Zobacz pełną wersję : F80 i problem:)
radekone
04-11-2009, 16:38
Wlasnie dotarl do mnie F80 i mam problem, ktory musze rozwiazac szybko aby ewentualnie go zwrocic.
1. Po zapieciu do niego Sigmy AF 17-35D (kupowana osobno) i ustawieniu f32 (inaczej sie nie da bo wyskakuje EE:) mam bardzo ciemno w wizjerze, poniewaz listki przyslony caly czas pozostaja na f32. Przestawianie na korpusie nic nie daje.
2. Po chwili dopiero zauwazylem, ze AF nie lapie ostrosci i zawsze ustawia na nieskonczonosc. W trybie AF-S nie da sie zrobic zdjecia, poniewaz zielona kropka mruga.
3. Teraz tak: w tekstowym archiwum forum znalazlem opis podobnej sytuacji i wyjasnienie, ze czujnik AF jest padniety co ma sens tez w moim przypadku, skoro AF ostrzy na nieskonczonosc w kazdej sytuacji. Jesli faktycznie to wina AF to ze zwrotem body nie bedzie problemu, jednakze Sigme chcialbym sobie zostawic. Niepokoi mnie jednak sytuacja opisana w punkcie 1 - czy to jest wina body czy obiektywu? Na sucho wszystko dziala ok - otwor zmienia sie jak nalezy przy kreceniu pierscieniem. Nie mam jednak ani innego obiektywu ani innego body aby to sprawdzic.
Nie znam sie na Nikonach ani nawet na sprzecie z AF bo mialem dotychczas tylko manualne Pentaxy.
Ktos cos poradzi?:)
hedgehog
04-11-2009, 17:03
Ja myślę, że już poradziliśmy sobie? ;D
radekone
04-11-2009, 17:08
W tym samym czasie wrzucilem:)
Witam podłowcze się do wątku, bo tez wczoraj dostałem nikona f 80 i mam z nim problem.Mianowicie w wizjerze nic nie widać czasem SA jakieś przebłyski wizjera ( zapali się na zielono i gaśnie) i widzę oprócz kadru ciemność, co może być z nim? :)
hedgehog
04-11-2009, 22:34
To co dzisiaj zaobserwowałem z aparatem Radka nie ma kompletnie sensu. :)
Podpięliśmy jego Sigmę do jego body F80. Nie działa. Wizjer ciemny, szkło automatycznie przymyka się do f32, af wariuje bo mu za ciemno. Przypięliśmy tą samą Sigmę do mojej puchy - działa od strzału, pięknie można wybrać przesłonę, af jak złoto, etc. Poszliśmy po rozum do głowy i do radkowego f80 dodaliśmy moje 35 Nikkora. I co? Działa pięknie!
Gdzie tu sens, gdzie logika? Dlaczego jedno i to samo szkło z jednym egzemplarzem korpusu działa, a z drugim wariuje? Dodam, że radkowe f80 zresetowaliśmy, etc. I to nie raz. U mnie też nie ma żadnych specyficznych, dziwnych ustawień...
Czyżby czip obiektywu Sigmy nie dogadywał się z firmware jednej z naszych puszek? Radkowa jest nowsza - może ma jakąś inną wersję oprogramowania....
Zgłupieliśmy.
brylek - to nie brzmi optymistycznie, wydaje się, że Ty jednak masz jakiś pad :/
czyli kasacja ? zakup na ebay :oops:
hedgehog
04-11-2009, 22:47
Nie wiem, lepiej jeszcze potwierdź z jakimś specem. Co do zakupu na ebay; sprawdź return policy, czyli zasady zwracania; może okazać się, że zwrócisz i nie będzie kłopotu.
brylek - zmień baterie, przeczyść styki - wygląda na problem z zasilaniem.
hedgehog - u mnie Sigma 17-35 z F80 śmigała aż miło...
hedgehog
04-11-2009, 22:49
Właśnie u mnie też! I to nie ta jedna - kolega ma taką samą i jego śmiga bez problemu i z moim F80, i z jego D3/F90x/F80...
