusów za to zaliczam oparcie pod ręce, twarda guma wbija mi się niemiłosiernie pod łokciami, niższa osoba może nie mieć takiego problemu.
Witam,
Jestem nowy, ale forum czytam od dłuższego czasu. Zarejestrowałem się, ponieważ niestety muszę podzielić się wrażeniami, z pewnego, dla mnie nieudanego zakupu.
W czerwcu za pośrednictwem sklepu Sistudio Meble Biurowe Sylwia Paszek z Katowic kupiłem fotel Veris 111SFL P51PU produkcji firmy Profim.
Niestety po 16 dniach użytkowania pojawiły się duże luzy w siedzisku już po maksymalnym wychyleniu oparcia pleców. Określiłbym tę wadę jako "bujanie się" fotela.
W tym modelu jest odchylane oparcie za pomocą nacisku plecami osoby siedzącej. Ale jeśli plecy oprę maksymalnie o oparcie to powinno wychylić o tyle ile może i koniec, w moim fotelu następuje jeszcze wychylanie się siedziska z jakimiś dziwnymi odgłosami chrobotania itp. o kilka stopni. Pozycja siedziska powinna być jedna po jej ustaleniu, a tego tutaj nie ma.
Towar był reklamowany, ale uznano, że wystarczy wymienić amortyzator co oczywiście nie pomogło, winny prawdopodobnie jest mechanizm SFL, ale tego firma Profim wymienić nie chce, twierdząc, że wymiana nie pomoże i takie zachowanie fotela jest od nowości (tyle usłyszałem od serwisanta, który był u mnie na wizycie naprawiać fotel). Nie wiem na jakiej zasadzie to działa, pewnie jakiejś zapadki, która nie spełnia swojej funkcji.
Akurat wiem jakie było działanie i co było a czego nie było w pierwszym i kolejnych dniach, ale serwisant firmy Profim (wizyta u mnie w domu - 1 reklamacja) oraz Dział Zapewnienia Jakości i Dział Technologiczny (fotel był w siedzibie firmy w celu sprawdzenia - 2 reklamacja) tejże firmy uznali, że mam przewidzenia.
Reklamacja nie została uznana, więc odradzam zakup takowego z tej firmy jak i innych, bo jak można poszukać w necie są problemy z tą firmą. W opiniach widać, że nie tylko ja mam problemy z produktami w/w firmy. Nie wiem, ale zdaje się czas przyszedł na Rzecznika Praw Konsumenta, bo inaczej już się tego nie da załatwić. Ale jeszcze mam trochę czasu.
Kasteros
08-02-2019, 09:33
Witam serdecznie, chciałbym się was poradzić na temat zakupu nowego krzesła do komputera, budżet to 700 zł. Znalazłem polską firmę PRO-GAMER która ma w ofercie dużo modeli, może ktoś z was ma od nich ? Chciałbym usłyszeć jakieś opinie na ten temat. Chciałbym aby krzesło miało dużo możliwości regulacji, czasami mam problem z dolnym odcinkiem kręgosłupa i muszę sobie odpowiednio wyregulować, krzesło będzie służyć do pracy 7-8h dziennie, będę wdzięczny za wszelką pomoc.
Witam!
Zastanawiam się nad kupnem modelu kinnarps temo.
Czy znacie może inną firmę która jest również godna uwagi?
PozdrawiamSprawdź ofertę WAGNER, HERMANMILLER, STEELCASE, z polskich producentów BEJOT, NOWY STYL, PROFIM, i może SITAG choć wykupiony przez NS.
Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
W czerwcu za pośrednictwem sklepu (...)
Nie podałeś najważniejszej informacji: ile ważysz.
Może trzeba się odchudzić. :)
Witam wszystkich mam pytanie, zastanawiam się między dwoma modelami ERGOHUMAN ENJOY a UNIQUE FOTEL HERO, czy ktoś z was miał jakieś doświadczenia z tym sprzętem, jak tak to jakie? Z góry dziękuje za wszelkie informacje ;)
Ktoś opowie coś o dłuższym korzystaniu z foteli siatkowych (najlepiej zarówno oparcie jak i siedzisko)? Interesuje mnie zmiana na coś właśnie z siatki, ze względu na fotele nagrzewające zad i plecy, co w pracowni podgrzewanej przez komp i dwa monitory, latem jest czasami nie do wytrzymania. Niby ogólnie temperatura powinna być znośna, ale ja po prostu źle znoszę 25-26 stopni. Na tę chwilę ratuję się klimatyzatorem przenośnym, ale wiadomo jak to hałasuje – nie idzie wysiedzieć zbyt długo z włączonym non-stop. Interesuje mnie przede wszystkim wytrzymałość tyłka na takiej siatce. Wiadomo, że siatka musi być odpowiednio mocno naciągnięta, żeby siedziało się wygodnie, ale czy to „wygodnie” sprawuje się też dobrze przy kilkudniowych sesjach po 8-10 czy nawet 12 godzin? Wiadomo – zawsze można sobie jakąś poduszeczkę pod d… podłożyć, ale wtedy niweczy się tę podstawową zaletę, czyli przewiewną siatkę. Plecy jeszcze ok, ale właśnie interesuje mnie siedzisko. No po prostu nie lubię jak mi coś w upalne lato, jeszcze dodatkowo d… podgrzewa. Myślę o Ergohuman, ale nawet „przymiarka” w sklepie nie odpowie na moje pytanie.
