Zobacz pełną wersję : macro stałka
Dwa pytania dot. 50 1,4 Af-S:
Czy i jak można go przerobić na obiektyw macro. Pierścienie pośrednie, trzeba go odwracać?? Bardzo proszę o "łopatologiczne" odpowiedzi
Drugie pytanie trywialne. Zgubiłem osłonę przeciwsłoneczną. Czy poza dokupieniem jej za cięzką kasa sa jakies alternatywy np. inni producenci niż nikon??
1. Mozna go przerobic paroma sposobami:
-pierscienie posrednie- osobiscie nie uzywalem, ale wiem, ze te delty przenosza automatyke, tzn af i ttl dla puszek ponizej Dxx, cos pod 300zl kosztuja
-pierscien odwrotnego mocowania- odbywa sie poprzez 'chorobe sieroca' tzn kiwajka w przod i w tyl, bardzo niewygodne, caly czas tryb m, ttl jak wyzej
-konweter w w stylu ranoxa dcr 250- masz ttla, autofocus, wada taka, ze trzeba przymkac do f8-11, wiec trzeba lampa blyskac, koszt ot jakies 220zl
2. sa, na allegro itp
Pablopoland2
04-11-2009, 00:51
a ktory sposob jest najlepszy jesli chodzi o jakosc pozniejszych zdjec?
Jakosciowo to pierscienie/odwrotne mocowanie, bo nie wprowadza oddatkowego szkla przed obiektyw. Raynox, nie pograsza ostrosci obrazu*, ale gdy podpinalem do 18-55 to ac byla duza, nawet bradzo duza. Z 50/1.8 nie ma tego problemu.
*dla mnie jest dobrze
Kundzior
04-11-2009, 02:12
Pierścienie polecam. W tym przypadku.
-pierscien odwrotnego mocowania- odbywa sie poprzez 'chorobe sieroca' tzn kiwajka w przod i w tyl, bardzo niewygodne, caly czas tryb m, ttl jak wyzej
Bierz raczej pod uwagę przenoszenie pomiaru światła w Twojej puszce (jeśli nie masz modelu Dxxx lub Dx) inwestuj w pierścienie. AF w makro to tak na prawdę zbędny bajer. Większość makrofotografów choruje na tę "chorobę sierocą", bo daje znacznie pewniejsze wyniki niż AF :)
Popieram w całej rozciągłości Dark-a "choroba sieroca" daje najlepsze wyniki :)
Ja korzystam z pierścienia odwrotnego mocowania i bardzo sobie chwalę. Ma jedną przewagę nad pierścieniami pośrednimi: nie tracisz światła. OK, nie masz pomiaru światła - co za problem podejrzeć fotkę po zrobieniu, przecież nie robisz na filmie? A ze szkłem 20mm czy zoomem 35-70 możesz mieć powiększenie nawet x2 (z 50mm około 1:1 chyba).
Dla mnie to najlepsze / najtańsze rozwiązanie. A zamiast pierścieni to już chyba lepiej mieszek kupić, większa swoboda...
Tylko jest jeden problem:
ta nowa 50-tka nie ma pierścienia przysłon... da się ją w ogóle używać odwrotnie / na mieszku / pierścieniach? (nie próbowałem, używałem 20, 85 i 35-70, które mają pierścienie...)
Da sie, ale jak nie masz pierscienia, to musisz czyms przyslone przyblokowac, bo standardowo na zdjetym obiektywie jest zamknieta. Tam jest taka 'dzwignia' i trzeba wymyslic sobie patent jak najlepije ja zablokowac.
Da sie, ale jak nie masz pierscienia, to musisz czyms przyslone przyblokowac, bo standardowo na zdjetym obiektywie jest zamknieta. Tam jest taka 'dzwignia' i trzeba wymyslic sobie patent jak najlepije ja zablokowac.
No i dla mnie to jest jednak zbyt upier... Chyba że ktoś by mi pokazał jakiś sensowny patent na to.
jest jeszcze jeden patent: wystawiasz na forum ofertę zamiany AF-S 50/1.4 na AF-S 60/2.8 Macro.
Ten sposób da Ci najfajniejsze możliwości w fotografii macro :D
A jeszcze fajniejsze da oferta zamiany 50/1.4G na 200/4-micro z ewentualną dopłatą :-)
kielbach
10-11-2009, 14:40
Hmm... ale N60G zastąpi N50G w wielu zastosowaniach nie macro, a 200ka juz nie bardzo...
No i dla mnie to jest jednak zbyt upier... Chyba że ktoś by mi pokazał jakiś sensowny patent na to.
No niestety nie pokaze patentu, poniewaz gdzies sie zgubil. Odkad kupilem 50/1.8 i raynoxa nie zwracalem uwagi na to gdzie jest;]
Co do patentu, to zrobilem pierscien z plastikowej zaslepki dodawanej do 18-55 na bagnet. Wyciolem denko, tak, ze zostal sam pierscien. Nastepnie z puszki po napoju wyskokowym zobilem metalowy cosik, konkretnie blaszke dlugosci ok 1cm i szerokosci 0,5. Wsadzilem pierscien na bagnet, odmierzylem, gdzie blaszka powinna zostac umieszona w pierscienu, ta aby przekrecaja pierscien przesuwala bolec od przyslony. Blaszke wtopilem w pierscine, usztywnilem super glue. Jesli moj opis nie jest jasny, moge to narysowac.
Genaralnie imusem tego patentu, ze przyslona ustawian jest na wyczucie, bo nie robilem skali, ale w sumie mozna by dorobic.