Okazuje się ze po dociscnieciu gripa zaczyna pojawiac się wizjeze cos widocznie nie lonczy , czy sam mogę tam zaglądnąć ?
a kto Ci broni? tylko po 23:00 :D
Okazuje się ze po dociscnieciu gripa zaczyna pojawiac się wizjeze cos widocznie nie lonczy , czy sam mogę tam zaglądnąć ?
Zdejmij gripa w cholerę i wsadź dwie CR123. F80 czasami się z gripem nie dogaduje, zwłaszcza z akumulatorami zamiast baterii.
Moje F80 z gripem dobrze gadało :)
Z gripem gada w zasadzie bez problemu. Ma poważne problemy z gadaniem z gripem w momencie gdy są w nim zamiast baterii akumulatory. Wywal je, załóż nowe baterie i powinno być O.K.
A którą Sigmę 17-35 podpinasz - starszą czy nowszą?
mrpawcio
05-11-2009, 10:18
U mnie nie ma problemu z gripem, nawet z akumulatorami (eneloopy)
U mnie nie ma problemu z gripem, nawet z akumulatorami (eneloopy)
Dziwne - też wsadzone miałem eneloopy :(
radekone
05-11-2009, 10:30
Wracajac do Sigmy.
Przyjrzalem sie blizej i na moje pieniadze to tu jest problem z dzwignia przeslon/glebi ostrosci. Nakrecajac obiektyw, dzwignie w F80 i w obiektywie powinny sie z soba zetknac i wspolpracowac. U mnie sprawiaja wrazenie, jakby dzialaly po swojemu: krecac pierscieniem przyslon Sigma przymyka sie lub otwiera a wciskajac przycisk DoF slychac przesuniecie dzwigni ale Sigma nie reaguje. Tak jakby ktoras z nich byla za krotka/przesunieta. Najdziwniejsze jest to, ze tylko miedzy soba sie gryza - jak pisal Hedgehog..
To nie ma sensu:)
Podepnij jeszcze inny obiektyw i zobacz jak się zachowuje body.
radekone
05-11-2009, 10:44
Podepnij jeszcze inny obiektyw i zobacz jak się zachowuje body.
Pisalismy, z innym szklem body dziala normalnie. Sigma z takim samym body tez.
hedgehog
05-11-2009, 10:58
???? :(
Nasza reakcja wczoraj była dokładnie taka sama ;)
Miałem F80 i mam nadal Sigmę 17-35 D 1:2,8-4 DG HSM. Gadały ze sobą bez jakichkolwiek problemów. Jedynie F80 z gripem miało problem gdy używałem aku.Ale o tym pisałem.
hedgehog
05-11-2009, 11:05
Radek nie ma gripa... A w korpusie działające cacy baterie.
No to Sigmę wyślij na spacer - najlepiej do serwisu, bo szkiełko jest sympatyczne :)
radekone
05-11-2009, 11:34
No to Sigmę wyślij na spacer - najlepiej do serwisu, bo szkiełko jest sympatyczne :)
przeciez pisalismy, ze z innym f80 dziala normalnie..pobudka:)
przeciez pisalismy, ze z innym f80 dziala normalnie..pobudka:)
Ale z Twoim nie chce gadać - więc jednak coś jest nie halo :)
radekone
05-11-2009, 12:36
Ujmujac rzecz konkretniej, moze ktos bylby w stanie zrobic duze zdjecie wnetrza F80 z dobrze uwidoczniona dzwignia podgladu DoF? Bylbym wdzieczny..:)
Dziwne - też wsadzone miałem eneloopy :(
Takie dziwne to nie jest,miałem eneloopy w gripie i działało idealnie bez problemu,może miałeś jakiś problem na stykach.
Może - chociaż wątpię :)
Gdyby był problem ze stykami pokazałby się również przy bateriach.
