Zobacz pełną wersję : [ Portret ] 3x Ola - plener Paradizo
To i coś mojego poplenerowego. Z tej serii chyba nikt nic nie pokazał.
Zdjęcia wymagały od całej ekipy (fotografowało nas chyba z ośmiu) ogromnego poświęcenia. Zerwano mnie z łóżka przed 6 rano :-D i to zupełnie niepotrzebnie :mrgreen:. Nie było oczekiwanych mgieł i było jeszcze za ciemno. Mogliśmy jeszcze sobie pospać :-D W zimnie staliśmy wszyscy ponad pół godziny, by zacząć robić zdjęcia. Pełen podziw dla Oli, która była gotowa nawet wejść do wody (było kilka stopni powyżej zera)
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img80.imageshack.us/i/dsc3575.jpg/)
2.
źródło (http://img301.imageshack.us/i/dsc3538.jpg/)
3.
źródło (http://img442.imageshack.us/i/dsc3545.jpg/)
Zdjęcia wrzuciłem po kilku dniach od pleneru, bo chciałem ocenić kolory przy wołaniu RAW na monitorku który kupiłem pare dni temu. No i zupełnie się nie mogę z nim dogadać, bo trawa na zdjęciach jest żywa jak szczypiorek na wiosnę, więc ją specjalnie gasiłem. Na lapku problemu nie było, ale kolor jest oczywiście jeszcze inny. Na razie więc zbieram doświadczenia z nowym sprzętem.
Bardzo ładne stonowane barwy, szarość poranka na pewno tutaj pomogła zdjęciom. Ja jestem na tak.
mnie sie podoba... fajna sceneria i stylistyka... technicznie jak zawsze
W tle jesień, a na pierwszym planie Pani Wiosna tańczy :)
Że ja nie mogę nigdy żadnej rusałki w lesie spotkać...
Super secik :)
Że ja nie mogę nigdy żadnej rusałki w lesie spotkać...
Nie do tego lasu jeździsz;)
Podobają mi się, Ola dała radę.
fotomagik
04-11-2009, 10:43
Widziałem te fotki już na ekraniku NIKONa.
Ujęcia rewelacyjne! I ta pasja pozowania, którą ma Ola.
Baaaardzo mi się podobają pozy i ujęcia.
Jak sobie jeszcze przypomnę jaka była temperatura,
to nie mogę uwierzyć, że ona tam pozowała w tej cienkiej sukienusi :)
Gratulacje za pomysł i wykonanie.
Zerwano mnie z łóżka przed 6 rano :-D i to zupełnie niepotrzebnie ...
Zapomniales dodac:
... a ja obudzilem reszte plenerowiczow :-D i to zupelnie niepotrzebnie
;)
bardzo ładnie, piękny układ ciała
Zdjęcia wrzuciłem po kilku dniach od pleneru, bo chciałem ocenić kolory przy wołaniu RAW na monitorku który kupiłem pare dni temu. No i zupełnie się nie mogę z nim dogadać, bo trawa na zdjęciach jest żywa jak szczypiorek na wiosnę, więc ją specjalnie gasiłem. Na lapku problemu nie było, ale kolor jest oczywiście jeszcze inny. Na razie więc zbieram doświadczenia z nowym sprzętem.
Jacku, szerokogamutowe Eizo różni się od monitora o normalnym gamucie głównie mocno intensywniejszym kolorantem zielonym. Wszystkie zielenie w środowisku bez zarządzania barwą dostają turboszmaragdowości, dlatego koniecznie należy w systemie (Właściwości:Ekran>Ustawienia>Zaawansowane>Zarządzanie Barwą) zapiąć profil monitora i pracować w aplikacjach wyposażonych w moduł zarządzania barwą (Photoshop, FireFox, Safari).
Kadry i pozy kapitalne. Do monitora się przyzwyczaisz. Pamiętaj, że jak zaczniesz gasić kolory, to na "normalnych" monitorach wszystko będzie wychodziło trochę buro. Moje Eizo daje tak żywe (nie przekłamane, tylko intensywne) barwy, że na początku myślałem że mi oczy wykole. Polecam zapiąć fabryczny profil, obniżyć jasność (ja często pracuję na 50%) i cieszyć się intensywnością barw.
Tu się nie trzeba przyzwyczajać, tylko wszystko poprawnie skonfigurować. Jaskrawość też trzeba zgasić bardziej niż 50%, optymalnie jest gdzieś między 20-30%.