Mam to krzeslo do uzytku komputerowego. Bedzie juz 2 lata. Generalnie najlepsze krzeslo do kompa jakie mialem. Da sie posiedziec sporo godzin bez zmeczenia. Niestety latem tez mam malo komfortowe temperatury oraz brak miejsca i mozliwosci na instalacje klimy.
https://www.amazon.co.uk/Teknik-Cobham-Luxury-Executive-Office/dp/B00389O6U0
Najlepsza jest w tym krzesle opcja "lezanki" Oparcie daje sie pochylic bardzo mocno do tylu. Oczywiscie mozna to zablokowac.
To kolejne raczej nie spelni Twoich wymagan w kwestii siateczki na oparciu czy siedzeniu. Jednak warto na to zerknac z uwagi na niesamowite mozliwosci regulacji. O ile na tym pierwszym zdaza mi sie spedzic kilka godzin to na tym drugim bywa czasami 12. Pod tym wzgledem komfortu (po odpowiednim ustawieniu) nic go nie przebije. Uzywam od roku i poki co nic sie nie dzieje. Najwieksza zaleta oprocz regulacji to komfort siedziska.
https://www.ebay.co.uk/itm/Energi-24-Back-Care-Posture-Operators-Chair-in-Burgundy-/222243497901?_trksid=p2349526.m4383.l4275.c1
Oba krzesla do innych zastosowan. To pierwsze pozycja raczej zrelaksowana (plecy bardziej odchylone do tylu). To drugie typowo do pracy przy biurku w pozycji bardziej wyprostowanej a czasami pochylonej do przodu.
PS.
Nie jestem pewien na ile krzesla typowo siateczkowe sie sprawdza. Ja zanim kupilem to z drugiego linka mialem przez dwa dni takie siateczkowe. Wygladalo ok ale siedzenie na tym to byl koszmar. Siateczka inaczej zachowuje sie pod ciezarem ciala i moim zdaniem trudniej dopasowac to do wlasnych preferencji. Trzeba tez wziasc pod uwage ze siateczka odrobine sie rozciagnie po czasie. Zauwazylem to w oparciu krzesla z pierwszego linku. Roznica nie jest wielka ale da sie wyczuc ze kiedy bylo nowe to siateczka na oparciu byla bardziej napieta.
Tak myślałem, że wraz z przewiewnością siedziska, przyjdzie jednak ucisk na pośladki, przynajmniej przy dłuższym siedzeniu. No cóż… Może trzeba szukać po prostu fotela z wentylacją? :) Akurat na ogólną wygodę czy możliwość regulacji – nie narzekam. Używam któregoś z modeli DXRacer. Też można zrobić z niego fajną leżankę do oglądania filmów.
ThomasVoland
11-05-2019, 07:44
Ktoś opowie coś o dłuższym korzystaniu z foteli siatkowych (najlepiej zarówno oparcie jak i siedzisko)? Interesuje mnie zmiana na coś właśnie z siatki, ze względu na fotele nagrzewające zad i plecy, co w pracowni podgrzewanej przez komp i dwa monitory, latem jest czasami nie do wytrzymania. Niby ogólnie temperatura powinna być znośna, ale ja po prostu źle znoszę 25-26 stopni. Na tę chwilę ratuję się klimatyzatorem przenośnym, ale wiadomo jak to hałasuje – nie idzie wysiedzieć zbyt długo z włączonym non-stop. Interesuje mnie przede wszystkim wytrzymałość tyłka na takiej siatce. Wiadomo, że siatka musi być odpowiednio mocno naciągnięta, żeby siedziało się wygodnie, ale czy to „wygodnie” sprawuje się też dobrze przy kilkudniowych sesjach po 8-10 czy nawet 12 godzin? Wiadomo – zawsze można sobie jakąś poduszeczkę pod d… podłożyć, ale wtedy niweczy się tę podstawową zaletę, czyli przewiewną siatkę. Plecy jeszcze ok, ale właśnie interesuje mnie siedzisko. No po prostu nie lubię jak mi coś w upalne lato, jeszcze dodatkowo d… podgrzewa. Myślę o Ergohuman, ale nawet „przymiarka” w sklepie nie odpowie na moje pytanie.
