Zobacz pełną wersję : procesor(y)?
miron19j
03-11-2009, 23:29
proszę o pomoc.
Przymierzam się do Win7 i nie wiem jaki mam procesor
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon11.gif)
w Panelu Sterowania (menadżer urządzeń) mam dwa razy napisane
Intel Pentium Dual CPU T3200 @ 2.00 GHz
jaki w końcu mam ten procesor? Czy wersja 64-bitowa pójdzie na nim? Czy to będzie armata na wróble?
Download install enjoy ;)
http://www.cpuid.com/cpuz.php
Masz taki procesor jak napisałeś a wyświetlają się dwa bo masz dwurdzeniowca :)
Tak, masz 64-bitowy procesor, i wersja 64-bit nie będzie armatą na wróble (tylko ramu trzeba ze 2 giga minimum :D). Więcej informacji o procesorze tutaj - http://ark.intel.com/Product.aspx?id=37160 .
miron19j
04-11-2009, 11:09
Masz taki procesor jak napisałeś a wyświetlają się dwa bo masz dwurdzeniowca :)
dzięki, ale dalej nie wiem, czy Win7 32 czy 64 bitowa? :-)
edit:
dzięki pebees, pisaliśmy w tym samym czasie
Kurcze, czy moich postów nie widać? :D
pebees już Ci napisał. Oczywiście, że pójdzie. Nie ma najmniejszego problemu. Wszystko jednak zależy do jakich celów chcesz instalować koniecznie akurat wersję 64bitową. Jeśli spodziewasz się jakiegoś wielkiego przyśpieszenia to od razu radzę żebyś sobie odpuścił...
miron19j
04-11-2009, 11:24
pebees już Ci napisał. Oczywiście, że pójdzie. Nie ma najmniejszego problemu. Wszystko jednak zależy do jakich celów chcesz instalować koniecznie akurat wersję 64bitową. Jeśli spodziewasz się jakiegoś wielkiego przyśpieszenia to od razu radzę żebyś sobie odpuścił...
oprócz typowo biurowo-księgowych będę używał m.in. Capture NX2, PS4, innych do obróbki zdjęć.
Muzyki i grafiki, ani gier raczej nie. No może jakiego Warcrafta albo pasjansa ;-)
nie upieram się przy 64 bitowej, ale jeżeli pójdzie, to dlaczego nie?
viper345
04-11-2009, 12:29
Moim zdaniem przy stosunkowo słabych procesorach nie warto wchodzić w 64 bity. Na moim komputerze (Pentium D Dual 2,8ghz) Miałem bety 32bity i 64 bity. Różnicy w szybkości nie zauważyłem, natomiast przy 64 bitach zużycie ramu rośnie o ok 300mb. Trochę więcej zajmuje również sam system na dysku. 64 bity będą mieć większy sens przy posiadaniu powyżej 3 gb ramu. Być może przy nowszych i mocniejszych procesorach różnica również jest większa.
Pzdr
używasz ps, nx czyli programy tak na prawdę zachłanne na ram więc jego nigdy za wiele, a jak myślisz o więcej niż 4GB to tylko system 64bit, do tego jeśli będziesz potrzebował użyć tzw XPmode to to 64bit jest wymogiem
sprawdź wcześniej czy będziesz miał drivery 64 bit do wszystkich swoich sprzętów, bo bez tego nie pojedzie (w wersji 32bit są drivery prawie do wszystkiego, a z 64 mogą być problemy z drukarkami, skanerami itp), do trybu XP w wersji 64 bit wymagany jest procesor z technologią VT (pomijam ,że bios kompa też to musi mieć)
miron19j
13-11-2009, 16:07
dzięki wszystkim za porady.
Po wielu nieprzespanych nocach
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif) zdecydowałem na 64 bity.
Jeśli chciał byś żeby wszystko chodziło szybciej to musisz mieć całe oprogramowanie korzystające z 64 bo jak tylko system to nie daje takiego dobrego efektu.
Jeśli chciał byś żeby wszystko chodziło szybciej to musisz mieć całe oprogramowanie korzystające z 64 bo jak tylko system to nie daje takiego dobrego efektu.
Nie jestem specem od komputerów i stąd moje moze banalne pytania.