Ale podobno ten typ tak ma. Ten rocznik także :D
Tak to chyba w każdej puszce wygląda.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img132.imageshack.us/img132/2490/dsc3429.jpg)
Też mam problem z akumulatorami. Wkładam świeże prosto z ładowarki a tu wskaźnik ledwo połowe stanu pokazuje i szybko zdychają. Bateryjki trzymają bardzo długo, nie wiem jak długo bo ciągle mam pierwszy zestaw :D
radekone
05-11-2009, 16:04
A wiec w moim jakas nieznana sila odksztalcila te dziwgnie lekko, jednak wystarczajaco aby sigma do niej nie dosiegala. Dzieki, naprawilem sobie dlugopisem:)
Dziś odebrałem zdjęcia z f 80 i okazało się ze na 1 klace naświetlił kilka razy widziałem podczas zdjęć ze nie prezesowa się wskaźnik na wyświetlaczy wiec pstrykałem dalej, bo film ciągło. Zakup lub F 80 to porażka ? Widzę ze nie tylko ja mam problem z F 80, chyba zostanie u mnie na stale F 801. :-D
hedgehog
06-11-2009, 11:18
Ja tam nie wiem, z f80 problemu nie miałem, a wystrzelałem już na nim około 100 rolek (mam od jakichś pięciu miesięcy)
Tak się przeważnie dzieje jak się kupuje używane w bardzo dobrej cenie :)
Tak można powiedzieć okazja za 60 euro z gripem maił być w stanie idealnym
radekone
07-11-2009, 11:17
to dosc dobra cena ale okazja to za duzo powiedziane. za swojego zaplacilem okolo 45 euro bez gripa czyli podobnie.
grzesiok
10-11-2009, 02:57
ja z f80 też kupowanym w ciemno z drugiej reki nie miałem żadnych problemów z gripem też ładnie ciągnie i nie świruje przy różnych obiektywach
marmajgabin
16-11-2009, 18:19
a ma ktoś może instrukcję w polskiej wersji językowej do f80?
Mam, o co chcesz zapytać?
marmajgabin
16-11-2009, 18:32
o możliwość wysłania, a jak nie da rady to o to jak się robi wielokrotną ekspozycję, w którym momencie przesuwa mi się film
Żeby zrobić wielokrotną ekspozycje to jeden z wybietaków (po lewej) wstawiasz na symbol nakładających się prostokątów.
Zakładam że tak zrobiłeś, naświetliłeś co chciałeś tyle razy ile chciałeś i teraz chcesz zakończyć.
"Aby wyjść z trybu wielokrotnego naświetlania klatki, przestaw wybierak sposobu przesuwu filmu na pozycje inną niż wielokrotne naświetlanie (ta na samym dole). Film zostanie przesunięty, gdy światłomierz jest włączony lub gdy spust migawki zostanie lekko naciśnięty. Gdy film zostanie przesunięty, licznik klatek wznawia odliczanie."
marmajgabin
16-11-2009, 18:58
czyli mając tryb przesuwu na wielokrotnej ekspozycji film nie ma prawa się przesunąć?
dobrze zrozumiałem?
Wedle instrukcji nie ma prawa i licznik klatek się nie zmienia.
[edit] Sory moje niedopatrzenie tryb wielokrotnej ekspozycji jest na samym dole a nie pod [s]
marmajgabin
16-11-2009, 19:08
to jak się przełącza to wiem:) dzięki bardzo za wyjaśnienie
radekone
27-12-2009, 19:10
To juz nie problem ale pytanie. Na ile rolek wystarczaja wam dwie cr123? Slyszalem rozne wersje: od 4 do 20. Dobrze wiedziec w sumie bo mi wlasnie siadly po kilku (ale byly juz w kupionym body wiec niekoniecznie musialy byc nowe).
To zależy od warunków. Ale mnie nie zrobiły przenigdy mniej niż 10 rolek. Natomiast wadą jest to, że nie uda Ci się wymienić 1 beczółki. Muszą być 2 nówki.
Większym problemem jest to, że jak użytkowałem EOSa 300 czy F55 to zawsze ta bateria kończyła się wtedy kiedy nie miało się zapasu pod reką... :(
Jak dobrze, że F100 jest na paluszki...
emigrant
28-12-2009, 23:22
Jak dobrze, że F100 jest na paluszki...A do tego była promocja na czteropaki Energizer Ultimate Lithium za 6,50 zł :-D