Podejrzewam, że w zależności od krzesła, te siatki będą się mocno różniły elastycznością. Ja mam kościstą dupę i poza fotelem do TV, w którym się człowiek cały zapada, na wszystkim innym po kilku godzinach przydaje mi się kilka minut przerwy. Nie zauważyłem, żeby na siatkowym krześle następowało to szybciej niż na innych, a na pewno po kilkugodzinnych posiedzeniach w kawiarniach z radością siadam później w domu na krześle z siatki. Wiele osób twierdzi, że na tym samym modelu siedzi im się dużo wygodniej niż na zwykłych krzesłach biurowych, ale pewnie do tego przyczynia się najbardziej wyprofilowanie i konfiguracja, niż sama siatka.
Jakbym miał krzesło z siatki plus drugie z jakąś bardzo dużą poduszką z pamięcią i identycznym wyprofilowaniem, to bardzo możliwe, że ono byłoby jeszcze wygodniejsze. Inna sprawa, że siedzenie po kilka godzin bez jakiejkolwiek przerwy, to samobójstwo dla kręgosłupa i wzroku.
Inna sprawa, że siedzenie po kilka godzin bez jakiejkolwiek przerwy, to samobójstwo dla kręgosłupa i wzroku.Tak, wiem. Zresztą – psychicznie nie wyrobiłbym siedzenia non-stop przez te 8-10-12 godzin. Tyle, że nawet z przerwami na gimnastykę, wyjście z psem, posiłek, czy jakiekolwiek inne przerwy, i tak jest to męczące głównie dla tyłka. Ostatnio nawet kupiłem sobie poduszkę żelową (Mesa Living), ale to nadal nic nie zmienia. :| Tyle tylko, że jest przewiewna, bo ma ażurową konstrukcję (taka kratownica), ale i tak zaczyna być czuć pośladki po około godzinie.
Stig, taka mała rada: przy wybieraniu fotela weź pod uwagę, że te same modele mogą mieć inną konstrukcję siedziska w zaleźności od tego czy są z siatki czy materiału. Wersja siatkowa fotela którego używam była dla mnie nieakceptowalna (gniótł mnie w udach), a wersja materiałowa jest wygodna (ma wgłębienia na nogi, których nie w wersji siatkowej. Więc jeśli przed zakupem nie będziesz miał okazji przymierzyć wersji siatkowej, tylko materiałową/silikonową/jakąś inną to upewnij się, że siedzisko ma identyczny kształt.
foto4deg
09-12-2019, 11:52
łooo, ale odkopię :D ale jak wróciłem na forum to czemu nie :p ja siedzę na RH Stolen Logic 400 HLN, kupiłem używkę ze sklepu zajmującego się odnawianiem takich krzeseł i powiem, że w życiu nie siedziałem na lepszym. Ilość konfiguracji, filmy instruktażowe pokazujące jak dostosować krzesło do swoich potrzeb, świetna jakość materiałów naprawdę robi wrażenie.
Ile zapłaciłeś? I gdzie kupiłeś? :-)
foto4deg
10-12-2019, 12:10
Ile zapłaciłeś? I gdzie kupiłeś? :-)
4300 koron :grin: w Norwegii :grin: czyli jakieś 1800 pln na polskie. Mamy sklep, który od firm zmieniających wyposażenie biur odkupuje za grosze wszystko, później składa z 2-3 krzeseł jedno dobre i włala
To raczej nie dostępne dla przeciętnego Kowalskiego.
Ja pracuję około 8 h dziennie przed pc - mój fotek to ten zwykły domowy jaki jest odchylany fotel z zestawu mebli dołączony z sofą. No i podnóżek w postaci pufy do zmiany układu siedzenia a laptop na kolanach na podstawie lub stoliku. Od 20 lat podobnie siedzę i postawa prosta i zero zgrzytów.
jurkarol
29-12-2019, 23:56
Ja pracuję około 8 h dziennie przed pc - mój fotek to ten zwykły domowy jaki jest odchylany fotel z zestawu mebli dołączony z sofą. No i podnóżek w postaci pufy do zmiany układu siedzenia a laptop na kolanach na podstawie lub stoliku. Od 20 lat podobnie siedzę i postawa prosta i zero zgrzytów.
Teraz też pracujesz slac posty gdzie się da
Fakt, może kolega nowy próbuje wyrobić normę roczną?
Fakt, może kolega nowy próbuje wyrobić normę roczną?
Gdzieniegdzie pracuje "na pusto" - nie wie, że posty w tych działach "nie liczą się do normy". :)
Spory temat. Można się zgubić.
Zrobiłem zestawienie różnych foteli z podziałem na podgrupy, i wraz z cenami. Sądzę, że trochę modeli stąd się też tu pojawi.
Jak ktoś ma jakieś sugestie co do modeli: jakie dopisać, lub jakieś istotne informacje o jakimś konkretnym, bardzo proszę pisać:
https://docs.google.com/document/d/12QGBGfyFkULunU47JAOVqKOdT9ygb9vW45Wk3CqW24I/edit?usp=drivesdk
Czy ten Grospol Optimal za 3 stówki byłby ok?
Jestem raczej drobnej budowy - 173 wzrostu.