Czy C1 LE (4) będzie normalnie chodził na W7 64bit?
Potrzebuję laptopa do obróbki zdjęć 15-17 cali (niestety okolicznosci zmuszją mnie do tego). Co polecicie ze wspomnianym wyżej systemem w kwocie 3-4 tys.?
Będzie działać, jeśli masz na myśli kwestię 32-bitowości C1. Nie wiem jak wygląda kwestia jego kompatybilności z samym W7, tutaj musisz się zapytąc wujka Gugla. Ogólnie wygląda to tak:
- systemy 32-bitowe: obsługują oprogramowanie 16- i 32-bitowe
- systemy 32-bitowe: obsługują oprogramowanie 32- i 64-bitowe *
* 16-bitowe aplikacje można odpalić stawiając sobie np. XP na VirtualPC lub czymś takimi, ew. na W7 Professional i wyższych można użyć XP Mode - działa, sprawdziłem.
To ja już bym bardziej polecał zainstalować 2 systemy i jak jest potrzeba to korzystać z xp a jak inna to z 7 bo na VirtualPC może to cienko wyglądać.
To ja już bym bardziej polecał zainstalować 2 systemy i jak jest potrzeba to korzystać z xp a jak inna to z 7 bo na VirtualPC może to cienko wyglądać.
Aby to miało sens muszą być spełnione 3 warunki:
- musisz mieć program który nie istnieje w wersji 32-bitowej (mała szansa)
- program musi baaardzo wykorzystywać moc obliczeniową komputera, tak aby straty z racji uruchomienia 2 systemów ("bazowy" + "wirtualny") na raz były odczuwalne
- musisz dojść do wniosku, że przełączanie się między systemami będzie wygodne w codziennej pracy.
Wniosek jest jeden, żeby zaszły wszystkie 3 warunki musisz używać bardzo niszowego oprogramowania.
PS: Należy dodać, że skądś tego XP trzeba mieć, a W7 Professional + XP Mode wyjdzie taniej niż XP Home + W7 w jakiejś prostszej edycji.
Najlepiej zainstalować sprawdzonego xp 64 i pokłoopocie
Zadam 3 pytania:
- pracowałeś na W7 chociaż 2 godziny
- pracowałeś na XP 64-bit choć 2 godziny? Nie miałeś problemów ze sterownikami? (pomijam to, że nie ma polskiej wersji językowej)
W xp-x64 faktycznie jest problem ze sterownikami, ale sam system całkiem żwawo się wyrabia. Win7 x-64 nie mam żadnych problemów ze sterownikami jak i ich dostępem. Sterowniki bez problemu funkcjonują jak i te dedykowane dla systemów 32- bitowych. Co do samej pracy to minimum 3 Gb ramu, niestety.
W xp-x64 faktycznie jest problem ze sterownikami, ale sam system całkiem żwawo się wyrabia. Win7 x-64 nie mam żadnych problemów ze sterownikami jak i ich dostępem. Sterowniki bez problemu funkcjonują jak i te dedykowane dla systemów 32- bitowych. Co do samej pracy to minimum 3 Gb ramu, niestety.
Oj, trochę przesadzasz, piszę z W7 64-bit Professional, mam 2 GB RAMu i jeszcze nie zauważyłem, żeby np. taki Lightroom zaczął krzyczeć, że ma mało pamięci. Co prawda pracuję na plikach z D70 a nie D3x, ale trochę przesadzasz z tym "minimum 3 GB ramu".
Oj, trochę przesadzasz, piszę z W 64-bit Professional, mam 2 GB RAMu i jeszcze nie zauważyłem, żeby np. taki Lightroom zaczął krzyczeć, że ma mało pamięci. Co prawda pracuję na plikach z D70 a nie D3x, ale trochę przesadzasz z tym "minimum 3 GB ramu". to się tyczyło win7 :)
Ja również napisałem o W7.
Więc z praktyki na prawde zalecam większość ilość pamięci :)
u mnie po uruchomieniu paru programów w tym ps i opery z dużą ilością zakładek mam zajęte 1.5 Gb pamięci i już zaczyna mielić dyskiem co nie jest za bardzo przyjemne :)