Poprawnie skonfigurować - jasne, tylko że dla osoby, która styka się z szerokogamutowym panelem po raz pierwszy zaskoczenie jest całkiem spore. Obecnie mam w domu dwa monitory: tani budżetowy panel z matrycą TN i Eizo S. Różnice na korzyść tego drugiego są znaczne i nawet po poprawnym ustawieniu parametrów kolory mogą wydawać się nie naturalne. Na zdjęciach Jacka jest trochę blado.
Zapomniales dodac:
... a ja obudzilem reszte plenerowiczow :-D i to zupelnie niepotrzebnie
Tak sobie żartujemy, ale w końcu mało istotne, że się nie wyspaliśmy. Ważne, że zdjęcia są ! :-D
.. zapiąć profil monitora i pracować w aplikacjach wyposażonych w moduł zarządzania barwą (Photoshop, FireFox, Safari).
Jasność obniżyłem znacznie, profilu monitora nie podpiąłem, bo na plenerze oprofilowałem laptop, na eizo po prostu klawiszem wybrałem opcję sRGB zamiast custom, więc sądziłem, że to OK.
Od paru dni się zbieram by do ciebie zadzownić :), ale pierw chciałem zawrócić głowę wilkowi o kalibrator, a on z kolei miał 18-tkę :wink: więc dopiero na dniach to sobie dopracuje.
Tak sobie żartujemy, ale w końcu mało istotne, że się nie wyspaliśmy. Ważne, że zdjęcia są ! :-D
Dla takich zdjęć warto było wstać Jacku :)
Jasność obniżyłem znacznie, profilu monitora nie podpiąłem, bo na plenerze oprofilowałem laptop, na eizo po prostu klawiszem wybrałem opcję sRGB zamiast custom, więc sądziłem, że to OK.
Od paru dni się zbieram by do ciebie zadzownić :), ale pierw chciałem zawrócić głowę wilkowi o kalibrator, a on z kolei miał 18-tkę :wink: więc dopiero na dniach to sobie dopracuje.
Kalibrator to dobry pomysł. Tak czy owak różnice będą, bo to Eizo wyciągnie pełne sRGB, a laptop - nigdy w życiu, do tego dochodzi różnica w kontrastowości, ale powinno być lepiej.
Podziwiam zdjęcia i modelkę. Modelkę chyba bardziej. Jaka była wtedy temperatura?
Nie wiem jaka, ale ... niiiiiska. :-D Wstaliśmy przed wschodem słońca, poszliśmy nad rzekę licząc na mgły. Było za ciemno by robic na ISO 3200. Te zdjęcia to są z użyciem VR, na prawie otwartym szkle 2.8 na ISO 2500. Ciemnica.
Kalibrator to dobry pomysł. Tak czy owak różnice będą, bo to Eizo wyciągnie pełne sRGB, a laptop - nigdy w życiu, do tego dochodzi różnica w kontrastowości, ale powinno być lepiej.
Myślałem, że to ma znaczenie w sytuacji gdy jakiś np intensywny kolor nie może byc pokazany na laptopowym monitorze, bo taki monitor nie umie pokazać tak mocnego wysycenia.
Ale gdy kolor jest zgaszony (zieleń jesienią nie jest taka "świeża") to sądziłem, ze będzie wiernie - czyli ta zieleń świeża sie nie stanie, bo skąd?
Jaki byl oryginalny kolor tej kiecy?
.. koniecznie należy w systemie (Właściwości:Ekran>Ustawienia>Zaawansowane>Zarządzanie Barwą) zapiąć profil monitora i pracować w aplikacjach wyposażonych w moduł zarządzania barwą (Photoshop, FireFox, Safari).Zrobione. Pomogło, dziękuję :-D
Zdjęcia zostawię tak jak juz dałem, choć teraz bym nieco zmienił kolor.
Jaki byl oryginalny kolor tej kiecy?
szaro-srebrny
everyman
13-11-2009, 00:54
Właśnie takie zdjęcia przyczyniają się do tego, że żałuję iż nie mogłem być z wami (z fotograficznego punktu widzenia, bo z imprezowego już przebolałem).
Jedne z nielicznych jakie mi się naprawdę podobają z tego pleneru... i coraz bardziej podziwiam Olkę - biedactwo tak się dało wymęczyć przy tej pogodzie.